پژوهش های جدید پزشکی

هوش مصنوعی و تشخیص و پیش بینی عود سرطان سینه

هوش مصنوعی و تشخیص و پیش بینی عود سرطان سینه

محققان با استفاده از هوش مصنوعی در نمونه‌های بافت سینه، نشانگرهای زیستی را شناسایی کرده اند که امکان پیش‌بینی عود سرطان سینه را پس از تکمیل دوره درمان فراهم می‌کند. همچنین این نشانگرها امکان تشخیص بیماری را در مراحل اولیه سرطان در اختیار می گذارد.

محققان با استفاده از هوش مصنوعی در نمونه‌های بافت سینه، نشانگرهای زیستی را شناسایی کرده اند که امکان پیش‌بینی عود سرطان سینه را پس از تکمیل دوره درمان فراهم می‌کند. همچنین این نشانگرها امکان تشخیص بیماری را در مراحل اولیه سرطان در اختیار می گذارد.

به گزارش پایگاه خبری ساینس‌دیلی، محققان دانشگاه کیس وسترن رزرو واقع در کلیولند آمریکا می گویند کلید این شیوه تشخیص، نوعی پروتئین موسوم به کلاژن است که در تمام اندام‌های بدن از جمله بافت سینه وجود دارد.

در این تحقیقات با استفاده از فناوری یادگیری ماشین مجموعه‌ای از اطلاعات دیجیتالی مرتبط با نمونه‌های بافت سینه بیماران مبتلا به سرطان سینه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و الگویی از ساختارهای متشکل از کلاژن شناسایی شد که یک نشانگر زیستی برای تشکیل تومورهای بدخیم و احتمال بازگشت سرطان پس از درمان است.

همچنین محققان دریافتند ساختارهای کلاژنی شکسته نشان دهنده روند مطلوب درمان این نوع سرطان است. علاوه بر این ساختارهای کلاژنی به هم ریخته مانع تشکیل تومورهای بدخیم و بازگشت سرطان پس از درمان با استفاده از روش‌های متداول از جمله شیمی‌درمانی می‌شود. سرطان سینه شایع‌ترین سرطان در زنان است. سالانه حدود ۲.۱ میلیون زن به سرطان سینه مبتلا می‌شوند.

به رشد کنترل نشده سلول‌های پوشش داخلی مجرای شیری یا لوبول، سرطان سینه گفته می‌شود. هر سینه از ۱۵ تا ۲۰ بخش به نام لوب تشکیل شده که به صورت خوشه‌ای در کنار هم قرار دارند. لوب‌ها مجموعه‌ای از غدد شیری هستند. هر لوب از بخش‌های کوچکتری به نام لوبول تشکیل شده است.

سرطانی که از لوبول آغاز شود، سرطان لوبولار نامیده می‌شود. سرطان سینه در زنان شایع‌تر است، گرچه احتمال ابتلای مردان نیز به سرطان سینه وجود دارد.

غربالگری سرطان
ماموگرافی، سونوگرافی و معاینه بالینی سینه مهمترین روش‌های غربالگری هستند. انجام ماموگرافی سالانه پس از چهل‌سالگی ضروری است.

آخرین آمار مربوط به سرطان سینه از سازمان جهانی بهداشت:

-سرطان سینه شایع‌ترین سرطان در زنان است.
- سالانه حدود ۲.۱ میلیون زن به سرطان سینه مبتلا می‌شوند.
-سرطان سینه بیشترین عامل مرگ و میر سرطان در بین زنان را به خود اختصاص داده است.
-در سال ۲۰۱۸ میلادی ۶۲۷ هزار زن بر اثر سرطان سینه جان خود را از دست دادند.
-سرطان سینه ۱۵ درصد آمار مرگ و میر زنان بر اثر سرطان را به خود اختصاص می‌دهد.
-نرخ سرطان سینه در سراسر جهان رو به افزایش است.
-غربالگری منظم و تشخیص به موقع مهمترین عوامل موفقیت در درمان است.

چگونه از ابتلا به سرطان سینه پیشگیری کنیم؟
در سرطان فاکتورهای مهمی از جمله ژنتیک دخیل است که غیر قابل اجتناب هستند، ولی با انتخاب سبک زندگی سالم،‌ کاهش وزن، ورزش منظم، خودداری از مصرف سیگار و الکل از جمله مهمترین راهکارهای پیشگیری محسوب می شود.

از طرفی برخی افراد بیشتر در معرض سرطان سینه قرار دارند. سن، عوامل ژنتیکی و سابقه فامیلی، هورمون درمانی، بافت متراکم سینه، توده‌های خوش‌خیم سینه و پروتز سینه از جمله مهمترین عوامل خطر بروز این عاضه هستند.

مهمترین علایم سرطان سینه
ممکن است رشد تومور سینه کاملا بدون علامت باشد، ولی شایع‌ترین علایم سرطان سینه عبارتند از :
-وجود توده در هر ناحیه از سینه و زیر بغل

تومورهای مربوط به سرطان سینه معمولا بدون درد هستند. این توده‌ها در سونوگرافی و ماموگرافی مشاهده می‌شوند. بنابراین لازم است به محض مشاهده توده، به پزشک مراجعه شود.

-تورم در ناحیه زیر بغل
-درد یا حساسیت در سینه
گرچه توده سینه معمولا بدون درد است، ولی می تواند باعث حساسیت و درد در ناحیه سینه شود.

-مسطح شدن یا فرو رفتگی در سطح سینه
-هر گونه تغییر شکل، رنگ و اندازه در سینه
-تغییر دمای پوست ناحیه سینه
-تغییر شکل نوک سینه و احساس فرورفتگی، خارش و سوزش در این ناحیه
-ایجاد بثورات پوستی در ناحیه سینه
-هر گونه ترشح روشن یا خونی از سینه

درمان
جراحی، پرتودرمانی، هورمون درمانی و شیمی‌درمانی از جمله مهمترین روش‌های درمان هستند. در برخی موارد و درصورت گسترش نیافتن تومور، به تشخیص پزشک پرتو درمانی کفایت می‌کند.

گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Breast Cancer  منتشر شده است.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه