پژوهش های پزشکی جدید

نوشیدنی‌های قندی ریسک سرطان روده بزرگ را افزایش می‌دهند

نوشیدنی‌های قندی ریسک سرطان روده بزرگ را افزایش می‌دهند

محققان دریافتند مصرف نوشیدنی‌هایی که با استفاده از قند شیرین شده‌اند، موجب افزایش ریسک ابتلا به سرطان روده بزرگ در زنان زیر ۵۰ سال می‌شود. همچنین مصرف بیش از اندازه این نوع نوشیدنی‌ها در سنین نوجوانی و بزرگسالی موجب افزایش ریسک ابتلا به این بیماری می‌ شود.

محققان دریافتند مصرف نوشیدنی‌هایی که با استفاده از قند شیرین شده‌اند، موجب افزایش ریسک ابتلا به سرطان روده بزرگ در زنان زیر ۵۰ سال می‌شود. همچنین مصرف بیش از اندازه این نوع نوشیدنی‌ها در سنین نوجوانی و بزرگسالی موجب افزایش ریسک ابتلا به این بیماری می‌ شود.

به گزارش پایگاه خبری ساینس، بر اساس نتایج این تحقیقات که توسط  محققان دانشگاه واشینگتن واقع در آمریکا صورت گرفته زنانی که در طول روز نیم لیتر یا بیشتر نوشیدنی‌های حاوی قند مصرف می‌کنند، در مقایسه با زنانی که در طول هفته ۲۳۰ میلی‌لیتر از این نوع نوشیدنی‌ها می نوشند، بیش از دو برابر در معرض ریسک ابتلا به سرطان روده بزرگ قرار دارند.

به گفته محققان مصرف روزانه ۲۳۰ میلی‌لیتر نوشیدنی حاوی قند موجب افزایش ۱۶ درصدی ریسک ابتلا به این نوع سرطان می‌شود.

این در حالی است که در سنین ۱۳ تا ۱۸ سالگی مصرف همین میزان نوشیدنی حاوی قند، ریسک ابتلا به سرطان روده قبل از ۵۰ سالگی را به میزان ۳۲ درصد افزایش می‌دهد.

پیش از این مشخص شده نوشیدنی‌های حاوی قند موجب بروز اختلال در متابولیسم و بیماری‌هایی مانند دیابت نوع ۲ و چاقی در بزرگسالان و کودکان می‌شود، اما تاکنون تاثیر آن بر افزایش ریسک سرطان روده بزرگ بررسی نشده بود.

این در حالی است که در طول ۲۰ سال گذشته مصرف این نوع نوشیدنی‌ها به ویژه در نوجوانان و بزرگسالان ۲۰ تا ۳۴ ساله افزایش قابل توجهی داشته است.

سرطان روده بزرگ یکی از انواع نادر سرطان است که میزان ابتلا به آن در طول سه دهه گذشته افزایش داشته است.

به دلیل افزایش شیوع این بیماری در سنین پایین‌تر متوسط سن تشخیص این سرطان از ۷۲ سال به ۶۶ سال کاهش یافته است.

سرطان روده بزرگ چگونه آغاز می شود؟
روده بزرگ آخرین بخش از سیستم گوارشی است. در این بخش از روده، آب و نمک و ضایعات غذا خارج و ضایعات آماده دفع می‌شوند.

سرطان روده بزرگ از رشد غیرقابل کنترل سلول‌ها ناشی می‌شود.

معمولا اولین مرحله سرطان روده بزرگ، ایجاد تومورهای کوچک به نام پولیپ‌های آدنوماتوز است که در دیواره داخلی روده بزرگ تشکیل می‌شوند.

ممکن است این پولیپ‌ها به سرطان بدخیم تبدیل شوند. سلول‌های سرطانی می‌توانند از طریق سیستم گردش خون و لنف در سراسر بدن گسترش یابند و سبب متاستاز شوند.

علائم بیماری کدامند؟
مراحل اولیه سرطان معمولا بدون علامت است؛ بنابراین غربالگری هر ۶ ماه یک بار توصیه می‌شود.

تغییر در اجابت مزاج و اسهال یا یبوست مداوم، احساس عدم تخلیه کامل مدفوع، نازک شدن قطر مدفوع، مشاهده خون در مدفوع، سندرم روده تحریک پذیر، شکم درد و نفخ مداوم، خستگی مزمن، کاهش اشتها، کم خونی، احساس درد در ناحیه شکم و کاهش وزن از مهمترین علایم هشدار بیماری هستند.

آزمایش خون و مدفوع رایج‌ترین روش‌های تشخیصی هستند.

در صورت مشاهده علائم بیماری، برای تشخیص نهایی از کولونوسکوپی و نمونه برداری استفاده می‌شود.

افرادی که در خانواده خود سابقه بیماری روده یا انواع سرطان را دارند، بیشتر در معرض خطر هستند.  

عوامل متعددی از جمله عدم تحرک، سیگار و مصرف بیش از اندازه گوشت قرمز، در افزایش احتمال بروز سرطان کولورکتال (روده بزرگ) نقش دارد

میوه و سبزیجاتی مانند انار، انگور، گلابی، قارچ، عدس، سویا و نخود سبز حاوی ترکیباتی هستند که می‌توانند باعث جلوگیری از التهاب و بیماری‌های روده شوند.

گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Gut منتشر شده است.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه