کتاب پیوستگی اخلاق و تعهد سازمان با کارکنان

کتاب پیوستگی اخلاق و تعهد سازمان با کارکنان

کتاب پیوستگی اخلاق و تعهد سازمان با کارکنان نوشته‌ی مسعود زمانی، به بررسی یکی از عمده‌ترین دغدغه‌های مدیران کارآمد در سطوح مختلف، یعنی چگونگی ایجاد بسترهای مناسب برای عوامل انسانی در تمام حرفه‌ها به منظور رعایت اصول اخلاقی حاکم بر شغل و حرفه می‌پردازد.

یکی از مهم‌ترین موضوع‌هایی که زمینه‌ساز بروز مشکلات متعدد برای سازمان‌ها در سطح جهان شده است، مشکلات ناشی از فساد و کارهای خلاف اخلاق در جوامع گوناگون است. رعایت نشدن برخی معیارهای اخلاقی، نگرانی‌های زیادی را در بخش‌های دولتی و غیر‌دولتی به وجود آورده است. سقوط معیارهای رفتاری در بخش دولتی، پژوهشگران را وا داشته تا در جستجوی مبناهای نظری در این رابطه بوده و بتوانند مسیر مناسب اجرایی آن را فراهم آورند. در جامعه ما، با وجود عناصر مثبت بسیار در فرهنگ ملی و دینی (که در آن به کار ارزش بسیار نهاد می‌شود) در ساختار کلی جامعه ارزش‌هایی غلبه دارند اخلاق کار و در پی آن وجدان کاری را تضعیف می‌کند.

افرادی که بیشترین امید را نسبت به آینده کشورشان دارند، افرادی که آزادی عمل بیش‌تری در کارشان دارند، افرادی که به آینده کارشان در کارگاه اطمینان بیشتری دارند و افرادی که کارشان مطابق پست آنان است، اخلاق کار را در سازمان بیش‌تر مراعات می‌کنند. یافته‌ها همچنین، حکایت از آن دارد افرادی که به ارزش‌های اجتماعی جامعه سنتی نزدیک‌ترند و نسبت به محیط اجتماعی پیرامون خود خوشبین‌تر هستند، از نظر میزان اخلاق کاری وضع مطلوب‌تری دارند. در مقابل، افرادی که به ارزش‌های اجتماعی جامعه شهری امروز کشور نزدیک‌ترند و در پی آن نوعی بدبینی نسبت به محیط اجتماعی اطراف خود دارند، وضع نامناسب‌تری از نظر اخلاق دارند مشارکت اجتماعی، عدالت اجتماعی، وفاق و انسجام فرهنگی موجود در جامعه با پایبندی به اخلاق هم نشان داده است که کار در سازمان‌ها همبسته هستند.

در بخشی از کتاب پیوستگی اخلاق و تعهد سازمان با کارکنان می‌خوانیم:

پیامدهای استرس را می‌توان به دو بخش عمده پیامدهای فردی و پیامدهای اجتماعی تقسیم کرد:
پیامدهای فردی: پیامدهای فردی نتایجی هستند که عمدتا بر فرد اثر می‌گذارند. هر چند ممکن است سازمان نیز به طور مستقیم یا غیرمستقیم از این پیامد متاثر شود، ولی این فرد است که بهای اصلی را می‌پردازد. پیامدهای فشار عصبی را می‌توان به سه گروه رفتاری، روانی و جسمانی تقسیم کرد:

پیامدهای رفتاری
پیامدهای رفتاری فشار عصبی واکنش‌هایی هستند که ممکن است باعث ایجاد آسیب به فرد یا دیگران شوند. یکی از این نوع رفتارها سیگار کشیدن است. حادثه آفرینی، خشونت و به هم خوردن اشتها نیز از جمله پیامدهای رفتارهای فشار عصبی می‌باشند.

پیامدهای روانی
پیامدهای روانی فشار عصبی بستگی به سلامت جسمانی- روانی فرد دارند. هنگامی که اشخاص در محیط کار با فشار عصبی شدیدی مواجه می‌شوند، ممکن است دچار افسردگی، پرخوابی یا بی‌خوابی شوند. ممکن است فشار عصبی باعث بروز مشکل خانوادگی و ناراحتی‌هایی نیز بشود.

پیامدهای جسمی
فشار عصبی ممکن است باعث بروز بی‌نظمی‌های جسمی نیز بشود. پیامدهای جسمی فشار عصبی بر وضع جسمی فرد اثر می‌گذارند. به عوان مثال، بین ناراحتی و حمله قلبی با فشار عصبی رابطه وجود دارد. سایر پیامدهای ناشی از فشار عصبی شدید عبارتند از: سر درد، کمر درد، زخم معده و ناراحتی‌های معده، ناراحتی‌های پوستی مانند جوش صورت و کهیر.

فهرست مطالب

مقدمه
فصل اول: اخلاق
ویژگی‌های افراد دارای اخلاق حرفه‌ای
از خود بیگانگی به عنوان یکی از عوامل روان‌شناختی مرتبط با اخلاق کار
فصل دوم: موانع رشد اخلاق حرفه‌ای در سازمان‌ها
فقدان نگرش راهبردی به اخلاق حرفه‌ای
فرافکنی
فقدان انگیزش
نارضایتی شغلی
فقدان مهارت تصمیم‌گیری
فقدان نظام‌های جامع و اخلاقی
موانع فیزیکی و روانی محیط کار
عوامل فردی
توان استدلالگری اخلاقی
خصایص دموگرافیک
ارزش‌های اخلاقی شخصی
نوع شخصیت
جو اخلاقی
فرهنگ اخلاقی
نوع رهبری
نوع نقش
اندازه سازمان
درک از موضوعات بحث برانگیز
فرصت‌های در اختیار
شدت باورمندی اخلاقی
سیستم‌های اداری
فصل سوم: تعهد
تعهد عاطفی
تعهد مستمر
تعهد هنجاری تکلیفی
عوامل فردی
عوامل سازمانی
عوامل شغلی
عوامل فرا سازمانی
فصل چهارم: راهکارهایی برای افزایش تعهد سازمانی
فصل پنجم: پیشینه
منابع و مآخذ
منابع
منابع فارسی
منابع غیر فارسی

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه