کتاب مدیریت و توسعه سازمانی

کتاب مدیریت و توسعه سازمانی

وندال ال. فرنچ و سیسیل اچ. بل در کتاب مدیریت و توسعه سازمانی، نکات و روش‌هایی کاربردی در مورد تحول سازمان و دستیابی به موفقیت‌ بیش‌تر را ارائه می‌کنند.

مبحث رقابت در فضای کسب و کار، بر ذهن خیلی از مدیران کنونی جهان تسلط دارد. این دسته از مدیران فقط راه پیروزی و موفقیت سازمان خود را در سبقت گرفتن از رقبا و گرفتن سهمی بیش‌تر از بازار موجود می‌دانند. آزادی ذهن مدیران از این پارادایم نیازمند نگرشی دیگر به عبارت استراتژی در غالب مدیریت توسعه است.

توسعه مبتنی بر منابع موجود، نیازمند مطالعه و مقایسه نمونه‌های مشابه در راستای قابلیت اجرای استراتژی و برنامه‌ریزی دقیق در محیط سازمانی است. وندل فرنچ (Wendell L French) و سیسیل اچ بل (Cecil Bell) با توجه به دانش وسیع خویش به عنوان یک مدرس مجرب دانشگاهی و نیز محققی که در این زمینه از تجربیات عملی خوبی برخوردار است، در کتاب مدیریت و توسعه سازمانی (Organization development: behavioral science interventions for organization improvement)، ایده‌ها و روش‌هایی قابل اجرا با توجه به شرایط موجود ملی و رفتارهای فرهنگی در سازمان‌ها را مد نظر قرار داده و اشاعه می‌دهند.

از مهم‌ترین راهکارهای علمی برای توسعه سازمانی، آموزش جدی دست‌اندرکاران و دانش پژوهانی است که برای تغییر و رفع ناتوانایی‌های سازمانی تلاش می‌کنند. با این وجود هنوز هم در زمینه مدیریت توسعه سازمانی دچار فقر جدی کتاب‌های آموزشی هستیم.

ایران برخوردار از سرمایه‌های ملی و منابع انسانی جوان، نیازمند برنامه‌ریزی دقیق و مدیریت کارآمد در سطوح خرد و کلان است. از سوی دیگر اجرای موفق این برنامه‌ها در سطح وسیعی به مدیریت اثربخش و کارای توسعه سازمانی نیاز دارد. پس بیاییم برای دستیابی به اهداف متعالی سند چشم‌انداز 1404 هجری شمسی با بهره‌گیری از منابع مطالعاتی به روز و غنی، به سوی جایگاه اصلی کشور در سطح بین‌المللی پیش‌روی نماییم.

در آخر می‌توان گفت اینکه در تعریف و تاریخ این علم در داخل کشور چه آمده است نیاز به تحلیل موضوع دارد که توضیح آن از طریق نوشتار امکان پذیر نیست و بهتر است این گلایه‌ها در کلاس‌های تخصصی و گردهمایی‌های اندیشمندان مدیریت به طور شفاهی و حضوری بیان شود.

امید است کتاب حاضر مرجعی، زمینه ساز تألیف، جمع آوری و ترجمه کتاب‌های مفید دیگر در این حوزه باشد.

در بخشی از کتاب مدیریت و توسعه سازمانی می‌خوانیم:

مسائل عدم همکاری بین واحدهای جزء، شکایات فزاینده مشتریان، تنزل روحیه و هزینه‌های بسیار فزاینده، رئیس یک شرکت متوسط را بر آن داشت که در مورد طریق بهبود این شرایط با یک مشاور توسعه سازمان مذاکره نماید. طی مذاکرات، این دو به این نتیجه رسیدند که رئیس مذکور در حالی که نگرانی‌هایی داشت، به طور کلی با دلخواه بودن بررسی عوامل، اوضاع با فرایند تصمیم‌گیری و نحوه تصمیم‌گیری شخص وی موافق بود. او و مشاور به توافق رسیدند که برخی اقدامات توسعه سازمان ممکن است ارزش صرف وقت را داشته باشد.

نتیجه این تصمیمات این شد که یک کارگاه سه روزه دور از جریان عادی و کارهای روزمره با شرکت شخص رئیس و مجموعه گروه کاری وی ممکن است یکی از راه‌های صحیح شروع به کار باشد. رئیس کمپانی سپس نظر تعدادی از مرئوسین را درباره امکان تشکیل کارگاه جویا شد که برخی از آن، مشتاقانه استقبال و گروهی اظهار ناخشنودی نمودند. قرار شد مشاور ملاقاتی با رئیس و تمام زیردستان بلافصل وی به عمل آورد و تصویر نمونه‌ای از گردهمایی را تشریح نموده و محتویات احتمالی چنین کارگاهی را با آن‌ها در میان بگذارد، در پایان این ملاقات، حاضرین تصمیم گرفتند این راه را انتخاب کنند. چند روز قبل از جلسه خصوصی، مشاور ساعتی را به مشاوره با هر یک از اعضای تیم اختصاص داد.

فهرست مطالب

فصل اول: مثال‌هایی پیرامون تلاش‌های انجام شده برای توسعه سازمانی
فصل دوم: تعریف توسعه سازمانی
فصل سوم: تاریخچه مدیریت و توسعه سازمانی
فصل چهارم: ارزش‌ها و فرضیات اصولی
فصل پنجم: موضوعات مربوط به سیستم
فصل ششم: طبیعت توسعه سازمانی
فصل هفتم: مشخصات و بنیان‌های OD

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه