کتاب اطلاعات و جریان اطلاعات در سازمان‌ها

کتاب اطلاعات و جریان اطلاعات در سازمان‌ها


کتاب اطلاعات و جریان اطلاعات در سازمان‌ها نوشتۀ علی صادق ‌زاده وایقان، محمد حسن‌ زاده و اعظم نجفقلی‌ نژاد ورجوی، از جمله منابع درسی کارشناسی ارشد و دکترای حوزه‌ی کتابداری، علم اطلاعات و مدیریت دانش است.

در عصر حاضر، اطلاعات ثروت و قدرت محسوب می‌شوند. به عبارت دیگر، در این عصر، سازمان‌هایی موفق‌ترند که بتوانند بیشترین بهره را از اطلاعات ببرند و جریان حاکم بر آن را به نحو شایسته مدیریت کنند. کارکنان، مواد، ماشین آلات، پول
و اطلاعات مهمترین سرمایه‌های هر سازمانی محسوب می‌شود. ولی اطلاعات، سرمایه‌ای است که چهار سرمایه دیگر را نیز کنترل می‌نماید.

با توجه به اهمیت اطلاعات در سازمان‌ها، شناسایی روند تولید، ذخیره، گردآوری، اشاعه اطلاعات و به طور کلی جریان اطلاعات از اهمیت بسزایی برخوردار است. این امر در مورد سازمان‌های پژوهش محور ارزش مضاعفی دارد. پس از جنگ جهانی، به علت توسعه‌ی فعالیت‌های علمی و پژوهشی، پژوهشکده‌ها و مراکز تحقیقاتی رکن اساسی صنعت و
تولید هستند. از طرفی جریان اطلاعات که مستلزم فرایند تبدیل اطلاعات مصرف شده به تولید اطلاعات است و در پیشرفت توسعه و تحقیق نقش مهمی ایفا می‌کند، در این سازمان‌ها شکل می‌گیرد.

اهمیت ارتقای دانش سازمانی و کسب مزیت‌های رقابتی و در نتیجه مدیریت بهینه‌ی اطلاعات، پژوهشگران را بر آن داشت تا به مطالعه‌ی جریان اطلاعات در بین پژوهشکده‌های کشور بپردازند. چون الگوی جامعی در این زمینه وجود نداشت تا پژوهشگران و متولیان پژوهش بتوانند به صورت مداوم و در قالب چارچوب معین، جریان اطلاعات را در فاصله‌های زمانی مشخص بررسی و با هم مقایسه نمایند تا میزان پیشرفت، موانع و نقش عوامل تأثیرگذار و تسهیل‌کننده به دست
آید، ارائه‌ی الگوی مناسب و جامع از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده و یکی از اهداف اصلی این کتاب است.

تعاریف و مفاهیم اطلاعات، اطلاعات در اقتصاد دانش‌محور، اطلاعات در سازمان، جریان اطلاعات در سازمان، جریان اطلاعات در مراکز پژوهشی، راهکارها و افق‌های پیش رو از جمله سرفصل‌های اصلی این کتاب محسوب می‌شوند.

در بخشی از کتاب اطلاعات و جریان اطلاعات در سازمان‌ها می‌خوانیم:

هدف دولت‌ها از راهبری فکری جامعه و ایجاد شرایط دسترسی به اطلاعات برای افراد می‌تواند از توسعه همه جانبه کشور تا حفظ نظام تفاوت کند. با توجه به گزارش یونسکو، مهم‌ترین دلایل لزوم پرداختن دولت‌ها به تدوین سیاست‌ها و استراتژی‌های اطلاعاتی در سطح ملی عبارتند از: نقش اساسی اطلاعات در توسعه اجتماعی و اقتصادی، چالش افزایش روزافزون حجم اطلاعات و مشکل مهار آن، فشار (داخلی و خارجی) به دولت‌ها جهت حمایت، پشتیبانی و راهنمایی دست اندرکاران تولید، توزیع و استفاده از اطلاعات، ایجاد دسترسی همگانی به اطلاعات مورد نیاز.

علاقه روز افزون به مدیریت و اشاعه مؤثر اطلاعات در سازمان‌های غیردولتی و انجمن‌ها حتی درون واحدهای مختلف دولتی منجر به گرایش دولت به ارائه راهبردهایی در سطح کلان به منظور افزایش زمینه همکاری در سطح ملی می‌شود. مسلماً عدم وجود عاملی هماهنگ کننده در سطح ملی منجر به دوباره کاری و در عین حال بروز شکاف‌های عظیم در فرایند مدیریت و توزیع و مصرف مؤثر اطلاعات در سطح کلان اجتماعی می‌شود که حاصلی جز کاهش اطمینان از اهمیت نقاط مناسب جهت سرمایه گذاری ملی نخواهد داشت. این در حالی است که گسترش برد اطلاعاتی و فن آوری کشورهای قدرتمندتر و پیشرفته‌تر به کشورهای در حال توسعه و یا کوچک‌تر، مستلزم تلاش دولت‌ها در جهت حفاظت منافع در مقابل سیاست‌های غرض‌ورزانه است.

فهرست مطالب
مقدمه
بخش اول: تعاریف و مفاهیم اطلاعات
بخش دوم: اطلاعات در اقتصاد دانش‌محور
بخش سوم: اطلاعات در سازمان
بخش چهارم: جریان اطلاعات در سازمان
بخش پنجم: جریان اطلاعات در مراکز پژوهشی (گزارش اجمالی یافته‌های یک پژوهش ملی)
بخش ششم: راهکارها و افق‌های پیش رو

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه