کتاب چهار: دی ان ای پنهان آمازون، اپل، فیسبوک و گوگل

کتاب چهار: دی ان ای پنهان آمازون، اپل، فیسبوک و گوگل

کتاب چهار: دی ان ای پنهان آمازون، اپل، فیسبوک و گوگل اثری بی‌نظیر از اسکات گالووی و از پرفروش‌ترین‌های نیویورک تایمز و یو اس ای تودی است که به بررسی چهار شرکت بزرگ دنیا پرداخته و از این شرکت‌ها به عنوان چهار غول تکنولوژی نام برده.

کتاب چهار: دی ان ای پنهان آمازون، اپل، فیسبوک و گوگل (the four: the Hidden DNA of Amazon, Apple, Facebook and Google) عملکرد چهار شرکت برتر دنیا یعنی اپل، فیسبوک، گوگل و آمازون را طی دو دهه‌ی گذشته بررسی می‌کند و از خدمات ارزنده و ویژه‌ای که هر یک برای انسان‌ها ایجاد کرده‌اند، صحبت می‌کند. اما از سوی دیگر، پرداختن به خروجی‌هایی که ممکن است در مواردی ناخوشایند باشد و یا آسیب‌هایی را به جامعه برساند، از دیگر موضوعات جدی این کتاب است.

طی دو دهه‌ی گذشته، چهار غول تکنولوژی یعنی اپل، فیسبوک، گوگل و آمازون توانسته‌اند بیشتر از تمام دیگر ساخته‌های بشری در طول تاریخ، ثروت و خدمات تولید کنند. آن‌ها فرصت‌های شغلی بسیار زیاد، تولیدات ناب، خدمات بسیار ارزنده و امنیت اقتصادی را برای انسان‌ها ایجاد کرده‌اند، به طوری که در تاروپود زندگی میلیاردها انسان رخنه کرده‌اند. به طور خلاصه توانسته‌اند دنیا را به جای بهتری برای زندگی تبدیل کنند. اما رسانه‌های اجتماعی را در نظر بگیرید که اطلاعات و تصاویر شخصی ما را پردازش کرده، مکالمات تلفنی ما را شنود می‌کنند و بدتر اینکه این اطلاعات را به شرکت‌های مورد هدف خود می‌فروشند. با اینکه خیل عظیمی از خدمات آن‌ها برای ما رایگان است ولی باید بدانیم که آن‌ها خیرخواه بشر نیستند و این در حالی است که ما راغبانه تمام اطلاعات و اخبار زندگی شخصی خود را در اختیارشان قرار می‌دهیم و خصوصی‌ترین لحظات زندگی‌مان را با آن‌ها به اشتراک می‌گذاریم. این فرآیند سوالات مهمی را در پی دارد؛ برای مثال، درآمد شرکتی مثل فیسبوک از کجاست؟ پشت پرده‌ی آن‌ها چه می‌گذرد؟ چگونه این چهار شرکت به غول‌های تجاری تبدیل شدند و این ثروت عظیم را خلق کردند؟ این مقیاس و تاثیر بی‌نظیر برای آینده‌ی کسب و کار و اقتصاد جهانی چه معنایی دارد؟ آیا تقدیرشان چنینی است که همانند خدایان پیشین کسب و کار به دست رقبای جوان‌تر و اغوا کننده‌تر دچار خاموشی و مرگ شوند؟ یا چنان تثبیت شده‌اند که دیگر هیچ هویتی از جمله افراد، موسسات، دولت و یا دیگر موارد بختی ندارند؟
جواب این سوالات و سوالات بی شمار دیگر را در کتاب چهار: دی ان ای پنهان آمازون، اپل، فیسبوک و گوگل خواهید یافت.

اسکات گالووی (Scott Galloway) خواننده را با دیدی مفرح و روشن به ماهیت تسلط در شرکت‌های آمازون، اپل، فیسبوک و گوگل آشنا می‌سازد. او به این نکته علاقمند است که این شرکت‌ها چگونه با استفاده کمتر، ارزش بیشتری به دست آورده‌اند، آن‌ها چگونه از سرمایه کم و شرکت در کارهایی که می‌تواند تسلط آن‌ها را شدیدتر نماید، بهره‌مند می‌شوند.

اسکات گالووی پس از پایان دانشکده‌ی تجارت، شرکت «پرافت» را تاسیس کرد که فعالیت آن در زمینه استراتژی برند بود. این شرکت با چهارصد کارمند به برندهای مصرف کننده کمک می‌کرد تا مشابه با اپل فعالیت کنند. پس از آن گالووی در سال 1997 شرکت «نامه سرخ» را تاسیس کرد که یک خرده‌ فروشی چند شاخه‌ای بود و در سال 2002 عمومی شد. آمازون این شرکت را از بین برد. او در سال 2010 «ال 2» را تاسیس کرد، شرکتی که عملکرد اجتماعی، جست‌وجو، تحرک و جایگاه بزرگ‌ترین برندهای خرده‌ فروشی و مصرف‌ کننده را پردازش و معیارهای استاندارد مقایسه را طراحی می‌کرد. این شرکت از داده‌هایش برای کمک به شرکت «نایک»، «چانل»، «لورئال» و «پی‌اند جی» استفاده می‌کرد.

در کنار این فعالیت‌ها اسکات گالووی در تحریریه شرکت‌های رسانه‌ای (شرکت نیویورک تایمز، دکس مدیا و ادونستار) حضور داشت که همگی آن‌ها توسط گوگل و فیسبوک بلعیده شدند!

او در سال 2002 به عضویت هیئت علمی دانشکده‌ی تجارت «استرن» در «ان وای یو» درآمد. در این دانشکده به تدریس استراتژی برند و بازاریابی دیجیتال مشغول شد و به بیش از شش هزار دانشجو درس داد و در همان سال او به عنوان یکی از «50 استاد برتر مدرسه‌ی کسب و کار» معرفی شد.

برخی نظرات درباره کتاب پرفروش چهار:

- چهار کتابی ضروری، جامع و قدرتمند است که مانند خود اسکات گالووی به شکل برابری برنده، سرگرم کننده و گزنده است. همانند سخنرانی‌های فوق‌العاده MBA‌اش، گالووی هر چیز را همان‌گونه که هست بیان می‌کند و از نقد هیچ خدای تجاری و شرکت بزرگی غفلت نمی‌کند. (آدام آلتر، نویسنده Drunk Tank Pink)

- همچنان که قدرت بزرگ‌ترین شرکت‌های فناوری مورد موشکافی قرار می‌گیرد، استاد کسب و کار دانشگاه نیویورک، گالووی فاش می‌کند که آمازون، اپل، فیسبوک و گوگل چگونه امپراتوری‌های عظیم ساختند. (Publishers Weekly)

- این همان کتاب کمیابی است که علاوه بر آموزنده بودن، سرگرم کننده نیز هست. دید شما نسبت به این چهار شرکت هرگز مانند سابق نخواهد بود. (جان برگر)

- اسکات گالووی صادق، اهانت‌آمیز و بحث‌انگیز است. این کتاب سیستم عصبی حمله یا گریز شما را به کار واداشته و با این کار شما را به متفاوت اندیشیدن وا می‌دارد. (کالوین مک دانلد، مدیر عامل Sephora)

در بخشی از کتاب چهار می‌خوانیم:

به‌ نظر می‌رسد که فارغ از تأثیر چهار شرکت بر کسب‌وکار، جامعه یا سیاره‌ی زمین، دولت‌ها، قوانین و شرکت‌های کوچک‌تر نمی‏‌توانند جلوی این حرکت عظیم را بگیرند. با این‌ وجود، نوعی امنیت در تنفر وجود دارد. به‌ ویژه که این چهار شرکت نیز از یکدیگر متنفرند. آن‌ها رقابتی مستقیم باهم دارند و بخش‌های مختلف این شرکت‌ها دیگر نمی‌توانند به‌راحتی شکار خود را صید کنند.

گوگل با فعالیت‌های جانبی خود به پایان عصر برندش اشاره کرده است، چون مصرف‌ کننده‌ها با در اختیار داشتن ابزارهای جست‌وجو، دیگر به رجوع به این برند نیازی ندارند. شرکت اپل نیز با این وضعیت مواجه شده است، به‌ گونه‌ای‌ که با شرکت آمازون برای فروش موسیقی و فیلم به رقابت می‌پردازد. آمازون بزرگ‌ترین مشتری گوگل است و در عین‌حال تهدیدی بزرگ برای گوگل در ارتباط با فرایند جست‌وجو محسوب می‌شود؛ پنجاه‌وپنج درصد از افرادی که دنبال یک محصول می‌گردند، ابتدا به سایت آمازون رجوع می‌کنند (در برابر میزان بیست‌وهشت درصدیِ جست‌وجو در موتورهای جست‌وجویی مثل گوگل). اپل و آمازون، با سرعت تمام، به‌ سمت یکدیگر در برابر ما و بر صفحه‌های تلویزیون و تلفن‌ها در حال حرکتند. گوگل نیز با اپل برای تبدیل‌ شدن به پلتفورم در محصولی مبارزه می‌کند که عصر حاضر را شکل داده است، یعنی گوشی هوشمند.
در همین‌ بین، هم «سیری» و هم «الکسا» وارد این طوفان شده‌اند؛ جایی که دو صدا وارد می‌شوند، ولی فقط یکی بیرون می‌آید. میان تبلیغ‌ کننده‌های آنلاین، در حال حاضر فیسبوک سهم گوگل را در بازار به خود اختصاص داده است، چون نقطه‌ی ‌اتکایش را از کامپیوترهای خانگی به‌ سمت موبایل سوق داده است. به‌نظر می‌رسد که فناوری در دهه‌ی بعدی ثروت بسیار بیشتری را به‌وجود آورد، درنتیجه «اَبر» –یعنی تحویل خدمات میزبان با اینترنت - نمادی از مبارزه‌ی «محمدعلی کلی» برابر «فریزر» در عصر فناوری خواهد بود. حتی آمازون و گوگل نیز شانه ‌به‌ شانه‌ی هم با پیشنهادات اَبری خود به جلو پیش می‌روند.

فهرست مطالب
فصل اول: چهار
چیستیِ شرکت‌های چهارگانه و چراییِ نوشتن دربارۀ آن‌ها
فصل دوم: آمازون
آمازون چگونه به مخل‌ترین شرکت در بزرگ‌ترین اقتصاد بدل شد؟
فصل سوم: اپل
تکنولوژی به تجمل تبدیل می‌شود
فصل چهارم: فیسبوک
عشق، کلیدی برای ابدیت است – و تبلیغی بزرگ.
فصل پنجم: گوگل
رب‌النوع امروزی انسان‌ها
فصل ششم: به من دروغ بگو
چهار غول و کسب‌وکاری لذت‌بخش
فصل هفتم: کسب‌وکار و بدن
تمامی کسب‌وکارها، خوشایندِ یکی از سه ارگان
فصل هشتم: الگوریتم تی
رسیدن به یک‌تریلیون به چه چیزی نیاز دارد؟
فصل نهم: پنجمین سوارکار
سوارکار بعدی کیست؟
فصل دهم: چهار و شما
به استعداد خود تکیه کنید، نه امیالتان
فصل یازدهم: پس از سوارکارها
چهار شرکت ما را به کجا می‌برند؟
تقدیر و تشکر

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه