کتاب خودآموز علمی و عملی ریتم‌شناسی و وزن‌خوانی

کتاب خودآموز علمی و عملی ریتم‌شناسی و وزن‌خوانی


کتاب خودآموز علمی و عملی ریتم‌شناسی و وزن‌خوانی اثر سعید حسین پور با روشی کاملا کاربردی در کنار آموزش سازی و آوازی، تکنیک‌ها و روش‌های آموزشی را مانند کمک درسی، موازی با اهداف آموزشی معلمان به صورت اصولی و منطقی به هنرجویان ارایه می‌دهد.

از آن جا که هنر موسیقی نسبت به سایر هنرها ظرایف و حساسیت‌های بیشتری دارد، دقت و پشتکار شایسته‌ای در آموزش اصولی و دستیابی به آن می‌طلبد. در همین زمینه و با توجه به اهمیت ریتم (وزن)، که یکی از ارکان مهم موسیقی به شمار می‌آید، به همه هنرجویان علاقه‌مند در هر مقطع سنی و در هر رشته سازی یا آوازی پیشنهاد می‌شود به این مهم توجه ویژه‌ای داشته باشند و در امر آموزش آن به صورت جدی و پایه‌ای تلاش کنند. امید است با مطالعه این کتاب، که با توجه به تجربه شخصی نویسنده در رشته نوازندگی تمبک و تدریس به هنرجویان در مقاطع سنی مختلف گردآوری شده، این کمبود تا حدودی مرتفع شود.

برای رسیدن به هدفی ارزشمند، انتخاب راه و روش و وجود راهنمای آگاه و راه رفته از ارکان و ملزومات اصلی است. همچنین، برای موسیقی، که به طور مستقیم با روح و روان بشر سر و کار دارد، علاوه بر عشق و علاقه، به متد صحیح، حضور معلم و مربی نیز نیاز است. هنرجو به علت کمبود و ضعف در یکی از موارد یادشده، نه تنها به سر منزل و هدف نخواهد رسید، بلکه از ادامه راه مایوس شده و باز می‌ماند.

هیچ کس نزد خود چیزی نشد، هیچ آهن خنجر تیزی نشد، هیچ حلوایی نشد استاد فن تا که شاگرد شکرریزی نشد. به دلیل اهمیت ریتم‌شناسی و وزن‌خوانی در موسیقی و با توجه به اینکه هنرجو در ابتدای آموزش به راهنمایی و تمرکز بیشتری نیاز دارد، این مجموعه در نظر دارد بدون استفاده از حامل پنج خطی و چیدمان نتها روی حامل‌ها و پیدا کردن جای نت‌ها (دو، ر، می، فا، سل، لا، سی) که صداهای اصلی موسیقی‌اند، هنرجو را فقط به کشش‌ها و فیگورها و مدل‌های مختلفی متمرکز و متوجه کند که باعث ایجاد ریتم و وزن می‌شود؛ تا هنرجو، قبل از آموزش ساز و به دنبال آن انگشت‌گذاری روی ساز، بتواند درک بیشتری از این هنر داشته باشد.

ریتم یکی از عوامل بسیار مهم در موسیقی است؛ به طوری که نقش مهمی در ساماندهی و منظم و مرتب کردن ذهن و فعالیت‌های آن دارد. بدن و جسمی که با ریتم خود ارتباط و خو گرفته باشد، در طبیعت اطرافش تعادل بیشتری وجود دارد. باید دقت کرد که در بیشتر تعاریف، ریتم و وزن به عنوان یک معنا و مفهوم بیان شده است؛ در صورتی که این دو در سطوح پیشرفته‌تر دارای دو معنا و مفهوم دارد. تعاریف مختلفی در موسیقی برای وزن و ریتم آمده است و بیشتر فلاسفه و دانشمندان گذشته، از جمله ابونصر فارابی و ابن سینا، در آثار خود وزن را عنصر اصلی و قدیمی موسیقی می‌دانند.

معرفی نویسنده کتاب خودآموز علمی و عملی ریتم‌شناسی و وزن‌خوانی:

سعید حسین پور در سال 1347 در اهواز متولد شد. وی فعالیت هنری خود را از سال 1369 به صورت جدی نزد آقای محمد فیروز میاندار در رشته تمبک نوازی آغاز و دوره ابتدایی را نزد ایشان سپری کرد. حسین پور از سال 1370 برای ادامه آموزش به محضر استاد محمد اسماعیلی رفت و سال‌ها نزد ایشان تلمذ کرد. پس از پایان دوره آموزشی، محمد اسماعیلی، سرپرست گروه تمبک نوازان، از سعید حسین پور برای حضور در این گروه دعوت کرد. حسین پور علاوه بر مدیریت گروه‌های موسیقی داخل و خارج استان خوزستان (گروه موسیقی مستان، گروه موسیقی عشاق، گروه موسیقی مهر، گروه موسیقی چکاوک و گروه تمبک نوازان و سازهای کوبه‌ای اهواز)، همکاری‌های درخشانی نیز با استادان بنام کشور در فعالیت‌های هنری داشت. وی همچنین به مدت چهار سال مسئولیت انجمن موسیقی استان خوزستان را بر عهده داشت.
سعید حسین پور فارغ التحصیل رشته حسابداری است. وی در سال 1385 آموزشگاه موسیقی خود را، به نام چکاوک، در اهواز تأسیس کرد. ایشان هم اکنون مشغول آموزش به هنرجویان و علاقه‌مندان در زمینه ریتم‌شناسی، وزن‌خوانی و تمبک و دف است.

فهرست مطالب
پیش گفتار
گفتار اول: توصیه‌ای به هنرجویان
گفتار دوم: درمیانی با هنرآموزان و مربیان گرامی
مقدمه
چرا ریتم ووزن اهمیتی ویژه دارد؟
فصل اول: مبانی تئوری موسیقی، ریتم شناسی و وزن خوانی
صوت (صدا)
پیدایش صوت (به وجودآمدن صوت)
انتشار صوت
ویژگی‌های صوت
1 قوی و ضعیف بودن صوت
2 زیر و بم بودن صوت
انواع صوت
1 اصوات منظم، پریودیک و موسیقایی
2 اصوات غیرمنظم، غیرپریودیک و غیرموسیقایی
تعریف موسیقی
ریتم
کشش
توضیحاتی درباره شکل کشش‌ها
سکوت‌ها درموسیقی
توضیحاتی درباره انواع کشش‌ها و صداها
انواع حامل در موسیقی
انواع ساز در موسیقی
1 سازهای ملودیک (آهنگداریاصدادار)
2 سازهای ریتمیک (ضربی یا پایه)
اشاره‌ای به محل قرار گرفتن نت‌ها روی حامل 5 خط (سازهای ملودیک)
اشاره‌ای به محل قرار گرفتن نت‌ها روی حامل سه خط (سازهای ریتمیک)
علائم کمکی
فصل دوم: میزان و خط میزان
انواع میزان
1 میزان‌های ساده
2 میزان‌های ترکیبی
توضیحات کاربردی
تعریف قدیم ریتم (وزن) درموسیقی کلاسیک ایران
فصل سوم: تمرین‌های عملی
تمرین‌های گروهی یا دسته جمعی

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه