کتاب سینمای استراتژیک

کتاب سینمای استراتژیک

کتاب سینمای استراتژیک نوشته‌ی مجتبی نیک رهی و محمدفاضل محمدی، به مباحثی مانند ابعاد فرهنگی، نقد و بررسی فیلم، راز حفظ بقاء عوامل سازنده فیلم‌های تولیدی غرب، جنبه‌های سیاسی و رسالت سینما در ایران می‌پردازد.

ابتدا سینما با جنبه‌ی تفریحی و سرگرم کننده پا به عرصه گذاشت اما در مدت زمان کوتاهی دربردارنده‌ی مفاهیم خاص و پیام‌های گروه‌هایی خاص شد.

سینمای سیاسی جزو واژه‌های آشنایی محسوب می‌شود که اهداف سیاسی را بر سینما وارد کرده است. همچنین سینمای پلیسی و جنگ نیز از ژانرهایی هستند که اهداف سیاسی را دنبال می‌کنند. در تمام این نقد و بررسی‌ها بخشی از سینما که بیشتر مردم آن را می‌پسندند، یعنی همان فیلم‌های سرگرمی، خانوادگی، کارتون‌ها و ... هستند که معمولاً بی‌طرف در نظر گرفته می‌شوند و سینمای سیاسی را محدود به فیلم‌هایی می‌کنند که پیام مستقیمی از سیاست‌مداران را بیان می‌کند.

در رویکرد دوم، سینمایی استراتژیک است که از آسیب‌ها و ضعف‌های جامعه و تمدن دشمن و حریف به طور کامل آگاهی دارد و تبدیل به تهدیدی برای آن آسیب‌ها می‌شود.

واژه "استراتژی" امروز به علم بقا تعریف می‌شود و دانش استراتژی همه آن راه و روش‌هایی هستند که شما استفاده می‌کنید تا پایداری یک تمدن یا کشور تضمین شود. اگر با همین دید نگاه کنید سینمای استراتژیک سینمایی است که با هدف بقا و پایداری یک جامعه فعالیت می‌کند. این بقا می‌تواند بقای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اعتقادی و دینی یا حتی بقای ایدئولوژیک باشد که هر کدام از این‌ها می‌تواند در معنا و مفهوم سینمای استراتژیک جا بگیرد.

علاوه بر این در کتاب پیش رو متوجه می‌شوید که سینمای استراتژیک قادر است، استمرار یک تمدن، یک کشور و جامعه، ضعف‌ها و آسیب‌ها را از بین ببرد و متقابلاً تهدیدها را هم شناسایی و خنثی کند؛ این یک بخش دفاعی است.

در بخشی از کتاب سینمای استراتژیک می‌خوانیم:

موضوع مهدویت و مفاهیم آخرالزمانى، بستر دراماتیکى براى سینماى هالیوود است. تعداد فیلم‌هایى که مستقیماً یا ضمناً با این تم‌ها ساخته شده‌اند، فوق انتظارند. جاذبه‌هایى که دنیاى نادیده و موعود در انتهاى خود با خود حمل مى‌کند، پر از اکشن، اهریمن، نجات دهنده و قدرت‌هاى محیرالعقول و گسست‌ها و پیوندهاى غیرمنتظره، در زمان و مکان است. جاذبه‌هاى بصرى و دراماتیک برخى از این فیلم‌ها نظیر آرماگدون، ترمیناتور، ماتریکس و ... ، هوش از سر تماشاگر عادت زده مى‌برد و ما را از نکته‌هاى اساسى‌ترى غافل مى‌کند.

ساده نگرانه‌ترین حرکت، شبیه‌سازى مفاهیم این سینما با مشترکات لفظى آن در تشیع، آه و حسرت و آرزو براى ساختن فیلم‌هایى با مضمون صریح‌ترى درباره مهدویت و انتظار است که حتى در میان برخى نویسندگان و منتقدین هم دیده مى‌شود! در ادامه این نگرش، سعى در پیدا کردن اسرار و رموز صهیونیستى و استکبارى و پیچاندن همه آن چه در فیلم دیده مى‌شود، براى اثبات مقصود دل و محکوم کردن سازنده و نویسنده است؛ بدون توجه به درستى یا نادرستى ادعاها و مستندات.

در این میان، آن چه بیش از هر چیز خودنمایى مى‌کند، سینما است. محکوم کنندگان و آرزومندان، هیچ کدام به مبانى سینما توجهى نمى‌کنند و فارغ از باید و نباید ذات این هنر (صنعت) به مضمون و بیشتر از آن به پشت پرده سینما نظر دارند. سینما براى حیات و رشد خود، نیاز به درنوردیدن عرصه‌هاى تازه و حتى ممنوع براى داستان‌پردازى دارد. در این میان، هر قدر فضاى تاختن اسب خیال، خصوصاً در امور غیرمحسوس بازتر باشد، صنعت‌گران هالیوودى، عشق بیشترى به آن مى‌ورزند.

فهرست مطالب
مقدمه
فصل اول: تعریف و تاریخچه سینما در ایران
گفتار اول: تعریف سینما
گفتار دوم: نگاهی به تاریخ مختصر سینما در ایران
گفتار سوم: روز شمار سینمای ایران
فصل دوم: سینمای استراتژیک
گفتار اول: بررسی ابعاد مختلف حضور سینما در ناتوی فرهنگی
فصل سوم: سینما و تهاجم فرهنگی
گفتار اول: فرهنگ و تهاجم فرهنگی
گفتار دوم: رسالت سینما در ایران
گفتار سوم: سینما و ایجاد تصویر وارونه از اسلام و مسلمانان
گفتار چهارم: راز حفظ بقاء عوامل سازنده فیلم‌های تولیدی غرب
گفتار پنجم: سینما، ابزاری ایدئولوژیک
گفتار ششم: سینمای غرب و ترویج شیطان پرستی
گفتار هفتم: سینمای غرب و موعودگرایی
گفتار هشتم: جایزه اسکار و سیاست‌های حاکم بر آن
گفتار نهم: سینمای غرب و پیامبران الهی
فصل چهارم: سینما غرب و صهیونیسم
گفتار اول: سینما غرب و مسئله فلسطین
فصل پنجم: سینمای غرب، ابزار سیاست‌های استعمارگران
فصل ششم: بررسی و نقد 17 فیلم سینمایی تولید غرب
گفتار اول: فیلم سینمایی کتاب آفرینش
گفتار دوم: فیلم سینمایی ایندیانا جونز و آخرین جنگ صلیبی
گفتار سوم: فیلم سینمایی پیانیست رومن پولانسکی
گفتار چهارم: فیلم سینمایی سرزمین و آزادی
گفتار پنجم: فیلم سینمایی تولد یک ملت
گفتار ششم: فیلم سینمایی خرقه
گفتار هفتم: فیلم سینمایی اکسیدوس
گفتار هشتم: فیلم سینمایی سامسون و دلیله
گفتار نهم: فیلم سینمایی باراباس
گفتار دهم: فیلم سینمایی زندگی زیباست
گفتار یازدهم: فیلم سینمایی عیسی «ع»
گفتار دوازده: فیلم سینمایی قیام شیطان هیتلر
گفتار سیزدهم: فیلم سینمایی نجات سرباز وظیفه رایان
گفتار چهاردهم: فیلم سینمایی ده فرمان
گفتار پانزدهم: فیلم سینمایی ارباب حلقه‌ها
گفتار شانزدهم: فیلم سینمایی رمز داوینچی
گفتار هفدهم: نقد فیلم‌های سینمایی چارلی چاپلین
فصل هفتم: جمع بندی مباحث
فهرست منابع

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه