کتاب یادداشتهایی بر ترکیب فرم
کتاب یادداشتهایی بر ترکیب فرم، نوشتههایی از کریستوفر الکساندر، در مورد فرآیند طراحى هستند؛ فرآیند ابداع چیزهاى فیزیکى که در پاسخ به عملکرد، آرایش فیزیکى جدید، سازماندهى و فرم را ارائه مىدهند.
ما باید این واقعیت را بپذیریم که اکنون در آستانه ورود به زمانى قرار داریم که شاید انسان بتواند ظرفیت ذهنى و همچنین ظرفیت خلاقهاش را افزایش دهد، درست مثل قرن 19 که بشر براى بالا بردن توانایى فیزیکىاش از ماشین استفاده کرد. اکنون نیز مجددا مانند همان وقت از ناآگاهى خود بىخبر ماندهایم، البته ناآگاهى زمانى که از یاد برود دیگر قابل یادآورى نیست، این بىخبرى هم نیاز به توجه دارد نه انکار و تکذیب.
هدف اصلى کتاب یادداشتهایی بر ترکیب فرم، این بود که نشان دهد بین الگوى یک مسأله و فرایند طراحى فرمى فیزیکى که به آن مسأله پاسخگو باشد یک تناظر ساختارى وجود دارد که مهم، عمیق و نیز پنهان است. معماران توانمند در گذشته از تشابه الگویى مسأله و فرایند [حل مسأله] همواره آگاه بودهاند و فقط احساسى که از این تشابه برمىخواست بود که به آنها اجازه مىداد همواره فرمهایى ماهرانه بیافرینند.
در سیستم ناخودآگاهانه تولید فرم الگوى یکسانى مستتر است که ضامن موفقیت آن است، ولى از آنجایى که ما خودآگاه هستیم، پیش از اینکه خود بتوانیم مسألهاى را به شکل فرم برگردانیم ناچار باید نقشهاى دقیق از ساختار مسأله طرح کنیم، بنابراین اول باید چارچوبى مفهومى براى چنین نقشهاى ابداع کنیم و این همه آن چیزى است که من کوشیدهام تا انجام دهم.
کریستوفر الکساندر (Christopher Alexander) در سال 1936 در وینِ اتریش متولد شد، در آکسفورد و چیچستر انگلستان رشد یافت و در کمبریج در رشتههاى معمارى و ریاضیات تا مقطع کارشناسى تحصیل کرد. پس از آن در سال 1958 به آمریکا رفت و در دانشگاه هاروارد در رشته معمارى به درجه دکترى رسید. در 1963 در دانشگاه برکلى به سمت استادى برگزیده شد و در 1967 مؤسسه ساختار محیط را بنیان نهاد. او در سال 1980 به عضویت فرهنگستان سلطنتى سوئد و در 1966 به عضویت فرهنگستان هنرها و علوم آمریکا برگزیده شد، الکساندر علاوه بر این عضو هیئت امناى مؤسسه معمارى پرنس ویلز نیز است. او که هماکنون از سمت استادى دانشگاه برکلى افتخارا بازنشسته شده، همچنان ریاست مرکز ساختار محیط را برعهده دارد.
الکساندر از پرچمداران تئورىهاى معمارى به شمار مىرود. او که به عنوان پدر زبانهاى الگو شناخته مىشود، با ابداع این زبان تحول شگرفى در نگرش به محیط ایجاد نمود که دامنه آن به علوم دیگرى مانند طراحى نرمافزارهاى کامپیوترى نیز کشیده شده است. او که بیشتر عمر خود را صرف مطالعه و تحقیق نموده و در این زمینه جوایز و نشانهاى بیشمارى را از آن خود کرده است. با این حال الکساندر به عنوان یک طراح نیز سوابق درخشانى دارد. او بیش از 200 ساختمان را در 5 کشور دنیا طاحى و اجرا نموده و در مناطق مختلف دنیا مشاور امور شهرى، منطقهاى و ملى بوده و در این راستا با شرکتها، مؤسسات دولتى، معماران و برنامهریزان مختلفى رایزنى کرده است.
الکساندر که پس از اتمام تحصیلاتش از کمبریج به آمریکا رفته بود سعى کرد تا به صورتى کاملاً خردگرایانه از ریاضیات نوین در تشریح فرایند طراحى جدیدى بهره جوید. او بر این باور بود که مشکلات و مسائل موجود در معمارى و طراحى معاصر ناشى از ناآگاهى طراحان از ماهیت حقیقى مسائل و همچنین نگرش نادرست آنها به منطق و ریاضیات است. تلاشهاى او براى به فعلیت درآوردن این باور، در رساله دکتراى وى به نتیجه رسید. این رساله بعدها با عنوان «یادداشتهایى بر ترکیب فرم» به طبع رسید و الکساندر نیز به خاطر تألیف آن نخستین مدال طلاى انجمن معماران آمریکا را به خود اختصاص داد.
الکساندر در سوابق علمى خود داراى دو جریان فکرى متمایز است. همانطورى که در پیشگفتار کتاب حاضر ملاحظه خواهید فرمود آراء و نظریات الکساندر در مدت کوتاهى پس از چاپ این اثر تغییر یافت. در واقع کتاب یادداشتهایی بر ترکیب فرم (Notes on the Synthesis of Form) متعلق به اولین دوره از جریانات فکرى او است. ولى شکلگیرى جریانات فکرى مختلف، به لحاظ تغییر نگرش او نسبت به فرایند طراحى نیست. الکساندر ایدههاى قبلى خود را در طراحى کاملاً رد نمىکند بلکه آنها را پرورش مىدهد از این رو آثار مختلف الکساندر در واقع گوشههایى از یک سناریوى به همپیوستهاند. در آغاز این سناریو شخصیتى عقلگرا - که تا حدى در عقلگرایى افراط کرده - در صدد است تا به مدد عقل خویش به مصاف پیچیدگىهاى طراحى برود، ولى پس از طى یک روند کاملاً منطقى و در انتهاى داستان همین شخص به نوعى از پختگى مىرسد که اتکاء زیادى به شهود دارد.
سناریویى که آثار الکساندر در پرورش ایدههاى او عرضه مىدارند خود یک سرمشق - یا الگو - است و اهمیت بیشترى از تکتک آثار او دارد. این سناریو مىتواند سهم بسزایى در آموزش معمارى داشته و تأثیر مشابهى بر نوآموزان معمارى داشته باشد. براى مثال نیکولاس سالینگروس بر این باور است که دو اثر «یادداشتهایى بر ترکیب فرم» و «شهر درخت نیست» مىتوانند پارهاى از ویژگىهاى الگوها را که در معرفى زبان الگو صرفابه صورت شهودى عرضه شدهاند، به صورتى عقلایى توجیه کنند.
فهرست مطالب
دیباچه مترجم
درآمدى بر چاپهاى قبل
مقدمه
بخش اول: سازگارى خوب
منشاء سازگارى خوب
فرایند ناخودآگاه
فرایند خودآگاه
بخش دوم: برنامه
تحقق برنامه
جزئیات فرایند
راهکار
سخن آخر
ضمائم
ضمیمه 1) یک مثال به اجرا درآمده
ضمیمه 2) راهحل ریاضى تجزیه
یادداشتها
مطالب مرتبط
تگها
مطالب پربیننده
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- کتاب پیوند زخم خورده
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- خلاصه کتاب سواد بصری