کتاب مجمعالبیان، یکی از برجستهترین تفاسیر کلاسیک شیعی
امیرحسین ابراهیمی
بی تردید مجمع البیان یکی از مهم ترین تفاسیر جهان اسلام به شمار می آید و با این که توسط ابوعلی امینالاسلام طبرسی عالم مشهور شیعی قرن ششم نگاشته شده، همواره مورد عنایت علمای اهل سنت نیز قرار داشته است. جامعیت، اتقان و استحکام مطالب، ترتیب دقیق مباحث، ژرفا و تنوع مطالب و انصاف علمی نگارنده در نقد و بررسی آرا در کنار توجه به تناسب آیات برای توضیح پیوندهای نامعلوم یا دیریاب آن ها، این کتاب ده جلدی را به یکی از برجسته ترین تفاسیر کلاسیک تاریخ تشیع مبدل کرده است.
نام علامه طبرسی، فضل و نام پدرش حسن میباشد. کنیه او ابوعلی و لقبش را امینالدین یا امینالاسلام گفتهاند. شهرتش طَبرِسی است که از طَبرِس یا همان تَفرِش گرفته شده است که امروزه از نواحی اراک و آن زمان از نواحی قم به شمار میآمده است. برخی هم او را به واسطه نامش و با تلفظ نادرست طَبَرسی، اهل طبرستان نامیدهاند، اما طَبرِس یا همان تفرش دقیقتر است. علامه طبرسی در شهرهایی چون طوس و سبزوار تحصیل و تدریس کرده بود و عمده زندگی اش را در خراسان سپری نموده بود. سال ولادت طبرسی به خوبی معلوم نیست، صاحب کتاب «طبرسی و مجمع البیان» ولادت او را در حدود سال ۴۶۸ یا ۴۶۹ هجری قمری دانسته است. سال وفاتش نیز در سال ۵۴۸ میباشد، بنابراین مدت عمر او به ۷۹ یا ۸۰ سال بالغ میگردد.
وی متجاوز از ۵۰ سال در مشهد مقدس اقامت داشت. در سال ۵۲۳ به سبزوار منتقل شد و در این دیار نیز مورد عنایت سادات آل زیارة بود. طبرسی قریب ۲۵ سال از عمر خود را در این شهر گذرانید و به تصنیف و تألیف پرداخت و عاقبت پس از سال ها تدریس علوم مختلف دینی و تالیف کتب متعدد کلامی، حدیثی، تاریخی، فقهی و قرآنی در همین شهر در سال ۵۴۸ درگذشت و جنازهاش به مشهد مقدس انتقال و در جوار بارگاه امام هشتم مدفون شد. تا امروز مقبره او در این مکان باقی است. از جمله شاگردان برجسته او در حوزه علمیه طوس، می توان به اشخاصی چون قطب راوندی و ابن شهر آشوب اشاره کرد.
مجمعالبیان فی تفسیر القرآن
شیخ طبرسی را همگان به تفسیر قرآن مشهور او یعنی مجمعالبیان فی تفسیر القرآن میشناسند. بی تردید مجمع البیان یکی از مهم ترین تفاسیر جهان اسلام به شمار می آید و با این که توسط ابوعلی امینالاسلام طبرسی عالم مشهور شیعی قرن ششم نگاشته شده، همواره مورد عنایت علمای اهل سنت نیز قرار داشته است. جامعیت، اتقان و استحکام مطالب، ترتیب دقیق مباحث، ژرفا و تنوع مطالب و انصاف علمی نگارنده در نقد و بررسی آرا در کنار توجه به تناسب آیات برای توضیح پیوندهای نامعلوم یا دیریاب آن ها، این کتاب ده جلدی را به یکی از برجسته ترین تفاسیر کلاسیک تاریخ تشیع مبدل کرده است.
فضلبنحسن طبرسی یا همان شیخ طبرسی از شاگردان شیخ طوسی _ بانی حوزه علمیه نجف اشرف_ متاثر از تفسیر التبیان فی تفسیرالقرآن ایشان که اولین تفسیر جامع و کامل شیعی است، کتاب مجمع البیان را نوشت، اما برای مراجعه ساده تر خوانندگان، تقسیم بندی نوین و دقیقی شامل مباحث قرائت، اعراب، لغات، بیان مشکلات، معانی و بیان، شان نزول، اخبار وارده و شرح و تبیین قصص و حکایات ارائه کرد.
گرچه علامه طبرسی، پس از مجمع البیان دو کتاب تفسیر خلاصه تر هم نوشت و در سایر علوم اسلامی نیز صاحبنظر بود اما فواید تاریخی، ادبی و اعتقادی و کلامی کتاب مجمع البیان، بیش از هر چیز موجب شهرت اوست، خصوصا آن که این تفسیر را به زبان ساده و روان نوشته و می تواند مورد استفاده همه اقشار جامعه قرار گیرد. اصل مجمع البیان به عربی نوشته شده اما با چند ترجمه خوب در دسترس فارسی زبان هاست. ترجمه هایی از علی کرمی، محمد بیستونی، محمد تقی بن مقیم یزدی، آیت الله نوری همدانی، مرحوم رسولی محلاتی و شهید مفتح و جمعی نویسندگان هم از این کتاب وجود دارد.
دیگر تفسیر نامشهورتر طبرسی
علامه طبرسی در اواخر عمر به تقاضای فرزندش تصمیم میگیرد گزیده ای از دو اثر تفسیری خیلی مفصل و خیلی کوتاهش یعنی مجمع البیان و الکافی الشافی بنویسد که در عین حال متضمن نکات ادبی تفسیر کشاف زمخشری نیز باشد. از همین رو نامش را جوامع الجامع می گذارد تا نشان دهد این کتاب در بردارنده تمام مطالب تفاسیر فوق است. جوامع الجامع، به واسطه پرهیز از طولانی کردن مطالب، سادگی، جمع آوری محل های اختلاف شیعه و سنی در تفسیر (که نشانگر تسلط عمیق طبرسی بر علم الخلاف است) و همچنین به واسطه جمع آرای صحابه و تابعین شاخص و ویژه است، اما همۀ اینها موجب نشده کتاب از ذکر نکات مهم و لازم ادبی و کلامی و حدیثی فروگذار نماید. از همین رو است که جوامع الجامع حتی امروزه نیز تفسیری مشهور و محبوب به شمار میآید و حتی به عنوان کتاب درسی دانش تفسیر در حوزه های علمیه ایران تدریس میشود. این کتاب را نیز مرحوم دکتر گرجی استاد برجسته حقوق و اصول فقه دانشگاه تهران ترجمه و چاپ کرده و بعدها مترجمینی چون علی کرمی، عبدالعلی صاحبی، مسعود مکارم و حبیب روحانی نیز نسبت به ترجمه و تصحیح و حتی بازنویسی آن به زبان امروزی تر اقدام نموده اند.
مطالب مرتبط
تگها
مطالب پربیننده
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- کتاب پیوند زخم خورده
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- خلاصه کتاب سواد بصری