کتاب الگوی راهبردی ارتقای بهره وری آب کشاورزی در ایران

کتاب الگوی راهبردی ارتقای بهره وری آب کشاورزی در ایران

 

کتاب الگوی راهبردی ارتقای بهره وری آب کشاورزی در ایران نوشته‌ی ادریس مرسلی با تکیه بر این حقیقت که آب مایعی ارزشمند و کمیاب است به ارائه‌ی راه‌هایی برای استفاده‌ی بهینه از آب در حوزه‌ی کشاورزی می‌پردازد.

کمیابی و استفاده‌ متعدد از منبع حیاتی آب، آن را به یک موضوع راهبردی تبدیل کرده؛ به‌طوری که آب در زمینه‌های مختلف پیشران توسعه کشورها است و در تأمین امنیت غذایی و پدافند غیرعامل کشورها نقش کلیدی ایفا می‌کند. از این رو ظرفیت راهبردی آب موجب شده تا اولین تمدن‌های تاریخ در کنار رودهای بزرگی همچون نیل، دجله، کارون، فرات، سند، گنگ و... شکل بگیرند. بر این اساس بشر در طول تاریخ تلاش کرده است تا به روش‌های مختلف آب را به خدمت بگیرد و راه‌های استفاده مناسب از آن را کشف کند.

ادریس مرسلی هم با آگاهی نسبت به اهمیت این مایع حیاتی در زندگی بشر سعی در ارائه‌ی راه‌هایی دارد تا بیشترین استفاده‌ی ممکن را از آب داشته باشیم و این موضوع به صورت خاص در حوزه‌ی کشاورزی اهمیت ویژه‌ای دارد چرا که بخش عمده‌ی مصرف انسان امروزی در این زمینه است و کتاب پیش رو به این موضوع اختصاص دارد.

در بخشی از کتاب الگوی راهبردی ارتقای بهره وری آب کشاورزی در ایران می‌خوانیم:

مسئله ارتقای بهره وری آب علاوه بر بُعد علمی و نظری، از نظر بُعد کاربردی نیز اهمیت دارد؛ چرا که موجب استفاده بهینه از منبع حیاتی و کمیاب آب و حفاظت کمّی و کیفی آن و تأمین امنیت‌ غذایی کشور می‌شود. بررسی‌های هفتصد دانشمند جهان بیانگر آن است که تنها در صورت افزایش بهره‌وری آب کشاورزی می‌توان در آینده غذا تولید کرد.

از آنجایی که «دومین هدف توسعه پایدار سال 2030 دستیابی به امنیت غذایی است و این مهم در سند چشم‌انداز 1404 جمهوری اسلامی ایران نیز در کنار هدف محیط‌‌‌‌‌ زیست مطلوب مطرح است، دستیابی به این‌ اهداف با نحوه استفاده از منابع آبی کشور و افزایش تولید پایدار محصولات کشاورزی رابطه مستقیمی دارد. در کتاب حاضر زمینه علمی دستیابی به اهداف مذکور مورد توجه راهبردی قرار گرفته است. این امر به مواجهه عالمانه با مهم‌ترین چالش کشور در نحوه تأمین امنیت‌غذایی پایدار و جلوگیری از بحرانی‌تر شدن سفره‌های آب زیرزمینی دشت‌های کشور در شرایط فعلی و آینده کمک می‌کند.

فهرست مطالب

مقدمه
فصل اول: ضرورت ارتقای بهره‌وری آب
فصل دوم: دیدگاه‌ها، نظریه‌ها و الگوهای بهره‌وری
فصل سوم: علل و عوامل مؤثر بر بهره‌وری
فصل چهارم: محیط‌شناسی کشاورزی ایران
فصل پنجم: بهره‌وری آب کشاورزی در ایران
فصل ششم: مطالعات تطبیقی در زمینه بهره‌وری آب کشاورزی
فصل هفتم: چارچوب نظری و الگوی تحلیلی
فصل هشتم: چالش‌های اصلی ارتقای بهره‌وری آب کشاورزی کشور
فهرست منابع

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه