کتاب کلزا (کاشت، داشت، برداشت)

کتاب کلزا (کاشت، داشت، برداشت)

 

دکتر اسدالله حجازی کتاب کلزا (کاشت، داشت، برداشت) را جهت آشنایى بیشتر با گیاه کلزا به رشته تحریر درآورده است. چون در مورد این گیاه با ارزش علوفه‌اى روغنى تاکنون اطلاعات منسجم و کافى در دست نبوده است. همچنین از این طریق کارشناسان، محققان و کشاورزان محترم می‌توانند اطلاعات کافى را براى کشت این گیاه به دست آورند.

امروزه با پیشرفت و توسعه علم کشاورزى شایسته است کارشناسان کشاورزى اطلاعات کافى در مورد کاشت، داشت و برداشت گیاهان مختلف به طور جداگانه داشته باشند. کلزا یکى از گیاهانى است که کشت آن در سال‌هاى اخیر مورد توجه
کشاورزان قرار گرفته است. این گیاه در گذشته به عنوان گیاه منطقه‌اى کشت می‌شد.

کلزا (Rapeseed) به عنوان گیاه علوفه‌اى و روغنى در تغذیه دام، انسان و صنعت کاربرد دارد. امروزه با کمک علم اصلاح نباتات توانسته‌اند ارقامى تولید کنند که به مراتب مواد سمى آن‌ها کمتر از ارقام قدیمى، یعنى رقم یک ‌صفر باشند. از این گیاه در زمستان مى‌توان با کاشت ارقام دو صفر علوفه مرغوب و فراوانى به دست آورد.

در کتاب کلزا (کاشت، داشت، برداشت) می‌خوانیم که به دلیل مصارف گوناگونى که دانه کلزا دارد این گیاه در شمار یکى از گیاهان با ارزش روغنى در کشاورزى محسوب مى‌شود.

امروزه روغن کلزا به عنوان ماده غذایى استفاده مى‌شود. از سال 1900 با توجه به نیازهاى صنعتى، همان‌طورى که از روغن‌هاى مختلف استفاده مى‌شود، از روغن این گیاه نیز در صنعت استفاده مى‌گردد. به‌ خصوص که این نوع روغن به خاطر
کیفیتش به عنوان ماده گریس و نیز بعضى از مواد اولیه در کارخانه‌هاى تولید مواد شوینده استفاده مى‌شود. در بخش شیمى و نیز کارخانه‌هاى شیمى اسیدهاى چرب این روغن به ویژه اسید اروکا مورد توجه است.

در صد سال اخیر کشت کلزا در اروپا به طور چشمگیرى بر بخش سیاسى و اقتصادى و نیز بخش تغذیه تأثیر گذاشته است. با توجه به نکاتى که ذکر شد روغن کلزا یکى از منابع مهم تهیه روغن گیاهى است. به وسیله کتاب کلزا (کاشت، داشت، برداشت) در می‌یابیم که از روغن کلزا جهت ساخت مارگارین نیز استفاده مى‌شود. تولید روغن کلزا در مقایسه با تولید بعضى از انواع روغن‌هاى حیوانى بالاتر است، به طورى که از یک هکتار کاشت کلزا، هزار تا دو هزار کیلوگرم روغن مى‌توان به دست آورد. در بازارهاى خارجى روغن کلزا بسیار رونق دارد. در قدیم کشت کلزا در اروپا و نیز در آلمان رشد چشمگیرى داشت.

در حال حاضر کشت کمتر گیاهى در بین گیاهان روغنى توانسته است این چنین گسترش داشته باشد. به‌ خصوص که روغن این گیاه در تهیه پروتئین، علوفه پر انرژى و اخیرا در تهیه روغن یا ماده متحرکه موتور نیز به کار گرفته مى‌شود. در هر صورت این گیاه به عنوان یک گیاه روغنى آینده درخشانى دارد و امروزه در بازار جهانى پیشرفت زیادى کرده است. در بخش تغذیه 60 درصد روغن مصرفى بعضى از کشورها را روغن این گیاه تشکیل مى‌دهد.

فهرست مطالب

پیشگفتار
فصل 1: کلزا - گیاهی قدیمی با آینده‌ای درخشان
فصل 2: مشخصات گیاه‌شناسی کلزا
فصل 3: محصولات کلزا
فصل 4: اصلاح کلزا
فصل 5: نیازهای مربوط به زمین و ‌آب و هوا
فصل 6: تناوب در کشت کلزا
فصل 7: کاشت و تهیه زمین
فصل 8: تامین مواد غذایی
فصل 9: اقدامان مربوطه به حفاظت گیاه
فصل 10: برداشت محصول کلزا
فصل 11: کلزای بهاری

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه