کتاب گیاهان دارویی - صنعتی در ایران

کتاب گیاهان دارویی - صنعتی در ایران

 

کتاب گیاهان دارویی - صنعتی در ایران نوشته‌ی علی محبی به معرفی و بررسی گیاهان دارویی - صنعتی شناخته شده در عرصه‌های ملی و غیرملی ایران، نشان دادن ارزش کمی و جایگاه اقتصادی آن‌ها، موانع و مشکلات موجود، دستورالعمل کاشت و معرفی چند گونه مهم می‌پردازد.

اتکای اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی و تاثیر‌پذیری آن از مسائل سیاسی و اقتصادی سبب شده است تا اقتصاد کشور بسیار آسیب‌پذیر گردد. یکی از راه‌های مقابله با این چالش، توسعه تولیداتی است که ضمن بهبود اقتصاد داخلی، سبب افزایش صادرات غیر‌نفتی شود. در این میان، محصولات جنگلی، مرتعی و گیاهان دارویی و صنعتی علاوه بر نقش خاصی که در اقتصاد ملی دارند، می‌توانند تاثیر به سزایی در صادرات غیر‌نفتی نیز داشته باشند.

خوشبختانه گرایش جهانی به خصوص کشورهای پیشرفته به استفاده از فرآورده‌های گیاهی و مصرف روزافزون آن در جهان، چه در صنایع دارویی و چه صنایع غذایی و آرایشی - بهداشتی و با توجه به تنوع آب و هوایی ایران و امکان رویش اکثر گیاهان در آن، فرصتی نصیب کشور شده تا از آن به بهترین نحو ممکن استفاده نماید و حضور خود را در بازارهای جهانی بیش از بیش افزایش دهد. عرصه‌های ملی و غیرملی می‌تواند نقطه عطفی برای اقتصادی کردن طرح‌ها و مشارکت واقعی و همه جانبه ساکنان آن باشد. ایجاد اشتغال، درآمد قابل توجه و استمرار تولید از مشخصه‌های بارز محصولات گیاهان دارویی و صنعتی جنگلی و مرتعی است که با مدیریت و برنامه‌ریزی مناسب، رسیدن به اهداف عالی خودکفایی را عینیت می‌بخشد.

در بخشی از کتاب گیاهان دارویی - صنعتی در ایران می‌خوانیم:

آمار فوق و نتایج آن به‌خوبی روشن می‌سازد که روستایی، مخصوصا زارعین کم زمین (بطور متوسط ۱ / ۵ هکتار برای هر خانوار) به هیچ وجه قادر به تامین مواد خوراکی اولیه و ضروری خود نیستند و لازم است با برنامه ریزی دقیق و اجرای طرح‌های تولیدی (مثل زراعت چوب، کشت گیاهان دارویی، و غیره) و توانمند ساختن بهره‌برداران در همان کارهایی که به آن مشغولند و می‌توانند از عهده‌شان بر آیند مثل تحویل گاوهای پر‌بازده شیری و گوشتی برای گاودار و نهال‌های اصلاح شده و پیوندی برای باغ‌دار و غیره زمینه افزایش سطح درآمد خانوارهای روستایی و اشتغال‌زایی با افزایش میزان تولید و صادرات، و در نتیجه مشارکت بیش از پیش بهره‌برداران در مراقبت از عرصه‌های منابع طبیعی به عنوان بستر زندگی و پیشرفت آتی فرزندان این مرز و بوم فراهم گردد.

بیشتر اراضی، به لحاظ وضعیت زمین، کمبود آب و عدم مکانیزاسیون، درآمد اقتصادی مناسبی برای بهره‌برداران ندارد ولی با توجه به شرایط اقلیمی ویژه مناطق انتخاب شده، کاشت گیاهان و محصولات غیرچوبی امکان‌پذیر و از نظر اقتصادی نیز باصرفه است، اختلاف در‌آمد تولید یک هکتار محصولات غیر‌چوبی در مقایسه با محصولات زراعی یک ساله (گندم و جو) که به چند برابر می‌رسد روستائیان و ساکنین بومی مناطق را به اجرای گسترده طرح گیاهان دارویی صنعتی در اراضی ملی و اراضی اشخاص (مستثنیات) ترغیب می‌کند، جلوگیری از فرسایش میلیون‌ها تن خاک حاصلخیز زراعی و تلطیف هوای منطقه، پیشگیری از سیلاب‌های احتمالی، افزایش ذخیره سفره‌های زیرزمینی، اشتغال‌زایی، ایجاد درآمد اقتصادی مناسب از طریق احداث صنایع تبدیلی و تکمیلی نظیر کارگاه‌های اسانس‌گیری، عرقیات، بسته‌بندی، صادرات غیر‌نفتی و... از اثرات مثبت دیگر کشت و توسعه گیاهان مولد محصولات گیاهان دارویی صنعتی و عطری است.

فهرست مطالب

فصل ۱ مقدمه‌ای بر اقتصاد جهانی گیاهان دارویی
فصل ۲ تاریخچه و وضعیت جاری گیاهان دارویی
فصل ۳ وضعیت تولید، فرآوری و صادرات گیاهان دارویی در ایران
فصل ۴ کشت گیاهان دارویی - صنعتی: اهداف، روش‌ها، طرح‌ها، دشواری‌ها و پیشنهادات..
فصل ۵ دستورالعمل و معرفی برخی از گونه‌های مهم دارویی - صنعتی جهت کاشت در عرصه‌های مستعد ملی و مستثنیات اشخاص
فصل ۶ آشنایی با برخی از گونه‌های مهم دارویی - صنعتی

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه