کتاب آموزش اندیشه ورزی در کودکان

کتاب آموزش اندیشه ورزی در کودکان


جان لانگرر در کتاب آموزش اندیشه ورزی در کودکان، که به صورت تعاملی به رشته‌ی تحریر درآمده، روش‌های علمی و کاربردی اندیشیدن درباره‌ی مفاهیم مختلف را به گونه‌ای ساده و عملی به کودکان دوره‌ی ابتدایی آموزش می‌دهد.

تحقیقات نشان می‌دهد که دانش‌آموزان خواهان فعالیت‌هایی هستند که به آن‌ها این امکان داده شود یا آن‌ها را تشویق کنند تا درباره‌ی موضوعات مختلف به اشکال غیر معمول نیز بیندیشند و در نهایت این خودشان باشند که درباره‌ی اطلاعات و داده‌ها داوری کنند.

آموزش چنین رهیافتی بایستی مبتنی بر برنامه‌های همه‌جانبه‌ی آموزشی بوده باشد که نه تنها تمامی حوزه‌های مهم مهارت‌های تفکر را آموزش دهد بلکه از سطح وسیعی از تمرینات حول محورهای مهارت‌های تفکر برخوردار باشد.

از جمله مهم‌ترین مهارت‌هایی که در کتاب آموزش اندیشه ورزی در کودکان (Learn to Think: Basic Exercises in the Core Thinking Skills for Ages 6-11) در باب اندیشیدن آموزش داده می‌شوند عبارتند از: تفکر سازمان یافته، تفکر تحلیل‌گر، تفکر سنجش‌گرا و تفکر خلاق. پیش‌بینی، مقوله بندی، مرتب کردن بر اساس ویژگی، تعمیم، حل مسئله، خلاصه کردن، تجزیه و تحلیل، تمیز دادن، تصمیم‌گیری و جستجوی دلیل و شاهد از جمله مهارت‌هایی است که در این کتاب مورد بحث و گفتگو قرار گرفته.

در این کتاب هسته‌ی مرکزی و محورهای اصلی مراحل تفکر معرفی شده‌اند. دانش‌آموزان با فراگیری این مهارت‌ها، از توانایی برخوردار خواهند شد که بتوانند میان اطلاعات داده ارتباط برقرار کنند یعنی اطلاعات را معنادار کنند. این مهارت‌ها از طریق سلسله فعالیت‌های مهارت محوری ارائه می‌شوند که بر اساس برنامه‌ی آموزشی مهارت‌های تفکر برای دانش‌آموزان تدوین شده‌اند.

این مراحل در هر فصل با نکته‌ای آغاز می‌شود که تحت عنوان معرفی موضوع مورد بحث شروع شده پس با ارائه یک مثال موضوع یقین بیشتری پیدا می‌کرد و پس از آن با کاربرگی که مخصوص دانش‌آموزان است و حاوی پرسش‌هایی پیرامون موضوع درسی است، ادامه پیدا می‌کند که البته در پایان صفحه‌ای دیگری با عنوان پاسخ‌های پیشنهادی یا احتمالی جواب‌هایی پیشنهادی به سوالات کاربرگ دانش‌آموزی داده می‌شود و در آخر محلی برای پرسش‌هایی که دانش‌آموزان خود مطرح کنند، اختصاص یافته است. این کتاب برای دانش‌آموزان دوره‌ی ابتدایی تدوین گردیده است.

جان لانگرر (John Langrehr) نویسنده این کتاب، به مدت 25 سال در دانشگاه استرالیای جنوبی به عنوان روانشناس روانشناختی مشغول به کار بوده است او کتاب‌ها و مقالات بسیار زیادی برای آموزگاران نوشته است و یا به صورت سخنرانی ارائه داده است.

در بخشی از کتاب آموزش اندیشه ورزی در کودکان می‌خوانیم:

- چیزهایی که دور و بر ما قرار دارند، یا به وسیله‌ی انسان و یا به دست طبیعت ساخته شده‌اند و هر کدام آن‌ها از
طرح و الگوی خاصی برخوردار هستند.

- طرح و ترکیب ساختار این اشیاء کاملا خاص بوده و به منظور و هدف خاصی نیز بدین‌گونه طراحی شده‌اند. مثلا همینطور اتفاقی بطری‌ها را به جای اینکه از مواد دیگری بسازند از شیشه نساخته‌اند. با چراغ ایست راهنمایی به طور اتفاقی به رنگ قرمز انتخاب نشده است و با درختان همین جور الکی به جای ده یا بیست برگ از هزاران برگ پوشیده نشده‌اند.

- ما بر این باوریم که طرح و شکل یک چیز، مناسب و برای منظور و هدف خاصی طراحی شده است.

- ما همیشه اشیاء مختلفی را دور و بر خودمان می‌بینیم ولی معمولا هیچگاه از خودمان نمی‌پرسیم چرا مثلا این شیء به جای اینکه طرح دیگری داشته باشد از این طرح بخصوص برخوردار است.

- درس اول این کتاب به شما می‌آموزد که به اشیاء با دقت بیشتر و اندیشمندانه‌تری نگاه کنید. اگر به جهان اطراف با دقت بیشتری نگاه کنیم و درباره‌ی آن‌ها فکر کنیم، زندگی چه بسیار جالب‌تر از این به نظر می‌آید، کم کم به درکی از اشیاء می‌رسیم که چرا آفرینندگان و پدید آورندگان این اشیاء، آن‌ها را اینگونه که هستند طراحی کرده‌اند.

- برای راحتی در تشخیص و تمرکز روی ویژگی‌ها و خواص پدیده‌ها از تکنیکی استفاده می‌کنیم که به آن فرمول مشق کار می‌گوئیم، مشق کار یک سرواژه است که در زبان فارسی حرف اول شش واژه کلیدی است که برای سهولت در یادگیری و یادآوری، آن را در قالب دو واژهی مشق و کار ترکیب کرده‌ایم.

فهرست مطالب
تفکر سازمان یافته
تفکر تحلیلی
تفکر ارزیاب (سنجش‌گر)
تفکر خلاق

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه