کتاب مدرسه کیفی چرا و چگونه؟

کتاب مدرسه کیفی چرا و چگونه؟


معصومه بهادری در کتاب مدرسه کیفی چرا و چگونه؟ بیان می‌کند که یکی از اهداف مهم آموزش و پرورش، بهبود کیفیت عملکرد در مدارس است که روی رفتار دانش‌آموزان اثر می‌گذارد.

بهبود کیفیت در زمینه‌هایی مثل بهداشت، آموزش و پرورش، صنعت و تولید یک ضرورت به حساب می‌آید. بهبود کیفیت در آموزش و پرورش و مدارس، تغییر یا تغییراتی محسوب می‌شود که باعث تغییر رفتار در دانش‌آموزان می‌شود. تنها مقیاس کیفیت، تغییر رفتار مناسب در دانش‌آموزان است.

در گذشته توجه بسیاری در مورد جنبه‌های اقتصادی آموزش، بر روی تهیه‌ی وسایل آموزشی و ارتقاء کمی آموزش صرف می‌شد. اما در قرن 21 یکی از مواردی که به نظر می‌رسد که رفته رفته از اقبال عمومی بیشتری برخوردار می‌شود توجه به جنبه‌های کیفی آموزش‌ها می‌باشد و باید توجه داشت که بهبود در کیفیت‌‍‌ها و صلاحیت‌های آموزشی، نتیجه آنی برای جامعه نخواهد داشت و این شرط وجود دارد که نظام‌های آموزشی در ارتقا کیفی آموزش خود تلاش کنند.

بهبود کیفیت آموزش، نقش اساسی در بالا بردن توانایی‌های فردی و نتایج به دست آمده از فرآیند آموزش دارد و برای دستیابی به آموزش با کیفیت باید تمام جنبه‌های وابسته در آموزش دارای استانداردهایی باشند. متأسفانه اغلب برنامه‌‌ریزان همواره توجه خود را به یک جنبه از عوامل مؤثر بر ارتقاء کیفیت آموزش در مدارس جلب کرده و به ابعاد دیگر کم توجهی می‌کنند که این مورد می‌تواند باعث دور شدن از اهداف در رسیدن به آموزش با کیفیت شود.

رشد کمی بدون توجه به تحول کیفی می‌تواند آموزش و پرورش را با بحران مواجه کند. با وجود تلاش‌ها و زحماتی که مدیران و برنامه‌‌ریزان آموزش و پرورش در کسب تجارب و پیاده کردن ایده‌ها و اندیشه‌های جدید جهانی در تعلیم و تربیت جامعه متحمل شده‌اند، اما با توجه به عدم شناسایی عوامل مؤثر کیفی و نیازهای جدید و نیز نادیده گرفتن نقش فرآیند تحول در مدیریت و برنامه‌ریزی موفق نشده‌اند به خوبی به اهداف مورد نظر خود برسند.

بهبود کیفیت در یک سازمان موجب افزایش موفقیت و بهره‌وری آن سازمان می‌گردد. افزایش توسعه‌ی صنعتی و رشد تکنولوژی در جهان امروز منجر به تغییر و تحولات بزرگی گردیده است، این امر باعث شده وظیفه‌ی نظام آموزشی بسیار مهم و پیچیده گردد و لذا توجه دقیق‌تر و عمیق‌تر به کیفیت آموزش و پرورش مدارس از مباحث عمده‌ای است که نظر عوامل تعلیم و تربیت را به خود جلب نموده است.

در بخشی از کتاب مدرسه کیفی چرا و چگونه؟ می‌خوانیم:

گلاسر پس از ارائه نظریه واقعیت درمانی با "نظریه کنترل" ویلیام پاورز آشنا شد. بر اساس نظریه کنترل، مغز انسان برای صدور رفتار همانند یک نظام کنترلگر عمل می‌کند. مغز انسان همانند عملکرد سیستم تهویه هوا که با تنظیم آن می‌توان دمای مطلوب را برای کنترل محیط ایجاد کرد، سعی می‌کند رفتارهایی را برای کنترل محیط و ایجاد فضایی مطلوب از خود صادر کند. گلاسر نظریه پاورز (نظریه کنترل) را در دل واقعیت درمانی بسط داد و از ترکیب آن دو، "نظریه انتخاب" را ارائه کرد. وی در واقع نظریه کنترل را تعدیل کرد، مبنی بر اینکه مغز چگونه و چرا کار می‌کند؟

"نظریه انتخاب" شالوده و پایه اصلی واقعیت درمانی است. بنابراین اگر کسی قصد درمان مراجعین خود با استفاده از واقعیت درمانی را داشته باشد، باید ابتدا با نظریه انتخاب آشنا باشد. برای نمونه اگر فردی مبتلا به فوبی اجتماعی است، درمانگر باید بداند که این فرد رفتار خود را (در اینجا ترس و اجتناب از جمع) انتخاب کرده است. به این ترتیب که، این رفتار زمانی برای وی فایده داشته است، اما فرد مذکور هماکنون علت تکرار آن رفتار را نمیداند و هنگامی که در موقعیت ترس از ارزیابی توسط دیگران قرار می‌گیرد، از موقعیت اجتناب کرده و از خود اضطراب نشان می‌دهد.

درمانگر موظف است به او کمک کند تا دریابد راه‌های کارآمد دیگری نیز برای انتخاب وجود دارند. "گلاسر" اصطلاحاً زبانی را به کار می‌برد که در آن برای بیان رفتار فرد، از فعل یا اسم خاصی استفاده می‌شود. برای نمونه به جای اینکه به مراجع بگوید شما اضطراب دارید، می‌گوید اضطراب‌گری می‌کنید و یا از خود اضطراب نشان می‌دهید. شاید پذیرفتن این مطلب، آسان نباشد. چرا که ممکن است یک فرد افسرده بگوید چرا من باید افسردگی را انتخاب کنم، در حالی که افسردگی برای هیچ کسی احساس خوشایندی نیست. اما در این مورد یک دلیل تحولی وجود دارد؛ این که فرد احساس افسردگی را انتخاب نمی‌کند، بلکه افکار و رفتارهایی را انتخاب می‌کند که برآیند آن‌ها مساوی با رفتار افسرده‌وار است.

فهرست مطالب
مقدمه
فصل اول: مدارس کیفی
ابعاد و مولفه‌های مدارس کیفی
کیفیت و آموزش
نظریه انتخاب گلاسر
ده اصل بدیهی تئوری انتخاب
مولفه‌های مدارس کیفی
مدیریت کلاسی: هدایتگر، غیر اجباری و تعاملی
مهم‌ترین عناصر مدیریت هدایتی
معلم هدایتگر
یادگیری مشارکتی
برخی از نکات مهم در اجرای یادگیری مشارکتی
اقدامات مورد نیاز برای اجرای یادگیری مشارکتی در کلاس
جلسات کلاسی
خود ارزیابی
مبانی مدارس کیفی
ملاک‌های ارزیابی مدرسه کیفی
بعد گروه‌های دانش‌آموزی مدرسه (محور دانش‌آموزان)
بعد نظام پرورشی مدرسه
فصل دوم: خود کنترلی
خود کنترلی
مزیت واهمیت خود کنترلی
مولفه‌های خود کنترلی
سطوح کنترل در سازمان
مراحل فرآیند خود کنترلی در کوتاه مدت
تعیین استانداردها و اهداف خود
سطح کنترل فرد در بلند مدت
سطح کنترل خارجی
اهمیت خود کنترلی
موانع خود کنترلی
نتایج برخی تحقیقات انجام شده مرتبط با موضوع کتاب
چکیده کتاب
چند پیشنهاد برای رسیدن به مدارس کیفی
پیشنهاداتی درجهت تقویت خود کنترلی کارکنان
منابع و مآخذ

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه