کتاب «زرند و خرقان استان مرکزی»
«زرند و خرقان» استان مرکزی عنوان کتابی است که به قلم «محمد علی چراغی»نوشته شده که سفری اعجاب انگیز در تاریخ، جغرافیا و اقتصاد این دیار دارد و در آن از سبک زندگی و فرهنگ و دانشوران این خطه سخن گفته شده است.
این کتاب ۶۶۰ صفحهای با شمارگان ۲ هزار نسخه به کوشش «نشر حوت» چاپ شده و در کتابخانهها موجود است.
مطالب تحقیقی و تفضیلی این کتاب در ۲ بخش مجزای زرند و خرقان (خورآیان) هر کدام با هفت زیر مجموعه و دفتر تخصصی ارایه شده و کوشیده شده تا در آن نگاهی عمقی از مختصات جغرافیا، پیشینه تاریخی، سنن و اعتقادات، سبک خوراک و پوشاک، اقتصاد و زیست اجتماعی، نظام دینی و سیاسی و شناسنامهای از نامآوران این ۲ منطقه در حوزه زندیه استان مرکزی ارایه شود.
مقدمه این کتاب به معرفی شهرستان زرندیه از توابع استان مرکزی پرداخته که دارای ۵۷ هزار و ۱۵۳ نفر جمعیت است و در خصوص زرند و خرقان به عنوان ۲ بخش اصلی این شهرستان نیز مطالبی عنوان شده است.
زرندیه به لحاظ ظرفیتهای اقتصاد کشاورزی، جاذبههای تاریخی و طبیعی و اقلیم غنی است و امتیازات زیادی را برای توسعه در خود دارد که باید به خوبی معرفی شده و در سایه برنامه هدفمند به ثمر برسد و محرومیت از آن رخت بربندد.
نویسنده کتاب مطالعات عمقی با نگاه اجتماعی و مردم شناسانه به زرند داشته و پس از معرفی دقیق ویژگیها و مختصات جغرافیایی در خصوص تاریخ این منطقه مینویسد: به استناد آخرین تقسیمات کشوری شهر مامونیه در سال ۱۳۸۱ بهعنوان مرکزیت شهرستان زرندیه به رسمت شناخته شد و از آن پس توسعه سیاسی و ساختار کالبدی شهر پی گرفته شده و با دقت بر شیوه زیست، اقتصاد، آداب ارتباطی مردم و چند و چون کالبد شهر میتوان دریافت که سنجه توسعه شهری این خطه چه وزنی دارد و چالشها و نقاط قوت آن در کجاست.
این کتاب حاوی تصاویر ارزشمند و اسناد معتبری در خصوص زرند است که به فهم محتوا در هر کدام از هفت دفتر تخصصی آن کمک میکند.
نویسنده در بخشی از کتاب داشتههای ادب و هنر ، معرفی دانشآموختگان این دیار و زندگینامه مختصری از هر یک را برای خوانندگان ارایه داده و پس از آن شهرهای خشکرود و زاویه و نقاط روستایی آن را به همراه تاریخ گذشته تا حال شرح داده و کوشیده است داشتههای این مناطق را به کمک یافتههای فرهنگی و جغرافیایی و ارایه تصاویر و مستندات ارزنده برجسته کند.
در ادامه این جستار آثار باستانی و قدیمی بخشهای مختلف زرند در زیرمجموعههای شهری و روستایی به صورت مشروح ارایه شده و مستندات مصور از پیشینه غنی زیست قبل از اسلام و سفالینهها و ابنیه باستانی موجود در این خطه حکایت از اصالت این دیار و داستانهای شیرین و خواندنی از ادوار مختلف تاریخی دارد که لزوم توجه بیشتر بر داشتههای گردشگری این منطقه را برای تقویت آهنگ توسعه گوشزد میکند.
کاروانسرای هجیب،بقعه امامزاده سید منصور، تپه قوچه، سرقلعه، کاروانسرای ورده،یخچال مهدی آباد، آبانبار مامونیه، بقایای برج خورشیدآباد و مسجد چال بالا از جمله آثاری است که با دقت و اطلاعات مشروح در اختیار خوانندگان گذاشته شده است.
در ادامه این مطالب شرحی از نظام اقتصادی زرند و رجالشناسی تاریخی این دیار ارایه شده که حاوی موضوعات مهمی است که میتواند دستمایه تصمیم سازی برای این خطه باشد و برای علاقهمندان نکات جالب و خواندنی دارد.
فرهنگ و آداب و سنن مردم زرند نیز از دیگر موضوعاتی است که ارایه شده برای مثال نظام تولد و مرگ، دوران گذار و ازدواج، مراسم عزا، شیوههای برخورد اجتماعی، ارزشها و اعتقادات با لایههای پنهان و علل آن شرح داده شده است.
در ادامه این مطالب نیم نگاهی به ویژگیهای ساختار فرهنگی در دنیای مدرن زرند نیز شده و معرفی اجمالی از زیرساختها و داشتههای این حوزه ارایه شده است.
گویش زرند ۲ دسته عنوان شده که بخش بزرگی از ساکنان این خطه به زبان فارسی و بخش دیگر نیز با واژگان ترکی سخن میگویند و شرح مفصلی از پیشینه و ساختار زبانی و واژگانی مردم این خطه از سوی نویسنده ارایه شده است.
اما در بخش معرفی خرقان نویسنده شرحی مفصل از ویژگیهای اقلیمی، مختصات کوه و رودها و قنوات و پوشش گیاهی منطقه ارایه کرده و نقاط شهری و روستایی این خطه را معرفی کرده است.
نویسنده در این بخش سرمایههای انسانی اسن خطه که در زمینههای مختلف نقشآفرین بودهاند را معرفی کرده و گنجینه غنی از شناسنامه دانشوران ، رجال و فرهیختگان این دیار فرا روی خوانندگان است.
معرفی داشتههای غنی تاریخی و گردشگری از جمله مقبره اشموئیل پیغمبر، روستای چناقچی بالا، بند امیر، برهموم و دهها مکان دیدنی و ارزشمند دیگر که قدمت بسیاری از انها به پیش از اسلام میرسدئ در این کتاب به تفضیل آمده است.
ارایه زندگینامه چهرههای ماندگار خرقان نیز از قسمتهای جالب و خواندنی این کتاب است.
«محمد علی چراغی» سال ۱۳۳۰ در مامونیه زاده شد و و از وی چهار اثر دیگر با عناوین بهرهوری در ادب فارسی، مد و مصرف، حدیث غدیر و دانشنامه خرقان به چاپ رسیده است.
مطالب مرتبط
تگها
مطالب پربیننده
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- کتاب پیوند زخم خورده
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- خلاصه کتاب سواد بصری