کتاب تأثیر رسانه در میزان مشارکت مردم در سیاست جنایی ایران

کتاب تأثیر رسانه در میزان مشارکت مردم در سیاست جنایی ایران

 

مهوش فارسی در کتاب تأثیر رسانه در میزان مشارکت مردم در سیاست جنایی ایران، به بررسی نقش رسانه‌ها در جلب مشارکت مردم در کاهش جرائم و تأثیر آن‌ها بر نگرش‌ها، باورها و اعتقادات مخاطبان هدف پرداخته است.

امروزه هیچ فرد و گروهی، هیچ ملت و اجتماع و نهادی هرگز نمی‌تواند نقش و تأثیر رسانه‌ها را در جوامع انسانی دست کم بگیرد. واضح است که رسانه‌ها چه صوتی، تصویری، نوشتاری، گفتاری یا دیجیتالی باشند در روشن ساختن ذهنیت‌ها و افکار مردم و جامعه از اهمیت والایی برخوردار می‌باشند. امروزه رسانه‌ها بیشتر از همه‌ی ادوار به صورت حیرت‌انگیزی به حد رشد و شکوفایی خود رسیده‌اند و در مدت کمتر از دقیقه اطلاعات از دورترین نقطه‌ی دنیا توسط رسانه‌ها در اختیار مردم جهان قرار می‌گیرد. امروزه آگاهی مردم از دنیا و اتفاقاتی که در آن می‌گذرد به حدی زیاد شده است که در هیچ دوره‌ای از زندگی بشر چنین دستاوردی را نصیب نشده بود. دنیای امروز را به تعبیری می‌توان دنیای رسانه‌ها نامید. دنیایی که همه چیز را از پشت پرده‌های اسرار بیرون می‌کشدو آنچه را که مردم طالب آن هستند، در معرض دید و مشاهده جهانیان قرار می‌دهد.

با وجود پیشرفت‌های بدست آمده در زمینه شناخت علل رشد بزهکاری اطفال، نوجوانان و مجرمیت بزرگسالان، مهار جرم و بزهکاری در اغلب کشورها موضوعی حل نشدنی باقی مانده است. بنابراین جرم شناسی باید راهبردهای جدیدی را برای اعاده حیثیت علمی، اجتماعی و سیاسی خود بیابد. با توجه به رشد و گسترش پدیده مجرمانه و ظهور شکل‌های نوین بزهکاری در سطوح ملی و بین‌المللی به نظر می‌رسد امروزه سیاست‌گذاری عمومی در جهت توسعه‌ی مشارکت همگانی، یا به عبارتی مشارکت دادن وسیع رکن غیر رسمی جامعه یعنی مردم، نهادهای مردمی و نیروهای اجتماعی، در کنار رکن رسمی جامعه یعنی دولت (به معنای قوای عمومی حاکم بر کشور) در برنامه پیشگیری از بزه و بزهکاری، اصلاح بزهکاران و اجرای عدالت کیفری متمایل گردیده که از این موضوع تحت عنوان سیاست جنایی مشارکتی نام برده شده است.

برای اینکه یک رسانه بر افزایش یا کاهش جرم در جامعه تأثیر بگذارد، نیاز به برخی پیش‌زمینه‌ها دارد. وضعیت جسمی یا روانی یا اجتماعی که در رشد و افزایش جرایم نقش مهمی بازی‌ می‌کند و عامل نام دارد. عامل به وجود آورنده جرم نیست بلکه پرورش‌ دهنده جرم‌ است. تأثیر عامل در افراد مختلف متفاوت است، چه‌ بسا افرادی تحت عواملی مرتکب‌ جرم شوند در صورتی که افراد دیگری که در وضع مشابه آنان قرار داشته و با همان‌ شرایط در اجتماع به سر می‌برند مرتکب جرمی نشوند.

در بخشی از کتاب تأثیر رسانه در میزان مشارکت مردم در سیاست جنایی ایران می‌خوانیم:

اگر در برداشتی وسیع، امنیت را پویایی و پایداری ارزش‌ها و هنجارها در اشکال انتزاعی آن بدانیم، با توجه به تأثیر مستقیم و غیرمستقیم اطلاعات و تأثیر پنهان و آشکار رسانه در شکل‌دهی و تحول ارزش‌ها و هنجارها، به راحتی می‌توان از آثار ناشی از تولد رسانه‌های تازه بر امنیت اجتماعی سخن گفته و اطلاع حاصل کرد. این ارتباط در صورتی که در چارچوب الگویی خاص به تعریف درآید، پویایی و بالندگی هر دو عامل یعنی رسانه و امنیت را در پی خواهد داشت.

کارکرد رسانه‌های جمعی در ایجاد روابط افقی و عمودی در جوامع بیش از پیش چشمگیر شده است. چشمگیری کارکرد یاد شده در هیچ دوره‌ای از تاریخ به اندازه دوران حاضر نبوده و بشر هیچ گاه خود را تا این حد بدان نیازمند ندیده است. رسانه‌های گروهی با انعکاس اخبار و اطلاعات مربوط به رویدادها و مسائل اجتماعی، در واقع میان مردم ارتباط (افقی) برقرار کرده و آن‌ها را نسبت به مسائل یکدیگر مطلع می‌سازند. این کارکرد به خصوص در تصمیم گیری‌های سازگار با برنامه‌های زند گی برای مردم (یا مخاطبان رسانه ها) سود مند است و از طرفی قادر خواهد بود با جمع‌آوری و انعکاس نظرات، انتقادات و عقاید مردم و مسئولان، ارتباط عمودی میان دست اندرکاران امور حکومت و مردم را برقرار سازد.

کارکرد رسانه‌ها در این عرصه نقش آن‌ها را در انسجام و شکل‌گیری زندگی اجتماعی و روابط برخاسته از آن یادآور می‌شود. بحث مشارکت همه در موضوعات اجتماعی از ضروریات جوامع امروزی است. امروز در تمامی جوامع هر اقدام و برنامه اجتماعی و اثربخش، متکی به مشارکت مردم است. این مشارکت و اثر بخشی در تمامی مراحل یعنی تعیین اهداف، تصمیم‌گیری، برنامه‌ریزی و اجرا می‌باشد و شهروندان با آگاهی کامل از فرایند مشارکت به همکاری و همیاری می‌پردازند.

فهرست مطالب

مقدمه
فصل اول: کلیات
فصل دوم: مشارکت مردمی
فصل سوم: رسانه و فضای مجازی
فصل چهارم: نقش وسایل ارتباط جمعی در مشارکت اجتماعی
فصل پنجم: نتایج و پیشنهادات
منابع و مآخذ

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه