کتاب جرم فحشا در فضای مجازی

کتاب جرم فحشا در فضای مجازی

کتاب جرم فحشا در فضای مجازی نوشته‌ی آرزو عامری، به بررسی حقوقی هرزه‌نگاری یا همان پورنوگرافی در اینترنت از دیدگاه مبانی فقهی پرداخته است.

اخلاق جایگاه ویژه‌ای در زندگی فردی و اجتماعی انسان‌ها دارد و دلیل بعثت انبیاء و پیشوایان دینی نیز مبتنی بر این نهاد فطری و ذاتی است. اعمال عبادی واجب در دین نیز تاکیدی بر حفظ ارزش‌های اخلاقی و دوری از فحشا و بی‌بند و باری است اما از آنجایی که انسان موجودی ممکن الخطاست و بروز گناه و اشتباه امری محتمل برایش است لذا در برابر گناه عقابی نیز متوجه او خواهد بود و عقاب ممکن است دنیوی و یا اخروی باشد و بسته به میزان وقوع جرم و گناه مجازات مشخصی را متحمل می‌گردد. یکی از این مجازات‌ها انجام اعمال مفسده اخلاقی و فحشاء است.

فحشا چه در فضای حقیقی و چه در فضای مجازی ممکن است تحقق یابد. امروزه، ماهواره‌ها و تلفن‌های همراه و اینترنت فضای جدید و گسترده‌ای را پیش روی انسان‌ها قرار داده‌اند که در آن همه عرصه‌های مراودات زندگی بشر مانند تجارت و معاملات اقتصادی تبادل اطلاعات علمی و آموزش در فضای مجازی، تفریح و سرگرمی و... به راحتی و در کمترین زمان در دسترس قرار می‌گیرد. حتی خرید منزل و کلاس درس نیز پشت دستگاه‌های رایانه مشاهده می‌شود. اما این فرزند میمون بشر یعنی اینترنت نگرانی‌هایی را نیز متوجه خانواده‌ها ساخته است چرا که بستری آماده و دامی گسترده شده برای سوء استفاده‌های غیراخلاقی نیز در آن نهفته است.

دیگر همانند دوران قبل‌تر والدین قادر به کنترل فرزندان خود نبوده و گوشی‌های تلفن که از ملزومات وسایل روزمره افراد است به راحتی به فضای مجازی دسترسی داشته و امکان شکار شدن جوانان توسط سایت‌های غیراخلاقی امری محتمل و نگران کننده است زیرا که در کنار مواهب دنیای مجازی سایت‌های غیراخلاقی با اغراض شیطانی کانون خانواده‌ها را نشانه رفته و دغدغه‌ای نوین در جامعه و خانواده به حساب می‌آید. در این سایت‌ها انواع اعمال غیراخلاقی اعم از فیلم و عکس و... هستند که گرایش به سمت آن‌ها اخلاق و ارزش‌های اخلاقی را معدوم می‌سازد و پدران و مادران و همسران دلهره وقوع هر حادثه‌ای را برای عزیزان خود در دل داشته و رفع این نگرانی از وظایف دستگاه‌های نظارتی و انتظامی حاکمیت است.

به جرایم غیراخلاقی که با هدف تحریک جنسی تصاویر و مطالبی مبتذل ارائه می‌کنند هرزه نگاری یا پورنوگرافی (Pornography) می‌گویند. این موارد در قالب نمایش، ارائه، تولید و تجارت محتویات مستهجن است و بیش‌ترین قربانیان آن کودکان و نوجوانان هستند.

در بخشی از کتاب جرم فحشا در فضای مجازی می‌خوانیم:

از جمله برنامه‌های جامع قرآن کریم، راهکارها و آموزه‌هایی است که برای پیشگیری جرایم و خشکاندن علل و عوامل آن و تأمین امنیت جامعه فراروی جامعه انسانی قرار داده است؛ برنامه‌ای که در نوع خود بی‌نظیر می‌باشد. قرآن کریم با برنامۀ اصلاحی، مانع از تصمیم قطعی مجرم به ارتکاب جرم و ورود او به زندگی مجرمانه می‌گردد. همچنین با راهنمایی معقولانه و زیرکانه، جرم را در مرحلۀ عملیاتی و اقدام، خنثی و متوقف می‌سازد. نیز با دستور به مجازات مجرمان و ضمانت اجرای کیفری و ارعاب ناشی از آن، به پیشگیری کیفری از جرم می‌پردازد.

هنگامی یک برنامه پیشگیری کامل، فراگیر و واقع‌بینانه است که برای تمامی مراحل و زمینه‌های ارتکاب جرم طراحی و اجراء شود و در همۀ آن‌ها وظیفۀ بازدارندگی را به نحو شایسته انجام دهد. بر اساس تحلیل روان‌شناسانه، معمولاً افراد مراحل زیر را در هنگام ارتکاب جرم طی می‌کنند؛ اولاً، آگاهانه و براساس اراده و اختیار به منظور جلب منفعت مادی و دفع ضرر، تصمیم به ارتکاب جرم می‌گیرند؛ و ممکن است زمینه‌ساز چنین اقدامی، عوامل پنهان و آشکار مختلف اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی باشد. ثانیاً، در هنگام اجرای این تصمیم، سعی می‌کنند ضمن کسب سود، از ضررهای ناشی از اقدام مجرمانه (نظیر دستگیری، آبروریزی، تحقیر و مجازات) نیز مصون بمانند. ثالثاً، اهداف و آماج سهل‌الوصول و بدون حفاظت مؤثر را به عنوان طعمه برمی‌گزینند. بنابراین، برای هر فرد در هنگام ارتکاب جرم و عملی کردن آن، عوامل زیر تعیین کننده است: محاسبه و تضمین سود، احتراز از خطرات و عوارض منفی ارتکاب جرم و فقدان مانع و رادع مؤثر، وجود یک آماج مستعد (بزه دیده)، اعم از انسان و اشیاء هیچ عاقلی بدون در نظر گرفتن این عوامل دست به ارتکاب جرم نمی‌زند.

فهرست مطالب

پیشگفتار
فصل اول: کلیات
فصل دوم: تعاریف اصطلاحات و مباحث عام
فصل سوم: مبانی فقهی فحشا در فضای مجازی
فصل چهارم: مصادیق قانونی مجازات فحشا در فضای مجازی
فصل پنجم: نتیجه گیری و پیشنهادات مولف
منابع و مآخذ

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه