کتاب تاثیر مولفه‌های کیفیت سود بر ورشکستگی شرکت‌ها در بورس

کتاب تاثیر مولفه‌های کیفیت سود بر ورشکستگی شرکت‌ها در بورس


یونس احمدی در کتاب تاثیر مولفه‌های کیفیت سود بر ورشکستگی شرکت‌ها در بورس به بررسی تاثیر معیارهای حاکمیت شرکتی و ساختار مالکیت ارزش سود در شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، پرداخته است.

در کتاب تاثیر مولفه‌های کیفیت سود بر ورشکستگی شرکت‌ها در بورس مکانیزم‌های نظارتی درون سازمانی به عنوان معیارهای کیفیت سود بیان شده است و مکانیزم‌های نظارتی برون سازمانی به عنوان پیش‌بینی ورشکستگی مورد بررسی قرار گرفته است. به عبارت دیگر در این کتاب مکانیزم‌های نظارتی بر سیستم کنترل داخلی و گزارش‌های مالی به دو دسته برون سازمانی و درون سازمانی تقسیم شده‌اند که اجزای تشکیل دهنده مکانیزم‌های برون سازمانی درصد مالکیت اشخاص تلقی شده و مکانیزم‌های درون سازمانی تحت عنوان معیارهای حاکمیت شرقی تلقی شده است. به اعتقاد صاحب‌نظران، سرمایه‌گذاران نهادی به دلیل برخورداری از نفوذ بر مدیریت توان نظارتی بالایی دارند بنابراین قادرند علاوه بر منافع خود، منافع عموم سهامداران را تامین کنند. بدون شک چنین تاثیری در راستای تحقق اهداف اجتماعی بازارهای سرمایه اهمیت ویژه‌ای دارد.

تضاد منافع سهامداران با مدیریت یکی از موضوعات مهمی است که طی دهه‌های اخیر مورد توجه محققین بوده است. طبق پژوهش‌های مرتبط با کیفیت سود, پیش بینی ورشکستگی یکی از راهکارهای حل این معضل مطرح شده است. از اهداف اولیه گزارشگری مالی، تهیه اطلاعاتی در زمینه عملکرد واحد تجاری است که از طریق اندازه‌گیری سود و اجزای آن به دست می‌آید. از علایق خاص ذینفعان صورت‌های مالی سنجش خالص جریان‌های نقدی آتی واحد تجاری به منظور برآورد بازده مورد انتظار خودمی باشد.

به منظور افزایش توان پیش‌بینی جریان‌های نقد آتی سود افشا شده باید با کیفیت باشد. انتشار عمومی اطلاعات با کیفیت توسط مدیریت، باعث کاهش عدم تقارن اطلاعاتی میان مدیریت و سایر استفاده کنندگان خواهد شد. بر اساس مطالعات صورت گرفته، کاهش عدم تقارن اطلاعاتی به نوبه خود منجر به کاهش هزینه سرمایه، کاهش ریسک اطلاعاتی، افزایش توان پیش‌بینی جریان پیش‌بینی ورشکستگی، بهبود ارزشیابی شرکت و همچنین افزایش نقد شوندگی سهام می‌شود.

معیارهای مورد بررسی برای ساختار مالکیت شامل ماکیت مدیریتی و مالکیت نهادی و معیارهای حاکمیت شرکتی شامل اندازه هیات مدیره استقلال هیات مدیره و دوگانگی وظیفه رئیس هیات مدیره و مدیر عامل است. بدین منظور شش فرضیه برای بررسی این موضوع تدوین و داده‌های موجود مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بدست آمده از تخمین مدل تحقیق نیز بیانگر آن است. که از میان معیارهای انتخابی برای راهبری شرکتی تنها متغیرهای اندازه هیات مدیره تاثیر منفی معناداری بر ارزش سود دارد و متغیرهای مالکیت مدیریتی، مالکیت نهادی، استقلال اعضای هیات مدیره و دوگانگی وظیفه مدیرعامل و رئیس هیات مدیره تاثیر منفی و معناداری بر ارزش سود دارد.

بنابراین با توجه به نتایج حاصله می‌توان بیان کرد که مکانیزم‌های حاکمیت شرکتی قوی با نظم بخشیدن به سرمایه‌گذاری، رفتارهای فرصت طلبانه و سودجویانه مدیران را محدودتر کرده و در نتیجه کیفیت و توان اتکای کیفیت گزارشگری و قابلیت پیش‌بینی سود را افزایش می‌دهد و همچین ساختار حاکمیت شرکتی قوی منجر به به نظارت بهتر مدیریت، تولید اطلاعات حسابداری به موقع، افزایش سرعت شناسایی اخبار بد برای مطلع ساختن هیئت مدیره و انجام اقدامات لازم می‌شود.

در بخشی از کتاب تاثیر مولفه‌های کیفیت سود بر ورشکستگی شرکت‌ها در بورس می‌خوانیم:

در کشور ما نیز در سالیان اخیر با گسترش روند واگذاری سهام شرکت‌های در اختیار دولت روبرو بوده‌ایم. در فرآیند این انتقال مالکیت، شاهد حضور مؤسسه‌هایی هستیم که با عنوان سرمایه‌گذاران شرکتی شناخته شده و در قالب مالکان و صاحبان سهام جدید سهم بیشتری ازارزش ویژه شرکت‌های در حال انتقال را به خود اختصاص می‌دهند. هدف این گروه ازسازمان‌ها که در نقش سرمایه‌گذار ظاهر می‌شوند قاعدتاً علاوه بر کسب سود، توان‌بخشی قوام مالی خود برای پاسخگویی به تعهدات آتی است که در قبال مالکان و سایر ذینفعان سازمان‌های خود پذیرفته‌اند.

گروه دیگر را مؤسسه‌هایی تشکیل می‌دهند که اصالتاً شرکت‌های سرمایه‌گذاری هستند و از سرمایه‌گذاری‌ها هدف بیشینه کردن سود را برای مؤسسه متبوع خود تعقیب می‌کنند. تعداد این گروه از سازمان‌ها نیز رو به تزاید بوده است. بدین ترتیب ملاحظه می‌شود که شرکت‌ها با تغییراتی در بافت و ترکیب سهامداران و به عبارتی در ساختار مالکیت خود مواجه هستند. (کرمی و همکاران، 1388) این تغییرات بر حسب سنخ‌شناسی مینتزبرگ، 1983، به معنای آن است که این گروه از سازمان‌ها را می‌توان جزو شرکت‌های پراکنده – متصل منظور کرد. شرکت‌هایی که در این گروه قرار می‌گیرند اگر چه توسط مدیران کنترل می‌شوند اما در مقایسه با آن‌هایی که مالکیت سهام گسترده‌ای برخوردارند، به مراتب بیشتر تحت تأثیر سهامدارانی که از شخصیت حقوقی برخوردار هستند قرار دارند.

فهرست مطالب
فصل اول: کلیات
فصل دوم: مبانی نظری این اثر علمی
فصل سوم: روش تحقیق
فصل چهارم: تجزیه و تحلیل داده‌ها
فصل پنجم: نتیجه‌گیری و پیشنهادات پژوهش

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه