کتاب روانشناسی جنسی: رویکردی تکاملی به جذابیت، تنوع طلبی و بی‌وفایی

کتاب روانشناسی جنسی: رویکردی تکاملی به جذابیت، تنوع طلبی و بی‌وفایی

کتاب روانشناسی جنسی: رویکردی تکاملی به جذابیت، تنوع طلبی و بی‌وفایی نوشته داود محمدی، به بررسی ریشه‌های تکاملی اخلاق، جانب‌داری یا مخالفت‌ورزی با دیدگاه‌های ایدئولوژیکی، گروه‌بندی‌های سیاسی و اجتماعی در جامعه و عشق می‌پردازد.

رویکردهای متعددی در روانشناسی وجود دارند که برای درک کارآمد انسان، همه آن‌ها مورد نیاز هستند. روانشناسی تکاملی، یکی از رویکردهای علمی و کارآمد در توصیف و تبیین رفتارهای انسان است که به خصوص در دهه‌های اخیر، رشد قابل ملاحظه‌ای داشته است. این شاخه از روانشناسی، آن طور که می‌بایست، در کشور و نظام آموزشی روانشناسی ما، معرفی نشده است. کتاب «روانشناسی جنسی؛ رویکردی تکاملی به جذابیت، تنوع طلبی و بی‌وفایی»، به طور خاص بر تبیین رفتارهای جنسی دو جنس از دیدگاه تکاملی پرداخته است.

آیا تا به حال اندیشیده‌ای که من و شما چرا بعضی از خصایص بدنی، چهره‌ای و رفتاری را، از نظر جنسی، در جنس مقابل‌مان جذاب و از نظر شهوانی برانگیزاننده می‌دانیم. این که اساسا ریشه زیبایی در چیست و آیا علت ارزیابی ما از زیبایی و نازیبایی، به سابقه یادگیری‌های ما بر می‌گردد و یا امری فطری و ذاتی است که در ساختار ژنتیکی و عصب‌شناختی ما حک شده است.

بی‌وفایی یا خیانت به همسر یا شریک زندگی، یکی از دردآورترین تجاربی است که ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد. فرد مورد خیانت واقع شده، علاوه بر احساساتی همچون خشم، عصبانیت، ترس و تحقیر ممکن است دچار گیجی و آشفتگی درباره اینکه چرا طرف مقابل او چنین کاری را انجام داده است بشود. دانستن درباره علل این قضیه، می‌تواند کمک می‌کند تا از رویدادن آن در زندگی ارتباطی‌مان، تا حد ممکن جلوگیری کنیم. متاسفانه، مطالب و کتاب‌های اندکی در این باره نوشته شده‌اند که اغلب هم، به طور شفاف، بی‌پرده و بی‌تعارف، به علل زیربنایی و واقعی این پدیده نپرداخته‌اند. گویی فرهنگ‌های انسانی، تا به حال نمی‌خواسته‌اند که پرده‌ها را کنار زده و وارد ریشه‌های عمیق این قضیه شوند. این کتاب‌ها معمولا بسیار ساده انگارانه با موضوع برخورد کرده و برای کنترل آن در جامعه، توصیه‌های غیرکاربردی ارائه می‌دهند. این کتاب، با رویکرد روانشناسی تکاملی، از این موانع عبور کرده و به علل زیست روانشناختی سبب‌ساز این موضوع می‌پردازد.

در دهه‌های اخیر، لیبرالیسم یا آزادگرایی جنسی - اجتماعی، به عنوان یک نظام جنسی تماما کار درست در نظر گرفته شده که درمان نیازها و مشکلات جنسی همه اقشار جامعه است. اما این دیدگاه درباره نظام‌های لیبرال فعلی، باید در بوته عمل و دنیای واقعی هم، مورد بررسی قرار بگیرد تا مشخص شود که آیا آن، منافع همه اقشار جامعه را برآورده می‌سازد یا اینکه غالبا مناسب طبقات خاصی از جامعه است. بررسی ریشه‌های تکاملی اخلاق، جانبداری یا مخالفت‌ورزی با دیدگاه‌های ایدئولوژیکی، گروه‌بندی‌های سیاسی و اجتماعی در جامعه، عشق، تعارضات زناشویی، تبعیض‌های مبتنی بر زیبایی و مقاومت‌های روانشناختی در پذیرش حقایق و نقد فمنیسم بر اساس یافته‌های تکاملی، از دیگر موضوعاتی است که این کتاب به آن پرداخته است.

کتاب روانشناسی جنسی(sexual psychology)، سعی دارد تا با مرور پژوهش‌های انجام شده در حیطه روانشناسی جنسی، به بررسی چندین رفتار جنسی در زن و مرد و ارتباط آن‌ها با یکدیگر بپردازد. اول اینکه، در انسان‌ها، مسائل جنسی با مسائل زیبایی - شناختی، پیوند گسست‌ناپذیری خورده است. از نظر جنسی، هر جنس، بعضی از خصایص چهره‌ای، بدنی و رفتاری را در جنس مقابل خود، زیبا و برانگیزاننده می‌داند. زیبایی و جذابیت، برای افراد هر دو جنس، شهوت‌انگیز و افسون‌گر است. اما به راستی اصلا چرا زیبایی زیباست؟! درک ارتباط زیبایی و جذابیت در مردان با خیانت زناشویی در زنان و ریشه‌های تکاملی آن، از مباحث محوری این کتاب است. اینکه زیبایی و جذابیت، چه پیام‌هایی را به ذهن جنسی - تکاملی ما متبادر می‌کند و اینکه آمیزش جنسی با افراد زیبا، چه منافع تکاملی را برای نیاکان ما و خود ما در بر داشته و دارد. در پایان بخش اول این کتاب، داود محمدی، نظام‌های جنسی - اجتماعی و هماهنگی آن‌ها با واقعیت‌های روانی - زیستی دو جنس را، مورد نقد و بررسی قرار می‌دهد. در بخش دوم کتاب، فصول متعددی قرار دارد که هر یک از آن‌ها، ارتباط یافته‌ها و تحلیل‌های روانشناسی تکاملی را با سایر موضوعات و مفاهیم مهم اجتماعی، حقوقی، اخلاقی، روانشناختی و جنسی، مرور می‌کند. عشق، ازدواج، تعارضات و خیانت زناشویی، قانون، اخلاق، مذهب و فمنیسم از آن جمله‌اند. در فصل آخر، شما به تعدادی از دلایل هشیار و ناهشیاری که باعث بروز مقاومت در ما نسبت به پذیرش حقایق علمی و از جمله یافته‌های روانشناسی جنسی - تکاملی می‌شوند، پی می‌برید. همه فصول، به طور جذاب و روان نوشته شده‌اند و قطعا هر کدام از آن‌ها، جواب تعدادی از سئوالات شما در زمینه‌های مختلف جنسی را می‌دهند. داود محمدی، این کتاب را بعد از بیش از پانزده سال مطالعه و تحقیق در زمینه روانشناسی جنسی و تکاملی به نگارش درآورده است.

در بخشی از کتاب روانشناسی جنسی می‌خوانید:

زیبایی، حتی بر قضاوت‌های مهم و حساس مانند قضاوت‌های قضات در دادگاه نیز، تاثیر می‌گذارد. "شاید تفاوت در برخورد با افراد بر اساس میزان جذابیت آن‌ها، هنگامی‌ که به مسئله قضاوت یعنی جایی‌ که جذابیت می‌تواند به برخورد بهتر و متقاعد سازی آسان‌تر درباره انجام‌ ندادن جرم منجر شود، به اوج خود از نظر اهمیت می‌رسد. البته این اتفاق در صورتی می‌افتد که جذابیت فرد، نقشی در ایجاد جرم نداشته است" (هاتفیلد و اسپرچر، 1986).

در یک بررسی درباره تاثیرات جذابیت بر واکنش دریافتی از یک محکمه، یک هیات منصفه آزمایشی در برابر ارتکاب جرم مشابه، متهم غیرجذاب را در مقایسه با متهم جذاب، به زندانی طولانی‌تری محکوم کرد (لندی و آرونسون، 1969). همین محققان دریافتند که مردم، برای کشتن یک فرد جذاب، محکومیت سنگین‌تری قائل می‌شوند تا برای کشتن یک فرد غیرجذاب.

متهمینی که جذابیت جسمانی بالاتری دارند یا از طبقه اجتماعی بالاتری هستند نسبت به همتایان کمتر جذاب یا متعلق به طبقه پایین‌تر، بیشتر احتمال دارد که در دادگاه و بوسیله هیئت منصفه، رفع اتهام شده یا مجازات‌های سبک‌تری دریافت کنند (مک‌کلوی و کولی، 1993).

نه تنها بین جذابیت با دقت قانون در مورد اَعمال افراد رابطه وجود دارد، بلکه بین خصایص خاص چهره‌ای و قضاوت دادگاهی نیز ارتباطاتی وجود دارد. چهره‌های به اصطلاح کودک‌نما، به چهره‌هایی می‌گویند که دارای خصایص و خطوط چهره‌ای شبیه به چهره کودکان مانند گردی صورت، گردی چشم‌ها، بینی و چانه کودکانه‌نما، (رک به بری و مک آرتور، 1985) هستند. داشتن چهره‌ای با خصایصی این چنینی ممکن است برای یک فرد بزرگسال، با نسبت دادن خصایص منفی مانند ناپختگی و خصایص مثبتی مانند توانایی همدلی بالاتر یا مهربان بودن، همراه باشد. در پژوهشی، مشخص شد که بزرگسالان با چهره‌های کودک‌نماتر، کمتر احتمال داشت که در مورد یک جرم، مقصر شناخته شوند. در عوض، این افراد بیشتر احتمال داشت که در مورد جرایم مربوط به اِهمال‌ کاری و بی‌مسئولیتی یعنی جرایمی که به ناپختگی فرد مربوطند، مقصر دانسته شوند. این نحوه قضاوت که برتافته از ذهن تکاملی قضات و هیات‌های منصفه است، می‌تواند موجب خلط مسائل با هم شده و مجرمی را از چنگال قانون فراری داده یا برعکس فرد بی‌گناهی را به طور نادرستی گرفتار نماید (برای مروری در زمینه مولفه‌ها و پیامدهای داشتن ویژگی‌های چهره‌ای کودک‌نما رک به بری و مک آرتور، 1985).

فهرست مطالب
فصل اول: چرخه قاعدگی و تغییر در ترجیحات و رفتارهای جنسی زنان
فصل دوم: انعطاف‌پذیری جنسی و تفاوت‌های بین دو جنس در آن
فصل سوم: مفاهیم اساسی تکامل و فرایندهای تکاملی در روانشناسی تکاملی
فصل چهارم: ریشه‌های تکاملی رفتارهای جنسی در دو جنس
فصل پنجم: بکارگیری و بحث در یافته‌ها و تحلیل‌های روانشناسی جنسی - تکاملی
فصل ششم: تفاوت‌های دو جنس در رفتارهای جنسی، تاثیرات نسبت جنسی و ارتباطات پیش از ازدواج
فصل هفتم: عشق، ازدواج، تعارضات زناشویی و خیانت
فصل هشتم: روانشناسی تکاملی، قانون، اخلاق، مذهب و فمنیسم
فصل نهم: روانشناسی تکاملی و تعامل با سایر رویکردها و حوزه‌های روانشناسی
فصل دهم: روانشناسی تکاملی، زیبایی و تبعیضات ناشی از جذابیت
فصل یازدهم: چالش‌های روانشناسی تکاملی و آینده پیشِ روی آن به عنوان یک رشته علمی

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه