کتاب وضعیت حقوقی پیوند اعضاء (با مطالعه تطبیقی حقوق آمریکا)
کتاب وضعیت حقوقی پیوند اعضاء (با مطالعه تطبیقی حقوق آمریکا) به قلم امیرحسین محبی، به مطالعهی شرایط و نظام حقوقی پیوند عضو در کشور ایران و ایالات متحدهی آمریکا میپردازد.
پدیدهی نوینی که در اثر پیشرفت چشمگیر دانش پزشکی ظهور یافته و مسائل حقوقی فراوانی را مطرح نموده؛ فرایند پیوند اعضا میباشد که امید درمان برای بسیاری از بیماران مبتلا به نارسایی عضو محسوب میگردد؛ به جهت افزایش کمی و پیشرفتهای کیفی پیوند عضو، قانونگذار ایران در سال 1379 خورشیدی، نسبت به وضع قانون پیوند اعضای بیماران فوت شده یا بیمارانی که مرگ مغزی آنها مسلم است؛ همچنین آییننامهی اجرایی آن، اقدام نموده است.
فارغ از موضوع اهدا و با وجود شیوع معاملههای معوض غیر رسمی میان اعطا کنندگان و دریافت کنندگان اعضای بدن انسان، تاکنون ماهیت قراردادهای مذکور مورد توجه مقنن قرار نگرفته است. در اینکه میتوان برای انتقال عضو از قالب عقد بیع استفاده نمود؛ بین علمای حقوق اختلاف نظر وجود دارد؛ لذا ضمن تبیین ماهیت حقوقی آن، به بحث وضعیت حقوقی چنین معاملهای ورود مییابیم تا درستی و اعتبار آن، با عنایت به شروط اساسی صحت معاملهها استنباط گردد.
همچنین برای توجیه خرید و فروش عضو، ضرورت دارد شناخت نوع رابطهی حقوقی انسان با اعضای بدنش را تحلیل نمود؛ یکی دیگر از موضوعهای چالشی در این رابطه، بحث پیوند عضو به اتباع بیگانه میباشد که تا قبل از مصوبهی شورای عالی پیوند اعضا در سال 1393 خورشیدی، محدودیت بارزی وجود نداشت؛ اما با ابلاغ مصوبهی مذکور، پیوند عضو فرد ایرانی به تبعهی بیگانه در بیمارستانهای ایران ممنوع گشت.
تحت چنین وضعیتی، در ازای نجات جان بیمار غیر ایرانی به عنوان یک انسان، مرگ وی را در پی خواهد داشت که خود آشکارا معارض با قواعد مسلم شریعت اسلام و وجدان انسانی میباشد.
لذا با فرض مطلوب نهایی بر حفظ کرامت شهروند ایرانی، ممنوعیت مزبور غیر قابل دفاع و توجیه میباشد؛ این در حالی است که به موجب مقررات کشور آمریکا، چنین عملی منع قانونی ندارد؛ بیگمان هیچ فقیهی، در صورتی که معطی عضو در معرض هلاکت قرار گیرد؛ پیوند عضو را جایز نمیشمارد؛ هرچند شخص معطی، راضی بوده و برای حفظ حیات ستانندهی عضو نیز ضروری باشد.
کتاب وضعیت حقوقی پیوند اعضاء به پرسشهایی از قبیل: چه قالب حقوقی برای واگذاری اعضای بدن، به منظور پیوند عضو، مناسبتر است؟ وضعیت حقوقی معاملهی اعضای بدن در حقوق ایران، چیست؟ حق انسان یا ورثهی وی بر اعضای خود، در چه قالبی قابل تحلیل است؟ و... پاسخ میدهد.
در بخشی از کتاب وضعیت حقوقی پیوند اعضاء میخوانیم:
در قوانین و مقررات مربوط به پیوند که شاید بتوان آنها را نزدیکترین مقررات خاص به بحث معاملهی اعضا دانست؛ قرینه و دلالتی صریح یا ضمنی بر ممنوعیت معاملهی اعضای بدن، به چشم نمیخورد؛ حتی میتوان ادعا نمود که قانونگذار، در مقام بیان نحوهی انتخاب اعضا بوده است و این امکان را داشته که با وضع قیودی، انتقال اعضا را محدود به موارد حصری مصرح، نظیر اهدا یا وصیت بنماید؛ عدم تصریح به این ممنوعیت را شاید بتوان امضای ضمنی معاملههای اعضای بدن دانست؛ دستکم، سکوت قانونگذار در این مورد موجب میگردد؛ مانعی جدی در این دسته از قوانین، برای موضوع بحث یافت نشود و ما را ملزم به دریافت حکم موضوع، در قواعد کلی معاملهها نماید.
موضوع معاملهی اعضای بدن، از دید قوانین و مقررات جزایی نیز جرمانگاری نشده است؛ دو دسته از مواد قوانین جزایی را میتوان به بحث معاملههای اعضای بدن مرتبط دانست؛ دستهی اول، برخی از مواد قانونی را شامل میگردد که معاملهها و پرداخت پول در قبال بعضی کالاها و اموال را به عللی چون حرمت شرعی یا وجود مضرات فردی و اجتماعی، ممنوع نموده و ارتکاب آنها را با مجازات همراه ساخته است.
جرمانگاری معاملهی آلات و ادوات قمار، مواد مخدر و... از آن جمله است که در میان این مواد، نشانه و ذکری از معاملهی اعضای بدن، به چشم نمیخورد؛ گروه دیگر، مواردی در خصوص نحوهی مواجهی پزشکان، با سلامت و حیات بیماران میباشد که به عنوان یکی از توابع معاملهی اعضای بدن، میتواند مورد توجه قرار گیرد؛ از مطالعهی این دسته از مواد نیز نمیتوان حکم به ممنوعیت معاملهی اعضای بدن داد؛ چرا که مقصود اصلی قانونگذار از وضع این مواد، جلوگیری از تعدی به سلامت و حیات انسان بوده است؛ چنانچه پزشک، نظامات و مقررات صنفی و قانونی خود را در انتقال عضو انجام دهد؛ معاملهی اعضای بدن، در عمل از شمول احکام مربوطه، خارج خواهد شد.
فهرست مطالب
پیشگفتار
فصل اول: تعاریف و مبانی
فصل دوم: انعقاد معاملهی اعضای بدن و ماهیت حقوقی آن
فصل سوم: اصل حاکمیت اراده در معاملهی اعضای بدن و وضعیت حقوقی آن
منابع
مطالب مرتبط
تگها
مطالب پربیننده
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- کتاب پیوند زخم خورده
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- خلاصه کتاب سواد بصری