آموزش مقاله نویسی
در ابتدای موضوع نیاز می باشد ، تعاریف مختلفی که از مقاله در متون علمی درج شده است اشاره ای کوتاه شده و با توجه به تعاریف به معرفی هر یک از بخش های مقاله علمی پرداخته شود:
مقاله یک بخشی یا قسمتی از یک نوشته است که طبق دانش علمی یک شخص نسبت به یک موضوع خاص که به عنوان نویسنده مقاله مطرح می شود ، نگارش و نوشته می شود.
مقاله نوشته و یا یادداشتی است که به تجزیه و تحلیل یک موضوع خاص می پردازد که معمولا این موضوع در عنوان مقاله مطرح می گردد.
مقاله یکی از روش ها و یا میتوان گفت ابزاری است که محقق و پژوهشگر می تواند نتایج تحقیقات خود را در قالب آن ارائه دهد و کلیه افراد جامعه و یا افراد گوناگون را از نتایج تحقیقات خود مطلع نماید.
هنگام نگارش یک مقاله، محقق و یا پژوهشگر در حال بیان یک مسئله و یا مشکل ای جهت بررسی نقطه نظرات شخصی، آنالیز و تجزیه و تحلیل آن ، نتیجه گیری و تفسیر نتایج حاصل و در نهایت نشان دادن و اثبات مجموعه ای از اطلاعات مبتنی بر حقاق علمی و روش ها می باشد.
مقالات بر اساس محتویات و روش تحقیق و همچنین بر اساس اعتبار می تواند به چندین دسته تقسیم بندی شوند که در ذیل به برخی از انواع مهم آن اشاره شده است:
مقالات بر پایه استدلال ( استدلالی)
مقالات بر پایه توصیفات ( توصیفی)
مقالات بر پایه تحلیل (تحلیلی)
مقالات بر پایه اکتشافات ( اکتشافی)
مقالات بر پایه تحقیقات دیگر پژوهشگران ( مروری)
نقطه مشترک بین همه انواع مقالات معرفی شده در بالا این می باشد که کلیه مقالات ، هدف مشترکی را دنبال می کنند و آن این می باشد که یک حقیقت علمی را که از روش های مختلف می تواند اثبات شده باشد برای خواننده مطرح نمایند.
هر مقاله علمی متشکل از بخش هایی می باشد که معمولا به آن ساختار مقاله می گویند که در ادامه به معرفی بخش های اصلی هر یک از مقالات با توجه به نوع تحقیق پرداخته خواهد شد.
اجزا و ساختار تشکیل دهنده مقاله علمی
عنوان مقاله
عنوان در مقاله، یکی از بخش های کلیدی مقاله می باشد که می تواند باعث جذب خواننده و یا دفع آن شود. در عنوان مقاله می بایست به طور خلاصه، مضمون اصلی پژوهش و یا تحقیق اشاره شود. عنوان مقاله باید کوتاه و گویا و تنها بیانگر متغیرهای اصلی پژوهش و تحقیق باشد. بهینه ترین تعداد کلمات در عنوان را حداکثر دوازده واژه بیان کردهاند اما بعضا شاهد تعداد کلمات بیشتری در مقالات شاهد هستیم که این موضوع می تواند بخاطر گستردگی موضوع تحقیق و استفاده از پارامترهای زیاد در مقاله بوده باشد.
نام نویسنده و یا نویسندگان و سازمان وابسته
بعد از عنوان مقاله ، نام نویسنده (مؤلف) یا نویسندگان (مؤلفان) ذکر میشود و در سطر زیر آن، نام دانشگاه یا مؤسسه که هر یک از نویسندگان در آن مشغول به کار و یا پژوهش هستند، میآید. اگر پژوهش و تحقیق به کمک دو یا چند نفر صورت گرفته باشد و همه آنها به یک دانشگاه یا مؤسسه وابسته باشند، نام مؤسسه یکبار، آن هم به دنبال نام نویسندگان ذکر میشود. اما اگر هر یک از نویسندگان و یا مولفان به سازمان و یا دانشگاه و یا مرکز تحقیقاتی خاصی وابسته باشند، باید بعد از نام هر یک از آنان، بلافاصله نام مؤسسهای که به آن وابستهاند، ذکر شد. ترتیب قرار گرفتن نام نویسندگان به دنبال یکدیگر، معمولاً متناسب با میزان مشارکت و سهمیم بودن آنان در انجام پژوهش است؛ اما اگر میزان مشارکت همه افراد در اجرای پژوهش یکسان باشد، اسامی آنان به ترتیب حروف الفبا در دنبال هم قرار میگیرد.
چکیده
چکیده، بخشی از مقاله می باشد که معمولا پس از عنوان مقاله مورد توجه خواننده قرار می گیرد و هر خواننده قبل از ورود به بدنه اصلی مقاله به خواندن این بخش می پردازد. چکیده مقاله ، خلاصه ای جامع از محتوای یک گزارش تحقیق و پژوهش است که همه مراحل و اجرای اصلی پژوهش را در خود دارد. هدفها، پرسشها، روشها، یافتهها و نتایج پژوهش، به اختصار، در چکیده مقاله آورده میشود. در چکیده باید از ذکر هرگونه توضیح اضافی. خودداری شود. مطالب چکیده باید فقط به صورت گزارش (بدون ارزشیابی و نقد) از زبان خود پژوهشگر (نه نقل قول) به صورت فعل ماضی تهیه شود. به هیچ وجه نباید از ارجاع در این بخش استفاده شود و نباید نقل قول از پژوهشگران دیگر و یا از نتایج دیگران در این بخش صحبت شود.
چکیده در حقیقت بخشی کامل، جامع و مستقل از اصل گزارش در نظر گرفته میشود و نباید پیش از انجام گزارش، پژوهش تهیه شود. طول چکیده برای مقاله، بستگی به روشهای خاص هر مجله دارد و معمولاً بین صد تا ۱۵۰کلمه پیشنهاد شده است.
واژگان و یا کلمات کلیدی
معمولاً در انتهای چکیده، واژگان کلیدی مقاله بیان می شود. این بخش به خواننده کمک کنند، پس از خواندن چکیده و آشنایی اجمالی با روند تحقیق، بفهمد چه مفاهیم و موضوعاتی در این مقاله مورد توجه قرار گرفته است. انتخاب کلمات کلیدی مرتبط با موضوع مقاله می تواند به پژوهشگر و یا خواننده ای که در مجلات و یا موتورهای جستجو در رابطه با یک موضوع خاص سرچ می کند دسترسی سریع و راحت تری به مقاله شما داشته باشد. معمولاً با توجه به حجم و محتوای مقاله، پنج تا هفت واژه کلیدی در هر مقاله بیان میشود.
ساختار مقاله و بدنه اصلی مقاله
پس از نگارش و تهیه عنوان و چکیده و کلمات کلیدی به بخش اصلی مقاله که مراحل و نتایج محقق و پژوهشگر در آن اشاره می شود پرداخته خواهد شد.
مقدمه
هر مقاله و یا گزارش علمی با یک مقدمه شروع میشود و آن، که در پژوهش های که منتج از پایان نامه و یا رساله ی دانشگاهی می باشد ، خلاصهای از فصل اول و دوم پایان نامهها و رسالههاست که به طور مختصر به بیان کلیات تحقیق و بررسی مختصری از پیشینه آن میپردازد.
در مقدمه مقاله علمی مسئله تحقیق و ضرورت انجام آن و اهداف آن از نظر بنیادی و کاربردی به صورت مختصر بیان میگردد و سپس به بررسی سوابق پژوهشی که به طور مستقیم به موضوع تحقیق مرتبط است، پرداخته میشود. در بخش مقدمه بیشینه ای از تحقیاتی که دیگر پژوهشگران در حوزه مورد نظر فعالیت کرده اند پرداخته می شود و همچنین به صورت اختصار به نتایج حاصل از تحقیقات صورت گرفته توسط ایشان اشاره و بعضا با تحقیقات یکدیگر مقایسه نیز می شود. معمولا در این بخش اشاره صورت گرفته بر تحقیقات دیگر پژوهشگران بر اساس سال تحقیق از گذشته تا به حال نوشته می شود. بدین صورت که در ابتدای مقدمه به مقالات در تاریخ های دورتر و در انتهای مقدمه به مقالات روز اشاره می شود.
طرح بحث و روش تحقیق
هدف اساسی از بیان روش آن است که به گونهای دقیق، چگونگی انجام پژوهش، گزارش گردد تا خواننده بتواند آن را تکرار نماید و همچنین درباره اعتبار نتایج داوری کند؛ بنابراین نویسنده باید همه مراحل اجرا، از جمله آزمودنیها، ابزارهای پژوهش، طرح پژوهش، روش اجرا و روش تحلیل دادهها را بیان کند.
در این بخش به صورت کامل روش جمع آوری اطلاعات و یا نتایج بدست آمده مورد بحث و اشاره قرار می گیرد. در تحقیقات تجربی که مبنی بر آزمایشات آزمایشگاهی می باشد، اسامی تجهیزات مورد استفاده به همراه مشخصات دستگاه ها از نطر دقت و توانایی می بایستی اشاره شود. این بخش بگونه ای می بایستی نوشته شود که برای خواننده هیچ گونه سوالی در رابطه با نحوه چگونگی نتایج حاصله ایجاد نشود.
نتایج
در برخی از نوشته ها بخش نتایج را با بخش نتیجه گیری در قالب یک بخش اشاره می نمایند، در صورتی که این اشتباه بزرگی در نگارش مقالات علمی می باشد. . در مقالات ISI و مقالاتی که دارای رتبه علمی بالایی هستند معمولا نتایج حاصل از تحقیق که معمولا بصورت جدول، نمودار و یا هر یک از ابزارهای دیگر اشاره می شود در بخشی با عنوان نتایج به خواننده نشان داده می شود.
در این بخش توانایی مولف می بایست در به نمایش گذاشتن مطالب بالا باشد، چرا که حاصل کلیه زحمات و تلاش های خود را قرار است در این بخش به خواننده نشان دهد و هر چه این بخش کامل و نتایج بصورت واضح نشان داده شود ، دید مثبتی بر خواننده خواهد گذاشت.
نتیجه گیری
در این بخش، توصیف کلامی مختصر و مفیدی از آنچه به دست آمدهاست، ارائه میشود. مانند بخش چکیده که شرح مختصری از کلیات مقاله دارد در این بخش نیز شرح مختصری از نتایج حاصله از این پژوهش و در برخی از موارد پیشنهاد در راستای ادامه تحقیقات برای دیگر محققان و خواننده ذکر می شود. در این قسمت محقق باید به نتیجه معقول، منطقی و مستدل برسد. نداشتن تعصب و سوگیری غیرمنصفانه در نتیجهگیری، ارتباطدادن نتایج با مباحث مطرح شده در پیشینه، ارائه راهبردها و پیشنهادهایی برای تحقیقات آینده، مشخصکردن نقش نتایج در پیشبرد علوم بنیادی و کاربردی و امثال آن، از جمله مواردی است که محقق باید به آنهاتوجه داشته باشد.
ارجاعات
اعتبار یک مقاله علمی و پژوهشی علاوه بر صحت و دقت دادهها و نتایج حاصل از آنها، به منابع و مراجعی است که از اطلاعات آنها در تحقیق استفاده شده است. ارجاعات از موارد مهم ساختار یک مقاله علمی است، به وسیله آن، چگونگی استفاده از اندیشههای دیگران را به خواننده معرفی مینماید. هر چه در ارجاعات از منابع به روزتر و معتبر تری استفاده شود، اعتبار مقاله نگارش شده بیشتر می شود.
مطالب مرتبط
- آموزش مقاله نویسی
- پروپوزال چیست؟ راهنمای نوشتن پروپوزال
- پروپوزال (Proposal) چیست؟ ساختار و محتوای هر قسمت
- پروپوزال چیست و چگونه میشود یک پروپوزال خوب نوشت؟
- انجام پایان نامه کارشناسی ارشد و رساله دکتری(3)
- انجام پایان نامه کارشناسی ارشد و رساله دکتری(2)
- انجام پایان نامه کارشناسی ارشد و رساله دکتری (1)
- مقاله علمی نقد دیدگاه ابن عربی
تگها
مطالب پربیننده
- کافه زبان، دولینگو فارسی با تمام امکانات
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- چشم رنگی ها چه شخصیتی دارند؟ روانشناسی رنگ چشم ها
- درباره فخرالدین عراقی
- کتاب پیوند زخم خورده
- خلاصه کتاب سواد بصری
- درباره محسن مهر علیزاده