مقالات ویروس کرونا

اهمیت واکسیناسیون عمومی در سلامت جامعه

اهمیت واکسیناسیون عمومی در سلامت جامعه

 تاکنون چندین پیک کرونایی داشته‌ایم که به باور بسیاری از کارشناسان پنجمین پیک بسیار سهمگین بوده است؛ از این رو با واکسینه‌کردن بخش قابل توجهی از جامعه، می‌توان کنترل بیماری و حتی برداشتن گام‌به‌گام محدودیت‌ها را انتظار داشت.

 تاکنون چندین پیک کرونایی داشته‌ایم که به باور بسیاری از کارشناسان پنجمین پیک بسیار سهمگین بوده است؛ از این رو با واکسینه‌کردن بخش قابل توجهی از جامعه، می‌توان کنترل بیماری و حتی برداشتن گام‌به‌گام محدودیت‌ها را انتظار داشت.

واکسیناسیون زمانی می‌تواند موفق واقع شود که ٧٠درصد افراد جامعه واکسن زده باشند. وزیر بهداشت دولت سیزدهم قول سرعت‌گرفتن واکسیناسیون و واکسینه‌کردن تمام گروه‌های هدف تا ۲۲ بهمن ماه را داده است؛ قولی که البته با توجه به افزایش واردات واکسن و ورود محموله‌های پنج میلیونی به نظر می‌رسد، زودتر از موعد مقرر محقق شود. در عین حال به گفته وزیر بهداشت با واکسینه‌کردن بخش قابل توجهی از جامعه، می‌توان کنترل بیماری را انتظار داشت؛ هرچند که حدی از پروتکل‌های بهداشتی همچنان بعد از واکسیناسیون هم باید تداوم یابد.

 

رسانه های اعتدال گرا

واکسن کرونا جای واکسن آنفلوآنزا را می‌گیرد؟

حمیدرضا نجاری رییس اداره آنفلوآنزای مرکز مدیریت بیماری‌های واگیردار وزارت بهداشت به خبرگزاری خبر آنلاین می‌گوید: «روند بیماری کووید آهسته‌تر از آنفلوآنزا است، آنفلوآنزا یک بیماری حادِ تب‌دار و تنفسی است که ظرف چهار پنج روز به اوج خود می‌رسد؛ اما در کووید ما توقع داریم درگیری بافت ریه از روز ششم یا هفتم به بعد شروع شود، بنابراین روند بیماری در آنفلوآنزا سریع‌تر است. اما فرق میان آنفلوآنزا و کووید در کلینیک قابل تشخیص نیست. برای کادر پزشکی یک مرکز درمانی سخت است که بخواهند این دو بیماری تنفسی را از یکدیگر تشخیص دهند، بنابراین در مواردی که علائم وجود دارد حتما تست آنفلوآنزا را از حدود نیمه دوم سال در مراکز درمانی لحاظ می‌کنند.» همه‌گیری که در آنفلوآنزا رخ می‌دهد مانند کووید نیست. درصد سرایت آنفلوآنزا کمتر است اما بیماری‌ای است که همیشه در نیمه دوم سال نظام سلامت کشور را با چالش مواجه می‌کند. به‌همین خاطر مانند روال قبل در سال‌های گذشته افرادی که در مواجهه با ویروس آنفلوآنزا پر خطر محسوب می‌شوند بایستی برای آن‌ها واکسیناسیون صورت بگیرد. از جمله خانم‌های باردار، افراد مسن، کسانی‌که نقص سیستم ایمنی و بیماری‌های خاص دارند، همچنین کادر بهداشت و درمان. لذا برای همه این گروه‌ها از آن‌جایی‌که جزو افراد با رسیک بالا هستند، مانند روال گذشته تمهیداتی اندیشیده شده که امسال هم واکسن جدید آنفلوآنزا دریافت کنند.

 

دو نکته درباره واکسن کرونا

روزنامه جمهوری اسلامی در یادداشتی نوشت: روند واردات واکسن کووید۱۹ به شدت سرعت گرفته و روزانه میلیونها واکسن از گوشه و کنار جهان وارد کشور می‌شود. به تناسب این واردات انبوه، روند واکسیناسیون هم شتاب تازه‌ای به خود گرفته است. از یکطرف گروه های سنی پائین‌تر برای تزریق واکسن دعوت شده‌اند و ازسوی دیگر نیز صرفنظر از سن افراد، گروههای شغلی و صنفی نیز به دلیل تردد و تماس بیشتر در صف انتظار تزریق واکسن قرار گرفته‌اند.

اما چرا عده‌ای در استفاده از واکسن تردید دارند. ممکن است دلایل زیادی در کار باشد. بعضی از افراد به استفاده از طب سنتی عقیده دارند. بعضی دیگر به شایعات رایج و پرتعداد در فضای مجازی نگاه می‌کنند و تردیدها مرتباً گسترش می‌یابد. متاسفانه هنوز راهکار مناسب، علمی و قابل قبولی برای مقابله با کرونا از طریق طب سنتی ارائه نشده و هنوز تردیدها و نگرانی‌ها در این زمینه وجود دارد. بعلاوه اخیراً یکی از مدعیان و مروجین مداوای کرونا و مقابله با این ویروس منحوس، خودش به علت ابتلا به کرونا درگذشت و ثابت شد که ویروس کرونا حتی با ایشان هم رودربایستی ندارد و اگر کوتاهی و تعلل شود، حتی او را هم از پا درمی‌آورد. با وجود این موضوع، تردید و مقاومت در برابر تزریق واکسن، فقط محدود به ایران هم نیست بلکه در بسیاری از کشورها ازجمله در اروپا و آمریکا هم کسانی هستند که از تزریق واکسن استقبال نمی‌کنند و چندان هم عقیده‌ای به نتایج تزریق ندارند. ولی آیا می‌توان زندگی و آینده را برای خود و اطرافیان به امیدهای واهی به حال خود رها کرد و از تزریق واکسن امتناع ورزید؟ عقل و منطق ایجاب می‌کند که همگان راهکار ساده و کم‌خطر استفاده از واکسن را برگزینند و نگرانی و عواقب غیرقابل پیش‌بینی عدم تزریق واکسن را کنار بزنند.

 

منتظر واکسن‌ برند نباشید

روزنامه ایران از سلایق و رفتار افراد در خصوص واکسن و واکسیناسیون به ارایه گزارشی پرداخت و نوشت: با توجه به اینکه همچنان روند تزریق واکسن با سرعت و شتاب بیشتری صورت می‌گیرد اما شاهد هستیم که برخی از افراد به دلایل مختلف بر اثر تبلیغات منفی هنوز در تزریق واکسن دچار شک و تردید هستند و همچنان برخی به‌دنبال تفاوت‌های بین واکسن‌ها می‌گردند اما کارشناسان و متخصصان حوزه بهداشت معتقدند با توجه به اشکال متعدد کرونا و احتمال ابتلای افرادی که واکسن نزده‌اند به این بیماری خطرناک بالاست. متخصصان بهداشت و درمان معتقدند مردم باید در اولین فرصت و بر اساس برنامه‌ریزی که وزارت بهداشت برای گروه‌های هدف تعیین کرده است اقدام به تزریق واکسن کنند. آنها بر این باورند که در صورت عدم تزریق واکسن زنجیره انتقال کرونا قطع نخواهد شد بلکه آمارمبتلایان افزایش خواهد یافت و منحنی صعودی فوتی‌ها، سیر نزولی پیدا نمی‌کند. برخی از افراد جامعه معتقدند امتناع از تزریق واکسن موجب تضییع حق دیگران می‌شود و روند ابتلا را فزونی می‌دهد. برخی هم بر خلاف تصور و شایعات در شبکه‌های اجتماعی اطمینان بیشتری به واکسن‌های داخلی دارند تا واکسن‌های وارداتی! برخی هم دسترس پذیر بودن واکسن را فارغ از اینکه در کجا تهیه شده‌اند از ضروریات می‌دانند. جلو در سوله محل تزریق واکسن؛ خیابان ایروانی؛ انبار نفت تهران. نوبت واکسن تاکسیرانان و دانشجویان است. حمیدرضا احمدی دانشجوی مقطع کارشناسی در پاسخ به این پرسش که چه معیارهایی برای تزریق واکسن و اینکه اگر حق انتخابی وجود داشت به سراغ چه واکسنی می‌رفت اینگونه توضیح می‌دهد: به نظر من در شرایط بحرانی که در آن قرار داریم بهترین واکسن در دسترس‌ترین واکسن است که تأییدیه بهداشت جهانی را داشته باشد. واکسن ‌های داخلی چون تأییدیه بهداشت جهانی را ندارند مقداری اطمینان کردن به آنها سخت است. اما در شرایط کنونی هر واکسن در دسترسی، زدنش بهتراز نزدن آن است. سهیل صفری دوست حمیدرضا هم در پاسخ به همین سؤال می‌گوید: من ترجیح می‌دادم فایزر بزنم اما چون مرگ و میرها زیاد شد تصمیم گرفتم هر واکسنی که می‌زنند راضی شوم. می‌پرسم چرا فایزر؟ در پاسخ پس از اندکی تأمل شانه بالا می‌اندازد و می‌گوید «شنیدم که واکسن خوبی است.»

 

رسانه های اصولگرا

کرونا هم جان می گیرد هم نان

روزنامه خراسان در گزارشی نوشت:‌ زمانی که امواج بحران کرونا در اواخر سال ۹۸ به کشور رسید کمتر کسی تصور می کرد که این بیماری بیشتر از سه تا  چهار ماه ادامه یابد اما حالا با گذشت بیش از ۱۸ ماه از آغاز این بیماری در کشور بسیاری از مشاغل و کسب وکارها همچنان درگیر و بسیاری تعطیل شده اند از جمله مشاغل و کسب وکارهایی که در این بحران آسیب زیادی دیدند واحدهای صنفی وابسته به گردشگری هستند ، این موضوع نشان می دهد کرونا علاوه بر این که جان بسیاری از هموطنان مان را گرفته است نان بسیاری از صاحبان مشاغل را نیز آجر کرده است. در شهرستان طرقبه شاندیز که یکی از شهرستان های وابسته به گردشگری است بر اساس اظهارات فرماندار شهرستان، حدود  هزار واحد صنفی تعطیل شده و کرونا مجموعه گردشگری چالیدره را به مرز ورشکستگی کشانده است. فرماندار طرقبه شاندیز از صدمات  و خسارت های  بسیار زیاد کرونا بر بدنه اقتصادی و اصناف این شهرستان خبر داد و گفت: با شیوع کرونا به طور میانگین ماهیانه ۲۰ میلیارد تومان به اصناف این شهرستان خسارت وارد می شود و متاسفانه حدود هزار واحد صنفی  کسب و کار خود را تعطیل کرده اند و تعطیلی های پیاپی ناشی از شیوع انواع پیک های کرونا، مجموعه چالیدره را به آستانه ورشکستگی کشانده است.به گزارش خراسان رضوی، با هر بار اوج گیری کرونا و شروع پیک جدید شاهد وارد آمدن آسیب های جبران ناپذیری به بخش های مختلف جامعه به خصوص به اصنافی هستیم که در حوزه گردشگری فعال هستند و با شیوع هر پیک تازه، باید شاهد بسته شدن کسب و کار و خانه نشین شدن خیل عظیمی از نیروی کاری باشند که در شرایط کرونا درآینده کاری بسیار مبهمی به سر می برند. 

 

آینده کرونایی آرام‌تری برای کشور پیش بینی می‌شود

پیام طبرسی معاون آموزشی بیمارستان مسیح دانشوری در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس درباره «آخرین وضعیت بیمارستان مسیح دانشوری»، گفت: خوشبختانه ورودی بیماران نصف شده و از ۴۵۰ بیمار آمار روزانه به روزی ۲۰۰ تا ۲۵۰ نفر رسیده است. البته این تعداد نیز خیلی زیاد بوده و نسبت به پیک‌های سوم و چهارم زیاد است؛ چون در اوج آنها روزانه ۲۰۰ تا ۲۵۰ نفر بیمار مراجعه می‌کردند اما ما در این پیک تا ۴۵۰ عدد مراجعه بیمار نیز داشتیم. واکسیناسیون سرعت گرفته و به نظر می‌رسد با همین حجم واکسیناسیون و رعایت نکات بهداشتی دو سه ماه آینده وضعیت بهتری داشته باشیم. اگر پوشش واکسیناسیون به ۷۰ تا ۷۵ درصد برسد و رعایت نکات توصیه شده بهداشتی نیز حفظ شود، فکر می‌کنیم دیگر مشکل کرونا را به این صورت که در موج های کنونی داشتیم نداشته باشیم؛ البته به شرط اینکه جهش جدیدی در ویروس نداشته باشیم. خوشبختانه جهش مطرح لامبدا نتوانسته زیاد در دنیا غالب شود و سوش دلتا غالب است؛در نتیجه فکر می‌کنیم وضعیت آرام تری در سه چهار ماه آینده داشته باشیم.

 

کووید ۱۹ طولانی مدت خطر زوال عقل را افزایش می دهد

به گزارش خبرنگار مهر، نگرانی فزاینده ای وجود دارد مبنی بر اینکه برخی از این بهبودیافتگان ممکن است تغییرات مربوط به زوال عقل را زودتر از آنچه انتظار می‌رود، تجربه کنند. «علیرضا عطری» متخصص مغز و اعصاب و مدیر مؤسسه تحقیقاتی بنر سان هلث آریزونا، می‌گوید: هر چیزی که باعث کاهش قدرت شناختی و انعطاف پذیری فرد شود، باعث تسریع فرایندهای تخریب عصبی می‌شود. این فرایند می‌تواند علائم اختلالات عصبی مانند زوال عقل را زودتر نشان دهد. زوال عقل یک اصطلاح کلی برای اختلال در توانایی به خاطر سپردن، فکر کردن یا تصمیم گیری است که مانع زندگی روزمره فرد می‌شود. این اختلال ناشی از بیماری‌هایی مانند آلزایمر و آسیب‌هایی است که بر مغز تأثیر می‌گذارد و عمدتاً افراد ۶۵ سال به بالا را درگیر می‌کند. کووید ۱۹ می‌تواند این روند را تشدید کند و باعث زوال شناختی و سپس زوال عقل شود. بروز زوال عقل می‌تواند دلیل دیگری برای افراد برای واکسیناسیون باشد.

 

آیا اسپری بینی از ابتلا به کووید-۱۹ پیشگیری می‌کند؟

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، اسپری‌های بینی موجود در بازار کاربردهای دیگری دارند، این محصولات فاقد مواد دارویی فعال هستند که به‌طور مستقیم بیماری‌ها را از بین ببرند یا از آن‌ها پیشگیری کنند. آن‌ها نباید به‌عنوان جایگزین داروها و واکسن‌ها برای جلوگیری یا درمان عفونت کووید-۱۹ مورد استفاده قرار گیرند. محققان معتقدند، هر گونه اسپری که با جلوگیری از چسبندگی ویروس به غشای بینی و با شست‌وشوی فیزیکی، ویروس را از بینی حذف کند احتمالا قابلیت مقابله با ویروس کرونا و حتی نوع دلتا را دارد. ناتان جونز، مدیر اجرایی شرکت Xlear، سازنده اسپری بینی همچنین مجموعه‌ای از مراقبت‌های دندانپزشکی مستقر در یوتا، امریکا توضیح می‌دهد که ویروس و انواع آن در مرحله اول با چسبیدن به غشای بینی به‌عنوان منبع اصلی عفونت، بیماران را آلوده می‌کنند. این شرکت اسپری بینی برای مقابله با ویروس مبتنی بر عصاره دانه‌های گریپ‌فروت طراحی کرده است، اما تاکنون سازمان غذا و داروی امریکا (FDA) و مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC) در برابر این درخواست‌ها مقاومت کرده‌اند. شرکت بیوتکنولوژی Sanotize مستقر در ونکوور کانادا نیز هنوز مرحله سوم آزمایش‌های خود را در چندین کشور برای سنجش اثربخشی اسپری بینی در برابر دلتا آغاز کرده است. به گفته این شرکت، آزمایش‌های اولیه امیدوارکننده بوده است و قبلا تایید موقت برای فروش از سوی سازمان‌های بهداشت عمومی ازجمله نیوزیلند را دریافت کرده است. این شرکت امیدوار است مرحله سوم آزمایشی تا انتهای سال به پایان برسد.

 

رسانه های اصلاح طلب

ارز ۴۲۰۰ تومانی دارو، به‌نام مردم، به کام مافیا

آیا کرونا وحشی‌تر می‌شود

روزنامه شهروند نوشت: «بسیاری از کارشناسان بر این باورند که این پیک، پنجمین پیک سهمگین کرونا در کشور بوده است؛ پیکی سهمگین و جانفرسا که از هند سر درآورد و خودش را به ایران رساند و تا جایی که توانست جان گرفت و بیماری ایجاد کرد، آمارهای ابتلا و میزان مرگ‌ومیر از زمان شروع کرونا در کشور را جابه‌جا و در برخی از روزها آمار فوتی بالای ٧٠٠ نفر را ثبت کرد. نخستین روزهای اسفند ماه ۱۳۹۸ بود که خبر ورود کرونا به کشور به طور رسمی اعلام شد. موج اول را در هجمه اول ویروس به ایران از زمان تأیید بیماری تا اواخر اسفند ماه ۹۸ شاهد بودیم. در آن زمان بحث رعایت پروتکل‌ها بسیار اهمیت داشت و مردم هم بیشتر رعایت می‌کردند و در واقع این پیک یک ماه به اوج خودش رسید و خیلی زود نیز فروکش کرد و تا اواخر اردیبهشت سال ١٣٩٩ این روند ادامه داشت اما این روند کاهشی کافی بود که مردم گمان کنند کرونا برای همیشه رخت بربسته و تا حدودی محدودیت‌ها نیز برداشته شد. اواخر تابستان و اوایل پاییز ۱۳۹۹ دوباره موج سوم خودش را نشان می‌داد و این در حالی بود که بحث همه نگرانی تداخل کرونا با آنفلوآنزا بود. پیک سوم شدیدتر از دو پیک دیگر ظاهر شد و میزان فوتی‌ها را ٣٠٠ تا ٤٠٠ نفر در روز رساند. با آن که شرایط سخت بود اما رعایت پروتکل‌ها و همراهی مردم سبب شد این موج نیز تا حدود زیادی فروکش کند و از اواسط دی ماه آمارهای فوتی‌ها  از سه رقمی به دو رقمی برسد. اما باز هم این پایان ماجرا نبود و خطر بزرگ‌تری بیخ گوش‌مان به صدا درآمد و آن هم ورود نوع انگلیسی ویروس کرونا بود که وزیر بهداشت وقت خبر از آن داد؛ ویروسی با قدرت سرایت و انتشار چند برابری نسبت به کرونای ووهان. بنابراین کرونا طغیان چهارمش را در کشور رقم زد. از اعلام رسمی ورود کرونای انگلیسی چند روزی نگذشته بود که همه استان‌ها قرمز شد و بیمارستان‌ها هم پر شد از بیمارانی که کرونا راه تنفس‌شان را می‌بست.

 

مردم به شایعات فضای مجازی توجه نکنند و سریعتر واکسن بزنند

محمدرضا قدیر رییس دنشگاه علوم پزشکی قم درارتباط با آخرین وضعیت کرونا در این استان به خبرگزاری ایلنا گفت: روند کلی مراجعان کمی کاهشی شده است؛ یعنی از قله پیک پنجم عبور کرده‌ایم. افت میزان بیماران سرپایی محسوس است، اما بیماران بستری ما افت قابل توجهی نداشته است و با شیب بسیار کمی نزولی شده است. لذا باید مراقب باشیم که در دام پیک‌های سینوسی نیفتیم.  هر تجمعی ممکن است یک پیک سینوسی را به دنبال داشته باشد و با توجه به اینکه هنوز در قم میزان تجمعات بالا است، نگران این هستیم که عادی‌انگاری ایجاد شود و دچار پیک‌های مقطعی و سینوسی شویم. انشاالله بتوانیم این پیک را به صورت کامل پشت سر بگذاریم. ویروس کرونا یک ویروس تنفسی است. ویروس‌های تنفسی مرز نمی شناسند. به هرحال در همه دنیا پخش می‌شود. همانطور که دیدیم سویه‌های هندی  و انگلیسی همه دنیا را گرفت. الان هم بحث لامبدا و جهش‌های جدید وجود دارد و تنها راه برون رفت از این بحران  واکسیناسیون است. باید مردم را تشویق کنیم و یک واکسیناسیون گسترده داشته باشیم و همه مردم بیایند واکسن بزنند. وزیر بهداشت، آقای عین اللهی شدیدا پیگیر این موضوع هستند و الحمدلله سیلی از واکسن وارد کشور شده است. خواهش می‌کنم مردم سریعا بروند و واکسن بزنند. در پیک پنجم در قم هیچ یک از کادر بهداشت و درمان بستری نشدند. آنهایی هم که مبتلا شدند بسیار خفیف مبتلا شدند و اینها همه به خاطر واکسیناسیون بود. علی رغم اینکه پیک خیلی سنگین بود حتی از پرسنل اورژانس ما هم کسی مبتلا به کرونا نشد و بیش از ۹۰ درصد کسانی که بستری هستند کسانی اند که واکسن نزده اند،  لذا خواهش می‌کنم که مردم عزیز ما به شایعات فضای مجازی و گفته هایی که پایه علمی ندارد، توجه نکنند. تنها راه نجات از این بحران و جلوگیری از پیک ششم واکسیناسیون است.

 

کدام واکسن‌های تولید ایران مناسب کودکان هستند؟

پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز، به نقل از  علیرضا زالی نوشت: برای اولین بار تعداد کل بستری ‌ها به زیر ۷۰۰۰ نفر تنزل یافت و تعداد مراجعین سرپایی به ۱۷ هزارنفر تنزل یافت و ۱۲۲۶ بیمار در ۲۴ ساعت گذشته ترخیص شدند. تعداد موارد جدید بستری در تهران نیز ۱۲۰۰ نفر بوده است و خوشبختانه تعداد ترخیص در حال پیشی گرفتن از تعداد جدید بستری شدگان است. از تعداد جدید بستری شدگان ۱۸۳ نفر در icu بستری شدند که نشان می‌دهد تابلوی بالینی سوش پنجم در تهران روبه کاهش وخامت بیماری است. از نظر تعداد فوتی‌ها هم نسبت به هفته گذشته ۶درصد فوتی‌ها کاهش یافته است. واکسن تولیدی انستیتو پاستور که در ۷ استان فاز سوم را پیش برد بخشی از مطالعات را بر گروه سنی کودکان انجام داد که حاکی از اثربخشی و ایمنی زایی آن در این گروه است. خبرهای خوبی دوستانمان از دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله دادند که واکسن نورا در فازهای مقدماتی مطالعات بالینی اثربخشی و ایمنی خوبی بر کودکان بوده است. بر این اساس پیش‌بینی می‌شود در روزهای آتی واکسن نورا و پاستور به سبد واکسیناسیون در گروه‌های متنوع اضافه شود. از طرفی واکسن‌های متعددی در دنیا مجوز ورود به گروه سنی کودکان را اخذ کردند از جمله سینوفارم که در سبد واکسیناسیون ما است و این واکسن در چین وارد فاز چهارم کلینیکال ترایال شده است و در مطالعه فاز چهارم اثربخشی واکسن بر دانش آموزان و کودکان بررسی شده است.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه