مقالات فضای مجازی
آسیبشناسی تاثیر فضای مجازی بر بنیان خانواده
یکی از زمینههای اصلی در بروز مشکلات خانوادگی و اصولا نارضایتی از زندگی مشترک، فضای مجازی است که تحت تاثیر تولیدات رسانهای به وجود آمده و باعث آن شده تا سطح توقع و رضایت از زندگیهای مشترک را به خصوص در میان نسل جوان بالا ببرد.
یکی از زمینههای اصلی در بروز مشکلات خانوادگی و اصولا نارضایتی از زندگی مشترک، فضای مجازی است که تحت تاثیر تولیدات رسانهای به وجود آمده و باعث آن شده تا سطح توقع و رضایت از زندگیهای مشترک را به خصوص در میان نسل جوان بالا ببرد.
در ادامه گزارش دهم آذر ۱۴۰۰ روزنامه شهروند آمده است: امروزه گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات به گونهای است که در هر کجای زندگی انسان، جلوههای حضور فناوری اطلاعات و ارتباطات به چشم میخورد. اینترنت و سرویسهای ارایهشده در قالب آن، در عین حال که ابراز مفیدی برای کسب و تبادل اطلاعات است، میتواند مخرب نیز باشد. شبکههای مجازی ابزار جنگ نرم دشمن هستند که هدف آن نابودی خانوادههاست.
شبکههای اجتماعی نقش پررنگی در دنیای امروز دارند و نمیتوان آنها را نادیده گرفت. این شبکهها بر ابعاد مختلف زندگی فردی و اجتماعی افراد و در سطح کشورها و حتی بینالملل تاثیرگذارند، به همین دلیل در حال گسترش هستند و در آینده نقش به مراتب بیشتر و مهمتری را در زندگی بازی خواهند کرد. خانواده مناسبترین جایگاه برای تامین نیازهای انسان و بهترین بستر برای تامین امنیت و آرامش روانی است.
با این حال، در عصر کنونی، نظام خانواده دچار مشکلات و چالشهایی شده است که کمکم آن را به سستی و تزلزل میکشاند. در این میان ضروری است عوامل ثبات و سازوکارهای ایجاد ارتباط صمیمانه و سازنده را بررسی کنیم و محیطی سالم و بانشاط برای پرورش فرزندان فراهم آوریم. لذا میتوان گفت در اجتماع بیشتر دردها و مشکلات از خانوادهها سرچشمه میگیرد. بنابراین بحث درباره اصول و ضوابط و روابط خانواده و آسیبشناسی آن ضروری است.
آسیبشناسی خانواده: مطالعه عواملی که سلامت، دوام و استحکام خانواده را تهدید میکند و ازدواج پایدار و موفق را آسیبپذیر میسازد. هدف شناسایی عوامل ناپایدار و گسستهشدن ارکان خانواده است، زیرا ریشه اکثر مشکلات رفتاری، اجتماعی و عاطفی افراد جامعه از خانواده بحرانی سرچشمه میگیرد.
تحکیم: مقصود از تحکیم خانواده، فراگیری اصل اعتدال میان همگان، حاکمیت اخلاق و حفظ حقوق همه اعضاست. اگر هدف از برقراری زوجیت و تشکیل خانواده، به تعبیر قرآن، «به سکونت رسیدن اعضاست» لازم است که همه رفتارها و تعاملات در راستای تحقق این هدف باشد و منظور از تحکیم، به کمال رساندن همین سکونت است که با کمترین ظلم، نامردی و تحقیر حتی یک عضو در خانواده، سازگار نیست.
فضای مجازی: ظهور تکنولوژیهای نوین ارتباطی در عصر حاضر است. فضای مجازی نسل جدیدی از فضای روابط اجتماعی است که با اینکه عمر خیلی زیادی ندارد، توانسته به خوبی در زندگی مردم جا باز کند. مردم بسیاری در سنین مختلف و از گروههای اجتماعی متفاوت در فضای مجازی کنار هم آمدهاند و از فاصلههای بسیار دور در دنیای واقعی، از این طریق با هم ارتباط برقرار میکنند. امروزه روشهای ارتباطی با دیگران از طریق اینترنت افزایش یافته است.
فواید استفاده از اینترنت و فضای مجازی: پست الکترونیک، پیامهای کوتاه، چترومها، وبپایگاهها و بازیها، روشهایی برای گسترش و حفظ روابط اجتماعی و... طبق تحقیقات علمی روزانه نزدیک به ٤٠٠میلیون نفر در سراسر دنیا از اینترنت استفاده میکنند و یکی از کاربردهای اصلی اینترنت، برقراری ارتباط اجتماعی با دیگران است.
مضرات استفاده از اینترنت و فضای مجازی:
کاهش معاشرات: یکی از معایب ارتباطات اینترنتی آن است که ارتباط در فضای مجازی، اساسا بر متن استوار است، بنابراین از نشانههای بصری و شنیداری در تعاملهای رودررو بیبهره است.
اعتیاد: در جامعه ما نیز با گسترش روزافزون اینترنت شاهد این مـسأله هـستیم و نتیجه آن آسیب فکری است و استفاده بیشازحد مـتعارف از ایـنترنت که بـه وابستگی شدید روانی و فکری میانجامد.
آسیب جسمانی: فشارهای عصبی و مشکلات روحی، تیکهای عصبی، چاقی، انزوا و چشمدرد… .
آسیبهای اجتماعی و فـرهنگی: گـاه مشاهده میشود که افراد چنان در اتاقهای گفتوگو غرقمیشوند که حـتی زمـان صـرف غذا را فراموش میکنند. اینها علایمی شبیه به معتادان دارند. بسیاری از آنـان از بیخوابی رنج میبرند، خستهاند و روابطشان با اطرافیان به حداقل رسیده است.
گـسست فکری و عاطفی: با ورود ایـنترنت و رایانه به درون خانوادهها بین والدین و فرزندان جدایی فکری، عاطفی و فیزیکی رخ میدهد و پیشرفت خیرهکننده فناوری تاثیرات محسوس و نامحسوس زیادی را بر زندگی خانوادگی گذاشته است.
امروزه به همراه تحولاتی که در فضای مجازی به وجود آمده، بسیاری از کارکردهای خانوادهها نیز دچار اختلال شده است. همچون تاثیر مخرب بر بنیان خانواده، ترویج بیدینی، نقص حریم خصوصی، تغییر هویت، گسترش و تولید ناهنجاری اخلاقی، انزواطلبی واقعی، رفتار اجتماعی شبکهای، تغییر سبک زندگی و....
فضای مجازی و نارضایتیهای خانوادگی
شبکههای اجتماعی موجب افزایش ارتباطات اجتماعی شده است. نگرانی در مورد تاثیر شبکههای اجتماعی بر روابط خانوادگی ازجمله ارتباط همسران و ارتباط والدین با فرزندانشان وجود دارد. استفاده از شبکههای اجتماعی توسط جوانان، سبک زندگی آنان را تغییر داده است. خودنمایی و زندگی ویترینی از نتایج منفی شبکههای اجتماعی است. تغییرات زیادی تحت تاثیر شبکههای اجتماعی در ارزشها، ساختار، سبک زندگی و نگرشهای افراد و خانوادهها ایجاد شده است. زمانی عکسهای خصوصی و خانوادگی و روابط حریم مشخصی داشت و ورود افراد غریبه به خانه را بد تلقی میکردند. اما حالا، حتی خصوصیترین مسائل زندگی و لحظههای خودمانی نیز در شبکههای اجتماعی انتشار میشود. ایجاد سوءتفاهم و سردشدن روابط زوجین از نتایج و تبعات منفی شبکههای اجتماعی است. طلاق و افزایش آن نیز نتیجه شبکههای مجازی است. انسان در خانواده، فرآیند جامعهپذیری را میآموزد که مجموعههایی از بایدها و نبایدهاست و بالاخره نقشهایی را در روابطش با دیگران یاد میگیرد.
آنچه در خانواده از اهمیت برخوردار است، توجه به ارزشها به ویژه ارزشهای خانوادگی و اجتماعی است که از طریق آنها میتوان جامعه را کنترل کرد و به سوی زوال یا تعالی سوق داد. آمادهکردن فرزندان برای پذیرش مسئولیتهای اجتماعی یکی از وظایف مهم و اساسی خانوادهها به شمار میرود. به نظر میرسد نوعی گذار از سنت به مدرنیته، سبب رشد و گسترش آسیبهای نوپدید شده است. سیستمهای جدید ارتباطی (شبکههای مجازی) آسانتر، ارزانتر و در دسترستر است، به همین دلیل، استفاده از این فناوریهای نوین برای کاربران جذابتر است.
علاوه بر این، کمبود ارتباطات میان فردی در جامعه به راحتی از طریق این سیستم جبران میشود. از مهمترین دلایل گسترش رو به افزون آسیبهای جدید و نوپدید ناشی از فناوریهای نوین و شبکههای مجازی، نبود آموزش از سوی خانواده و عدم فرهنگسازی صحیح است. لذا یکی از زمینههای اصلی در بروز مشکلات خانوادگی و اصولا نارضایتی از زندگی مشترک، فضای مجازی است که تحت تاثیر تولیدات رسانهای به وجود آمده و باعث آن شده تا سطح توقع و رضایت از زندگیهای مشترک را به خصوص در میان نسل جوان بالا ببرد. تحت تاثیر این فضا آنچه جوان باید از زندگی مشترک انتظار داشته باشد، به نوعی تحریف میشود. لذت و صمیمیتی که از برنامهها و محتویات رسانهها مانند فیلمها و سریالها در اذهان جوانان نقش میبندد تا حد بسیار زیادی در زندگی طبیعی قابل دستیابی نخواهد بود که این امر میتواند تبعات زیانباری برای آینده جوانان به همراه داشته باشد.
صرفنظر از کاربرد وسیع این ابزارها، آنچه امروزه کاربرد وسیعی یافته و بخش وسیعی از فعالیتهای روزمره افراد را پوشش میدهد، اینترنت و به تبع آن فضای مجازی است. ضمن اینکه استفاده نادرست از این امکانات باعث از بین رفتن بسیاری از حریمها در خانوادهها شده، به گونهای که بهرغم حضور فیزیکی و در زیر یک سقف بودن در داخل خانواده، گاه فاصله عاطفی و معنوی زیادی را از یکدیگر تجربه میکنند و افراد خانواده کمترین مراودات و گفتوگوی همدلانه را با هم دارند. استفاده بیشازحد از شبکههای اجتماعی در محیط خانواده با کاهش سطح ارتباطات عاطفی، میزان گفتوگو در خانواده را حتی از ١٥ دقیقه در روز هم کمتر کرده است.
اینترنت همچنین شکاف میان نسلها را بیشتر کرده است و اکنون شکاف میان نسل دوم و سوم علاقهمند به اینترنت نیز آشکار شده، به گونهای که هیچ یک زبان دیگری را نمیفهمند. امروزه با ورود وسایل و تکنولوژیهای جدید به عرصه خانوادهها شاهد این هستیم که والدین و فرزندان ساعتهای متمادی در کنار یکدیگر مینشینند، بدون آنکه حرفی برای گفتن داشته باشند. ما دیگر کمتر نشانههایی از آن نوع خانوادههایی را داریم که والدین و فرزندان دور هم بنشینند، درباره موضوعات مختلف خانوادگی و کاری با هم گفتوگو کنند و نظرات همدیگر را راجع به موضوعات مختلف جویا شوند. در شرایط فعلی روابط موجود میان والدین و فرزندان به سردی گراییده و دو نسل به دلیل داشتن تفاوتهای اجتماعی و تجربههای زیسته مختلف، زندگی را از دیدگاه خود مینگرند و مطابق با بینش خود آن را تفسیر میکنند. نسل دیروز (والدین) احساس دانایی و باتجربهبودن میکند و نسل امروز (فرزندان) که خواهان تطابق با پیشرفتهای روز است، در برابر آنها واکنش نشان میدهد و چون از پس منطق و نصیحتهای ریشهدار و سرشار از تجربه آنها برنمیآید، به لجبازی روی میآورد.
راهکارهای پیشگیری و کاهش آسیبهای اجتماعی نوپدید فضای مجازی
تشویق فرزندان و ایجاد جذابیت در نوجوانان جهت شرکت در فعالیتهای اجتماعی در دنیای واقعی و تقویت این گونه رفتارها توسط والدین.
وقت گذاشتن برای گفتوگو در خانواده و برگزاری به صورت جلسات خانگی و هفتگی در خانواده.
گذراندن اوقات بیشتر اعضای خانواده با یکدیگر در فضای بیرون از خانه به طوری که زوجین و فرزندان از نظر عاطفی و روانی، احساس خلأ نکنند و جهت جبران این کمبود به فضای مجازی پناه ببرند.
والدین باید تا حدودی به فناوریهای روز دنیا مسلط بوده و نسبت به شیوههای جدید ارتباط فرزندان خود، تهدیدات و آسیبهای ناشی از اینترنت و فضای مجازی آگاهی و شناخت کافی و لازم را داشته باشند تا از انجام بسیاری از جرایم و ارتباطات پنهانی جلوگیری به عمل آید.
استفاده از آموزههای دینی از جمله امر به معروف و نهی از منکر به عنوان نوعی کنترل اجتماعی توسط هر شخص.
هنجارسازیهای مثبت و آموزش فرهنگ استفاده از اینترنت و فضای مجازی به فرزندانمان در خانواده.
لازم به ذکر است در زمینه استفاده از فناوریهای نوین برخورد مقابلههای قهری چاره کار نیست و نیاز به فرهنگسازی دارد و نحوه استفاده مناسب و صحیح از فضای مجازی به کاربران در گروههای مختلف سنی آموزش داده شود.
مطالب مرتبط
- عکس پروفایل تان، نشانه شخصیت شماست!
- مزایای خانواده های پرجمعیت
- راههای پیشرفت تحصیلی دانش آموزان
- تفاوت احساسات در زنان و مردان
- همسر معتاد و چگونه زندگی کردن با آنها ا
- مدرسه هراسی
- کتاب تحلیل تکینکال با استفاده از چند تایم فریم
- کودکان دیجیتالی
تگها
- اعتیاد
- خانواده
- سبک زندگی
- شبکههای اجتماعی
- روابط اجتماعی
- آرامش روانی
- فضای مجازی
- اینترنت
- کنترل اجتماعی
- آسیبشناسی
- جامعهپذیری
- مشکلات رفتاری
- امر به معروف
- فناوریهای نوین
- سلامت
- ناهنجاری اخلاقی
- انزواطلبی
- مشکلات روحی
- تشکیل خانواده
- رفتار اجتماعی
- ازدواج موفق
- ازدواج پایدار
- نسل جوان
- نظام خانواده
- تیکهای عصبی
- آسیبهای اجتماعی
- استحکام خانواده
- مشکلات اجتماعی
- فناوری اطلاعات و ارتباطات
- مدرنیته
- آموزههای دینی
- فشارهای عصبی
- تحکیم خانواده
- مشکلات خانوادگی
- پرورش فرزندان
- کاهش آسیبهای اجتماعی
- بنیان خانواده
- مقالات فضای مجازی
- نهی از منکر
- تولیدات رسانهای
- آسیبشناسی فضای مجازی
- زندگیهای مشترک
- تبادل اطلاعات
- ابزار جنگ نرم
- آسیبشناسی خانواده
- ارکان خانواده
- خانواده بحرانی
- تکنولوژیهای نوین ارتباطی
- روشهای ارتباطی
- فواید استفاده از اینترنت
- پست الکترونیک
- پیامهای کوتاه
- چترومها
- مضرات استفاده از اینترنت
- مضرات فضای مجازی
- کاهش معاشرات
- آسیب جسمانی
- آسیبهای فـرهنگی
- گـسست فکری
- گسست عاطفی
- نقص حریم خصوصی
- تغییر هویت
- نتایج منفی شبکههای اجتماعی
- آسیبهای نوپدید
- سیستمهای جدید ارتباطی
- کمبود ارتباطات میان فردی
- شکاف میان نسلها
- هنجارسازیهای مثبت
- آموزش فرهنگ استفاده از اینترنت
مطالب پربیننده
- کافه زبان، دولینگو فارسی با تمام امکانات
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- چشم رنگی ها چه شخصیتی دارند؟ روانشناسی رنگ چشم ها
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- درباره فخرالدین عراقی
- کتاب پیوند زخم خورده
- خلاصه کتاب سواد بصری
- درباره محسن مهر علیزاده