مقالات سیاسی و اجتماعی

دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری

دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری

دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۶ خورشیدی برگزار شد و حسن روحانی برای بار دوم به عنوان رییس جمهوری منتخب مردم، ریاست قوه مجریه را برعهده گرفت.

دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۶ خورشیدی برگزار شد و حسن روحانی برای بار دوم به عنوان رییس جمهوری منتخب مردم، ریاست قوه مجریه را برعهده گرفت.

نام نویسی برای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری از ۲۲ فروردین ۱۳۹۶ خورشیدی آغاز و تا ۲۶ فروردین ادامه پیدا کرد، یک هزار و ۶۳۶ داوطلب در این دوره ثبت نام کردند که از این تعداد ۱۳۷ تن زن و یک هزار و ۴۹۹ تن مرد بودند، جوان‌ترین ثبت‌نام‌کننده ۱۸ سال و مسن‌ترین آنها ۹۲ سال داشت.

 

تایید صلاحیت‌ها

در ۳۱ فروردین ۱۳۹۶ خورشیدی ستاد انتخابات کشور با صدور اطلاعیه شماره هشت خود، نامزدهای احراز صلاحیت شده انتخابات ریاست‌جمهوری را به این شرح معرفی کرد: حسن روحانی، محمد باقر قالیباف، سید ابراهیم رییسی، اسحاق جهانگیری، سید مصطفی میرسلیم و سید مصطفی هاشمی طبا.

قالیباف و جهانگیری پیش از رأی‌گیری از نامزدی انصراف دادند.

 

 

 

محمود احمدی‌نژاد، حمید بقایی، علیرضا زاکانی، حمیدرضا حاجی‌بابایی، مسعود زریبافان، صادق خلیلیان،  محمدمهدی زاهدی، سید احمد موسوی، اعظم طالقانی،  سید احمد کاشانی،  مصطفی کواکبیان،  عبدالحسین مقتدایی،  علیرضا منادی، حسن نوروزی،  علی یوسف‌پور و ... از افرادی بودند که صلاحیت آنها تایید نشد.

 

حجت الاسلام حسن روحانی

حسن روحانی که در دوره یازدهم ریاست جمهوری منتخب مردم شده بود، بار دیگر در ۱۳۹۶ خورشیدی وارد عرصه انتخابات شد. وی در مبارزات انتخاباتی خود با شعار «دوباره ایران» و «به عقب بازنمی‌گردیم» وارد عرصه مبارزات انتخاباتی شد.

 گفتمان دولت روحانی در این مرحله از انتخابات «آزادی، امنیت، آرامش و پیشرفت» اعلام شد و وی در هشت بخش اصلی کشور یعنی مسایل اقتصادی، سیاسی-امنیتی، فرهنگی، اجتماعی، حوزه علم و فناوری، محیط زیست، بین‌المللی و سیاست خارجی و نظامی-دفاعی برنامه‌های خود را ارایه کرد.

 

 

 

در این دوره احزاب و گروه هایی همچون جناح اصلاح‌طلبان ایران، مجمع روحانیون مبارز، حزب اعتدال و توسعه، حزب مردم‌سالاری، حزب اتحاد ملت ایران اسلامی، حزب اراده ملت ایران، نهضت آزادی ایران، شورای هماهنگی اصلاحات، حزب اسلامی کار، خانه کارگر، جماعت دعوت و اصلاح، انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه‌ها، جبهه اصولگرایان معتدل، راه سبز امید، جبهه متحد کرد، مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم و جمعیت جوانان انقلاب اسلامی از روحانی حمایت کردند.

 

حجت الاسلام سید ابراهیم رییسی

سید ابراهیم رییسی در آذر ۱۳۳۹ خورشیدی در مشهد به دنیا آمد. او با گذراندن تحصیلات ابتدایی برای کسب علم در علوم حوزوی وارد مدرسه نواب شد و سپس در مدرسه آیت الله موسوی‌نژاد به ادامه تحصیل پرداخت. در ۱۳۵۴ خورشیدی به حوزه علمیه قم رفت و با پایان دوره سطح حوزه توانست به دوره کارشناسی ارشد رشته حقوق خصوصی راه یابد و در ۱۳۸۰ خورشیدی دکتری خود را در رشته فقه و حقوق خصوصی و در مدرسه عالی شهید مطهری گذراند.

رییسی که سابقه فعالیت های مبارزاتی قبل از انقلاب داشت، پس از پیروزی انقلاب اسلامی در دوره های تربیتی و تکمیل کادرسازی برای تامین نیازهای مدیریتی نظامی اسلامی حضور یافت. او  در ۱۳۵۹ خورشیدی با حضور در جایگاه دادیاری کرج فعالیت خود را آغاز کرد و پس از چندی به عنوان دادستان کرج منصوب شد و همزمان با حفظ مسوولیت، دادستانی همدان را نیز عهده دار شد.

رییسی در ۱۳۶۴ خورشیدی به عنوان جانشین دادستان انقلاب تهران و بعد هم به عنوان دادستان تهران منصوب شد و از ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۳ خورشیدی به مدت پنج سال این مسوولیت را عهده دار بود. او در ۱۳۷۳ خورشیدی به ریاست سازمان بازرسی کل کشور منصوب شد که خدمت وی در این منصب تا ۱۳۸۳ خورشیدی، ادامه یافت. حجت الاسلام رییسی از ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۳ به مدت ۱۰ سال معاون اول قوه قضاییه بود و همچنین از  ۱۳۹۳ تا اسفند ۱۳۹۴ دادستان کل کشور شد و در ۱۷ اسفند ۱۳۹۴ خورشیدی، با حکم رهبر معظم انقلاب آیت الله خامنه ای به عنوان تولیت آستان قدس رضوی منصوب شد.

رییسی به عنوان یکی از نامزدهای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری وارد عرصه رقابت شد. او نخست سید صولت مرتضوی سپس مسعود میرکاظمی  و بعد علیرضا زاکانی و در نهایت علی نیکزاد را به ریاست ستاد انتخاباتی خود منصوب کرد. در ستاد رییسی شمار زیادی از اعضای کابینه محمود احمدی‌نژاد حضور داشتند.

رییسی در کارزار انتخاباتی خود بر بیکاری جوانان و معضل فقر و مسکن تأکید کرد. از وعده‌های او می توان به ساخت مسکن ارزان، سه برابر کردن یارانه‌های نقدی برای سه دهک پایین جامعه،  تحویل مسکن مهر در سال اول دولت به مردم، ریشه کن کردن فساد و ایجاد یک میلیون شغل اشاره کرد.

 

 

 

جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی، انصار حزب‌الله، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، جامعه روحانیت مبارز، حزب مؤتلفه اسلامی، جبهه پیروان خط امام و رهبری، جامعه اسلامی مهندسین، جبهه پایداری انقلاب اسلامی، جامعه اسلامی دانشجویان، حزب زنان جمهوری اسلامی، حزب اسلامی رفاه کارگران، جبهه ایستادگی ایران اسلامی، حزب وفاق ملی و پیشرفت اسلامی، حزب عدالت‌طلبان ایران اسلامی، کانون دانشگاهیان ایران اسلامی و مجمع نمایندگان طلاب و فضلای حوزه علمیه قم از جمله گروه ها و احزابی بودند که از رییسی حمایت کردند.

 

سیدمصطفی میرسلیم

سیدمصطفی آقامیرسلیم در ۱۳۲۶ در تهران به دنیا آمد. او در ۱۳۴۴ خورشیدی از دبیرستان البرز تهران، مدرک دیپلمش را گرفت و پس از آن برای ادامه تحصیلات به فرانسه رفت و از دانشگاه پواتیه فرانسه مدرک فوق لیسانس مهندسی مکانیک دریافت کرد و پس از آن از مدرسه عالی نفت و متور پاریس تخصص مهندسی موتورهای درون سوز را کسب کرد.

میرسلیم تا ۱۳۵۴ خورشیدی در فرانسه ماند و در شرکت صنایع مکانیک آلزاس فعالیت کرد. او در زمان حضورش در خارج از ایران فعالیت های سیاسی و مذهبی بسیاری داشت و پس از بازگشت به ایران نیز ارتباطش را با دانشگاهیان مسلمان حفظ کرد.

میرسلیم بعد از بازگشت به ایران عضو هیات علمی دانشگاه پلی تکنیک (امیرکبیر) شد. او پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل حزب جمهوری اسلامی عضو شورای مرکزی این حزب شد.

او مسوولیت هایی همچون معاون سیاسی اجتماعی وزیر کشور،  سرپرست شهربانی جمهوری اسلامی، سرپرست بنیاد امور جنگ زدگان، قائم مقام وزیر کشور، سرپرست نهاد ریاست جمهوری و مشاور رییس جمهوری، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و ... را در کارنامه خود دارد.

میرسلیم از ۱۳۷۲ خورشیدی عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی شد و رییس شورای مرکزی این حزب شد. او به عنوان نامزد این حزب در انتخابات ۱۳۹۶ خورشیدی نام‌نویسی کرد و شعار او «راستی و درستی» و «حق گرفتنی است» بود.

 

 

 

حزب موتلفه اسلامی و جمعی از دانشجویان دانشگاه امام صادق(ع) و افرادی همچون اسدالله بادامچیان سیاست‌مدار و عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی و حسین دهباشی مستندساز و پژوهشگر از میرسلیم حمایت کردند.

حزب موتلفه اسلامی در ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۶ خورشیدی با صدور بیانه‌ای انصراف مصطفی میرسلیم از انتخابات را به حمایت از ابراهیم رییسی اعلام کرد اما میرسلیم خود انصرافش از نامزدی را تکذیب کرد و در نهایت در انتخابات شرکت کرد.

 

سید مصطفی هاشمی طبا

سیدمصطفی هاشمی طبا که سابقه وزارت صنایع، معاون رییس جمهوری، ریاست سازمان تربیت بدنی، رییس کمیته ملی المپیک ایران را در کارنامه خود داشت در دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری بار دیگر وارد عرصه رقابت شد.

 

 

 

هاشمی طبا در سخنانی گفت: شخصاً معتقد هستم با توجه به تاکیدی که دوستان در بحث زیستگاه ایران، میراث گذشته خداوند و طبیعت برای ما داشتند، به همین دلیل هم بنده در درجه اول بر حفظ ایران همراه با اصلاح کشاورزی، رسیدگی به محرومین، مستضعفان، بیماران، معلولین، بی‌سرپرستان را در حداقل یک زندگی شرافتمندانه از طرف دولت معتقدم و همینطور مشخصا به سرمایه‌گذاری در صنعت کشاورزی و خدمات هم اعتقاد دارم.

 

نتیجه انتخابات

دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۶ خورشیدی برگزار شد و حسن روحانی برای بار دوم به عنوان رییس جمهوری منتخب مردم سکان هدایت کشور را در دست گرفت. در این انتخابات آراء افراد به این شرح بود.

۱- حسن روحانی با ۲۳ میلیون و ۶۳۶ هزار و ۶۵۲ رای

۲- سید ابراهیم رییسی با ۱۵ میلیون و ۸۳۵ هزار و ۷۹۴ رای

۳- سید مصطفی میرسلیم با ۴۷۸ هزار و ۲۶۷ رای

۴- سید مصطفی هاشمی طبا با ۲۱۴ هزار و ۴۴۱ رای

۵- آراء باطله ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار و ۹۳۱ رای

 

تنفیذ حکم

آیت‌الله خامنه‌ای در ۱۲ مرداد ۱۳۹۶ خورشیدی طی حکمی با تنفیذ رأی ملت ایران در انتخابات، حسن روحانی را به عنوان ریاست جمهوری اسلامی ایران منصوب کردند. در متن این حکم آمده بود: «خداوند متعال را سپاس می گویم که در آزمون سیاسی و اجتماعی بزرگ دیگری، ملّت عظیم‌الشأن ایران را سرافراز فرمود و حضور مبارک آنان را در یکی از اساسی‌ترین اقدامات ملّی، گامی بلند در جهت حراست از عزّت و امنیّت کشور و ابّهت نظام مقدّس جمهوری اسلامی قرار داد. انتخابات پرشور و صفوف طولانی رأی‌دهندگان در سراسر کشور و نصاب درخشانِ شرکت‌کنندگان در انتخاب رئیس جمهور و آنگاه رأی بالای شخصیّت منتخب، همگی نشانه‌های روشن از موفّقیّت نظام اسلامی در تحکیم و تثبیت جمهوریّت و خصلتِ مردمی این نظام انقلابی است، و این یکی از اساسی‌ترین و مهم‌ترین توانمندی‌های بی‌شمار کشور اسلامی عزیز ما است که دستیابی به آرمان های والای انقلاب را ممکن می سازد و آینده‌ روشن کشور و ملّت را نوید می دهد ... اینجانب به پیروی از گزینش ملّت ایران، رأی آنان را تنفیذ و دانشمند محترم جناب حجّت‌الاسلام آقای دکتر حسن روحانی را به ریاست جمهوری اسلامی ایران منصوب می کنم و با دعا برای موفّقیّت ایشان، مؤکّداً توصیه می کنم که این منصب خطیر را وسیله‌ای برای کسب رضای الهی و ذخیره‌ای برای هنگامه‌ لقاء پروردگار قرار دهند و همّت خود را متوجّه استقرار عدالت و جانب‌داری از محرومان مستضعف و اجرای احکام اسلام ناب و تقویت وحدت و عزّت ملّی و توجّه به توانمندی‌ها و ظرفیّت های عظیم کشور و صراحت در بزرگداشت ارزش ها و مبانی انقلاب اسلامی نمایند و مطمئن باشند که ملّت غیور و شجاع، خدمتگزاران کشور را در دشواری‌ها و در مقابله با زورگویی‌ها و زیاده‌خواهی‌های استکبار تنها نخواهد گذاشت. لازم می دانم بار دیگر درباره‌ اجرای برنامه‌ اقتصاد مقاومتی و توجّه ویژه به موضوع اشتغال و تولید داخلی تأکید کنم و یادآوری نمایم که رأی ملّت و تنفیذ آن، موکول به حفظ و رعایت تعهّد به صراط قویم و مستقیم اسلامی و انقلابی است».

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه