ویژه ماه مبارک رمضان
9 واژه برای یک رمضان
صوم (روزه)، در لغت، به معنای امساک و خودداری از هر چیز است و در اصطلاح فقه، عبارت از: (امساک و خودداری از اموری هشت گانه، از هنگام اذان صبح تا اذان مغرب، به قصد انجام فرمان خداوند است.
روزه در میان یهود و مسیحیت و اقوام و ملت های دیگر نیز وجود داشته است و انان به هنگام مواجهه با غم و اندوه، توبه و طلب خشنودی خداوند، روزه می گرفتند تا با این کار، در پیشگاه او، اظهار عجز و تواضع نموده، به گناهان خود اعتراف کنند
1. رمضان
رمضان، در لغت از ماده رمض، به معنای شدت گرما و تابش افتاب بر سنگ و شن می باشد. با توجه به این که ماه رمضان، ماه تحمل سختی ها و عطش و گرسنگی است، به این اسم، نام گذاری شده است. این ماه، نهمین ماه سال در تقویم هجری قمری و یگانه ماهی که است که نامش در قران امده است و یکی از نام های خداوند به شمار می رود. ازاین رو، در روایت اسلامی تصریح شده که رمضان به ماه اضافه گردد و به هیچ وجه، به تنهایی یاد نشود. ماه رمضان، بر همه ماه ها برتری دارد؛ زیرا تمامی کتاب های مهم اسمانی، مانند تورات، انجیل، زبور، صحف و قران، در این ماه نازل شده اند و شب قدر و شهادت حضرت علی علیه السلام در این ماه قرار گرفته است و شاید به خاطر همین ویژگی هاست که این ماه، برای روزه گرفتن انتخاب شده است.
2. صوم
صوم (روزه)، در لغت، به معنای امساک و خودداری از هر چیز است و در اصطلاح فقه، عبارت از: (امساک و خودداری از اموری هشت گانه، از هنگام اذان صبح تا اذان مغرب، به قصد انجام فرمان خداوند است.
روزه در میان یهود و مسیحیت و اقوام و ملت های دیگر نیز وجود داشته است و انان به هنگام مواجهه با غم و اندوه، توبه و طلب خشنودی خداوند، روزه می گرفتند تا با این کار، در پیشگاه او، اظهار عجز و تواضع نموده، به گناهان خود اعتراف کنند. از انجیل استفاده می شود که مسیح علیه السلام، چهل شبانه روز، روزه گرفت و سرانجام گرسنه شد. قران مجید، به صراحت بیان می کند که این فریضه الهی، بر امت های پیشین نیز واجب بوده است.
3. روزه یوم الشک
روزی که انسان شک دارد اخر ماه شعبان است یا اول ماه رمضان، (یوم الشک) نامیده می شود. گرفتن روزه این روز، نه تنها واجب نیست؛ بلکه اگر کسی به نیت ماه رمضان روزه بگیرد، کار حرامی انجام داده است و اگر کسی بخواهد ان روز را روزه بگیرد، باید به نیت ماه شعبان یا به نیت روزه قضا(اگر به ذمه داشته باشد)، روزه بگیرد.
4. روزه سکوت
روزه صمت یا سکوت، پرهیز از مفطرات هشت گانه و پرهیز از سخن گفتن است. این روزه، در شریعت حضرت موسی در میان بنی اسراییل شناخته شده بود. حضرت مریم، بنا به مصالحی، از جانب خداوند مامور شد تا در مدت معینی از سخن گفتن اجتناب کند؛ ولی این امر، در شریعت اسلام، یکی از محرمات شمرده شده است.
5. نماز قصر
قصر، در لغت، به معنای کوتاه و ناقص شدن در مقابل واژه تمام به کار می رود و در اصطلاح فقه، به معنای خواندن نماز به صورت شکسته می باشد. در ایه 101 سوره نساء به قصر اشاره شده و در روایات اسلامی، از ان به عنوان تحفه اسمانی و تخفیف الهی برای مسافر یاد شده است که رد کردن ان جایز نمی باشد. سفر، برای جسم، معمولا خستگی و سستی می اورد؛ ازاین رو، خداوند متعال، به جهت امتنان و رعایت حال مسافر، نمازهای چهار رکعتی را به دو رکعتی تبدیل کرده است و این، یکی از حکمت های نماز قصر به شمار می رود. نماز قصر، برای مسافر، شرایطی دارد که در رساله های عملیه بیان شده اند.
6. جاهل قاصر و مقصر
(جاهل قاصر) و (جاهل مقصر)، دو اصطلاح فقهی می باشند. جاهل قاصر، کسی است که در تحصیل علم کوتاهی نکرده است؛ یعنی در شرایطی است که امکان دسترسی به حکم خدا برای او وجود ندارد و یا خود را جاهل نمی داند و احتمال بطلان اعمالش را نمی دهد و جاهل مقصر، کسی است که در تحصیل علم کوتاهی کرده است؛ یعنی، امکان اموختن و یادگیری معارف اسلامی و احکام الهی را داشته، ولی انها را یاد نگرفته است. جاهل قاصر در برخی موارد مورد عقاب و عذاب خداوند قرار نمی گیرد؛ ولی جاهل مقصر سزاوار عذاب است.
7. کفاره
کفاره از ماده کفر، به معنای پوشاندن است و در اصطلاح دینی، عبارت است از پرداخت صدقه، قربانی و انجام عمل شرعی و مانند ان به خاطر گناهی که انجام گرفته است و چون این عمل، اثار گناه را محو می سازد و ان را از انسان می پوشاند، کفاره نامیده می شود و انسان کافر را نیز از ان جهت که حقایقی از قبیل خدا، قیامت، نبوت و... را انکار کرده و ان را از خود می پوشاند، کافر می گویند. کفاره در همه شرایع و ادیان، برای اجتناب از عواقب سوء اعمال شرعی، غیراخلاقی و مخالف اصول اجتماعی انجام، می گیرد. مهم ترین این عواقب و اثار، جلب رضایت و فرو نشاندن خشم الهی است. کفاره چند نوع است؛ معین، مخیر، مرتب، مرتب و مخیر و کفاره جمع. تعریف و موارد هر یک از اینها در جای خود بیان شده است.
8. کفاره جمع
کفاره جمع، یکی از انواع کفاره محسوب می شود و ان عبارت است از جمع کردن بین ازاد کردن یک بنده و گرفتن دو ماه روزه و اطعام شصت فقیر. این کفاره، در دو مورد تحقق پیدا می کند؛ یکی این که انسان روزه خود را با چیز حرام باطل کند و دیگری این که شخص مسلمانی را بی گناه و از روی عمد به قتل برساند.
9. فطره
فطره در لغت چند معنا دارد که مهم ترین انها خلقت و اسلام است و در اصطلاح، عبارت است از زکاتی که هر مسلمان برای خود و هر کس که نان خور او محسوب شود، به مستحق می پردازد و زمان ادای ان مغرب روز اخر ماه رمضان تا ظهر روز عید فطر می باشد. با توجه به این که پرداخت این نوع حق مالی، باعث سلامت جسم(خلقت) و روح می شود، ان را زکات بدن یا فطره می نامند و شاید وجه تناسب ان با معنای اسلام، این باشد که زکات فطره، مقتضای اسلام است؛ از این رو، کسی که پیش از غروب شب عید فطر، مسلمان شود، تکلیف از او ساقط نمی شود. زکات بر دو نوع است؛ زکات مال و زکات فطره. زکات مال به نه چیز تعلق می گیرد که عبارتند از: گندم، جو، خرما، کشمش، طلا، نقره، شتر، گاو و گوسفند. زکات فطره برای هر نفر تقریبا سه کیلو از خوراک بیشتر مردم می باشد که گندم، جو، خرما، کشمش، برنج، ذرت و مانند اینهاست.
زکات فطره به اتفاق شیعه و سنی واجب است و در متون دینی، برای ان فلسفه و فواید متعددی برشمرده است که قبول و تکمیل روزه، تضمین کردن سلامتی جسم و پاک کردن روح از رذایل اخلاقی، حفظ انسان از مرگ و تکمیل زکات مال از مهم ترین انها به شمار می روند.
منبع : مجله پرسمان ویژه نامه پرسمان در ضیافت / نویسنده : سید مجتبی حسینی
مطالب مرتبط
- دعای روز سی ام ماه مبارک رمضان
- نام های ماه مبارک رمضان و معانی آنها
- باید و نبایدهای ماه رمضان
- نزول کتب آسمانی در ماه مبارک رمضان
- مغفرت الهی در ماه رمضان
- دعای حضرت علی(ع) در شب عید فطر
- شرح دعای روز بیست و هشتم ماه مبارک رمضان
- توصیه های بهداشتی در ماه رمضان
تگها
مطالب پربیننده
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- کتاب پیوند زخم خورده
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- خلاصه کتاب سواد بصری