مقالات ویروس کرونا

بازگشایی مدارس و تصمیم کبری

بازگشایی مدارس و تصمیم کبری

 دو سال است که از شیوع ویروس کرونا در سطح جهان می‌گذرد. بسیاری از امکان عمومی و خصوصی در این مدت نیمه باز یا به صورت کامل تعطیل بودند.اما نظراتی که در بازگشایی و تعطیلی مدارس در این دو سال از سوی هر نهادی عنوان شد، بسیار ضد و نقیض بود.

 دو سال است که از شیوع ویروس کرونا در سطح جهان می‌گذرد. بسیاری از امکان عمومی و خصوصی در این مدت نیمه باز یا به صورت کامل تعطیل بودند.اما نظراتی که در بازگشایی و تعطیلی مدارس در این دو سال از سوی هر نهادی عنوان شد، بسیار ضد و نقیض بود.

روزنامه اعتماد ۱۲ آبان در گزارشی به بازگشایی مدارس به شرط رعایت پروتکل‌های بهداشتی پرداخت و نوشت: دو سال است که از شیوع ویروس کرونا در سطح جهان می‌گذرد. بسیاری از امکان عمومی و خصوصی در این مدت نیمه باز یا به صورت کامل تعطیل بودند. مدارس نیز از این وضعیت مستثنی نبوده است. اما نظراتی که در بازگشایی و تعطیلی مدارس در این دو سال از سوی هر نهادی عنوان شد، بسیار ضد و نقیض بود. با این حال در این مدت دو ساله شاهد دانش‌آموزانی بودیم که با شیوه آموزش آنلاین، سطح یادگیری آنها به ‌شدت پایین آمد و دانش‌آموزانی که به دلیل نبود امکانات (تبلت، گوشی هوشمند و...) مجبور بودند با استرس درس را یاد بگیرند یا به دلیل مشکلات مالی اقدام به خودکشی کنند.  حالا با گذر از چنین مراحلی که هنوز سایه آن بر شیوه آموزش کشور باقی است، سرپرست دفتر سلامت و تندرستی وزارت آموزش و پرورش عنوان کرد: «بازگشایی مدارس بر مبنای الزامات بهداشتی و رعایت پروتکل‌های بهداشتی برنامه‌ریزی شده است تا برای سلامت دانش‌آموزان مشکلی ایجاد نشود. بر این اساس مدارسی بازگشایی می‌شوند که این پروتکل‌ها را به درستی رعایت کرده باشند.»

 

سلامت دانش‌آموزان در اولویت است

محمد رادمان ۵۲ سالش است و ۳۰ سال است که سابقه تدریس دارد با این حال دانشجو در مقطع دکتراست. خودش دو فرزند پسر دارد، یکی دانشجو و دیگری محصل. رادمان با منطقی که نظرگاه خودش است شروع به صحبت با «اعتماد» می‌کند: «اگر بخواهم به صورت منطقی در خصوص بازگشایی مدارس نظر بدهم، باید بگویم سلامت دانش‌آموزان از یادگیری آنها هم واجب‌تر است، اما ما هم یک معلم هستیم و مجبوریم هر تصمیمی که از سوی نهادها گرفته می‌شود را بپذیریم حتی اگر با آن مخالف باشیم، ولی خوب باید در نظر بگیریم که شیوه آموزش آنلاین برای اکثریت خانواده‌ها مشکل‌ساز شده است.» 

رادمان ذهنش متمرکز می‌شود به شرایط خانواده خودش: «ما خودمان چهار نفر هستیم و سه، چهار تا سیستم برای ارتباط با کلاس‌های آنلاین، اما باز به مشکل برمی‌خوریم. یک بار خودم کلاس دارم. یک بار یکی از پسرانم بار دیگر پسر دیگرم. همسرم هم معلم منطقه پیکان‌شهر است. شرایط مالی دانش‌آموزان آن منطقه مناسب نیست به هر حال اگر امکاناتی برای دانش‌آموزان در نظر بگیرند شیوه حضوری به صلاح هم معلمان است و هم شاگردان. سال قبل هم که شاهد بودیم برخی دانش آمورزان به دلایل مشکلات مالی خودکشی کردند. این مساله هم از نظر مالی می‌تواند مورد بحث قرار بگیرد و هم از نظر روحی در دانش‌آموزان تاثیر منفی خواهد گذاشت.»

 

تشکیل دو روز در هفته کلاس‌های حضوری

آفاق صیدی، ۴۳ سال سابقه تدریس دارد. او در خصوص بازگشایی مدارس موافق است: «مدارسی که می‌توانند و امکانات آن را دارند باید حداقل دو روز در هفته به صورت حضوری کلاس برگزار کنند. به هر حال مادرهای بسیاری با فرزندان‌شان در جامعه و مکان‌های عمومی حضور دارند. مدارس هم با توجه به رعایت پروتکل‌های بهداشتی می‌توانند کلاس‌های حضوری خود را دایر کنند. من خودم مادران را به همراه فرزندان‌شان در پارک‌ها می‌بینم. پس دلیل خاصی برای تشکیل نشدن کلاس‌های غیرحضوری وجود ندارد.» صیدی تاکید بر درس ریاضی و علوم می‌کند: «اگر دو روز در هفته دانش‌آموزان در کلاس درس، مخصوصا دروسی مثل ریاضی و علوم حضور پیدا کنند، فکر نمی‌کنم مشکل خاصی پیش‌ آید یا حتی سلامت آنها را به خطر اندازد.» این معلم جملاتش را به صحبت‌های همکارانش گره می‌زند: «همکاران من خودشان در خانه دو تا سه فرزند دارند. هر خانواده هم دو گوشی در خانه دارد. واقعا به مشکل برمی‌خورند. دانش‌آموز باید مرتب استرس شروع کلاس خواهر یا برادر دیگرش را داشته باشد. با استرس و نگرانی مسلما درسی یاد نمی‌گیرد.»

 

با  وقوع  پیک  ششم کرونا  نگرانم

«من بیشتر نگران فرزندانم هستم.» این صحبت یکی از اولیای دانش‌آموزان است، . اسم و فامیلش فائقه خلیفه‌علی است. دو فرزند دارد که هر دو محصل و در مقاطع مختلف تحصیلی درس می‌خوانند. دخترش امسال سال به مدرسه رفته است. او در خصوص بازگشایی مدارس نظرش را می‌گوید: «از بازگشایی مدارس وحشت دارم و نگران هستم. با توجه به صحبت‌هایی که اخیرا در مورد پیک ششم کرونا شده است، اما از بابت آموزش پسرم که در پایه دهم است و در رشته فنی در هنرستان درس می‌خواند باید بگویم یکسری از درس‌های‌شان باید به صورت حضوری برگزار شود. کارگاه دارند. از دو سال قبل هم که شیوه آموزش غیر حضوری و به صورت آنلاین شده است با اینکه پسرم گاهی شیطنت می‌کند، اما خوب گذراند.»
او در ادامه از دخترش که تازه وارد مدرسه شده است و شیوه آنلاین مدرسه می‌گوید: «دخترم را در مدرسه غیرانتفاعی ثبت‌نام کردم و از شیوه تدریس آنلاین این مدرسه بسیار راضی هستم. دخترم حتی زمان‌هایی که زنگ تفریح آنهاست از جایش بلند نمی‌شود و به مشق‌هایش ادامه می‌دهد. اما در کل مایل به بازگشایی مدارس نیستم.»

 

راضی  به  بازگشایی  مدارس  نیستم

آرزو قصران ۳۸ سال دارد و دو فرزند دارد که هر دو دانش‌آموز هستند. «دخترم در مدرسه دولتی در پایه هفتم درس می‌خواند و بسیار از شیوه تدریس آنلاین آنها راضی هستم. مدرسه پسرم غیرانتفاعی است. او دانش‌آموز پایه دهم است، چون آلرژی دارد به ‌شدت نگران بازگشایی مدارس هستم، اما خوب چون از شیوه تدریس آنلاین مدرسه‌ای که قبلا در آن درس می‌خواند راضی نبودیم، همراه با تغییر پایه تحصیلی‌اش مدرسه‌اش را نیز تغییر دادیم. به عنوان یک مادر اصلا راضی به بازگشایی مدارس نیستم. فرزند دیگرم هم در پایه هفتم درس می‌خواند.»

 

بازگشایی مدارس با چه شرطی؟

اعظم گودرزی، سرپرست دفتر سلامت و تندرستی وزارت آموزش و پرورش در خصوص بازگشایی مدارس در روز ۱۰ آبان ماه به ایسنا گفت: «رعایت فاصله ۱.۵ متری بین دانش‌آموزان و ۲.۲۵ مترمربع فضا برای هر دانش‌آموز ملاک‌ دیگر برای بازگشایی مدارس در کلاس‌های درس است تا از این طریق از انتقال ویروس به دانش‌آموزان جلوگیری شود و به یاری خداوند شاهد بازگشایی مطلوب مدارس با کمترین مشکل از نظر کرونا باشیم.»

گودرزی همچنین در خصوص فاصله فیزیکی دانش‌آموزان گفت: «رعایت فاصله ۱.۵ متری بین دانش‌آموزان و ۲.۲۵ مترمربع فضا برای هر دانش‌آموز ملاک‌ دیگر برای بازگشایی مدارس در کلاس‌های درس است تا از این طریق از انتقال ویروس به دانش‌آموزان جلوگیری شود و به یاری خداوند شاهد بازگشایی مطلوب مدارس با کمترین مشکل از نظر کرونا باشیم.» او گفت: «تا روز پنجم آبان ماه چهار میلیون و ۷۲۹ هزار و ۱۵۵ نفر از دانش‌آموزان ۱۲ تا ۱۸ ساله کشور واکسینه شدند که بر اساس اطلاعات موجود در حال حاضر بیش از ۷۵ درصد از دانش‌آموزان واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند که دریافت این واکسن می‌تواند به عنوان مقدمه‌ای برای تامین ایمنی دانش‌آموزان و راهی برای تسهیل مراحل بازگشایی مدارس باشد. در حال حاضر واکسن سینوفارم به منظور تزریق به ۶ میلیون و ۳۰۵ هزار دانش‌آموز ۱۲ تا ۱۸ ساله از وزارت بهداشت مجوز دریافت کرده و به این تعداد دانش‌آموز تزریق شده است.»

 

شرط وزارت بهداشت برای بازگشایی مدارس

محسن فرهادی، معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت در خصوص بازگشایی مدارس در برنامه‌ای رادیویی گفت: « مهم‌ترین شرط این است که کلیه کارکنان مدرسه، نسبت به واکسینه کردن خودشان اقدام کنند و اگر فردی به دلایل غیرموجه نسبت به انجام واکسیناسیون اقدام نکند، لازم است که هر ۷۲ ساعت یک‌بار PCR آزمایشگاهی را به مسوول مدرسه ارایه کند.» او گفت: «نکته دیگر این است که در تمام طول ساعت آموزش ماسک باید هم به صورت کارکنان و هم دانش‌آموزان باشد. در زنگ‌های تفریح باید تمهیداتی دیده شود که فاصله یک‌ونیم تا دو متری میان دانش‌آموزان حفظ شود. از ورزش‌های پربرخورد در حیاط مدرسه جلوگیری شود.

از همه مهم‌تر اینکه در طول مدت حضور در کلاس تهویه مناسب و تامین هوای تازه باید فراهم باشد. بنابراین باید پنجره‌ها و در کلاس باز باشد.» فرهادی همچنین در ادامه گفت: «با شروع فصل سرما باید به دانش‌آموزان اعلام کنیم که با لباس کامل و گرم بیایند. رعایت این شرایط و تامین زیرساخت لازم برای آن، طبیعتا اجازه نمی‌دهد که تمام دانش‌آموزان یک کلاس با هم در یک کلاس حضوری باشند. طبیعتا این کلاس‌ها خرد می‌شود و تعداد نفرات کمتری حاضر خواهند شد. بنابراین باید یکسری از دروس را حضوری برگزار کرد.»

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه