مقالات آموزش مجازی
آموزش مجازی نوین یا آموزش تجمعی فرسایشی؟
آغاز سال تحصیلی همواره در تاریخ و فرهنگ ما ایرانیان به نیکی یاد میشده؛ اما دو، سه سالی است کرونا قاعده آغاز و انجام سال تحصیلی را دگرگون کرده است.
آغاز سال تحصیلی همواره در تاریخ و فرهنگ ما ایرانیان به نیکی یاد میشده؛ اما دو، سه سالی است کرونا قاعده آغاز و انجام سال تحصیلی را دگرگون کرده است.
روزنامه شرق پنجشنبه هشتم مهر در یادداشتی به قلم رحیم عبادی عضو هیات علمی دانشگاه فرهنگیان می نویسد: شیوع بیماری کووید۱۹ به ناگاه کیان تعلیم و تربیت و نهادهای آموزشی را با خطر تعطیلی مواجه کرد و بیم آن میرفت که میلیونها و بلکه میلیاردها انسان در سراسر جهان از تحصیل، تعلیم و تربیت محروم بمانند. فناوری اطلاعات و ارتباطات با همکاری همه عوامل آموزشی، در دو سال اخیر به صورت معجزهآسایی به یاری دولتها، ملتها و همه علاقهمندان به تحصیل و یادگیری آمد و توانست از تعطیلی نهادهای آموزشی در سراسر جهان جلوگیری کند و آموزش مجازی یا یادگیری الکترونیکی به همگان این نوید را داد که گرچه مدارس و دانشگاهها بسته میشوند، اما تعلیم، تربیت و یادگیری تعطیل نخواهد شد و بدینسان حدود دو سال است همه امورات آموزشی در بستر آموزش مجازی ارائه میشود. امروزه که با واکسیناسیون آحاد جامعه خطر گسترش بیماری یاغی کووید۱۹ مهار شده است، به نظر میرسد میل به آموزش حضوری بهعنوان یک خواست همگانی، نهفقط در ایران بلکه در همه جهان فراگیر شده و مهمترین پرسش آن است که آیا آموزش مجازی باید تداوم یابد یا باید برای همیشه از او خداحافظی کنیم؟ پاسخ این پرسش چیست؟
۱- آموزش مجازی یا به عبارت صحیحتر «یادگیری الکترونیکی» یا e-learning بیش از سه دهه است بخشی از مأموریتهای رسمی نهادهای آموزشی بهویژه آموزش عالی را بر عهده دارد و این مدل آموزشی گرچه ابتدا برای گروههای خاص همچون شاغلان، محرومان از تحصیل و... پیشبینی شده بود، اما به مرور زمان بهعنوان یک زیرنظام آموزشی، بسیاری از گروههای شغلی و آموزشی را شامل شده است؛ چنانچه در حال حاضر در دنیا و ایران، مؤسسات، دانشگاهها و مدارس بزرگی بهطور کامل در بستر یادگیری الکترونیکی یا e-learning خدمات آموزشی و پژوهشی خود را ارائه میدهند و قطعا از کیفیت مناسب و مورد تأیید نهادهای رسمی آموزشی نیز برخوردار هستند. بنابراین این پدیده دارای قدمت، فلسفه، کارایی و اثربخشی بوده است.
۲- بر اساس پیشبینیهای سازمان بهداشت جهانی گرچه تولید و بهکارگیری واکسنها تاکنون توانسته است میزان مرگومیرها را کاهش دهد، اما هنوز نتوانسته این بیماری را بهطور کامل ریشهکن کند و بر اساس نظرات اعلامشده، این بیماری همچون سایر بیماریهای همگروه، هیچوقت از بین نخواهد رفت و یک همزیستی را با انسان خواهد داشت؛ بهعلاوه، نمونههای جهشیافته این بیماری همچنان در حال گسترش و شیوع است. بنابراین عقل سلیم حکم میکند بهرهمندی از آموزش مجازی همچنان بهعنوان یک گزینه جایگزین در برنامهها منظور شود.
۳- امروزه با گسترش اینترنت و توسعه شبکههای اجتماعی، بهرهگیری از فناوریهای نوین اطلاعاتی و ارتباطی بخش لاینفک زندگی همه آحاد جامعه شده و این مهم برای جوانان، نوجوانان و نهادهای آموزشی اهمیت مضاعفی پیدا کرده است؛ تا جایی که حذف این ابزارها و قابلیتهای فناوری اطلاعات غیرممکن و نشدنی است. بر همین اساس، بهکارگیری ابزارهای آموزشی و کمکآموزشی در بستر فضای مجازی امری اجتنابناپذیر است. در نتیجه، آموزش مجازی نه فقط یک انتخاب و نیاز بلکه یک الزام و اجبار برای تحصیل و یادگیری است.
۴- آموزش مجازی هم یک فرصت است و هم میتواند یک محدودیت باشد. فرصت به دلیل استفاده از مزایای ارزشمند آن همچون حذف زمان و مکان در یادگیری، همیشه در دسترس بودن آموزش و خدمات یادگیری، برخورداری از قابلیتهای چندرسانهای در امر یادگیری و... و محدودیت به دلیل حذف آموزش به صورت حضوری و چهره به چهره، محدودیت در تعامل با معلمان و سایر دانشجویان و دانشآموزان، نارسایی در زیرساختها و اختلال در لذتبردن از یادگیری و ... چه خوب است در یک نگاه به آینده، مزیتها همچنان تقویت و محدودیتها کاهش یابد و مطالعات نشان داده است که مدل آموزش ترکیبی یا Blended learning گزینه مناسبی برای همگان خواهد بود.
۵- بنابراین آنچه در شرایط موجود میتوان به آن توصیه کرد، این است که بههیچوجه به صلاح نهادها و دستاندرکاران آموزشی نیست که با این پدیده تحولآفرین بیتفاوت و سادهانگاره برخورد کنند؛ زیرا مطالعات و بررسیها نشان داده یادگیری الکترونیکی همچون بانکداری الکترونیک، تجارت الکترونیک و در یک معنای کامل دولت الکترونیک همه مؤلفههای آموزش و یادگیری را متحول خواهد کرد و بخش لاینفک فرایند یادگیری و یاددهی خواهد بود.
این امر با ورود فناوریهای تحولآفرینی مانند هوش مصنوعی، اینترنت اشیا، یادگیری موبایل، هوش شناختی، فناوری همگرا، وب هوشمند، تحول دیجیتال و... بسیار گستردهتر، فراگیرتر و مؤثر خواهد بود؛ تا جایی که امروزه کارشناسان تعلیم و تربیت به یادگیری عمیق، یادگیری مادامالعمر و یادگیری پایدار و راههای تحقق آن میاندیشند.
۶- الزامات ورود به جامعه جدید یا دنیای مجازی و عصر تحول دیجیتال، همگامی و همراهی با یادگیری الکترونیکی است و همراهی با این پدیده شگفتآور قرن بیستویک، درک صحیح از یادگیری الکترونیکی و فناوریهای تحولآفرین بهویژه تحول دیجیتال از یک سو و تأمین سازوکارهای لازم برای آشنایی یادگیرندگان (اعم از دانشجویان و دانشآموزان)، تسهیلگران (استادان و معلمان) و پشتیبانان (فنی، آموزشی، تحصیلی و تربیتی) و کمک به تواناسازی آنان برای بهرهمندی از این فناوریهای نوین و تأمین زیرساخت خطوط ارتباطی برای ارائه خدمات آسان و در دسترس و در همه زمانها و مکانها از سوی دیگر.
۷- اینک مناسبترین فرصت برای دولتمردان و دستاندرکاران، سیاستگذاران، برنامهریزان و مدیران ارشد نظام آموزش عالی و آموزشوپرورش و حتی نظام آموزش پزشکی است که نهادهای آموزشی را با رویکرد آموزش ترکیبی و تلفیقی برای شرایط پس از کرونا آماده کنند و از آموزش مزاجی به آموزش مجازی هجرت کنند. باید به کرونا درود فرستاد که مدیران ارشد نظامهای آموزشی ازجمله استادان، معلمان، دانشجویان و دانشآموزان را وادار کرد تحول در نظامهای آموزشی را که ذاتا محافظهکار است، بپذیرند و نسبت به روزآمد و کارآمدکردن مأموریتهای آموزشی بیش از گذشته همت گمارند. باید بپذیریم که راه اساسی تحول در نظامهای آموزشی از بستر فناوری اطلاعات و ارتباطات و فناوریهای تحولآفرین خواهد گذشت تا فرایند یادگیری-یاددهی لذتبخش، عمیق و ماندگار شود؛ امری که مأموریت اصلی تحول دیجیتال در نهادهای آموزشی است.
مطالب مرتبط
- کتاب آموزش علیه آموزش
- کتاب خانههای تاریخ
- کلاس معکوس دروازه ای به سوی یادگیری معکوس
- موانع یادگیری
- زمان بازگشایی مدارس در کشورهای مختلف جهان
- مقاله تاثیر تمرین بدنی و ذهنی بر یادگیری حرکتی دانش آموزان عقب ماندة ذهنی آموزش پذیر
- مروری بر مرگبارترین حوادث طبیعی جهان
- تاثیر قصه بر یادگیری
تگها
- یادگیری
- شبکههای اجتماعی
- اثربخشی
- نظام آموزشی
- تجارت الکترونیک
- آموزش عالی
- دانشجویان
- وب هوشمند
- هوش مصنوعی
- دانشآموزان
- کارایی
- سال تحصیلی
- آغاز سال تحصیلی
- تعلیم و تربیت
- فناوریهای نوین
- دانشگاه فرهنگیان
- یادگیری مادامالعمر
- فناوری همگرا
- یادگیری الکترونیکی
- سازمان بهداشت جهانی
- یادگیری عمیق
- فناوری اطلاعات و ارتباطات
- آموزش مجازی
- فرایند یادگیری
- بیماری کووید۱۹
- هوش شناختی
- اینترنت اشیا
- بانکداری الکترونیک
- آموزش حضوری
- نظام آموزش عالی
- e-learning
- کمکآموزشی
- Blended learning
- یادگیری موبایل
- تحول دیجیتال
- کارشناسان تعلیم و تربیت
- یادگیری پایدار
- عصر تحول دیجیتال
- تسهیلگران
مطالب پربیننده
- کافه زبان، دولینگو فارسی با تمام امکانات
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- درباره امیر کبیر
- چشم رنگی ها چه شخصیتی دارند؟ روانشناسی رنگ چشم ها
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- درباره فخرالدین عراقی
- کتاب پیوند زخم خورده
- خلاصه کتاب سواد بصری
- درباره محسن مهر علیزاده