مقالات عید سعید غدیر

 روايات وارده در أفضليت عيد غدير

 روايات وارده در أفضليت عيد غدير

محمد بن یعقوب کلینی از علی بن ابراهیم، از پدرش، از قاسم بن یحیی، از جدش حسن بن راشد، از حضرت صادق علیه السلام روایت کرده است که او گوید: به حضرت گفتم: فدایت شوم! ایا مسلمانان عیدی غیر از عیدین (فطر واضحی)دارند؟! گفت: اری ای حسن! عیدی است که از ان دو عید، اعظم و اشرف است!

روایات وارده در افضلیت عید غدیر
 

محمد بن یعقوب کلینی از علی بن ابراهیم، از پدرش، از قاسم بن یحیی، از جدش حسن بن راشد، از حضرت صادق علیه السلام روایت کرده است که او گوید: به حضرت گفتم: فدایت شوم! ایا مسلمانان عیدی غیر از عیدین (فطر واضحی)دارند؟!

گفت: اری ای حسن! عیدی است که از ان دو عید، اعظم و اشرف است!

فتم: کدام روز است ان عید؟!

گفت: روزی که امیرالمومنین علیه السلام در ان، به عنوان علم و شاخص و امام برای مردم نصب شد!

گفتم: فدایت شوم! چه کاری سزاوار است که ما در ان روز انجام دهیم‌؟!

گفت: ای حسن! در ان روز، روزه بگیر، و بر محمد و ال محمد بسیار صلوات بفرست، و به سوی خداوند از ان کسانی که به انها ستم نموده‌اند، برایت و بیزاری بجوی! چون پیغمبران علیهم السلام سنتشان این بوده است که به اوصیای خود امر می‌کرده‌اند که: روزی را که در ان، وصی به مقام وصایت نصب می‌شود، عید بگیرند.

گفتم: پاداش کسی که در ان روز، روزه بدارد چیست‌؟!

گفت: ثواب روزه شصت ماه! و و تو روزه روز بیست و هفتم از شهر رجب را نیز وامگذار! زیرا که ان روزی است که نبوت برای محمد صلی الله علیه و اله نازل شده است، و ثواب ان مثل روزه شصت ماه است برای شما.1

و همچنین کلینی، از سهل بن زیاد، از عبد الرحمن بن سالم، از پدرش روایت کرده است که او گفت: از حضرت صادق علیه السلام پرسیدم: ایا برای مسلمین، عیدی غیر از جمعه و اضحی و فطر، هست‌؟!

گفت: اری! از جهت احترام عیدی هست که از انها اعظم است!

گفتم: فدایت شوم! ان عید، کدام عید است‌؟!

 

 
1) (فروع کافی) طبع مطبعه حیدری، کتاب صیام، باب صیام الترغیب، ج 2، ص 148 و ص 149، و این روایت را سید ابن طاوس در (اقبال) از روایت علی بن حسن فضال در کتاب صیام از حسن بن راشد روایت کرده است، و در ان وارد است که ان روز روز هجدهم ذوالحجه است و مستحب است انسان در ان روز روزه بگیرد و به انواع اعمال خیر به سوی خداوند عز و جل تقرب جوید. (ص 465) و دیگر در (مصباح المتهجد)، شیخ طوسی روایت کرده است ص 512 و ص 513. و دیگر در (بحار الانوار)، ج 9، ص 215 وارد است.
گفت: روزی است که رسول خدا صلی الله علیه و اله و سلم در ان روز امیر المومنین علیه السلام را نصب نمود، و گفت: من کنت مولاه فعلی مولاه !گفتم: ان روز چه روزی است‌؟!

گفت: چه‌کار داری به روزش‌؟ چون سال پیوسته در گردش است.1 و لیکن روز هجدهم از ماه ذوالحجه است. گفتم: چه کاری سزاوار است که ما در ان روز بجای اوریم‌؟!

گفت: ذکر خداوند عز ذکره را بنمایید، با روزه و عبادت، و ذکر محمد و ال محمد! چون رسول خدا صلی الله علیه و اله امیرالمومنین علیه السلام را وصیت کرد که: این روز را عید بگیرد، و همچنین انبیاء علیهم السلام این کار را می‌کردند که به اوصیای خود سفارش می‌کردند که عید بگیرند، و لهذا اوصیای انبیاء نیز روز عید غدیر را عید می‌گرفتند.2

سید ابن طاوس بعد از نقل این دو روایتی که ما از (کافی) نقل کردیم گوید: از جمله کسانی که در فضل غدیر روایت کرده‌اند: شیوخ معظمون: ابوجعفر

 

 
1) در اینجا چون سایل می‌خواهد روز غدیر را به حسب فصول و ماههای شمسی بداند، حضرت او را منع می‌کنند، و می‌گویند: مناط حساب و تعیین روزها و اعیاد و غیرها، با شهور قمریه است نه شمسیه و عید غدیر روز هجدهم ذوالحجه است و لیکن به حسب شهور شمسیه روز مشخصی نیست، زیرا پیوسته روزها در گردش است، و هر روز ماه قمری در یک روز خاص از ماه شمسی قرار نمی‌گیرد بلکه پیوسته دور می‌زند و گردش می‌کند، یک روز عید غدیر مثلا در بهار و ماه حمل است و یک روز در جوزا و یکروز در تابستان است و ماه سرطان، و هکذا، و چون مدار امور شرعیه و حساب با شهور قمریه است دانستن و تطبیق ان با شهور شمسیه فایده‌ای ندارد و لهذا به سایل گفتند: و ما تصنع بالیوم ان السنه تدور؟ و این روایت و همچنین روایتی را که اخیرا از فرات بن ابراهیم نقل کردیم که حضرت در ان می‌فرماید: روزها جلو می‌افتد و عقب می‌افتد دلیل است بر عدم جواز استناد به شهور شمسیه، زیرا در ان روایت نیز سایل می‌گوید: قلت: وای یوم هو فی السنه فقال لی: ان الایام تتقدم و تتاخر و ربما کان فی السبت الخ. و ما در ج 6 از (امام‌شناسی) در مجلس 83 تا 90 ص 147 تا ص 215، و نیز در رساله مستقلی به عنوان (رساله نوین در بناء اسلام بر سال و ماه قمری) بطور کافی در این موضوع بحث کرده‌ایم.
2) (فروع کافی)، طبع حیدری ج 2، ص 149، و کتاب (اقبال) ص 465. و (مصباح المتهجد) ص 512. و (بحار الانوار) ج 9 ص 215 و ص 216.
ثواب عمل خیر در روز غدیر معادل ثواب هشتاد ماه است

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه