ویژه ماه مبارک رمضان

رحمت خداوند در ماه رمضان 

رحمت خداوند در ماه رمضان 

ماه مبارک رمضان ماه نزول رحمت و برکت الهی است. سفره رحمت خداوند در این ماه از همیشه گسترده تر است و شامل همه بندگان خدا می شود. استفاده از این فرصت می تواند رحمت الهی را جذب و انسان را به سعادت و کمال برساند.

 سخنران : حجه الاسلام فرحزاد
بسم الله الرحمن الرحیم

قال رسول الله: (فان الشقی من حرم غفران الله فی هذا الشهر العظیم.[1]

دریغا که فصل جوانی گذشت

به لهو و لعب زندگانی گذشت

دریغا که بی ما بسی روزگار

بروید گل و بشکفت نو بهار

کسانی که از ما بغیب اندرند

بیایند و بر خاک ما بگذرند

چرا دل بر این کاروان گه نهیم

که یاران برفتند و ما در رهیم

بسی تیر و دی ماه و اردی بهشت

بیاید که ما خاک باشیم و خشت

بیا تا بر اریم دستی ز دل

که نتوان بر اورد فردا ز گل

اثرات صلوات
ذکر صلوات بهترین ذکرهاست، مخصوصا در شب و روز جمعه خیلی سفارش شده است. امام صادق علیه السلام می فرماید: با هر صلوات در شب و روز جمعه خدای متعال از فرستنده صلوات هزار گناه پاک می کند و هزار حسنه می دهد و هزار درجه می دهد. مخصوصا صلوات در ماه مبارک رمضان خیلی سفارش شده است پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم می فرماید: (قد اقبل الیکم شهر الله بالبرکه و الرحمه و المغفره)[2]. پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم می فرماید: در هر شبی از شبهای ماه مبارک رمضان خدای متعال یک میلیون نفر از اتش جهنم ازاد می کند بعد می فرماید: در شب و روز جمعه هر ساعتی خدا یک میلیون نفر ازاد می کند.

استفاده از نعمت عمر
انسان یا راه بهشت را طی می کند یا راه جهنم را یعنی نمی شود انسان نه بهشتی بشود نه جهنمی یعنی هر کسی اطاعت خدا را نکرده حتما از شیطان اطاعت می کند. راه سومی نداریم. (فما ذا بعد الحق الا الضلال)[3] یعنی اگر حق نبود باطل است. ما مثل یک شمعی هستیم که مصرف می شویم اگر عمر ما در راه خدا و امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف مصرف شد رستگار شده ایم و الا به بی راهه رفتیم.

در روایت امده است هر کسی امروزش بهتر از دیروزش باشد حتما مورد رحمت خدا واقع می شود اگر امروزش با دیروزش مساوی باشد ضرر کرده است ولی اگر امروزش بدتر از دیروزش باشد از رحمت خدا به دور است. چون خدا نعمت عمر و استعداد را برای استفاده کردن داده است. در روایت دیگری امده است که بعضی ها نمازشان این قدر به درد نخور است که ملایکه ان را برمی گردانند و به سرش می زنند. بنده خدایی وقتی نمازش را تمام می کرد جا نمازش را جمع می کرد و فرار می کرد. به او گفتد چرا این کار را می کنی؟ می گفت که می ترسم نمازم را بزنند به سرم من جا خالی می دهم می گفتند که نماز شما را به سر کس دیگری که نمی زنند تیر الهی خطا نمی رود.

حق محوری
امیرالمومنین علیه السلام می فرماید: (فان الحکمه تکون فی صدر المنافق فتلجلج فی صدره. . . فخذ الحکمه و لو من اهل النفاق)[4] یعنی کلام حکمت‌امیز گاهی در سینه منافق هم هست و از دهنش بیرون می اید و به اهلش می رسد و اهلش عمل می کند و به رستگاری می رسد. شما به کلام نگاه کن به گوینده نگاه نکن ببین گوینده کلامش با کلام معصومین علیهم السلام می سازد پس قبولش کن و الا رد کن فخذ الحکمه و لو من اهل النفاق ممکن است اگر در و گوهر از دهان سگ هم افتاد بردار اب بکش استفاده کن در، در است.

شرط قبولی فریضه حج
ابوبصیر خدمت امام علیه السلام امد دید که خیلی حاجی امده است به امام عرض کرد: (ما اکثر الحجیج)[5] چقدر حاجی زیاد است حضرت فرمود: (ما اکثر الضجیج و اقل الحجیج) [6] یعنی ناله و فریادکننده خیلی زیاد است ولی حاجی واقعی خیلی کم است. حاجی واقعی کسی است که وقتی از مکه برمی گردد عوض می شود. دیگر کارهای خلاف شرع قبل از سفر حج را ترک می کند.

شرط نماز واقعی و انسان ساز
کسی سوال کرد یابن رسول الله از کجا بدانیم که نمازهای ما مورد قبول درگاه الهی واقع شده است یا نه؟ حضرت فرمود: ببینید مصداق این ایه خدا هستید که خدا می فرماید: (ان الصلاه تنهی عن الفحشاء و المنکر و لذکر الله اکبر)[7]. خاصیت نماز این است که سازندگی دارد انسان را از گناه و بدی ها دور نگه می دارد. فرمود اگر نماز، شما را از گناه ها و بدی ها دور نگه می دارد شک نکنید که نماز های شما مورد قبول است. (اما من لم تنهاه الصلاه عن الفحشاء و المنکر لم یزدد من الله الا بعدا)[8] اگر کسی نمازش او را از بدی ها نگه نمی دارد این همیشه از خدا دور می شود. فرمود مثل نمازخواندن مثل این است که انسان خودش را هر روز پنج بار در نهر ابی بشوید. هر کسی این کار را بکند دیگر ممکن نیست که بدنش چرک و الودگی داشته باشد. می گویند: کسی خیلی با اب و تاب نماز می خواند گفتند که چقدر با حال نماز می خواند خوش به حالش در همان وسط نماز نمازش را شکست و گفت روزه هم هستم و پنج سفرهم به مکه رفته ام.

پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم می فرماید لیست الصلاه قیامک و قعودک انما الصلاه اخلاصک و ان ترید بها الله وحده[9] نماز شما فقط خم و راست شدن نیست. بلکه نماز یعنی اخلاص و ارتباط با خدا. یک داش‌مشتی می گفت که نماز یعنی باید با خدا عشق کنی به خدا، جونم بگی. تمامی قاتلین ایمه معصومین علیهم السلام اهل نماز بودند. نماز باید سازندگی داشته باشد.

رحمت ویژه الهی در ماه رمضان
تمام افرادی که ماه مبارک رمضان را درک می کنند دو دسته هستند؛ یا امرزیده می شوند و به خدا و امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف نزدیک می شوند. یا اینکه ملعون اند و از رحمت خدا دورند. پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم فرمود: (من ادرک شهر رمضان فلم یغفر له فابعده الله)[10] یعنی کسی که ماه رمضان را درک کرد و امرزیده نشد ملعون است و از رحمت خدا دور است.

پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم از منبر سه پله‌ای بالا می رفتند و در هر پله ای امین می گفتند. سوال کردند که یا رسول الله صلی الله علیه و اله و سلم علت سه بار امین گفتن شما چه بود؟ فرمود: پله اول که پا گذاشتم جبرییل دعا کرد که هر کسی ماه رمضان را درک کند و امرزیده نشود خدا لعنتش کند و من امین گفتم. پله دوم که پا گذاشتم جبرییل دعا کرد که هرکسی به پدر و مادر خودش احترام نکند ملعون است من امین گفتم. در پله سوم جبرییل دعا کرد که کسی که نام من را بشنود و صلوت نفرستد امرزیده نشود فابعده الله از رحمت خدا به دور باشد. پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم می فرماید: (فان الشقی من حرم غفران الله فی هذا الشهر)[11] بدبخت و شقی کسی است که در این ماه رمضان امرزیده نشود. خدایی که در ماه رمضان چند صدمیلیون نفر را از اتش جهنم ازاد می کند؛ اگر کسی نتواند مورد رحمت واسعه خدا قرار نگیرد واقعا بدبخت است.

رحمت واسعه الهی
حسن بصری که ادعای مقدس بودن داشت؛ شعارش این بود: (لیس العجب ممن هلک کیف هلک و انما العجب ممن نجا کیف نجا)[12] یعنی تمامی شگفتی ها در این است که کسی که نجات پیدا می کند چطور نجات پیدا می کند. همه مردم با گناهانشان هلاک شده اند و کسی که نجات پیدا می کند چطور می شود که نجات پیدا می کند. یعنی کسی که اهل بهشت شد و از اتش جهنم نجات پیدا می کند جای تعجب دارد. امام سجاد زین العابدین علیه السلام این شعار حسن بصری را شنیدند و فرمودند که این جمله غلط است باید این طور گفت: (لیس العجب ممن نجا و انما العجب ممن هلک مع سعه رحمه الله)[13] یعنی تعجب و شگفتی از این است که با این همه وسایل رحمت که خدا گسترده است چطور هلاک می شود که کسی هلاک می شود.

همه اعمال در ماه مبارک رمضان ماه، رحمت ویژه است باید از این رحمت ویژه خدا بهره مند شویم. (الهی ان ادخلتنی النار ففی ذلک سرور عدوک و ان ادخلتنی الجنه ففی ذلک سرور نبیک و انا و الله اعلم ان سرور نبیک)[14]. امام سجاد علیه السلام به خداوند عرضه می دارد: خدایا اگر من را جهنم ببری دشمن هایت شاد می شوند؛ شیطان شاد می شود؛ ولی اگر من را بهشت ببری پیامبرت شاد می شود مسرور می شود؛ به خودت قسم من می دانم که خوشحالی پیامبر پیش تو بهتر است از خوشحالی دشمن هایت.

ذکر مصیبت امام حسین(ع)
شب جمعه شب زیارت امام حسین علیه السلام است. همه انبیا و ایمه و معصومین علیهم السلام و اولیای خدا مهمان ایشان هستند. علمای بزرگ ما شب های جمعه پیاده از نجف به کربلا می رفتند. هر کسی شب جمعه امام حسین علیه السلام را زیارت کند برات ازادی از اتش جهنم برایش صادر می شود. خدا قسمت کند یک شب جمعه ای به زیارت ایشان برویم.حاج عباس چاوشی در شمال هییتی داشته و در شب های جمعه به یاد امام حسین علیه السلام سینه زنی می کرده و سالی یک بار هم پرچم بلند می کرد و چاوشی می کرده، حاج عباس یک سال نتوانست کربلا برود و رفقا و فامیلش مشکلش را حل کردند باز هم پرچم را بلند کرد مردم را جمع کرد غروب پنجشنبه بود نزدیکی های کربلا خسته شده بودند گفت اینجا می خوابیم فردا می رویم. ولی ناگهان دیدند چراغ های گلدسته بارگاه امام حسین علیه السلام روشن شد. حاج عباس به همراهانش گفت اگر شب جمعه نبود می خوابیدیم و فردا می رفتیم اما امشب شب جمعه است شب مخصوص زیارت امام حسین علیه السلام است.

دوباره با همان خستگی و گردوغبار حرکت کردند اینها را برد در حرم امام حسین علیه السلام نماز خواندند زیارت نامه خواندند روضه علی اکبر خواندند و بعد به خانه برگشتند و شام خوردند و خوابیدند. صبح دیدند حاج عباس خیلی منقلب شده است. گفتند: حاجی چرا این قدر منقلبی گفت دیشب خواب دیدم یک نفر در کاروان سرا را می زند دیدم کسی می گوید من غلام امام حسین علیه السلام هستم از طرف اقا پیامی دارم. زوار و مسافرانت را بیدار کن. امام حسین علیه السلام می خواهد به دیدن شما بیاید بعد من در عالم رویا شما را بیدار کردم همه مودب نشستید.

در عالم رویا دیدیم کاروان سرا روشن شد و اقا اباعبدالله علیه السلام به دیدنمان امد و به من فرمودند حاج عباس من به خاطر چند کار امدم هر دیدنی بازدیدی دارد. جواب سلام شما واجب است. شما از راه دور امده اید وظیفه داشتم به دیدن شما بیایم. کار دوم من این است که بگویم سلام من را به پیرمردی که در هییت شما کفش عزاداران را جفت می کند برسانی و بگویی من به یاد او هستم دعایش می کنم. کار سوم این که از شما خواهش می کنم اگر این دفعه شب جمعه به دیدن من امدید هر روضه ای که می خواهید بخوانید اما روضه فرزندم علی اکبر را نخوانید. گفتم اقا مگر روضه علی اکبر علیه السلام ایرادی دارد اشکالی دارد. فرمود شب های جمعه مادرم فاطمه علیها السلام مهمان من است، امشب که شما روضه فرزند شهیدم علی اکبر را خوانید ان قدر مادرم زهرا علیها السلام گریه کرد که از هوش رفت طاقت شنیدن روضه علی اکبرم را ندارد. عرض کنیم یا اباعبد الله علیه السلام مادر بزرگوارتان طاقت روضه را ندارد اما چه گذشت به دل شما وقتی که کنار بدن قطعه قطعه علی اکبر علیه السلام رفتید. اقا هر چه کرد دلش ارام نگرفت، خم شد و صورت به صورت علی اکبر علیه السلام گذاشت. علی الدنیا بعدک العفا.[15]

پی نوشت ها:

[1]. امالی، شیخ صدوق، ص 93.
[2]. همان.
[3]. یونس: 32.
[4]. شرح ‌نهج ‌البلاغه،  ابن ابی الحدید معتزلی، ج 18 ، ص 229.
[5]. بحار الانوار، مجلسی، ج ‌24، ص 124.
[6]. همان.
[7]. العنکبوت: 45.
[8]. مستدرک ‌الوسایل، محدث نوری، ج 4، ص 114.
[9]. شرح‌ نهج‌ البلاغه، ابن ابی الحدید معتزلی، ج 1، ص 325.
[10]. بحار الانوار، مجلسی، ج ‌71، ص 74.
[11]. وسایل‌الشیعه، شیخ حر عاملی، ج 10، ص 313.
[12]. اعلام الوری باعلام الهدی، شیخ طبرسی، ص 261.
[13]. همان.
[14]. بحارالانوار، مجلسی، ج 95، ص 92.
[15]. بحارالانوار، مجلسی، ج 45، ص 44.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه