انتخابات؛ مهم‌ترین عرصه ظهور و بروز مردم‌سالاری

انتخابات؛ مهم‌ترین عرصه ظهور و بروز مردم‌سالاری

 زمان زیادی تا ثبت‌نام نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری باقی نیست در این فرصت هر اقدامی که بتواند امید مردم را افزایش دهد تا آینده خود را روشن‌تر ببینند و بدین ترتیب بستر مشارکت حداکثری مردم فراهم شود، باید استقبال کرد.

 

گمانه‌زنی و شایعات حضور شخصیت های مختلف در انتخابات ۱۴۰۰ سر و صدا به راه انداخته است اما واقعیت این است که تا کنون، فضای انتخاباتی گرم نشده است. در این فضا؛ برای حضور حداکثری مردم در امر انتخابات مسوولان حاکمیتی باید تمام تلاش خود را برای رفع مشکلات موجود به کار ‌ببندند تا بستر انتخابات پرشور فراهم شود. بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به بررسی جنبه های مختلف انتخابات ریاست جمهوری پرداخته اند.

رسانه‌های اصلاح طلب

جانبداری نهادهای مرجع از جناح‌ها، نادرست است

روزنامه آرمان ملی به گفت وگو با محمد عطریانفر، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران پرداخت و نوشت: ابتدا اینکه برخی نامزدها در تبلیغات خود شعارهایی را مطرح می‌کنند، که بیشتر دامن زدن به احساسات و هیجانات مردمی است، باید در اینجا متوقف شویم و با نگاهی استدلالی، منطقی و حقوقی به شعارهای نامزدهای انتخاباتی نگاه کنیم و نقد داشته باشیم. نقد ما معطوف به این نکته است که آیا شعارهای انتخاباتی این نامزدها منطبق با اختیارات حقوقی و قانونی آنهاست یا نه؟! اگر منطبق بود، این نامزد در چارچوب و قواره‌های حقوقی سخن می‌گوید. اگر نامزدی آمد و در شعارهای انتخاباتی‌اش گفت من فردا که به قدرت رسیدم، جنگ با همسایه شمالی خود را شروع می‌کنم یا با آمریکای دشمن به صلح قطعی می‌رسم، آیا این رئیس جمهور با این شعارها وقتی پیروز شد و نتوانست به گفته‌هایش عمل کند، آیا می‌توان او را مواخذه کرد؟ بله به نقطه آغاز برمی‌گردیم و می‌بینیم این شعار اساسا در حوزه اختیارات رئیس جمهور نبوده است. موضوع جنگ و صلح از اختیارات رئیس جمهور در قانون اساسی نبوده و از اختصاصات و ماموریت‌های رهبری است. اگرچه رئیس‌جمهور هم طرف مشورت رهبری قرار می‌گیرد ولی این تصمیم اصالتا از اختیارات او نیست. شما وقتی این مصداق را بررسی می‌کنید، می‌بینید اقداماتی در کشور انجام گرفته که از حیطه اختیارات رئیس جمهور خارج است و منابع قدرت عملیاتی رئیس جمهور را کاسته و از بین برده است. وقتی منابع قدرت مکفی تامین نشده باشد، رئیس جمهور نتوانسته اجراهای قانونی خود را داشته باشد و طبیعتا باید یقه دیگری را چسبید.

تاثیرگذاری نهادهای نظارتی در انتخابات

روزنامه آرمان ملی در یادداشتی به قلم اشرف بروجردی فعال سیاسی اصلاح‌طلب نوشت: اصلاح‌طلبان به دنبال اجماع و وفاق برای انتخابات ۱۴۰۰ هستند و آنان برای شکل دادن این رویداد نهاد اجماع‌ساز اصلاح‌طلبان را تشکیل دادند. اصلاح‌طلبان با تشکیل نهاد اجماع‌ساز یک قدم به جلو برداشتند و قصد دارند تا بهترین کاندیداهای خود را برای انتخابات ریاست‌جمهوری معرفی کنند. اما در این بین نهادهای نظارتی در تایید صلاحیت کاندیداهای انتخابات بسیار تاثیرگذار هستند. به نظر می‌آید که مجموعه حاکمیت تصمیم خود را برای پرشور کردن انتخابات گرفته و به دنبال مشارکت آحاد مردم در پای صندوق‌های رای است. ایران روزهای دشوار و پرچالشی را سپری می‌کند و به همین دلیل ضرورت برگزاری انتخابات با رای بالا بیشتر از همیشه احساس می‌شود. بنابراین حاکمیت و دستگاه‌های نظارتی باید مردم را ترغیب کنند تا در انتخابات ریاست‌جمهوری حضور پرشوری داشته باشند. در صورتی مشارکت مردم در انتخابات افزایش پیدا خواهد کرد که از همه گروه‌های سیاسی، کاندیدا در انتخابات حضور داشته باشد. در مقابل اصلاح‌طلبان باید کاندیداهای اصلح و باتجربه خود را در انتخابات معرفی کنند. اصلاح‌طلبان برای انتخابات ریاست‌جمهوری به افرادی نیاز دارند که حتما از بدنه جریان اصلاحات باشد و بینش اصلاح‌طلبی را همواره زیر نظر داشته باشد.

گروگان گیری افکار عمومی

روزنامه همدلی در یادداشتی به تحرکات محمود احمدی نژاد در آستانه انتخابات ۱۴۰۰ پرداخت و نوشت: محمود ‌احمدی‌نژاد نشان داده است که موسم انتخابات فصل بیش‌فعالی اوست ودر این وضعیت ممکن است دست به هر اقدامی بزند. او که به تازگی با سخنان غلامعلی حدادعادل مواجه شد که با لحن مطمئنی خبر از رد صلاحیتش‌ می‌داد، آن‌چنان برآشفت. حدادعادل در آن سخنان گفته بود:«‌احمدی‌نژاد را اصلا به عنوان شوک انتخابات در نظر نگیرید، یعنی تکلیف روشن است.» وی درباره احتمال نامزدی ‌احمدی‌نژاد گفته بود:«زیاد تحت تاثیر موضع‌گیری و فضای مجازی و حرف‌زدن‌ها نباشید. چنین اتفاقی نخواهد افتاد، دفعه‌ قبل هم نیفتاد، حالا که ۴ سال هم گذشته و بدتر هم شده است.» به غیر از حدادعادل، ‌زاکانی نماینده قم نیز در سخنانی به تازگی گفته که ‌احمدی‌نژاد رد صلاحیت‌ می‌شود. ‌

گرایش غالب اصلاح‌طلبان سوسیال‌دموکراسی است

روزنامه شرق به گفت وگو با محمود صادقی، دبیرکل انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه‌ها و نماینده مجلس دهم پرداخت و نوشت: ‌میزان مشارکت مردم برای جریان اصلاح‌طلبی یکی از چالش‌های مهم است. ما دو چالش اصلی داریم؛ اول کاهش مشارکت مردم و دوم موانع تأیید صلاحیت کاندیداها. درحال‌حاضر به دلایل مختلفی که در سال ۹۸ هم مشخص شد، بدنه مردمی از صندوق‌های رأی مأیوس است و این چالش بزرگی است. فکر می‌کنیم که خیلی از عوامل، خارج از اختیار و کنترل مجموعه اصلاح‌طلبان است. به دلیل شرایطی که در معیشت مردم و تنگناهای اقتصادی، فرهنگی و سیاسی‌ای که وجود دارد و اینکه مردم احساس می‌کنند رأیی که در انتخابات می‌دهند چندان در عمل تأثیر ندارد و کسانی هم که انتخاب می‎شوند بعد از انتخاب کاستی‌هایی دارند و نمی‌توانند یا نمی‌خواهند مطالبات مردم را پیگیری کنند، بدنه مردمی در حال حاضر به ‌نظر می‌رسد چندان امیدوار نیست و فضا خیلی تغییری نسبت به اسفند ۹۸ نکرده است؛ اما میزان اندکی امید شکل گرفته است ازجمله اینکه عملکرد مجلس یازدهم در چند ماه اخیر را که مردم دیده‌اند، به نظر می‌رسد یک مقدار هوشیاری ایجاد شده که اگر بخواهد همین روند ادامه یابد، به ضرر کشور است. به نظر من عملکرد این مجلس نوعی بانگ خطر را بلند کرده است که می‌تواند برای متقاعدکردن آنها مؤثر باشد.

سوابق عملی کاندیداها ملاک باشد نه شعارهای انتخاباتی

خبرگزاری ایسنا به گفت وگو با رسول حامدیان فعال سیاسی اصولگرا پرداخت و آورد: اگر مردم در کاندیدایی توانایی مدیریت و اقتدار ببینند میزان مشارکت آنان تا حد زیادی بالا می‌رود، اما اگر تشخیص دهند که کاندیدا تنها شعار می‌دهد و سابقه درخشانی ندارد طبیعتاً میل رأی دادن به چنین کاندیداهایی را ندارند. بنابراین پیش از شعار، سوابق عملی افراد ملاک است.به طور طبیعی هر دولتی که می‌خواهد موفق باشد باید نقاط ضعف و قوت دولت‌های قبل از خود را به خوبی بشناسد و البته باید در چارچوب سیاست‌های کلی نظام حرکت کند و به طور طبیعی این نقاط قوت و ضعف را بررسی کند تا بتواند برای اداره کشور برنامه‌ریزی داشته باشد.طبق نظرسنجی‌هایی که اخیراً انجام شده به نظر می‌رسد حضور مردم در انتخابات آینده قابل قبول باشد و زمانی که نزدیک به انتخابات می‌شویم تعداد بیشتری از افراد تصمیم به دادن رأی می‌گیرند و به احتمال قوی حدود ۶۰ درصد در انتخابات ریاست جمهوری شرکت خواهند کرد.

چالش‌های پیدا و پنهان اصلاحات

روزنامه اعتماد در گزارشی نوشت: جلسات نهاد اجماع‌ساز به‌طور منظم برگزار می‌شود و با مصوبات هیات رییسه سنی آن به نظر می‌رسد که ساختار این نهاد نیز به سرعت در حال شکل‌گیری است. هرچند چالش‌های حقوقی پیش‌روی این نهاد کم نیست و آن‌گونه که سخنگوی نهاد اجماع‌ساز یا همان «جبهه اصلاح‌طلبان ایران» اعلام کرده وزارت کشور نسبت به چگونگی تعیین عنوان این نهاد ایرادهایی را مطرح کرده است. همزمان با اعلام جزییات فعالیت‌ها و جلسات اخیر این نهاد از سوی آذر منصوری که حالا مدت‌هاست در قامت سخنگوی این نهاد بالادستی جریان اصلاحات فعالیت می‌کند، دیروز دبیر کمیسیون ماده ۱۰ احزاب وزارت کشور نیز از برخی محدودیت‌های قانونی پیش‌روی این نهاد اجماع‌ساز سخن گفت.دیروز آذر منصوری درباره آخرین تحولات و جزییات فعالیت‌های نهاد اجماع‌ساز با ایلنا گفت‌وگو کرد و از برگزاری چهارمین نشست این نهاد اجماع‌ساز خبر داده و جالب آنکه او در خلال توضیحات خود به فشارهای پیدا و پنهانی در تشکیل این نهاد اشاره کرده است. منصوری البته دقیقا نگفته که منظورش از فشارهای پیدا و پنهان چیست اما این چهره سیاسی اصلاح‌طلب که به ‌نمایندگی از حزب اتحاد ملت در جبهه اصلاح‌طلبان ایران فعال است، توضیح داده است: «فشارهای پیدا و پنهان بر نهاد جمعی اصلاح‌طلبان که یک جریان سیاسی فعال، پویا و شناسنامه‌دار است، در تعارض با بحث مشارکت حداکثری و اهمیت مشارکت مردم در انتخابات است.»به‌ هر حال طی ماه‌های گذشته بسیار شنیده شد که در فضای رقابت سیاسی کشور، برخی با تشکیل این نهاد مخالفند. مخالفانی که طی این مدت همچون ادوار و مقاطع گذشته، کما و بیش در تلاش بودند تا به هر نحو، از پیشرفت امور مربوط به تاسیس، آغاز به کار و فعالیت این نهاد ممانعت به عمل آورند.

امانتدار رای مردم خواهیم بود

خبرگزاری ایسنا به بازتاب سخنان حبیب‌الله خجسته‌پور رئیس ستاد انتخابات استان سمنان پرداخت و آورد: در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و ششمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا در ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ امانتدار رای مردم در استان سمنان هستیم.انتخابات پیش رو اولین انتخابات قرن آینده و انتخابی است که بعد از فرمایشات رهبر معظم انقلاب در ارتباط با گام دوم انقلاب است و مردم جهان منتظر هستند که واکنش مردم ایران به این انتخابات چه خواهد بود.مردم جهان منتظر خواهند بود که آیا این انتخابات در تراز نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران برگزار خواهد شد؟ و یا مردم کشورمان همچنان پای آرمان‌های انقلاب اسلامی هستند؟ و مشارکت مردم در انتخابات ۱۴۰۰ چگونه خواهد بود؟در ۲۸ خرداد همزمان دو انتخابات مهم به عنوان ملی ترین و محلی ترین انتخابات را پیش رو خواهیم داشت.در انتخابات پیش‌رو یک حوزه انتخابیه به وسعت یک کشور که مردم برای انتخابات رئیس جمهوری مشارکت خواهند کرد، فعالیت خواهد داشت و از سوی دیگر یک حوزه انتخابیه می تواند به اندازه وسعت یک روستا و یا شهر باشد که مردم در انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا مشارکت خواهند کرد.

یک جریانی به دنبال، حذف مناظره‌های انتخاباتی است

خبرگزاری برنا به گفت وگو با «حمید رسایی»، نماینده سابق مجلس پرداخت و آورد: برخلاف سیاست مقام معظم رهبری که بر مشارکت حداکثری و انتخاب اصلح تاکید داشتند متاسفانه اخباری که به گوش می رسد حکایت از این دارد یک جریانی به دنبال، حذف مناظره های انتخاباتی است تا مناظره ها این دوره برگزار نشود که این تصمیم برخلاف سیاست اعلام شده رهبری و بر خلاف مصالح ملی است. در ایامی که کرونا غالب است و امکان برگزاری میتینگ های انتخاباتی وجود ندارد، لغو مناظره ها تصمیم غلطی است. امیدوارم کسانی که تصمیم گیر هستند در برابر تلاش این جریان بایستند.

رسانه‌های اصولگرا

حضور پرشور در انتخابات نویدبخش آینده‌ای بهتر برای کشور است

خبرگزاری فارس به گفت وگو با حجت‌الاسلام مجید نصیرایی نماینده مردم فردوس در مجلس شورای اسلامی پرداخت و آورد: حضور پرشور در انتخابات ۱۴۰۰ ضامن آینده‌ای بهتر و بهبود وضعیت کشور خواهد بود.ما باید این مسأله را مدنظر داشته باشیم که علاوه بر حضور کمی و پرشور باید انتخابی دقیق و با توجه به سابقه کاری افراد داشته باشیم.وقتی ما ضمن حضور پرشور با دقت رأی دهیم و رأی ما به دور از شعارهای تبلیغاتی و با توجه به تجربه و سابقه کاری افراد باشد، یقینا آینده بهتری را رقم خواهیم زد.باید بدانیم که قهر کردن با انتخابات مشکل را حل نمی‌کند بلکه تداوم مشکلات نتیجه آن خواهد بود.حضور پرشور در انتخابات باعث قوام هر چه بیشتر نظام خواهد شد و حفظ این نظام از اوجب واجبات است.اگر به دنبال بهبود وضعیت معیشتی خود هستیم ضمن حضور پرشور در انتخابات باید با دقت رأی بدهیم و رأی ما باید به دور از شعارهای توخالی و وعده‌های دهن‌پرکن باشد.

ما را به بستن با حکومت متهم می‌کنند

روزنامه صبح نو به گفت وگو با حجت الاسلام محسن رهامی فعال با سابقه اصلاح طلب پرداخت و نوشت: سیاست تحریم انتخابات اصلا معنا ندارد و با اصلاحات و اصلاح‌طلبی سازگار نیست؛ همه ما در ایران در ساختن بخشی از ساختمان ساختار نظام جمهوری اسلامی سهیم بوده‌ایم. ما می‌خواهیم اصلاح‌طلبی ادامه پیدا کند و اموری که قابل نقد است، اصلاح شوند. به نظر من انتخابات، بدیل دیگری ندارد و اگر بخواهیم با هر روش دیگری خارج از قانون اساسی و انتخابات حرکت کنیم، هزینه‌های زیادی به ملت تحمیل خواهد شد؛ بنابراین یک نیروی اصلاح‌طلب اگر هم نقدی دارد، باید از طریق مجاری قانونی ورود کند و پیگیر شود. طبیعی است که این اصلاحات، امری تدریجی است و حوصله زیادی می‌طلبد. ما این اختلاف‌نظر را با برخی دوستان که در مجموعه جریان اصلاحات حضور دارند و می‌خواهند قدری تندتر حرکت کنند، داریم. مثلا در انتخابات مجلس[یازدهم]، دوستان اصلاح‌طلب در اعتراض به رد صلاحیت‌ها که البته در مواردی صحبت‌شان صحیح هم بود، لیست ندادند اما ما به عنوان جامعه اسلامی مدرسین دانشگاه‌ها در آن برهه، هرچند دیر شده بود، اما لیست دادیم و در انتخابات شرکت کردیم.

تبلیغات زودهنگام کاندیداها خلاف قانون انتخابات است

خبرگزاری تسنیم به بازتاب سخنان حجت‌الاسلام علی توکلی رئیس هیات نظارت بر انتخابات استان کرمان پرداخت و آورد: نظارت بر انتخابات به معنای پایش است که آیا مطابق برنامه قانون برگزار می‌شود یا خیر. وی با بیان اینکه سلامت انتخابات بسیار اهمیت دارد و امر نظارت بر انتخابات باعث اعتماد عمومی در جامعه می‌شود گفت: از ابتدای انتخابات که پلمب صندوق‌ها است تا پایان شمارش آرا و اعلام آن توسط ناظرین، نظارت به‌صورت دقیق و کامل می‌شود.در کشور ما روند انتخابات برای صحت و سلامت آن نظارت می‌شود.نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا بر عهده شورای نگهبان نیست.توکلی با اشاره به اینکه سلامت و امنیت انتخابات، مشارکت مردم و رقابت در برگزاری انتخابات اهمیت دارد تاکید کرد: در انتخابات سال ۱۴۰۰ در استان کرمان فقط نظارت شورای نگهبان بر انتخابات ریاست جمهوری است.اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری به هر دلیلی تصویب نهایی مجلس را نگرفت و در این دوره همان قانون قبل انتخابات ریاست جمهوری اجرایی می‌شود.هرگونه اعتراض به روند برگزاری انتخابات را باید از مجاری قانون پیگیری کرد.ناظرین شورای نگهبان و ناظرین بر انتخابات حق ندارند به عنوان نامزد شوراهای اسلامی شهر و روستا کاندیدا شوند و به محض ثبت‌نام از نظارت بر انتخابات برکنار می‌شوند.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه