خلاصه کتاب استراتژی اقیانوس آبی

خلاصه کتاب استراتژی اقیانوس آبی


کتاب خلاصه کتاب استراتژی اقیانوس آبی به قلم دبلیو چان کیم و رنه ای. مابورنی راهنمایی است عملی و کاربردی برای تمامی کارآفرینانی که می‌خواهند از غوغای رقابت فاصله گرفته و در حرفه خود پیشرو باشند.

دبلیو چان کیم (W. Chan Kim) و رنه ای. مابورنی (Renee A. Mauborgne) در یکی از پرفروش‌ترین کتاب‌های زمینه‌ی استراتژیک که تا به حال به بیش از 40 زبان دنیا ترجمه شده به شرح مفهوم اقیانوس سرخ و سپس اقیانوس آبی می‌پردازند. عنوان کامل نسخه اصلی و انگلیسی کتاب استراتژی اقیانوس آبی (Blue Ocean Strategy: How to Create Uncontested Market Space and Make the Competition Irrelevant) است.

اقیانوس سرخ، به مفهوم ورود شرکت‌ها به فضاهای رقابتی مسموم است که صنایع در آن بیشتر خط قرمزهای مشخص و قوانین ثابتی دارند و برای پیشرفت و رسیدن به سهم بیشتر از تقاضا وارد رقابت با شرکت‌های مشابه خود می‌شوند و با کاهش هزینه‌های منابع انسانی خود سعی می‌کنند قیمت‌های بهتری برای محصول ارائه کنند. شرکت‌ها با سرمایه‌گذرای در محصولات مشابه به رقابتی پر استرس وارد می‌شوند که همیشه به موفقیت ختم نمی‌شود. در مقابل، اقیانوس آبی به مفهوم این است که شرکت‌ها به جای اصرار بر رقابت در بازارهایی با تعداد رقبای بسیار به سمت کسب و کارهایی می‌روند که هنوز بازار مشخصی برای آن‌ها شکل نگرفته و ناشناخته‌اند. آن‌ها در این وضعیت با روی آوردن به نوآوری می‌توانند بازارهایی برای محصولات خود به ‌وجود آورند و با بی‌معنا کردن رقابت در ایجاد تقاضای جدید، ارزش شرکت را بالا برده و هزینه‌ها را کاهش دهند.

اغلب کسب و کارها در زمان توسعه استراتژی‌ها، به اشتباه بیشتر بر روی رقبایشان متمرکز می‌شوند، در حالی که کسب‌ و کار اقیانوس آبی، شما را به سمت ایجاد ارزش‌های جدید برای مشتریان می‌برد. بنابراین عبارت اقیانوس‌ آبی از اینجا نشئت می‌گیرد که فضای کسب‌ و کارِ کشف نشده، مانند آب‌های شفاف و آبی قسمت‌های دست نخورده اقیانوس است. متضاد اقیانوس آبی، اقیانوس‌قرمز است که رقابت بیش از حد، آب‌ها را با برتری‌خواهی، خونین و خروشان کرده است.

به بیان چان کیم و مابورنی فقط ارائه محصول یا خدمات جدید کافی نیست. آن‌ها معتقدند که تنها راه موفقیت، تلاش نکردن برای پیروزی در رقابت است. این کتاب با استفاده از 150 حرکت استراتژیک شما را از اقیانوس شلوغ و کم درآمد قرمز رنگ به اقیانوس بی‏کران آبی که در آن خبری از رقابت نیست و شما به‌ راحتی در آن، جای رشد و مانور دارید می‌کشاند.

پروفسور دابلیو جان کیم در کره متولد شده و یک نظریه‌‏پرداز تجاری است. او با نگارش کتاب «سوی اقیانوس آبی» شهرت فراوانی به دست آورده و در حال حاضر استاد استراتژی‌ در مبحث کسب و کار است. همچنین وی جایزه نوبل را برای رهبری کسب‌ و کار اقتصادی و تفکر اقتصادی از آن خود کرده است.

رنی مابورنه نیز متولد آمریکا است. او از اساتید برجسته‏‌ی استراتژی و مدیریت اقتصادی است و نامش در لیست اثرگذارترین مدیران قرار دارد.

در بخشی از خلاصه کتاب استرتژی اقیانوس آبی می‌خوانیم:

اگر استراتژی اقیانوس آبی عملی نشود، ارزشی ندارد. وقتی شرکتی یکی از این استراتژی‌ها را دنبال می‌کند تمام طرفین حاضر باید بتوانند مسیر جدید را درک کرده و آن را برای خودشان به زبان ساده و صریح تعریف کنند. شرکت هرگز نباید تغییرات در استراتژی را از پرسنل خود مخفی کند.

تجسم، ابزار مهمی برای ایجاد درکی در مسیر اجراست. ممکن است یک شرکت بخواهد جدول ساده‌ای برای کارکنان خود فراهم کند که منحنیِ ارزشیِ استراتژیِ جدیدِ اقیانوس آبی را نشان دهد. شرکت می‌تواند از طریق ارتباطات روشن با کارکنان، شرکا و عموم، اطمینان حاصل کند هیچ تلاشی برای کارشکنی یا مقاومتِ تغییر در مسیرِ اجرایِ استراتژی وجود نداشته باشد.

مطالعات به صورت مکرر نشان داده‌اند یادگیری دیداری، نسبت به توضیحات کلامی می‌تواند منجر به یادگیری و درک بهتر حقایق شود. اخیراً تحقیقی در سال 2015 از دانشگاه واشنگتن نشان داده زمانی که قبل از کلاس درس، برای دانشجویان نمودار یا تصویری ارائه شده است، آن‌ها موضوع را بهتر درک و در سطح بالاتری تحلیل می‌کنند تا زمانی که موضوعات فقط با خلاصه‌ها و شنیدن مباحث درس ارائه می‌شود. برای یک شرکت بسیار بهتر است هنگام مطرح کردن روش اجرای هدف‌های جدید، از ابزارهای ساده، اما کارآمد بصری برای انتقال موضوع به شرکا استفاده کند، تا اینکه تغییرات را صرفا در جلسه‌ای برای کارکنان توضیح دهد.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه