کتاب امنیت اطلاعات: از ابتدا تا امروز

کتاب امنیت اطلاعات: از ابتدا تا امروز

در کتاب امنیت اطلاعات: از ابتدا تا امروز اثر محسن کرمی، تاریخچه‌ای از روش‌های گوناگون حفظ امنیت اطلاعات آورده شده‌ است، ترفندهایی از گذشته‌های دور در یونان باستان تا نوین‌ترین روش‌هایی که امروزه مورد استفاده قرار می‌گیرند.

از دیرباز انسان‌ها در پی یافتن راه‌هایی برای حفظ امنیت اطلاعات مهم بوده‌اند. پادشاهانی که پیام‌هایی برای کشورهای متحد ارسال می‌کردند و فرماندهانی که دستوراتشان را برای سپاهیان خود در نقاط مختلف می‌فرستادند. گاهی ارسال درست و پنهانی یک پیام کلیدی می‌توانست نتیجه یک نبرد تاریخی را مشخص کند و می‌توان انسان‌هایی را دید که برای این هدف جان خود را فدا می‌کردند. درواقع هر چه زمان بیشتری می‌گذرد لزوم اهمیت به امنیت اطلاعات نیز بیشتر احساس می‌شود، چه بسا اگر متفقین نمی‌توانستند رمزهای نازی‌ها را بشکنند امروز دنیای دیگری را شاهد می‌بودیم!

جدای از اهمیت بسیار این موضوع، روش‌های به کار گرفته شده بسیار زیبا هستند و آموختن این روش‌ها حتی بدون کاربرد مستقیم در زندگی لذت‌بخش هستند. در این مسیر در کنار تصویری که از چگونگی تکامل و بلوغ جداگانه‌ی هرکدام از این رویکردها بدست می‌آوریم با روش انجام بسیاری از آن‌ها نیز آشنا می‌شویم، به گونه‌ای که خواننده پس از مطالعه کتاب امنیت اطلاعات می‌تواند متن خود را به روش‌های بسیار متنوع و کاملاً متفاوت پنهان و یا رمزنگاری کند و حتی می‌تواند مطالعه این کتاب را به دوستان خود نیز پیشنهاد کند تا بتوانند با یکدیگر از راه‌های گوناگون به شکلی ایمن تبادل پیام داشته باشند.

نوشته‌های کتاب امنیت اطلاعات: از ابتدا تا امروز نوشتۀ محسن کرمی، شامل دو بخش است، شیوه‌هایی که انسان‌ها بدون نیاز به رایانه‌ها استفاده می‌کرده‌اند و در نتیجه تقریباً کامل آموزش داده شده‌اند و می‌توان پس از مطالعه کتاب آن‌ها را با همان کیفیت انجام داد و روش‌هایی که پس از ظهور رایانه‌ها و قدرت محاسباتی فوق‌العاده آن‌ها به دست ریاضی‌دان‌ها به وجود آمده‌اند.

اینکه بدانیم چه نرم‌افزارهایی برای امنیت اطلاعات مناسب هستند و یا چگونه از هک شدن جلوگیری کنیم یک روی سکه است و اینکه بدانیم پشت‌صحنه این نرم‌افزارها و روش‌ها چه خبر است روی دیگر آن. این کتاب کوششی است در جهت آگاهی از بنیان‌های امنیت اطلاعات و بررسی رویکردهای مختلف در این زمینه که از گذشته‌های دور مورد توجه بشر بوده است.
فهرست مطالب

پیش‌گفتار
فصل ۱: پنهان نگاری
1-1 راه‌های پنهان‌نگاری
2-1 پنهان‌نگاری در دنیای دیجیتال
1-2-1 پنهان‌نگاری در صوت
2-2-1 پنهان‌نگاری در تصویر
3-1 تحلیل پنهان‌نگاری
فصل 2: کدگذاری
1-2 روش‌های کدگذاری
1-1-2 کد یکبار مصرف
2-1-2 کد احمق
2-2 تحلیل کدگذاری
فصل 3: رمزنگاری
1-3 الگوریتم‌های رمزنگاری
1-1-3 رمزنگاری جانشینی
2-1-3 رمزنگاری جابه‌جایی
3-1-3 پد یکبار مصرف
2-3 رمزنگاری در دنیای دیجیتال
1-2-3 رمزنگاری کلید متقارن
2-2-3 رمزنگاری کلید نامتقارن
3-2-3 رمزنگاری کوانتومی
3-3 روش‌های رمزگشایی
1-3-3 حمله جستجوی فراگیر
2-3-3 تحلیل فراوانی۱
3-3-3 سخن پایانی
پیوست A: نمونه‌های پنهان‌نگاری
پیوست B: اصول کرکهف
پیوست C: فراوانی حروف پارسی در متن‌های استاندارد
پیوست D: فراوانی حروف پارسی در متن‌های استاندارد (کد منبع برنامه)
کتاب‌نامه

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه