حاکمیت سایبری
عایدی ایران از شراکت سایبری با چینیها
ایران همچون دیگر کشورهای مستقل و قدرتمند، نیازمند ترسیم مدل حاکمیت سایبری است. یک پژوهشگر حوزه ارتباطات و رسانه با اشاره به این ضرورت میگوید تاکنون در ایران نظریه حکمرانی فضای سایبر و فلسفه حکمرانی سایبری وجود نداشته است که این امر باید محقق شود.
فرشته جهانی
ایران همچون دیگر کشورهای مستقل و قدرتمند، نیازمند ترسیم مدل حاکمیت سایبری است. یک پژوهشگر حوزه ارتباطات و رسانه با اشاره به این ضرورت میگوید تاکنون در ایران نظریه حکمرانی فضای سایبر و فلسفه حکمرانی سایبری وجود نداشته است که این امر باید محقق شود.
«نخستین کنفرانس بینالمللی رسانه، ارتباطات و حکمرانی سایبری» چهارم تیرماه در دانشکده مدیریت دانشگاه تهران برگزار شد.
«آزاده جمالآبادی» دانشجوی دکترای مدیریت رسانه در این نشست، مقالهای با عنوان «مقایسه تطبیقی فلسفه الگوی حکمرانی فضای مجازی ایران و چین» ارائه داشته که در ادامه متن آن را میخوانیم:یک کشور به تنهایی نمیتواند یک گفتمان بینالمللی حاکمیت فضای مجازی در مقابل آمریکا داشته باشد و توافق ایران و چین میتواند این مسائل بینالمللی را حل کند
فضای مجازی نیازمند نظریه و ساختار فکری است
جمالآبادی در پژوهش خود به بررسی رویکرد فلسفی کشور چین در خصوص تدوین و بهکارگیری الگوی حکمرانی فضای مجازی و مقایسه تطبیقی آن با رویکرد فلسفی ایران در حوزه حکمرانی فضای مجازی پرداخته است. سپس نقاط قوت و ضعف الگوی حکمرانی فضای مجازی موجود در ایران را مورد بررسی قرار داده در واقع مقایسهای بین ۲ الگوی حکمرانی به کار رفته در ایران و چین صورت داده است.
جمالآبادی معتقد است که با ظهور کرونا و انتقال عرصه زندگی مردم از فضای حقیقی به فضای مجازی، حکمرانی فضای مجازی اهمیتی صدچندان یافته است. زمانی که از فضای مجازی یا سایبر صحبت میشود، مقصود برداشت عرفی آن یعنی اینترنت نیست، در واقع فضای مجازی یک فضای حقیقی حکمرانی است. سیاست رسانهای و ارتباطی در واقع بخشی از سیاست عمومی محسوب میشود و نوع برخورد دولتها با فضای مجازی در ساختار و محتوا نوسان دارد.
آزاده جمالآبادی پژوهشگر حوزه رسانه
این پژوهشگر حوزه رسانه اظهار میدارد که نگاه فناوریپایه به فضای مجازی نگاهی خام است و فضای مجازی به مثابه یک ساحت اجتماعی که نظام حکمرانی خاص خود را بر جامعه ایرانی تحمیل میکند، نیازمند نظریه و ساختار فکری است. وی در ادامه خاطر نشان میسازد این ساختار فکری باید با اندیشه سیاسی جمهوری اسلامی قرابت داشته باشد تا بتواند چارچوب حکمرانی فضای مجازی را تقریر کند.نگاه فناوریپایه به فضای مجازی نگاهی خام است و فضای مجازی به مثابه یک ساحت اجتماعی که نظام حکمرانی خاص خود را بر جامعه ایرانی تحمیل میکند، نیازمند نظریه و ساختار فکری است
وی میافزاید: بر اساس مطالعه صورت گرفته چین به عنوان کشوری با ۲ دهه تجربه در حوزه حکمرانی فضای مجازی، توانسته است الگویی مقاوم و متناسب با سیاستهای داخلی خود تدوین و اجرایی کند که این الگو در شاخصهایی میتواند مرجع حکمرانی ایران نیز قرار گیرد.
جمالآبادی بر این باور است که آنچه چین را به این مرحله از نفوذ و قدرت در فضای مجازی رسانده است تنها پیگیری اصل حاکمیت سایبری به عنوان یکی از رویکردهای اصلی در مدیریت فضای مجازی در کشور چین و به تبع آن مسدود کردن پلتفرم هایی مانند facebook، youtube و twitter در این کشور نبود، بلکه این سیاستها تنها بخشی از اقدامات این کشور در حوزه فضای مجازی بوده است.
نحوه مواجهه چین با چالشها فضای مجازی
جمالآبادی فلسفه الگوی حکمرانی کشور چین را بر پنج اصل صلح، امنیت، شفافیت، همکاری و نظم میداند و اظهار میدارد که همین اصول در سالهای گذشته و البته سال های آینده میتواند حکمرانی بر جهان مجازی را دستخوش تغییر قرار دهد.
کشور چین پروژه اینترنت ماهوارهای را آغاز کرده و به موازات آن قوانینی تصویب کرده که اگر یک ماهواره از منظومه ماهوارهای استارلینک به شهروند چینی خدماتی بدهد آن ماهواره را با موشک میزند. این به معنی اقتدار است. با همین رویکرد است که توانسته است در عرض مدت کوتاهی خود را به دومین قدرت در فضای مجازی تبدیل کند.
جمالآبادی سیاستهای حاکمیتی فضای مجازی در چین را در چهار دسته اقتصادی و فنی، فرهنگی، امنیتی و مدیریتی و حقوقی دستهبندی میکند.
اقدامات چین برای ارتقای نفوذ در حوزه فضای مجازی
جمالآبادی توجه به اصل حاکمیت سایبری را یکی از رویکردهای اصلی در مدیریت فضای مجازی در کشور چین میداند و میگوید: اقدامات فعالانه از جمله سرمایهگذاری های وسیع در علوم، تحقیقات و فناوریهای راهبردی و بنیادین فضای مجازی، توسعه شبکه پهن باند ملی، راهاندازی سرویسهای اجتماعی تحت وب به جای شمار زیاد سرویسهای آمریکایی، توسعه و تقویت شدید توان سایبری و همکاری حقوقی در مبارزه با جرایم سایبری برای حفاظت از فرهنگ بومی و دغدغههای اجتماعی در چین انجام گرفته است.چین در حوزه حکمرانی فضای مجازی، توانسته است الگویی مقاوم و متناسب با سیاستهای داخلی خود تدوین و اجرایی سازد
در کنار این موارد، شکل دادن به فضای مجازی از طریق بسترسازی مناسب برای استارتاپهای ایجاد شده در حوزه های مرتبط با فضای مجازی از کارهای انجام شده برای توسعه سیاسی و اقتصادی در چین بوده است.
همچنین در حوزه دیپلماسی، مدیریت ارتباطات دو جانبه با آمریکا و سایر همکاران مهم، تحکیم نفوذ منطقهای و دیپلماسی سایبری در عین مخالفت با اقدامات سایبری آمریکا در سازمان ملل و البته در کنار آن توسعه همکاریهای فنی و چندجانبه از جمله اقدامات چین برای ارتقای هرچه بیشتر جایگاه و نفوذ این کشور در حوزه فضای مجازی بوده است.
پیشنهادات
این پژوهشگر عرصه ارتباطات در ادامه به مقایسه تطبیقی ایران و چین میپردازد و میگوید: درحالی که کشور چین به دنبال دوقطبی سازی حکمرانی فضای مجازی است اما ایران در حوزه حکمرانی فضای مجازی، فرهنگ فضای مجازی، نرم افزار و زیرساخت چندصدایی در بخشهای مختلف دیده میشود.
جمالآبادی بر لزوم همکاری ایران با چین برای ساماندهی حکمرانی فضای مجازی تاکید میکند و معتقد است که یک کشور به تنهایی نمیتواند یک گفتمان بینالمللی حاکمیت فضای مجازی در مقابل آمریکا داشته باشد و توافق ایران و چین میتواند این مسائل بینالمللی را حل کند.
ایران نیز همانند دیگر کشورهای مستقل و قدرتمند نیازمند ترسیم مدل حاکمیت سایبری است و باید نظریه حکمرانی فضای سایبر و فلسفه حکمرانی سایبری داشته باشد که تاکنون تدوین نشده است.
جمالآبادی بر این باور است که باید پیمانهای سایبری با چین بسته شود تا بتوان جلوی حملات سایبری به کشور را گرفت.
مطالب مرتبط
- تربیت و فناوری های نوین
- تعریف استارت آپ
- مقاله علمی و پژوهشی شفافیت رسانه ای و مقابله با فساد و جرم سازمان یافته
- مقاله علمی و پژوهشی سیاستگذاری رسانه ای و صدا و سیما
- مقاله اندازهگیری و تحلیل شاخصهای عمومی بهرهوری به تفکیک بخشهای اقتصادی ایران؛ با رویکرد نوین
- مقاله علمی و پژوهشی بازی های رایانه ای نوجوانان در جمهوری چک و ایران
- مقاله علمی و پژوهشی تحلیل محتوای رسانه با رویکرد پژوهشی
- مقاله علمی و پژوهشی مقابله با بحران زلزله و اطلاع رسانی برای آمادگی شهروندان
تگها
مطالب پربیننده
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- چگونه خشم بهاری را کنترل کنیم
- چگونه تشخیص دهیم یک تصویر با هوش مصنوعی ساخته شده؟
- آموزش کامل تهیه سبزه عید با تخم شربتی
- کاهش وزن علمی و بدون برگشت
- چگونه میتوان از اینستاگرام، تیکتاک و گوشیهای همراه فاصله گرفت؟
- کمبود چه مواد غذایی باعث افزایش ابتلا به افسردگی میشود؟
- چطور مامان بابای خودمان باشیم؟
- مادران تلفنهمراه خود را به کودکشان بدهند یا خیر؟
- چرا مردان در بیان احساسات خود موفق نیستند؟
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- درباره امیر کبیر
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- کتاب پیوند زخم خورده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- خلاصه کتاب سواد بصری
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- تورم به کدام سو میرود؟