مقالات گردشگری
بزرگترین موزه موقوفه ایران اینجاست
موزه ملی ملک، بزرگترین گنجینه وقفی ایران توسط حاج حسین ملک موقوفه شده و حالا در محوطه باغ ملی جا خوش کرده است. این مجموعه یکی از شش کتابخانه نسخههای خطی کشور محسوب می شود و گنجینهای از کتابهای ارزشمند تاریخی، سکه و تمبر، آثار لاکی و دیگر اشیاء ارزشمند را میتوان در آن دید.
مرضیه موسوی
موزه ملی ملک، بزرگترین گنجینه وقفی ایران توسط حاج حسین ملک موقوفه شده و حالا در محوطه باغ ملی جا خوش کرده است. این مجموعه یکی از شش کتابخانه نسخههای خطی کشور محسوب می شود و گنجینهای از کتابهای ارزشمند تاریخی، سکه و تمبر، آثار لاکی و دیگر اشیاء ارزشمند را میتوان در آن دید.
حاج حسین ملک، واقف و بنیانگذار کتابخانه و موزهی ملی ملک در خرداد سال 1250 خورشیدی در تهران متولد شد. خانوادهاش اصالتا تبریزی و مجتهدزاده بودند. پدربزرگش که به کسوت روحانیت در نیامده بود، در جنگهای ایران و روس به قشون دولتی پیوست و تا درجهی سرهنگی پیش رفت. او بعدها وارد تجارت شد. «محمد کاظم» پدر حاج حسین ملک هم در جوانی ورزشکار و دستپروردهی پهلوان ابراهیم یزدی بود.
از سیاست دور نبود و دستی هم در سرودن شعر داشت. پدر حاج حسین که به مدارس به دیدهی تردید نگاه میکرد و آنها را مخل دیانت میدانست، حسین را به مدرسهی دارالشفاء و صدر تهران فرستاد تا علوم قدیمه را بیاموزد. حاج حسین ملک، در دورهای دور از چشم پدر به مدرسهی فرانسوی آلیانس رفت تا زبان فرانسه را بیاموزد.
*** کتابخانهای در اختیار اهل فن و دانش
ملک حدود سال 1278 شمسی کتابخانهای فراهم آورد که ابتدا در مشهد بود و سپس به خانهی پدری او در بازار بینالحرمین تهران منتقل شد تا در اختیار اهل دانش و فن باشد. در سال 1316 آن را وقف آستان مقدس امام رضا (ع) کرد.
حاج حسین ملک در سالهای پایانی عمر خود، ملکی در محوطه باغ ملی تهران خرید تا موزه و کتابخانه را به ساختمانی بزرگتر منتقل کند. گرچه عمر حاج حسین ملک به افتتاح این ساختمان و موزه قد نداد، اما وقفنامه قرص و محکمی که او برای ساخت این موسسه و نگهداری از آن و همچنین تامین هزینهها از طریق موقوفات تهیه کرده بود، این موزه را تا امروز سرپا نگه داشته است.
حاج حسین ملک همچنین املاک و مستغلات زیادی را در تهران و خراسان وقف امور خیریه و عام المنفعه کرده و بدین ترتیب در جایگاه بزرگترین واقف تاریخ معاصر ایران نشسته است. این واقف بزرگ در مرداد ماه سال 1351 شمسی در سن 101 سالگی چشم از جهان فرو بست و در حرم امام رضا (ع) به خاک سپرده شد. از او پنج دختر به یادگار مانده است.
*** سکههای راوی
مجموعهی سکههای موزهی ملک، شامل سه هزار قطعه سکه و مدال ایرانی است که از سدهی ششم پیش از میلاد تا دوران معاصر را در بر میگیرد. اولین سکههای استاندارد جهان که در لیدیه، در آسیای صغیر با مخلوطی از طلا و نقه ساخته شدند در این موزه به چشم میخورد. اینها سکههایی است که کوروش هخامنشی با فتح آسیای صغیر، با خود به ایران آورد.
با دقت بر نقشهای حک شده بر روی گنجینه سکههای موزه ملک، میتوان تاریخ را مرور کرد. هخامنشیان، با راندن کشتی بر دریا، نقش این اتفاق را روی سکهها حک کردند. تحولات مذهبی مثل پذیرش رسمی دین زرتشت و یا اسلام، روی سکهها خود را نشان داده. سکههای قدیمی، روایتگر تاریخ هستند.
*** نمایشگاههایی در دل موزه
نمایشگاه خاندان غفاری و کمالالملک به همراه شجره نامهای از خاندان غفاری که بر روی دیوار نصب شده است، آغاز میشود. تعدادی از آثار هنری هنرمندان این خاندان، به ویژه محمد غفاری، (همان کمال الملک معروف) در این بخش به نمایش گذاشته شده. در این گالری میتوانید تعدادی از نقاشیهای استاد کمال الملک را که آثار نیمهتمام او هستند تماشا کنید. همچنین استفاده از تکنولوژی روز در این موزه، امکان جست و جوی بیشتر در اطلاعات مربوط به خاندان غفاری و همچنین نقاشیهای ارزشمند هنرمندان این خاندان فراهم شده است.
*** قلمدانهای لاکی
نمایشگاه دائمی عزت ملکخانم، دختر حاج حسین ملک، یکی از گنجینههای بینظیر آثار لاکی و قلمدانها را برای تماشا دارد. جلدهای لاکی و صندوقچههایی که برای تزئین آن از آثار لاکی استفاده شده، قلمدانها و ابزارهای مرتبط با نگارش در دوره قاجار و ... گوشهای از این آثار دیدنی هستند. روی این آثار طرحهایی از گل و مرغ، طرح شکارگاه، تفرجگاه و ... به چشم میخورد که با هنرمندی و ظرافت نقاشی شده است. همچنین تالاری در موزه ملک به نمایش آثار خوش نویسی استادان بزرگ اختصاص پیدا کرده است.
یکی از جذابترین بخشهای این نمایشگاه، نمایشگاه ادواری «تک اثر» است؛ نمایشگاهی که آثار کمتر دیده شده موزه ملک را به نمایش میگذارد. نمایشگاه تمبر موزه ملی ملک، نگاهی به تمبرهای تاریخی دارد و همچنین امکان ساخت تمبرهای شخصی دیجیتال را برای مخاطبان فراهم کرده است.
*** گنجینههای ملک
حاج حسین ملک به فرشهای نفیس و تاریخی علاقه زیادی داشت. برای همین نمونههایی از فرشهای قدیمی و همچنین قالی و پارچه و ... را میتوان در گنجینه حاج حسین ملک دید. ظروف قدیمی، لوستر و مبلمان، گلدانهای عتیقه و دیگر وسایل ارزشمند هم در میان این گنجینه به چشم میخورد. یکی از دیگر بخشهای دیدنی موزه ملک، نمایشگاه حاج حسین ملک است که به معرفی شخصیت او، موقوفات و جغرافیای آنها، نمایش آثار شخصی و دستنوشتههای او میپردازد. در این قسمت از موزه میتوانید نمایی از خانه حاج حسین ملک را که عینا از خانه شخصی او در بازار تهران ساخته شده به همراه مبلمان این خانه ببینید.
یکی از ارزشمندترین اسنادی که در این موزه نگهداری میشود، عقدنامه امیرکبیر با دختر ناصرالدین شاه است که با خطی طلاکوب و حاشیههای اسلیمی و نفیس نگارش شده است.
***بچهها این موزه را دوست دارند
موزه ملک از معدود موزههای شهر تهران است که برای کودکان به عنوان مخاطبان جدی خود برنامهریزی دارد. بازدیدهای گروهی کودکان از این موزه با شرکت در کارگاههای آموزشی همراه است یا بازیها و سرگرمیهای سادهای که تماشای یک موزه سکه و تمبر را برای آنها به گردشی جذاب تبدیل میکند؛ موزهای که به خودی خود و بدون هیچ برنامه خلاقانهای ممکن است برای بزرگترها هم کسلکننده باشد.
***کتابخانه ی عمومی و تالار محققان ملک
کتابخانهی ملک، از آن کتابخانه های غنی کشور در زمینه ی نسخههای خطی است. 19هزار عنوان نسخه ی خطی نادر و نفیس، آن را در کنار کتابخانهی ملی و کتابخانه ی آستان قدس رضوی و کتابخانهی مجلس، کتابخانه ی مرکزی دانشگاه تهران و کتابخانهی مرحوم آیت الله مرعشی نجفی، به یکی از شش گنجینهی بزرگ نسخ خطی ایران تبدیل کرده است.
در بخش مطبوعات کتابخانهی ملک، آرشیوی از مطبوعات کشور وجود دارد. دوهزار جلد نسخهی خطی، 12 آلبوم عکس در بیش از سیصد قطعه، پنجاه فقره سند و هفتاد قطعه نقشه، هفتاد عنوان نشریه در دویست و هفتاد مجلد از جمله آثار دیجیتالی است که در این کتابخانه در دسترس پژوهشگران قرار گرفته.
تالار محققان در طبقه بالای موزه، و درست مشرف به محوطه میدان مشق قرار دارد؛ فضایی که حضور در آن هم فال است و هم تماشا.آنچه این موزه را از بسیاری از موزههای کشور مستثنا میکند، طراحی و نورپردازی فضای داخلی موزه مطابق با استانداردهای بین المللی است که جلوه زیبایی به این ساختمان داده است.
***ساعت کار موزه در نوروز 1401
برای رفتن به این موزه و کتابخانه کافیست خود را به خیابان امام خمینی (ره)، سردر باغ ملی، خیابان ملل متحد برسانید. این موزه در ایام نوروز در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه سوم و چهارم و شنبه تا پایان پنجشنبه ششم تا یازدهم فروردین 1401 خورشیدی از ساعت 10 تا ساعت 17 میزبان علاقه مندان به بازدید است.
مطالب مرتبط
- علی تجویدی؛ نوازنده صاحب سبک و خالق آهنگهای اصیل ایرانی
- دانلود سئوالات و پاسخنامه آزمون کارشناسی ارشد مجموعه زبان فرانسه سال 97
- درباره کمالالملک
- جذب مدرس در کانون زبان ایران
- دانلود سئوالات آزمون کارشناسی ارشد زبان فرانسه سال 97
- دانلود سئوالات آزمون کارشناسی ارشد زبان فرانسه سال 97
- کتاب مکالمات روزمره فرانسه
- کتاب بازار جدید ارز دیجیتال
تگها
مطالب پربیننده
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- کتاب پیوند زخم خورده
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- خلاصه کتاب سواد بصری