مقالات ویروس کرونا

خیز امیکرون در سایه غفلت و بی‌توجهی

خیز امیکرون در سایه غفلت و بی‌توجهی

 نگرانی‌ها از شیوع امیکرون و پیک جدید کرونا با کاهش رعایت پروتکل‌های بهداشتی و عادی انگاری مردم نسبت به این موضوع در رسانه‌های داخلی مورد توجه و بررسی قرارگرفته است.

 نگرانی‌ها از شیوع امیکرون و پیک جدید کرونا با کاهش رعایت پروتکل‌های بهداشتی و عادی انگاری مردم نسبت به این موضوع در رسانه‌های داخلی مورد توجه و بررسی قرارگرفته است.

رسانه‌های کشور نوزدهم آذر ۱۴۰۰ خورشیدی به موضوع امیکرون پرداختند و اصولگرایان، اعتدالگرایان و اصلاح‌طلبان هر کدام گزارش، یادداشت و مصاحبه‌هایی در این خصوص منتشر کرده‌اند که در ادامه بخشی از آنها رصد می‌شود.

 

رسانه‌های اصول‌گرا

سخنان رییس جمهوری

به گزارش روزنامه کیهان رئیس‌جمهوری در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا با قدردانی از تلاش‌های همه دست‌اندرکاران بخش بهداشت و سلامت کشور، گفت: کمبودی در زمینه واکسن‌ کرونا نداریم. کلاس‌های درس و امتحانات حضوری شود.

 آیت‌الله رئیسی گفت: با توجه به کاهش چشمگیر موارد ابتلا و فوتی، ستاد ملی مقابله با کرونا تصمیم گرفت که کلاس‌های درس و امتحانات مدارس و دانشگاه‌ها به شکل حضوری برگزار شود که باید دستگاه‌های مسئول اجرای آن را پیگیری کنند.

وجود کاهش موارد بیماری و فوتی همه باید شیوه‌نامه‌ها و اصول بهداشتی را به دقت رعایت کنند تا زنجیره سویه جدید بیماری کرونا نیز قطع شود.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه کارکنان ادارات و دستگاه‌های دولتی باید بیش از دیگران در رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی کوشا باشند، افزود: طبق گزارش‌های ارائه شده در کشور هیچ کمبودی در زمینه واکسن، چه واکسن‌های ساخت داخل و چه واکسن‌های وارداتی وجود ندارد و از همه دعوت می‌کنم نسبت به تزریق دز سوم واکسن اقدام کنند تا به شکل موثرتری از سلامت جامعه صیانت کنیم.

رئیسی از اقدامات انجام شده برای کنترل تردد از مرزهای کشور تشکر کرد و اظهار داشت: از همه مسئولان مربوطه و از جمله استانداران می‌خواهم که همچنان با حساسیت از تردد در مرزهای کشور مراقبت کنند و به ویژه ورود افراد را به طور دقیق کنترل کنند تا با ورود افراد مبتلا به کرونا دچار مشکل نشویم.

رئیس‌جمهور ادامه داد: تصمیم‌گیری درباره محدودیت‌های وضع شده برای ورود اتباع برخی کشورهایی که سویه اُمیکرون در آنها فراگیر شده به ایران به وزارت کشور و قرارگاه مربوطه واگذار می‌شود تا حسب وضعیت نسبت به ادامه یا رفع این محدودیت‌ها تصمیم‌گیری‌های مقتضی انجام شود.

 

خطر مرگ اُمیکرون!

روزنامه وطن امروز در گزارشی به چالش‌های تشخیص آزمایشگاهی اُمیکرون در کشور و کم‌توجهی مردم به رعایت پروتکل‌های بهداشتی پرداخت و آورد: اُمیکرون مثل سویه‌های قبلی هم بستری می‌کند و هم می‌کُشد.

نگرانی مردم از شیوع کرونا کاهش یافته و این یک خبر نگران‌کننده محسوب می‌شود؛ بویژه در شرایطی که سویه قدرتمند اُمیکرون برخلاف سویه‌های پیشین بدون اینکه آمار و ارقامی از حضورش در ایران به جا بگذارد، در حال پیشرفت و سرایت است!

با کاهش آمار فوتی‌ها و مبتلایان به کرونا در هفته‌های اخیر، تعداد قابل توجهی از مردم رعایت اصول بهداشتی را به فراموشی سپرده یا نسبت به آن کم‌توجه شده‌اند. این در حالی است که سویه اُمیکرون فعلا در ایران رد پایی از آمار مبتلایان به جا نمی‌گذارد و اگر اینچنین نبود، قطعا روی نمودارها و جدول‌های آماری شاهد افزایش موارد ابتلا ‌بودیم. ۲ روز قبل سازمان جهانی بهداشت به صراحت اعلام کرد که «اُمیکرون مثل سویه‌های قبلی هم بستری می‌کند و هم می‌کُشد». این یک هشدار جدی است به همه افرادی که تصور می‌کنند سویه جدید اُمیکرون چندان قوی و قابل اعتنا نیست!

این روزها در گوشه و کنار حرف‌هایی مبنی بر خطرناک نبودن سویه اُمیکرون می‌شنویم. همین حرف‌ها وقتی به شکل شایعه در جامعه پخش می‌شود تبعات خطرناک اجتماعی به دنبال خواهد داشت که جان و سلامت عموم مردم را تهدید می‌کند. عبدی محمود، از کارشناسان سازمان جهانی بهداشت هفته گذشته در یک کنفرانس مطبوعاتی در دفتر سازمان ملل در ژنو اعلام کرد بر اساس مطالعات انجام شده نوع جدید ویروس کرونا موسوم به اُمیکرون بیشتر بخش‌های فوقانی بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

 

چرخش امیکرون در کشور

روزنامه صبح نو در مطلبی با اشاره به آمار ابتلا و فوتی‌های کرونا در ایران نوشت: آمار ابتلا و فوتی‌های کرونا در ایران به همراه درصد رعایت پروتکل‌ها هر روز کاهش می‌یابد.

وضعیت آرام کرونایی در ایران هر روز با اخبار جدید و امیدوارکننده تداوم می‌یابد. دیروز خبر رسید که بعد از گذشت ۶۱۴روز تعداد بیماران تازه شناسایی‌شده کرونا در کشور سه‌رقمی شد و به ۷۰۱بیمار جدید رسید اما درعین‌حال باید نگران روزهای پیش رو هم بود چراکه به گفته مسوولان درمان کشور، امیکرون همین حالا هم در کشور در حال چرخش است و تاکنون ۴۶۷ بیمار مبتلا به امیکرون در ایران شناسایی شده است. نکته جالب‌توجه اینکه همچنان واکسیناسیون و رعایت پروتکل‌های بهداشتی به‌عنوان بهترین ابزارهای مقابله با کرونا معرفی می‌شوند اما برخی نه به واکسن توجه دارند و نه به ماسک زدن. برخی هم حتی به دنبال دریافت کارت واکسن جعلی هستند.

 

نیمی از مبتلایان به کرونا هیچ علامتی ندارند

به گزارش مشرق احمد مهری اپیدمیولوژیست و کارشناس بهداشت عمومی گفت: شواهد نشان می دهند واریانت امیکرون مسری‌تر از کرونای دلتا است. مسئله این است که مطالعات اخیر نشان داده اند بین ۴۰ تا ۵۰ درصد از افراد مبتلا به کووید-۱۹ فاقد هرگونه علامت اند؛ اما تست کرونای آن‌ها مثبت خواهد شد که بسیار نگران کننده است. برای مقابله با این جهش باید زنجیره واکسیناسیون در کشورها با سرعت کافی به حداقل به ۸۵ درصد برسد تا از چرخش ویروس در جامعه جلوگیری شود. این مسئله باید همگام با توزیع برابر واکسن در تمام کشورهای جهان پیش برود.

 

رسانه‌های اعتدال‌گرا

میزان ابتلا به سویه جدید امیکرون در روند صعودی البته کم شتاب رو به افزایش

روزنامه حمایت در گزارشی با تاکید بر نبود کمبود در تامین واکسن کرونا، نوشت: با کاهش آمارهای ابتلا و فوت ناشی از بیماری کووید۱۹، اگرچه میزان ابتلا به سویه جدید اومیکرون در روند صعودی البته کم شتاب رو به افزایش است، اما با تداوم واکسیناسیون و تزریق دوز سوم به افراد انتظار می‌رود به زودی تعداد موارد ابتلا به کرونا به کمترین میزان خود برسد، این در حالی بوده که خوشبختانه در زمینه تامین واکسن نیز در کشور کمبودی وجود ندارد.

به‌رغم تداوم روند واکسیناسیون و واکسینه شدن تعداد قابل توجهی از مردم کشورمان اما در روزهای گذشته برخی زمزمه‌ها در زمینه کمبود واکسن مطرح شده بود. شایعاتی که به بحث ممنوعیت واردات واکسن بازمی‌گشت و البته کمبود واکسن آسترازنکا در مراکز واکسیناسیون نیز به آن دامن زده بود. خبری که البته به دنبال طرح آن بهرام دارایی، رییس سازمان غذا و دارو آن را رد کرد و گفت که قرار نیست واردات واکسن‌های خارجی متوقف شود، چراکه ما میلیاردها دلار به کوواکس سازمان بهداشت جهانی برای دریافت واکسن کرونا، پول داده‌ایم که به وقت اضطرار به ما تحویل نداده‌اند. حالا باید این محموله‌های خریداری شده به ایران فرستاده شود. وی با بیان این توضیحات تاکید کرد که قرار نیست ممنوعیتی برای واردات این واکسن‌ها داشته باشیم. حتی ممکن است محموله‌های واکسن‌های اهدایی از سایر کشورها به ایران وارد شود.

به این ترتیب و با بیان این اظهار نظرها تلاش شد تا دلنگرانی‌های احتمالی در این زمینه برطرف شود، این در حالی بوده که روز گذشته نیز آیت‌الله سید ابراهیم رییسی، رییس‌جمهور  در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا ضمن بیان این مطلب که طبق گزارش‌های ارائه شده در کشور هیچ کمبودی در زمینه واکسن، چه واکسن‌های ساخت داخل و چه واکسن‌های وارداتی وجود ندارد، این اطمینان خاطر را داد که در این زمینه دغدغه‌ای نیست و همه افراد می‌توانند نسبت به تزریق دوز سوم واکسن اقدام کرده تا به شکل موثرتری از سلامت جامعه در برابر این ویروس منحوس صیانت شود.

 

اثربخشی قابل توجه دوز سوم واکسن کرونا در مقابله با امیکرون

روزنامه همشهری در مطلبی با اشاره به آمار میانگین ابتلا به کرونا در دنیا که ۶۵ درصد افزایش و در ایران ۲۶درصد کاهش، یافته نوشت: جهان درگیر کرونا، ‌ایران زیر چتر واکسن. در حالی که در جهان، اروپا و آمریکا به کانون اصلی بحران کرونا تبدیل شده‌اند ایران با واکسیناسیون گسترده توانسته این بیماری را تا حد زیادی مهار کند. جدیدترین نتایج تحقیقات جامعه علمی دنیا حاکی از اثربخشی قابل توجه دوز سوم واکسن کرونا در مقابله با اومیکرون است. براساس اعلام آژانس امنیت سلامت انگلستان تزریق دوز سوم یا بوستر می‌تواند در ایجاد ایمنی بالا و مقابله با نوع حاد ابتلا به اومیکرون در افراد بالغ و سالمندان تأثیرگذار باشد. آنها اعلام کرده‌اند که حدود ۳ماه پس از دریافت دوز سوم، میزان بستری در بیمارستان در افراد بیش از ۶۵سال، ۹۰درصد کاهش خواهد یافت. این در حالی است که آمار ابتلا به اومیکرون هم در کشور ما شیب افزایشی کندی دارد و براساس اعلام وزارت بهداشت تا ظهر دیروز تعداد موارد قطعی مبتلا به کووید-۱۹ با واریانت اومیکرون به ۴۶۷ مورد در ۲۲استان رسیده است. ۵استان هم با بیشترین ابتلا در صدر قرار دارند؛ هرمزگان: ۱۲۲ مورد، تهران: ۸۵ مورد، خراسان رضوی: ۷۸ مورد، اصفهان: ۳۸ مورد و مازندران: ۳۶ مورد. این در حالی است که انتظار از افزایش موارد ابتلا به اومیکرون بیش از این عدد بوده و در ابتدای شناسایی این ویروس در کشور، بسیاری از متخصصان نسبت به روند انفجاری ابتلا به این سویه جدید هشدار می‌دادند.

 

هشدار درباره فراگیری امیکرون

به گزارش خبرآنلاین، دکتر «فاطمه ترکمان اسدی» معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با اشاره به موارد مثبت ابتلا به ویروس نوع اُمیکرون در سطح استان، گفت: تزریق به موقع واکسن کرونا و همچنین رعایت دقیق و کامل دستورالعمل‌های بهداشتی نقش بسیار موثری در جلوگیری از افزایش آمار و ارقام ابتلا به این نوع از ویروس دارد.

وی با اشاره به اینکه سویه جدید اُمیکرون به استان همدان نیز وارد شده است، اظهار داشت: تنها راه جلوگیری از افزایش شمار مبتلایان به این سویه‌ کرونا رعایت پروتکل‌های بهداشتی است.

 

رسانه‌های اصلاح‌طلب

ماجرای فروش کارت واکسیناسیون کرونا چه بود؟

به گزارش روزنامه شرق علیرضا رحیم‌نیا مدیرکل دفتر بازرسی، ارزیابی عملکرد و پاسخ‌گویی به شکایات وزارت بهداشت درباره مباحث مطرح‌شده مبنی بر فروش کارت واکسن کرونا و بررسی‌های وزارت بهداشت در این زمینه، گفت: در یک مورد ۲۳ نفر دارای کارت واکسن جعلی شناسایی کردیم که در مقابل واکسیناسیون ۱۲۰ میلیون دز بسیار ناچیز است.

ما نظارت کامل و جامع در زمینه واکسیناسیون داریم و دوستانی از بازرسی در فرودگاه‌ها هستند و هر واکسنی که می‌خواهد وارد شود، بررسی می‌شود و تا تحویل به دانشگاه‌ها ما در جریان هستیم.

وی درباره مباحث مطرح‌شده مبنی بر فروش کارت واکسن گفت: بحث فروش کارت واکسن بدون تزریق واکسن را هم بررسی کردیم و موردی با کمک یکی از خبرگزاری‌ها شناسایی کردیم که مبلغی می‌گرفتند و کارت صادر می‌کردند، ولی تعداد این کارت‌های صادرشده خیلی کم است که هیچ تأثیری در اعتماد عمومی به کارت واکسن ایجاد نمی‌کند. در یک مورد ۲۳ نفر دارای کارت واکسن جعلی شناسایی کردیم که در مقابل واکسیناسیون ۱۲۰ میلیون دز بسیار ناچیز است.

 

ایران برای مقابله با کرونا پس از ۵۰ سال از بانک جهانی وام می‌گیرد

آرمان ملی در گزارشی نوشت: ایران برای مقابله با کرونا پس از ۵۰ سال از بانک جهانی وام می‌گیرد. این اتفاق در چند روز گذشته و با وجود تحریم‌ها و مخالفت‌های آمریکا صورت گرفت و روز گذشته رئیس سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران از تصویب اعطای وام ۹۰ میلیون دلاری به ایران در بانک جهانی برای مقابله با بیماری کرونا خبر داد.

نکته قابل تامل در این رابطه، شفافیت مالی در خصوص هزینه‌کرد این وام است. در شرایطی که سال گذشته رهبر معظم انقلاب با برداشت یک میلیارد یورو از صندوق توسعه ملی موافقت کردند، اما کسی متوجه نشـــد که این پول در کدام بخش کنترل کـــرونا هزینه شد. کمک بانک جهانی در شرایطی به ایران اعطا می‌شود که کشورمان درخصوص وضعیت تامین وسایل پزشکی و افزایش شیوع سویه جدید کرونا (اُمیکرون) قرار دارد. در روزهای پیش نیز دفتر سازمان بهداشت جهانی در ایران اعلام کرد: «۶ دستگاه از تجهیزات پیشرفته توالی‌یابی ژنومی با تکنولوژی نسل بعدی برای شناسایی سویه‌های مختلف ویروس‌ها از جمله امیکرون را از طریق کمک مالی جمهوری فدرال آلمان تهیه و به وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی کشور اهدا کرده است.» اما به‌باور کارشناسان، کیت‌های شناسایی امیکرون در کشور درصد بالایی از اشتباهات را دارند. این در حالی است که آخرین آمار مبتلایان به اومیکرون در کشور نشان می‌دهد این سویه خطرناک در کل کشور چرخیده است.

با این حال و بر اساس آنچه که سخنگوی بانک جهانی اعلام کرده، این کمک مالی برای تهیه تجهیزات ضروری پزشکی با هدف کمک به ایران در مقابله با همه‌گیری بیماری کووید- ۱۹ استفاده خواهد شد. با این حال نحوه هزینه کردن این کمک، از سوی سازمان بهداشت جهانی مدیریت و نظارت خواهد شد و این مبلغ مستقیما به بودجه ایران اضافه نمی‌شود. با شیوع ویروس کرونا، دولت گذشته خواستار دریافت وام ۵ میلیاردی از صندوق بین‌المللی پول شده بود، اما به دلیل تحریم‌ها این پول پرداخت نشد.

 

شرایط خوب است اما فریب نخوریم

روزنامه آفتاب یزد در گزارشی با اشاره به بازتاب کاهش آمار مرگ و میر کرونایی در کشور نوشت: حضور کرونا در کشور دوساله شده است، ویروسی که رحم ندارد و خیلی سریع فرد را درگیر می‌کند. در این مدت کشورمان شاهد پیک‌های متعددی از این بیماری بوده است، پیک‌هایی که هر بار جان‌های بسیاری را می‌گرفت به طوری که تا مرز مرگ ۷۰۰ نفر از هموطنانمان هم رفت. البته خیلی‌ها را هم روانه بیمارستان کرد. هنوز هم کرونا با سویه‌های مختلفش در کشور وجود دارد اما مدتی است که آمار مرگ و میر و مبتلایان به پایین‌ترین حد خود رسیده است و این مسئله هم بر می‌گردد به واکسن‌های کرونایی که مردم زده اند. البته تلاش دولت در زمینه واردات واکسن به کشور را هم نمی‌شود نادیده گرفت. در حال حاضر میزان مرگ‌ومیر بر اثر کرونا به زیر ۵۰ نفر در روز رسیده حتی برخی از استان‌ها روزهای بدون فوتی را نیز داشته اند. اما این بدان معنا نیست که سهل انگاری کنیم و با رعایت نکردن پروتکل‌های بهداشتی که عنوان می‌شود کمتر شده است، دوباره روزهای سیاه کرونایی را به کشور برگردانیم به خصوص حالا که با سویه جدیدی چون اومیکرون روبه‌رو هستیم.

 

جمع‌بندی

رسانه‌های اصول‌گرا در مطالب خود به عادی انگاری مردم از شیوع کرونا و نگرانی از این موضوع پرداختند و همچنین خطر مسری‌تر بودن واریانت امیکرون را از کرونای دلتا گوشزد کردند. رسانه‌های اعتدال‌گرا در مطالب خود میزان ابتلا به سویه جدید امیکرون در روند صعودی البته کم شتاب را اعلام کردند و بر اثربخشی قابل توجه دوز سوم واکسن کرونا در مقابله با امیکرون پرداختند. شایعات درخصوص کارت واکسن و شرایط خوب اما فریبنده مهار کرونا از موضوعات مورد توجه رسانه‌های اصلاح‌طلب بود.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه