مقالات ویروس اومیکرون

هجوم اومیکرون به رواج عادی‌انگاری در جامعه

هجوم اومیکرون به رواج عادی‌انگاری در جامعه

 در حالی نگرانی‌ها نسبت به شروع پیک جدید سویه جدید کرونا، افزایش یافته که کارشناسان بر لزوم رعایت پروتکل‌های بهداشتی و واکسیناسیون کودکان زیر ۱۲ سال تاکید دارند.

 در حالی نگرانی‌ها نسبت به شروع پیک جدید سویه جدید کرونا، افزایش یافته که کارشناسان بر لزوم رعایت پروتکل‌های بهداشتی و واکسیناسیون کودکان زیر ۱۲ سال تاکید دارند.

رسانه‌های کشور هفتم آذر ۱۴۰۰ به میزان شیوع ویروس اومیکرون و میزان احتمال فراگیری آن پرداختند و اصولگرایان، اعتدالگرایان و اصلاح‌طلبان هر کدام گزارش، یادداشت و مصاحبه‌هایی در این خصوص منتشر کرده‌اند که در ادامه بخشی از آنها رصد می‌شود.

 

رسانه‌های اعتدال‌گرا

مقابله با اومیکرون در استان‌های جوان

روزنامه همشهری در گزارشی به ابتلای بیشتر جوانان به اومیکرون اشاره کرد و نوشت: ۲۶مورد مبتلا به سویه جدید کرونا در کشور شناسایی شده اند و طبق اعلام مسئولان هم اکنون استان های با جمعیت جوان بیشتر در معرض خطر این بیماری قرار دارند.

جدیدترین سویه کرونا یعنی اومیکرون این روزها در استان های مختلف در حال چرخش و آمار ابتلا به این ویروس جدید در حال افزایش است و بیم آن می رود که به زودی با خیل عظیم مبتلایان به این گونه مواجه شویم. در این شرایط سعید کریمی، معاون درمان وزارت بهداشت اعلام کرده است اومیکرون جوان ها را بیشتر درگیر می کند و به همین دلیل سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان که نسبت به سایر استان ها جمعیت جوان بیشتری دارند، باید مراقب باشند. جمعیت جوان یعنی افراد ۱۸ تا ۳۵ ساله بیشتر ممکن است اومیکرون بگیرند؛ ویروسی که مثل انواع کرونا با مسافران خارجی وارد کشور شده است.

 

رسانه‌های اصول‌گرا

بیم از دومینوی اومیکرون

روزنامه جوان در گزارشی با تاکید بر اینکه اومیکرون می‌تواند باعث شروع پیک جدید کرونا شود،‌ آورده است: برخی به خیال اینکه اُمیکرون قدرت کشندگی بالایی ندارد نسبت به رعایت پروتکل‌های بهداشتی کم‌توجهند در حالی که چنین نیست و این ویروس همچنان خطرناک است. معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به فراگیری ویروس اُمیکرون در دنیا، گفت: متاسفانه بسیاری فکر می‌کنند این سویه قدرت کشندگی ندارد اما در عمل این ویروس با قدرت سرایت بسیار بالایی که دارد می‌تواند باعث شروع پیک جدیدی در کشور شود. کمال حیدری به فراگیری ویروس اُمیکرون در دنیا و ورود آن به کشورمان اشاره کرد و گفت: باید با جدیت در رعایت پروتکل‌های بهداشتی و همچنین نظارت کامل بر مدارس، برگزاری برنامه‌های هنری و دیگر مراسم این وضعیت را کنترل کنیم.

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه «اُمیکرون» در دنیا شکل انفجاری به خود گرفته است، گفت: این سویه از ویروس در کشور ما فعلا مراحل اولیه را طی می‌کند و امیدواریم بتوانیم از گسترش انفجاری آن جلوگیری کنیم.

دکتر محمدمهدی گویا در نشست خبری آنلاین، در پاسخ به سوالی درباره امکانات تشخیص سویه اُمیکرون گفت: ما امکان تشخیص انواع بیماری‌های ویروسی دستگاه تنفسی در کودکان و بزرگسالان در کشور را داریم.

وی ادامه داد: گسترش سویه اُمیکرون در دنیا شکل انفجاری به خود گرفته است. در کشور ما فعلا مراحل اولیه را طی می‌کند و امیدواریم بتوانیم از گسترش انفجاری این بیماری در کشور جلوگیری کنیم و همه تلاش ما در این راستاست. اقدامات سختگیرانه زیادی در این زمینه در نظر گرفته و اجرا کرده‌ایم. برخی از این اقدامات مربوط به مرزهای زمینی، هوایی و دریایی است که ستاد ملی کرونا دستورات لازم را صادر کرده است و تمام وزارتخانه‌ها و سازمان‌های درگیر موظف به اجرای دستورالعمل‌ها شدند.

 

افزایش تعداد مبتلایان و افراد مشکوک به اومیکرون

روزنامه حمایت در گزارشی به هشدار کارشناسان نسبت به پیک جدید کرونا پرداخت و آورده است: مسعود یونسیان، عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا بیان کرده است؛ با توجه به اطلاعات فعلی هنوز افزایش بستری و مرگ را در سویه اومیکرون نداشتیم ولی به رغم این نکته ما در نامه کمیته اپیدمیولوژی و پژوهش کمیته علمی کرونا هم به این موضوع تاکید کردیم که باید آمادگی کامل مقابله با شــرایط روزهای آینده را داشته باشیم. زمانی که شیب رو به بالایی بستری و حتی ابتلا را ببینیم، دیگر برای پیشــگیری دیر است. در پنج موج گذشته پیشگیری به معنای واقعی کلمه که سبب جلوگیری از بروز پیک شود را نداشتیم و هربار آنقدر درنگ می کردیم که تعداد بستری و مرگ افزایش یابد تا رفتار واکنشی داشته باشیم.

موضوعی که کمال حیدری، معاون بهداشت وزارت بهداشت هم از زاویه دیگری به آن نگریسته است، اینکه متاسفانه بسیاری فکر می کنند این سویه قدرت کشندگی ندارد، اما در عمل این ویروس با قدرت سرایت بسیار بالایی که دارد می تواند باعث شروع پیک جدید در کشور شود. براین اساس باید با جدیت پروتکل های بهداشتی رعایت شود، همچنین پیگیری و نظارت های کامل بر مدارس، برگزاری برنامه های هنری و ... اعمال شود.

 

۱۷ روز برای قرمز شدن ایران کافیست!

روزنامه جوان در گزارشی به قدرت انتقال و سرایت اومیکرون، اشاره کرد و نوشت: اومیکرون وارد ایران شد و کم‌کم از استان‌های مختلف سر برمی‌آورد. به گفته ستاد ملی مقابله با کرونا این سویه می‌تواند ظرف ۱۷ روز در تمام استان‌ها منتشر شود زیرا قدرت انتقال و سرایت آن سه برابر کرونا دلتاست.

با اینکه بسیاری از استان‌ها به رنگ سفید و آبی خود می‌نازند و از اینکه توانسته‌اند بعد از گذشت ماه‌ها کرونا را به زانو دربیاورند، اما مسئولان ستاد ملی پیشگیری و مقابله با کرونا، اعلام کرده‌اند: با انتشار سویه اومیکرون ویروس کرونا، ظرف چند هفته وضعیت کرونایی استان‌ها ممکن است به یک نقشه قرمز کرونایی تبدیل شود.» این اتفاق اصلاً دور از انتظار نیست زیرا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، ورود اولین مورد از سویه جدید اومیکرون به ایران را که از آفریقای جنوبی آغاز شده بود، تأیید کرده است. کرونا تاکنون چهار جهش ژنتیکی خطرناک شامل آلفا، بتا، گاما و دلتا داشته و اومیکرون جدیدترین نسخه جهش یافته این ویروس است. سویه‌ای که به گفته ستاد ملی مقابله با کرونا ظرف ۱۷ روز می‌تواند به سویه غالب در کشور تبدیل شود، قدرت انتقال و سرایت آن سه برابر کرونا دلتا بوده و رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی اعم از فاصله‌گذاری فیزیکی، استفاده از ماسک و پرهیز از تجمعات به منظور پیشگیری از پیک مجدد بیماری باید مورد توجه قرار بگیرد.

 

ایران چگونه از اومیکرون می‌گریزد؟

روزنامه ایران نیز در مطلبی به هشدار نسبت به پیک جدید کرونا پرداخت و نوشت: واریانت امیکرون به سرعت برق و باد در حال گسترش است. همزمان با اعلام زنگ خطر شیوع انفجاری امیکرون نرم‌افزار ماسک نیز روز گذشته معیار رنگ‌بندی کرونایی بر اساس شاخص بستری را تغییر داد. در رنگ‌بندی فوق‌العاده امیکرون، حتی تشخیص یک مورد ابتلای سرپایی به امیکرون می‌تواند رنگ یک شهر را به نارنجی تغییر دهد. متخصصان اپیدمیولوژیست هشدار می‌دهند؛ فورانی که اپیدمی با واریانت امیکرون به دنبال خواهد داشت، نگران کننده است. این گزاره که امیکرون مثل آتشفشانی است که در کمتر از ۱۵ روز طغیان خواهد کرد شرایط اپیدمی کووید۱۹ را با وجود روند کاهشی آمارهای ابتلا و فوتی در ایران بسیار شکننده کرده است. ۲۸ آذر اولین مورد ابتلا به سویه جدید ویروس کرونا در ایران تأیید شد و حالا با گذشت ۸ روز از ورود آن به کشور تعداد مبتلایان قطعی به امیکرون ۲۶ برابر شده است. شیوع انفجاری وغیر قابل گریز سویه جدید امیکرون خطرآفرینی پیک جدید کرونا را محتمل‌تر کرده است. طبق اعلام رئیس اداره بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت تا روز ۶ دی ماه، ۲۶ مورد ابتلا به سویه امیکرون در کشور شناسایی شده و ۱۲ مورد مشکوک نیز در دست بررسی است. همچنین تاکنون در شهرهای تهران، مشهد، بابل، اصفهان و هرمزگان امیکرون شناسایی شده است. احمد وحیدی وزیر کشور تأکید کرده است؛ در صورت رشد قابل توجه این سویه مجبور به اعمال محدودیت‌های جدید هستیم.

متخصصان اپیدمیولوژیست بارها اعلام کرده‌اند برای پیش‌بینی دقیق اپیدمی باید مؤلفه‌های میزان رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی در جامعه، موارد مثبت روزانه و مراجعات سرپایی مورد توجه قرار گیرد تا شرایط کرونایی هر شهرستان به صورت شفاف‌تر منعکس و برنامه ریزی‌های لازم انجام شود؛ اینکه برای هر گونه اقدامات مقابله ای و واکنش سریع باید ملاک رنگ‌بندی کرونایی به لحاظ شاخص بستری تغییر کند و  ابتلای سرپایی ملاک قرار گیرد.

علیرضا ناجی، رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز نسبت به شاخص‌های رنگ‌بندی کرونایی گلایه می‌کند و به «ایران» می‌گوید: از یک و نیم سال پیش از ستاد ملی کرونا در دولت قبلی درخواست کردیم معیار رنگ‌بندی را که بر اساس تعداد موارد مثبت بستری است تغییر دهند چرا که با این معیار رنگ‌بندی، دو هفته از مقابله با اپیدمی عقب می‌افتیم. او می‌گوید: در معیار جدید رنگ‌بندی بر اساس موارد بروز روزانه مثبت، مراجعات سرپایی به مراکز درمانی و پایش‌های ژنتیکی تغییر می‌کند.

 

واکسیناسیون زیر ۱۲ ساله‌ها اومیکرون را زمین‌گیر می‌کند

از آنجا که اخباری مبنی‌بر ابتلای بیشتر و شدیدتر کودکان به اومیکرون منتشر می‌شود سیدعلیرضا ناجی رئیس مرکز ویروس‌شناسی بیمارستان مسیح دانشوری در گفت‌وگو با روزنامه فرهیختگان در ارتباط با این موضوع و همچنین لزوم واکسیناسیون کودکان گفت: قبلا که واکسیناسیون انجام نشده بود و ویروس نگشته بود، شاهد بودیم افرادی در گروه سنی بزرگسالان بیماری را نشان می‌دادند و شناسایی می‌شدند. منتها واریانت‌های مختلف نشان دادند این امر تغییر کرد و سرعت انتقال بالاتر رفت و میزان ویروس بیشتری منتقل شد و گروه‌های سنی پایین هم مورد هدف قرار گرفتند. وقتی واکسیناسیون شروع شد از گروه سنی بالا شروع شد و خواه‌ناخواه ویروس با فشاری که دارد به‌سمت گروه‌هایی سوق داده می‌شود که واکسیناسیون نشده‌اند. یکی از مواردی که الان خیلی تاکید داریم محصلان و کودکان واکسینه شوند به‌خاطر این امر است. چون ما ویروس‌ها را به‌خاطر ایمنی قوی که در افراد ایجاد کردیم و احتمال ایجاد عفونت را در آنها کم کردیم، به‌ سمت گروه‌هایی سوق دادیم که واکسن دریافت نکرده‌اند. برای همین باید گروه سنی ۱۷-۱۲ سال واکسینه شوند و تا الان خیلی بجاست این گروه سنی را بشکنیم و پایین ‌تر بیاوریم و بسته زیر ۱۲سال را ارائه دهیم. در پیک‌های یک، دو و سه توجه کنید کودکان خیلی درگیر نبوده‌اند ولی در پیک چهارم و پنجم موارد زیادی از درگیری کودکان را داشتیم و یک‌سری سندرم‌هایی که قبلا کمتر دیده می‌شد الان شاهد هستیم. این اقدام عاقلانه است، هم به علت ایجاد ایمنی جمعی حاصل از واکسن و هم برای محافظت از کودکان که می‌خواهند مدارس را باز کنیم، حتما واکسیناسیون گروه سنی زیر ۱۲سال را با واکسن‌های مناسب باید انجام دهیم. واکسن‌هایی که در دنیا جواب داده‌اند. واکسن سینوفارم و پاستوکووک در کشورهایی همچون چین، امارات و... در گروه‌های سنی مختلف مجوز مصرف گرفته است، کارآزمایی بالای ۳ سال سینوفارم انجام می‌شود. در کشور چین این مجوز را دارد و در کوبا هم کودکان بالای دو سال با واکسن پاستوکووک واکسیناسیون انجام می‌دهند. در ایران الان اگر بخواهیم از داشته‌های خود استفاده کنیم هم سینوفارم و هم پاستوکووک است که می‌توان در کودکان استفاده کرد. می‌توان برنامه داشت که واکسن‌هایی همچون فایزر را وارد کرد تا از آنها استفاده کنیم.

 

رسانه‌های اصلاح‌طلب

شناسایی ۲۶ مبتلا به اومیکرون در ایران

به گزارش روزنامه شرق، دکتر محمدمهدی گویارئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت در نشست خبری آنلاین با تأکید بر لزوم رعایت پروتکل‌های بهداشتی، اظهار کرد: رعایت پروتکل‌ها هم به صورت فردی و هم به صورت جمعی اهمیت زیادی دارد. اکنون دو خوشه از این بیماران در تهران و خراسان داریم که داخل خانواده مبتلا شده‌اند و این نشان می‌دهد وقتی یک نفر در خانواده مبتلا می‌شود، بلافاصله دیگر اعضا هم مبتلا خواهند شد و تقاضا داریم که در خانه و جامعه و محل کار پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کنند. نباید اجازه دهیم وضعیت به‌گونه‌ای شود که باز هم با موج سنگین روبه‌رو شویم؛ زیرا موج‌ها بسیاری از خدمات بهداشتی و درمانی را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد. او در پایان درباره واکسیناسیون زیر ۱۲ سال، تصریح کرد: کمیته ملی واکسن نظر خود درباره استفاده از واکسن در کودکان زیر ۱۲ سال را صراحتا اعلام کرده است. واکسن‌های تولید داخل در کشور می‌توانند در این زمینه مورد استفاده قرار گیرند. ما طبق دستور رئیس‌جمهور محترم قرار است مستندات بیشتری در این رابطه جمع‌آوری کنیم که ستاد ملی کرونا متقاعد شود کودکان زیر ۱۲ سال هم واکسینه شوند.

 

علائم اومیکرون شبیه سرماخوردگی

روزنامه آرمان ملی در مطلبی به شباهت علائم اومیکرون با سرماخوردگی اشاره کرد و آورد: عفونت اومیکرون علائمی مشابه سرماخوردگی ساده دارد و ممکن است به این دلیل فرد تصور کند سرماخورده است و به‌راحتی با سایر افراد ارتباط داشته باشد؛ در صورتی‌که قدرت انتشار این، گونه بسیار بیشتر است. مطالعات نشان می‌دهد رایج‌ترین علائم شامل آبریزش‌بینی، سردرد، خستگی شدید یا خفیف، عطسه و گلودرد است و همین امر تشخیص اومیکرون را دشوار می‌کند. در این مطالعه آمده است با توجه به اینکه اومیکرون اغلب با سرماخوردگی اشتباه گرفته می‌شود، افراد باید به‌محض احساس علائم مشابه سرماخوردگی، در منزل بمانند و از تردد در بیرون اجتناب کنند. اومیکرون در انگلیس و آمریکا بیشتر است.

 

کاهش دلتا، افزایش اومیکرون تا پیک ششم

روزنامه آرمان ملی در مطلب دیگری به لزوم بازگشت محدودیت‌هایی مانند آموزش مجازی و دورکاری کارکنان اشاره کرد و نوشت: این روزها افزایش ابتلا به سویه جهش یافته اُمیکرون در استان‌های کشور می‌تواند در زمان کاهش سویه دلتا، بزرگ‌ترین زنگ خطری برای سویه‌ای باشد که ۵ تا ۱۰ برابر دلتا قدرت سرایت بیماری بیشتر دارد.

این در حالی است که مردم تا حد زیادی با افزایش واکسیناسیون و کاهش آمار روزانه، دچار سهل انگاری شده و کم کم پروتکل‌های بهداشتی و ماسک از روی صورت مردم حذف می‌شود و این بزرگ‌ترین خطر و دروازه ورود اُمیکرون به کشور است.

علیرضا ناجی، رئیس مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی دانشگاه علوم پزشکی بهشتی نیز گفته است که «با ورود سویه اُمیکرون به ایران باید احساس خطر کرد و دولت باید محدودیت‌هایی مانند آموزش مجازی و دورکاری کارکنان را بازگرداند، زیرا خطر شیوع تصاعدی و انفجاری سویه اُمیکرون در ایران وجود دارد. در این میان، مسعود یونسیان یکی دیگر از کارشناسان وزارت بهداشت نیز بر ضرورت بازنگری سریع اقدامات و مقررات تاکید کرده و گفته است زمانی که صحبت از دورکاری یا بستن مدارس و دانشگاه‌ها می‌شود، «نباید برای شش ماه یا یک سال آینده برنامه بریزیم، بلکه باید آمادگی تغییر برنامه‌ها را داشته باشیم و هر ۲ الی ۴ هفته شرایط را مجددا رصد کنیم و تصمیمات قبلی را در صورت لزوم اصلاح کنیم.

 

جمع‌بندی

رسانه‌های اعتدال‌گرا در مطالب خود به قدرت سرایت بالای اومیکرون و لزوم جدیت در رعایت پروتکل‌های بهداشتی تاکید کرده‌اند. رسانه‌های اصول‌گرا نیز در ارتباط با این سویه جدید به احتمال بیشتر ابتلای جوانان به این بیماری و لزوم واکسیناسیون زیر ۱۲ ساله‌ها اشاره کرده‌اند. تاثیر رعایت پروتکل‌های بهداشتی و اعمال مجدد محدودیت‌های کرونایی همچون آموزش مجازی و دورکاری کارمندان دولت از موضوع‌های مورد توجه در رسانه‌های اصلاح‌طلب است.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه