مقالات اقتصادی

۳۰ تصمیم صنعتی مهم دولت سیزدهم

۳۰ تصمیم صنعتی مهم دولت سیزدهم

وزارت صنعت، معدن و تجارت در ۱۰۰ روزی که از عمر دولت سیزدهم می‌گذرد، حداقل ۳۰ تصمیم مهم گرفته که باعث شده این روزها تا حدودی وضعیت واحدهای صنعتی، تولیدی و تجاری کشور بهبود پیدا کند.

وزارت صنعت، معدن و تجارت در ۱۰۰ روزی که از عمر دولت سیزدهم می‌گذرد، حداقل ۳۰ تصمیم مهم گرفته که باعث شده این روزها تا حدودی وضعیت واحدهای صنعتی، تولیدی و تجاری کشور بهبود پیدا کند.

روزنامه ایران ۲۵ آبان در گفت وگو با مسوولان ارشد وزارت صمت آورده اند: طبق آخرین اطلاعات، رشد صنعتی کشور به ۵.۵ درصد رسیده و از بین ۲۵ محصول منتخب صنعتی رشد تولید ۱۵ کالا ثبت شده است، این امر گویای آن است که در این حوزه بزودی اتفاق‌های بسیار خوبی خواهد افتاد.

در اولین روزهای کاری سیدرضا فاطمی امین در وزارت صمت، جلسات متعدد با تشکل‌ها و تولیدکنندگان برگزار و قرار شد چالش‌ها احصا و برنامه واقع‌بینانه‌ای تدوین شود. در اولین گام مصوبه ۲۶ ماده‌ای، تسهیل صادرات و مدیریت واردات تدوین و۱۰ مهرماه از سوی دولت ابلاغ شد. در این مصوبه رفع استرداد مالیات بر ارزش افزوده صادرکنندگان ابلاغ شد، به گونه‌ای که دیگر استرداد مالیات بر ارزش افزوده صادرکنندگان ارتباطی به ایفای تعهدات ارزی نخواهد داشت. در این ابلاغیه ضوابط اجرایی سیاست‌های ارزی و تجاری برای توسعه صادرات و مدیریت واردات و همچنین به ضوابط عمومی تجاری و ارزی و ضوابط تهاتر کالا با نفت و میعانات گازی اشاره شده بود. با ابلاغ این مصوبه ۲۶ ماده‌ای، خیلی از مشکلات فعالان اقتصادی حل شد و توانستند با شرایط بهتری فعالیت صادرات و واردات خود را دنبال کنند.
 

حذف موانع تولید

سیدمهدی نیازی، معاون طرح و برنامه وزارت صمت درباره اقدامات ۱۰۰ روزه دولت به «ایران» گفت: تمام سعی وزارت صمت بر این است که مشکلات واحدهای صنعتی را برطرف کند، لذا در تلاش هستیم تا قوانین و مصوبه‌های اخلالگر در تولید را حذف کنیم و با تصویب، تکمیل مصوبات و تدوین برنامه‌های جامع، فضای فعالیت صنعتگران را تسهیل کنیم.
او با بیان اینکه با افزایش تولید با شرایط بهتری می‌توان بازار را کنترل کرد، اظهار داشت: برنامه‌ وزارت صمت در ۵ سطح کوتاه‌مدت، تحول بنیادین، بخشی، استانی و شهرستانی و بین‌المللی است. در بخش تحول بنیادین که اهمیت بسزایی دارد، اصلاح ساختار فرایندها است بدین‌جهت در بخش یاد شده ۲۰ پروژه تحولی با موضوعاتی چون تسهیل فضای کسب و کار، تأمین مالی، اصلاح قواعد و مقررات، هم‌افزایی بین بنگاه‌ها، تعریف شده است.

معاون وزیر صمت با بیان اینکه اجرای درست برنامه‌ها به صورت پیوسته از طریق ملی و استانی پایش می‌شود، ادامه داد: با این اتفاق دیگر برنامه‌ها به صورت نیمه کاره اجرا نمی‌شود و تمام بخش‌ها خود را مکلف به اجرای قانون و بسته‌های تدوین شده می‌دانند. او ادامه داد: موانع کسب و کار و تولید شناسایی شده است و در این بخش بسته‌ای با موضوعات بانک، مالیات، زیرساخت، بیمه، تأمین مواد اولیه و گمرک تدوین شد.
 

اشتغالزایی ۲۰ درصد رشد کرد

مهدی صادقی نیارکی معاون امور صنایع وزارت صمت درباره ۱۰۰ روزی که از عمر وزارت صمت در دولت سیزدهم می‌گذرد، به «ایران» گفت: اتفاق‌های مهم و مثبتی در وزارت صمت در حال رخ دادن است و این امر نویددهنده بهبود شرایط تولیدکنندگان و ثبات بازار است.

او با بیان اینکه طی ۶ ماهه سال‌جاری، ۶۰ میلیون تن کالا صادر شده که این عدد نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۲۹.۷ درصدی داشته است، تصریح کرد: میزان واردات به کشور ۱۹ میلیون تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۱۴.۸ درصدی ثبت شده، این افزایش واردات در حوزه مواد اولیه بوده است.
معاون امور صنایع وزارت صمت ادامه داد: اشتغالزایی ۷۶ هزار نفری (رشد ۲۰ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته) هم از دیگر اتفاق‌های خوبی است که باید متذکر شد و از سویی در این حوزه رقم ۴۳۸ هزار نفر پیش‌بینی شده است.

او با بیان اینکه چند اقدام مهم طی چند وقت اخیر توسط وزارت صمت دنبال شده که اولین آن، تسریع در تأمین مواد اولیه بوده است، گفت: خیلی از تولیدکنندگان برای تأمین مواد اولیه چالش جدی داشتند که با برنامه‌ریزی منسجم و همکاری سایر وزارتخانه‌های اقتصادی قرار است تأمین مواد اولیه با سرعت بیشتری دنبال شود.
نیارکی اظهار داشت: برنامه‌ریزی برای توسعه ساخت داخل با همکاری استان‌ها و هدف‌گذاری ۳ میلیارد و ۴۰۰ میلیون یورویی داخلی‌سازی هم از دیگر موضوعاتی بوده که در دولت سیزدهم پیگیری شده است. او با تأکید بر اینکه طی چند وقت اخیر نشست‌های تخصصی با تشکل‌ها، فعالان اقتصادی، بانک مرکزی و گمرک برگزار شده است تا طی آن مشکلات اجرایی و قوانین موازی احصا شود، افزود: شورای سیاست‌گذاری لوازم خانگی ایجاد شد تا بتوان مشکلات این حوزه را با دقت مورد بررسی قرار داد، همچنین۴ برنامه عملیاتی در حوزه صنعت طلا، لوازم خانگی، پوشاک و صنایع غذایی نهایی شده است.

معاون امور صنایع وزارت صمت یادآور شد: برنامه‌ریزی برای تکمیل زنجیره ارزش در صنعت پوشاک، لوازم خانگی و صنایع غذایی انجام شده است و از طرفی ممنوعیت واردات لوازم خانگی و تکیه بر توان تولیدکنندگان داخلی توسط وزارت صمت دنبال شد.
 

کاهش گرانفروشی دربازار

محمدصادق مفتح قائم مقام وزیر صمت در امور بازرگانی نیز درباره اقدامات این وزارتخانه در ۱۰۰ روز دولت سیزدهم به «ایران»، گفت: برگزاری منظم جلسات ستاد تنظیم بازار، باعث هماهنگی وزارتخانه‌های اقتصادی شده است؛ از طرفی طی چند وقت اخیر شاهد ثبات قیمت‌ها در بازار هستیم و گزارش از گرانفروشی و نوسان قیمت کمتر شده است، این اتفاق به منزله آن است که بازار شرایط بهتری پیدا کرده است. او با بیان اینکه حرکت به سمت سامانه جامع تجارت از دیگر موضوعاتی است که در این دولت محقق شد، تصریح کرد: در حال حاضر تولیدکنندگان و فروشندگان محصولات فولادی بایستی تمام اطلاعات مربوط به تولید و فروش در بورس و بازار را در سامانه جامع تجارت ثبت کنند، لذا این امر کمک می‌کند که وضعیت شفاف‌تر باشد.


۳۰ اقدام مهم

طی ۱۰۰ روزی که گذشت، وزارت صمت شلوغ‌ترین روزها را پشت‌سر گذاشت و حتی می‌توان اذعان کرد روز جمعه‌ها هم رفت‌وآمدها به وزارت صمت برقرار بود. به اذعان کارشناسان این حوزه، وزارت صمت در دولت سیزدهم ۳۰ مصوبه، برنامه و بخشنامه با هدف تسهیل تجارت، صادرات و تولید داشته است. بر این اساس یکی از مهم‌ترین خواسته‌های رئیس جمهوری تنظیم بازار بود و اینکه مردم دیگر شاهد نوسان قیمت در بازار نباشند. از این‌رو وزارت صمت در اولین گام‌های خود تصمیم گرفت که به سمت ثبات بازار حرکت کند. این موضوع از طریق افزایش عرضه کالا و هماهنگی با وزارتخانه‌های اقتصادی اتفاق افتاد. در این میان یکی از کارهایی که وزارت صمت انجام داد و تمام بخش‌ها آثار مطلوب آن را دیدند، ساماندهی کالایی در بورس بود. اولین کالایی که از این تصمیم اثر پذیرفت، سیمان بود.

۱۹ مهرماه، تفاهمنامه همکاری وزارت نیرو و وزارت صمت در زمینه ایجاد حداقل ۱۰ هزار مگاوات ظرفیت جدید نیروگاهی از طریق احداث نیروگاه و تکمیل سیکل نیروگاه‌های موجود توسط شرکت‌های صنعتی و معدنی، امضا شد. بر این اساس وزارت صمت از طریق سرمایه‌گذاران نسبت به سرمایه‌گذاری و ایجاد ظرفیت‌های جدید نیروگاهی تا قبل از تابستان ۱۴۰۳ پس از زمان صدور تمامی مجوزها و قراردادهای مورد نیاز اقدام خواهد کرد. طی سال‌های گذشته قطعی برق واحدهای صنعتی ضرر و زیان هنگفتی به صنایع کشور زد لذا وزیر صمت دولت سیزدهم تصمیم گرفت برای جلوگیری از قطع برق واحدهای صنعتی به سمت خودکفایی در این بخش گام بردارد.

از دیگر موضوعاتی که می‌توان در کارنامه ۱۰۰ روزه وزارت صمت دید، اجرای آمایش سرزمین است. قرار است بزودی این برنامه در تمامی شهرستان‌ها اجرایی شود. برنامه آمایش سرزمین یک برنامه عملیاتی و نقشه راه برای سال‌های آینده است که با نظر صاحبنظران شهرستان عملیاتی می‌شود. یکی دیگر از اتفاق‌های مهمی که در وزارت صمت دنبال شد و البته نتیجه بخش هم بود، افزایش تولید خودرو بود؛ طبق آمارها مجموعه ایران خودرو ۱۰ درصد و سایپا بیش از ۵ درصد رشد تولید را ثبت کرده‌اند، این امر به‌صورت مستقیم به کاهش نوسان قیمت در بازار خودرو کمک کرده و باعث شده تا حدودی از نوسان قیمت خودرو کاسته شود.

اقدام مهم دیگری که دولت سیزدهم به سمت آن حرکت کرده و این موضوع از سوی فعالان اقتصادی مورد استقبال قرار گرفته است، پرهیز از قیمت‌گذاری دستوری و دولتی است. وزارت صمت به صورت صریح اعلام کرده که می‌خواهد از قیمت‌گذاری دستوری که آفت اقتصاد است فاصله بگیرد.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه