به مناسبت هفته دولت

صداقت و صراحت؛ سرلوحه کار دولت

صداقت و صراحت؛ سرلوحه کار دولت

هفته دولت، فرصتی است تا عملکرد دولت‌ها که با اهداف بزرگی همچون پایبندی کامل به دین خدا و اصرار بر اقامه اصول الهی، عدالت طلبی، مبارزه با فساد، پاک دامنی، صداقت و صراحت و توجه به محرومان روی کار می‌آیند، برای مردم بیان شود.

هفته دولت، فرصتی است تا عملکرد دولت‌ها که با اهداف بزرگی همچون پایبندی کامل به دین خدا و اصرار بر اقامه اصول الهی، عدالت طلبی، مبارزه با فساد، پاک دامنی، صداقت و صراحت و توجه به محرومان روی کار می‌آیند، برای مردم بیان شود.

همزمان با سالروز انفجار دفتر نخست وزیری در هشتم شهریور ۱۳۶۰ خورشیدی و شهادت ۲ یار دیرین امام (ره) و انقلاب و اسوه علم و تقوا، محمد علی رجایی رییس جمهوری و محمد جواد باهنر نخست وزیر که نمونه ای از دولتمردان مردمی بودند و نیز به منظور آشنایی مردم با فعالیت ها و بیان اهداف و برنامه های آینده دولت از دوم تا هشتم شهریورماه به نام «هفته دولت» نامگذاری شده است تا یادآور فداکاری های فرزندان پاک نهاد و گرانقدر انقلاب و احیا کننده روزهای پرشورخدمتگذاری باشد.

 

وظیفه دولت در مقابل مردم

حضرت علی(ع) بارها به مناسبت های مختلف در خصوص وظایف متقابل دولت و ملت به ایراد سخن پرداختند و در نامه های خود به والیان اسلامی از جمله با مالک اشتر، مطالب ارزنده ای را تبیین کردند. آن حضرت در مقام حاکم به مردم می فرمایند: «ای مردم، همانگونه که من بر شما حقی دارم، شما نیز  بر من حق دارید.» همه ما می‌دانیم که حق همواره منشا تکلیف است. بنابراین از دیدگاه آن حضرت وظایف اصلی و کلان حکومت و دولت در قبال مردم هدایتگری، فقر زدایی و آموزش است.

با توجه به این کلام امیرالمومنین(ع)، دولت‌ اسلامی می بایست در سیاستگذاری‌های‌ خود تنها مصالح‌ امت‌ را به‌طور همگانی‌ و بدون‌ تبعیض‌ درنظر بگیرد. گروه ها، جناح ها و احزاب‌ سیاسی‌ که‌ از توده‌های‌ ملت‌ و از متن‌ جامعه‌ برخاسته‌اند و همگی‌ در راستای‌ اِ‌عتلای‌ کلمه‌ اِسلام‌ و تثبیت‌ اَرکان‌ نظام‌ و در مسیر تأمین‌ مصالح‌ ملی‌ می‌کوشند، می بایست در سیاستگذاری‌های‌ دولت‌ یکسان‌ مد نظر قرار گیرند. هرچند ممکن‌ است‌ که اکثریت‌ دولت‌ را اعضای‌ یک‌ جناح‌ یا یک‌ حزب‌ تشکیل‌ دهند، یا متمایل‌ به‌ آن‌ باشند اما مقتضای‌ حکمت‌ سلیم‌ و عدل‌ مستقیم‌ آن‌ است‌ که‌ در سیاستگذاری‌ها فراجناحی‌ عمل‌ کنند تا همسویی‌ و همگونی‌ همگان‌ در پیشرفت‌ اَ‌هداف‌ سیاسی‌ حکومت‌ اسلامی‌ به‌ بهترین‌ شکل‌ و با تأیید و پشتوانه‌ مردمی‌ فراهم‌ شود و از هرگونه‌ کارشکنی‌ مصون‌ بماند.

با توجه به این مساله یکی از مهمترین وظیفه‌ ها و تعهد دولت‌ در برابر ملت، تأمین‌ رفاه‌ در زندگی‌ همه‌ مردم‌ است که‌ با ایجاد اشتغال‌ و رونق‌ دادن‌ به‌ کشت‌ و کار و صنعت‌ و تجارت‌ و بالا بردن‌ سطح‌ درآمدها و ریشه‌کن‌ ساختن‌ بیکاری، میسر می شود. دولت‌ عادله، علاوه‌بر کوشش‌ در تأمین‌ بودجه‌ لازم‌ برای‌ اِداره‌ کشور در ابعاد مختلف‌ سیاسی، نظامی، فرهنگی‌ و...، باید در فراهم‌ ساختن‌ امکانات‌ مورد نیاز برای‌ رشد اقتصادی‌ کشور، با تمام‌ توان‌ بکوشد.

وظیفه‌ دیگر دولت‌ در برابر ملت، تعلیم‌ و تربیت‌ به‌صورت‌ فراگیر و فراهم‌ آوردن‌ امکانات‌ پیشرفت‌ به‌سوی‌ مدارج‌ عالیه‌ دانش‌ و ایجاد پژوهشگاه های‌ علمی‌ در تمامی‌ زمینه‌ها است. از این‌رو، تعلیم‌ و تربیت‌ در مراحل‌ ابتدایی‌ باید اِجباری‌ و فراگیر و راه‌ برای‌ همگان‌ برای‌ رسیدن‌ به‌ مدارج‌ بالا باز باشد. همچنین، امکانات‌ آموزشی‌ برای‌ عموم یکسان‌ فراهم‌ شود و این‌ وظیفه‌ دولت‌ است و اگر نهادهای‌ خصوصی‌ در این‌باره‌ اقدام‌ کنند، دولت‌ باید آنان‌ را یاری‌ دهد و شرایط‌ لازم‌ را برایشان‌ مهیا سازد و با نظارت‌ کامل‌ بر عملکرد آنان، از انحرافشان‌ از خط‌ نظام‌ اسلامی‌ جلوگیری‌ کند. پس حق‌ تعلیم‌ یکی‌ از اساسی‌ترین‌ حقوق‌ ملت ها بر دولت ها به شمار می رود که‌ در ارتقأ سطح‌ فرهنگی‌ هر ملت‌ نقش‌ عامل‌ اول‌ را ایفا می‌کند.

 

اولویت بندی فعلی دولت

در نظام مردم‌سالار دینی، مسوولان پس از کسب آراء مردم در انتخابات، مسوولیت های سنگینی در خدمت به مردم برعهده دارند. بر همین اساس، بدون شک پس از حضور مردم در پای صندوق های رأی و انتخاب رییس جمهوری جدید و انتخاب وزرای خود، دولت وظیفه دارد تا خواست ملت، برای حل مشکلات کشور را در دستور کار خود قرار دهد؛ یعنی رسیدگی به وضعیت قشرهای ضعیف، توجه به روستاها و مناطق فقیر، در نظر گرفتن اولویت ها، برخورد با فساد و با آسیب های اجتماعی، باید در صدر برنامه‌های دولت قرار بگیرد.

البته در شرایط کنونی دولت باید برای حل مشکلات کشور براساس اولویت بندی در مسایل عمل کند؛ یعنی اقتصاد و تولید و عدالت اجتماعی مسایل اساسی کشور و مردم هستند که مجموعه دولت می بایست به آنها متعهد باشد و در اولویت برنامه‌ریزی و اقدام قرار بدهند. پس همانگونه که مقام معظم رهبری فرموده اند، دولت باید «خودشان را متعهّد بدانند اوّلاً به عدالت اجتماعی، به کاهش فاصله‌ فقیر و غنی متعهّد بدانند... ثانیاً مبارزه‌ با فساد؛ بدون رودربایستی، بدون ملاحظه، خودشان را متعهّد بدانند به این که با فساد مبارزه کنند؛ خودشان را متعهّد بدانند به اینکه تولید داخلی را تقویت کنند». همچنین آیت الله خامنه ای مقام معظم رهبری در تبیین این موضوع می فرمایند: «مساله‌ اصلی مردم بیکاری جوان ها است، مساله‌ اصلی مردم معیشت طبقات ضعیف جامعه است، مساله‌ اصلی مردم مافیای وارداتی است که کمر تولید داخلی را می شکند، مساله‌ اصلی مردم سیاست های غلطی است که فلان جوان مبتکر را که می تواند کار انجام بدهد، مأیوس می کند».

به هر ترتیب در هفته دولت، قوه مجریه با معرفی عملکرد سالیانه خود در زمینه‌های مختلف و تخصصی در وهله اول میزان اطلاعات مردم را نسبت به عملکرد دولتمردان افزایش می‌دهد و همچنین میزان خودکفایی کشور در عرصه‌های مختلف به مردم معرفی می‌شود و از همه مهمتر اینکه دشمنان ایران اسلامی را مایوس کرده و این پیام را به جهان ارسال می کند که ایران در شرایط تحریمی معطل نمانده و رشد کرده است. 

امروز دولت سیزدهم در حالی بر سر کار آمده است که کشور با مسایل و مشکلاتی چون کرونا، وضعیت سخت معیشت مردم، تحریم ها و ... مواجه است. البته با توجه به شرایط پیش آمده سطح انتظارات از دولت بالا رفته و همه مردم منتظر هستند که وضعیت موجود تغییر کند چراکه دولت سیزدهم دولتی تازه‌نفس، پرانگیزه و از سوی دیگر طبق وعده‌هایی که آیت الله رییسی مطرح کرده، دولت مردمی و فراجناحی است. پس مردم انتظار دارند که وضعیت تا حدودی به سامان شود و هفته دولت می تواند فرصتی باشد تا وزرای تازه انتخاب شده دولت سیزدهم در کنار رییس جمهوری منتخب کار خود را آغاز کنند،آغاز به کاری که مصادف با هفته دولت شده و نوید روزهایی را سرشار از موفقیت و توسعه می دهد.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه