مقالات سیاسی ایران و جهان

غائله مرسر استریت علیه کانون ثبات در خلیج فارس

غائله مرسر استریت علیه کانون ثبات در خلیج فارس

موج تازه اتهام‌زنی غرب علیه تهران در خصوص ایجاد بی‌ثباتی در خلیج فارس و دریای عمان در حالی است که ایران با برخورداری از طولانی‌ترین سواحل در این آبراه‌ استراتژیک، همواره اهداف خود را بر پایه امنیت دریانوردی تعریف کرده است و به عنوان کانون ایجاد ثبات در منطقه مشارکت فعالانه دارد.

موج تازه اتهام‌زنی غرب علیه تهران در خصوص ایجاد بی‌ثباتی در خلیج فارس و دریای عمان در حالی است که ایران با برخورداری از طولانی‌ترین سواحل در این آبراه‌ استراتژیک، همواره اهداف خود را بر پایه امنیت دریانوردی تعریف کرده است و به عنوان کانون ایجاد ثبات در منطقه مشارکت فعالانه دارد.

روز جمعه هشتم مردادماه بود که موجی تازه علیه جمهوری اسلامی از سوی کشورهای غربی به راه افتاد. رسانه‌های غربی ادعا کردند یک کشتی متعلق به رژیم صهیونیستی در دریای عمان هدف قرار گرفته است. بلافاصله، رژیم صهیونیستی و سپس آمریکایی‌ها و انگلیسی‌ها مدعی شدند این حمله پهپادی بوده و اتفاقا با پهپادهای ایرانی هم انجام گرفته است.

 

انگشت اتهام غرب به سوی ایران

شمشیرهای غرب علیه ایران از رو بسته شد. در ابتدا و بلافاصله بعد از حمله، مقام‌های تل‌آویو انگشت اتهام را به سمت ایران نشانه رفته و اعلام کردند این رژیم احتمالا به حمله به کشتی خود پاسخ می دهد اما اینکه که چگونه و چه زمانی این پاسخ داده می شود، مشخص نیست. «یائیر لاپید» وزیر خارجه رژیم اشغالگر قدس با متهم کردن ایران به دست داشتن در این حمله، خواستار «پاسخ قاطع» به آن شد. رویترز هم بلافاصله ایران را مظنون اصلی در حمله به این کشتی معرفی کرد.

اواخر هفته پیش بود که فرماندهی مرکزی ایالات متحده موسوم به «سنتکام» با انتشار بیانیه‌ای ادعا کرد که محققان بخشی از بال و قطعاتی از یک پهپاد را یافته‌اند و اجزای به دست آمده دقیقا از جنس همان پهپادهایی بوده که «ایران در حملات قبلی استفاده می‌کرده است.»

همچنین روز جمعه وزرای خارجه هفت کشور صنعتی بزرگ موسوم به «گروه هفت» در بیانیه‌ای مدعی شدند که «مطابق تمام شواهد موجود»، ایران عامل حمله به این نفتکش بوده است.

در این بیانیه‌ که رئیس دوره‌ای گروه هفت یعنی انگلیس آن را منتشر کرد، ادعا شده است ایران در کنار حمایتش از نیروهای نیابتی و بازیگران مسلح غیردولتی، تهدیدی برای صلح و امنیت بین‌الملل است.

انتشار این بیانیه‌ها اسباب دلگرمی تل‌آویو را فراهم کرد. وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی با استقبال از این بیانیه‌ها، آن را نشانی از «واقع بینی» دانست و در عین حال خواست که جامعه جهانی به اقدامات موثری دست بزند تا این «تجاوزکاری ایران» متوقف گردد.

این اتهامات بی اساس در شرایطی مطرح می‌شود که مدت‌ها است غرب روی توانمندی ایران در حوزه پهپادی انگشت گذاشته‌ و قصد دارد مساله توانمندی پهپادی را در کنار دفاع موشکی ایرانی در مذاکرات هسته‌ای - که زمان از سرگیری آن را ماه آینده اعلام داشته- بگنجاند.

در حالی در این رویداد انگشت اتهام غرب به سوی ایران نشانه رفته که دلایل ادعایی برای اتهام‌زنی به ایران کاملا بی‌اساس است. «دمیتری پولیانسکی» معاون نماینده روسیه در سازمان ملل درباره حمله به این نفتکش در جمع خبرنگاران، اطلاعات موجود درباره حادثه را کاملا متناقض و همگی را بر پایه حدس دانست که روسیه آنها را به طور کامل رد می کند. پولیانسکی تاکید کرد که مسکو همچنان در حال بررسی جزئیات این حادثه است.

 

ایران و اهمیت برقراری امنیت مسیرهای بین‌المللی

غرب که این روزها جمهوری اسلامی ایران را به عنوان عامل «بی ثباتی» در منطقه معرفی می‌کند، این واقعیت را نادیده می‌گیرد که ایران با دارا بودن طولانی‌ترین سواحل در آبراه‌های استراتژیکی مانند خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان نفع خود را نه در ایجاد بی‌ثباتی که اتفاقا در امنیت و ثبات منطقه می‌جوید. با توجه به اینکه ایران یکی از مهمترین تولیدکنندگان نفت و گاز بوده و از ظرفیت بالای کشتیرانی برخوردار است، تداوم جریان انرژی و تجارت در منطقه با توجه به چشم اندازهای رفع تحریم ضروری و حتی حیاتی است.

از این رو ایران همواره به تعهدات بین‌المللی خود در این زمینه پایبند بوده است و در حوزه ارتقای امنیت دریانوردی شامل مبارزه با جرایم دریایی به ویژه دزدی دریایی مشارکت فعالی داشته است.

این مهم در سخنان دیروز «زهرا ارشادی» نماینده ایران در شورای امنیت درباره امنیت دریانوردی مورد تاکید قرار گرفت. ارشادی گفت: بیش از یک دهه است که نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران در اقیانوس هند و مناطق مجاور آن برای حمایت از تلاش‌های بین‌المللی در مبارزه با دزدی دریایی مستقر شده‌اند. این موضوع بارها از سوی دبیرکل سازمان ملل در گزارش‌های مربوطه‌اش مورد اذعان قرار گرفته و توسط شورای امنیت در قطعنامه‌های متعدد آن مورد تقدیر قرار گرفته است.

به گفته نماینده ایران در شورای امنیت، همچنین، ششمین سمپوزیوم نیروهای دریایی اقیانوس هند (آیونز) که متشکل از ۲۴ کشور عضو بوده و هدف آن افزایش همکاری میان نیروهای دریایی کشورهای حاشیه اقیانوس هند است، از ۲۲ تا ۲۵ آوریل ۲۰۱۸ در تهران برگزار شد. نیروی دریایی ما در طول سه سال ریاست خود بر آیونز و کارگروه امنیت دریانوردی آن، پیش‌نویس دستورالعمل امنیت دریانوردی را تنظیم نمود و در سال ۲۰۱۹، در بندرعباس دو کنفرانس برای آماده‌سازی مانور دریایی ۲۰۲۰ آیونز برگزار کرد.

منبع بی‌ثباتی در خلیج فارس در حالی ایران معرفی می‌شود که حضور گسترده نیروهای نظامی غربی از جمله در خلیج فارس و دریای عمان همواره منبع اصلی ناامنی و بی‌ثباتی در منطقه بوده و اخبار ساختگی و عملیات‌های دروغین از جمله از سوی رژیم اشغالگر برای توجیه چنین حضور غیرقابل قبولی یا حمله به کشورهای منطقه مورد استفاده قرار گرفته است.

در چنین فضایی انتشار این خبر که نیروهای ویژه انگلیسی در یمن به دنبال شناسایی و دستگیری افرادی هستند که ادعا می‌شود در حمله پهپادی دست داشته‌اند، در چارچوب مطرح شده قابل فهم است. غرب همواره از طرح ادعاهای بی‌اساس در منطقه به دنبال پیشبرد اهداف تجاوزکارانه و مداخله‌جویانه خود است.

بنابراین شواهد، ناگفته پیدا است که اتهامات جدید علیه ایران اهداف چندسویه تحدید قدرت منطقه‌ای جمهوری اسلامی را در دستور کار قرار داده است.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه