مقالات اجتماعی
کودکانی که به جای درس دنبال کار هستند
از سال تحصیلی ٩٥ تا ٩٨ با یک رشد ۵ تا ۷ برابری دانشآموزان فاقد مدارک اقامتی در مدارس روبهرو شدیم. افرادی بودند که کودکان را وسیله گرفتن اقامت برای خودشان می کردند و به جای اینکه بچه را به مدرسه بفرستند به خیابان برای کار میفرستادند.
از سال تحصیلی ٩٥ تا ٩٨ با یک رشد ۵ تا ۷ برابری دانشآموزان فاقد مدارک اقامتی در مدارس روبهرو شدیم. افرادی بودند که کودکان را وسیله گرفتن اقامت برای خودشان می کردند و به جای اینکه بچه را به مدرسه بفرستند به خیابان برای کار میفرستادند.
روزنامه ایران ۱۵ تیر گزارشی درباره مشکلات تحصیلی دانشآموزان اتباع افغانستان منتشر کرد و نوشت: «هیچ محدودیتی برای ثبتنام دانشآموزان اتباع خارجی در مدارس وجود ندارد.» این خبری بود که مدیر کل امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور اعلام کرد. مهدی محمودی درباره حق تحصیل کودکان تبعه افغانستان میگوید: «دانشآموزانی که یکی از اعضای خانواده آنها در سال گذشته یا سالجاری برگه حمایت تحصیلی دریافت کرده و در مدارس ثبتنام کردهاند، کلاس اولیهایی که یکی از والدین آنها در طرح سرشماری سال ۹۵ یا ۹۶ شرکت کردهاند و اطلاعات آنها در سامانه موجود است، دانشآموزان دارای گذرنامه قانونی که بنابر عللی امکان تمدید روادید را نداشتهاند یا دانشآموزان مادر ایرانی که تا کنون موفق به دریافت تابعیت و شناسنامه نشدند. همچنین آن دسته از فرزندان مادر ایرانی که تا کنون در وبسایت وزارت کشور مراتب ازدواج با تبعه خارجی را ثبت نکردهاند، علاوه بر این دانشآموزانی که یکی از والدین آنها دارای مدرک معتبر است و دیگری مدرک معتبر ندارد ولی گواهی ولادت دارند و تابه حال در مدرسه ثبتنام نکردهاند هم میتوانند ثبتنام فرزند خود را انجام دهند.»
این تصمیمی بود که چندی پیش روی خروجی خبرگزاریها قرار گرفت. آنطور که فعالان حوزه کودک میگویند در دو سال گذشته دادن برگه حمایت تحصیلی به کودکان افغان که به تازگی وغیر قانونی از افغانستان به ایران آمده بودند، به سختی صادر میشد. همین موضوع البته با واکنش فعالان حقوق کودک مواجه شد، آنها به فرمان تاریخی رهبر معظم انقلاب اشاره کردند، که بر اساس آن حکم همه کودکان افغانستانی، چه آنها که دارای شرایط قانونی حضور در ایران هستند و چه آنها که مدارک قانونی حضور در ایران را ندارد باید در مدارس دولتی ثبتنام شوند. همین موضوع موجب شد تا فعالان حوزه کودک و مسئولان وزارت آموزش و پرورش پیگیریهای بیشتری در زمینه آموزش کودکان اتباع داشته باشد. فاطمه اشرفی، مدیر انجمن زنان و کودکان پناهنده درباره حق تحصیل کودکان اتباع در «ایران» میگوید: «در سه سال اول اجرای این طرح، تعداد دانشآموزان افغانستانی بدون مدرک اقامت در مدارس کشور به ۵ تا ۷ برابر رسید. این دانشآموزان هم کسانی بودند که به تازگی به ایران آمدند و البته دادن این مدارک آموزشی زمینه اقامت موقت خانواده را در ایران فراهم میکرد.
موضوع مهم دیگر البته کمبود مدرسه و فضای آموزشی بود. تعداد زیادی دانشآموز به سیستم آموزشی کشور وارد شدند و کلاسهای ما غیر استاندارد شده بود. استاندارد کلاس درس در سطوح پایه از ٢٥ نفر نباید بیشتر باشد، اما در برخی مناطق با ثبتنام دانشآموزان اتباع کلاس درس با ٤٠ و ٤٥ دانشآموز تشکیل میشد. مدارس حاشیه شهرهای بزرگ با این مشکلات روبهرو بودند. از همه مهمتر همین برگه تحصیلی روی مهاجرت غیرقانونی تأثیر گذاشته بود ... ٣٠ درصد از کودکان که برگه تحصیلی گرفتند، بهجای مدرسه، کار میکردند. با این حال به خاطر شرایط ویژه کودکان و کشور افغانستان امسال دوباره برای همه دانشآموزان به سن مدرسه برگه تحصیلی صادر میشود. بر اساس بررسیهای که انجام دادهایم ثبتنام دانشآموزان افغان امسال نسبت به سال گذشته ٣٢ درصد رشد خواهد داشت و این افزایش هم بهخاطر شرایط افغانستان است. همچنین پیشبینی میشود جمعیت دانشآموزی اتباع به ٦٠٠ هزار نفر برسد. متأسفانه همه این شرایط در موقعیتی قرار دارد که سهم منابع بینالمللی از سرانه ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون دلاری هزینه آموزش کودکان افغان تنها در مدارس دولتی به ۵ میلیون دلار در سال میرسد.
افزایش ثبتنام دانشآموزان فاقد مدارک هویتی
آمارهای وزارت آموزش و پرورش نشان میدهد، بیش از نیم میلیون دانشآموز اتباع خارجی در مدارس کشور درس میخوانند که از این آمار یک سومش دانشآموزان افغانستانی هستند که با خانواده غیرقانونی به ایران آمدهاند. علاوه بر این وزارت کشور هم در ۱۷ استان تردد اتباع را مجاز دانسته است که در این استانها دانشآموزان اتباع در کنار دانشآموزان ایرانی آموزش میبینند. همچنین استانهای تهران، خراسان رضوی، فارس، قم، البرز، کرمان، سیستان و بلوچستان و یزد میزبان بیشترین تعداد دانشآموزان مهاجر هستند.
سرپرست مرکز امور بینالملل و مدارس خارج از کشور وزارت آموزش و پرورش درباره روند ثبتنام دانشآموزان اتباع میگوید: «ثبتنام دانشآموزان اتباع خارجی مطابق شیوهنامه مصوب کمیسیون ساماندهی دانشآموزان اتباع خارجی وزارت کشور هر ساله انجام میشود. طبق مصوبه امسال به همه کودکانی که مدارک هویتی ندارند، برگه تحصیلی داده میشود و ما هم موظف هستیم شرایط تحصیل این کودکان را در مدارس دولتی فراهم کنیم. البته این اتفاق برای امسال نیست و ما از سال ۹۴ بر اساس شیوه نامههای ابلاغی شرایط تحصیل همه کودکان را در مدارس فراهم کردیم. با توجه به آماری که داریم حدود ٥٠٠ هزار دانشآموز اتباع در مدارس کشور درس میخوانند که ١٤١ هزار نفرشان فاقد برگههای هویتی هستند. البته با توجه به تحولات منطقهای و ناآرامیهای برخی کشورهای همسایه پیشبینی می کنیم روند ثبتنام این دانشآموزان روند افزایشی باشد. او همچنین درباره ثبتنام دانشآموزان اتباع در رشتههای مختلف تحصیلی و هنرستان میگوید: «ثبتنام دانشآموزان اتباع خارجی در هنرستانهای شاخه فنی و حرفهای و کاردانش هم انجام می شود. دانشآموزان در این دورهها هم هیچگونه محدودیتی ندارند. مدارس موظف هستند طبق بخشنامههای دریافتی دانشآموزان را ثبتنام کنند.»
مطالب مرتبط
- افزایش انگیزه دانش آموزان
- فضای مجازی دانشآموزان را از هویت ملی دور کرد
- مقاله مقایسه سطح فعالیت بدنی در دانش آموزان وابسته به زمینه و مستقل از زمینه
- مقاله بررسی روایی و پایایی نسخۀ فارسی مقیاس نگرش دانش آموزان نسبت به تربیت بدنی
- مقاله تأثیر یک دوره فعالیت منظم ورزشی بر پرخاشگری دانش آموزان عقب ماندة ذهنی آموزش پذیر
- مقاله علمی و پژوهشی پایگاه اجتماعی و اقتصادی خانوادها، دانش آموزان و استفاده از اینترنت
- مقاله طراحی و اثربخشی برنامه حرکت درمانی بر مشکلات خواندن در دانشآموزان با ناتوانی یادگیری
- ۳۰ درصد دانش آموزان در معرض آسیبهای روانی و اجتماعی
تگها
مطالب پربیننده
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- کتاب پیوند زخم خورده
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- خلاصه کتاب سواد بصری