مقالات اقتصادی
چالشهای ماندگار اقتصاد ایران
رشد و توسعه اقتصادی هر کشوری مستلزم تلاش و اراده افراد و کار آنها از یکطرف و وجود بسترهای نهادی لازم که تضمین کننده نظم و قانون باشند از طرف دیگراست. دراین رابطه دولت تنها وظیفه برقراری نظم و قانون درکشور را دارد، که البته وظیفه بسیار خطیری است.
رشد و توسعه اقتصادی هر کشوری مستلزم تلاش و اراده افراد و کار آنها از یکطرف و وجود بسترهای نهادی لازم که تضمین کننده نظم و قانون باشند از طرف دیگراست. دراین رابطه دولت تنها وظیفه برقراری نظم و قانون درکشور را دارد، که البته وظیفه بسیار خطیری است.
روزنامه ایران ۱۳ تیر یادداشتی را به قلم محمد قلی یوسفی اقتصاددان و استاد تمام دانشگاه منتشر کرد و نوشت: یک کشور زمانی میتواند به توسعه واقعی دست یابد که بسترهای لازم و مناسب وجود داشته باشد. تجربه تمام کشورهایی که در دستیابی به توسعه موفق بودهاند، نشان میدهد که یکی از ارکان مهم دراین توفیق آزادی عمل افراد مبتنی بر قانون است... اما ماهیت دولت ها به نحوی است که اگر چه در ابتدا سعی در برقراری نظم و قانون میکنند ولی تجربه نشان داده است که این قدرت آنها را وسوسه میکند تا در سایر حوزههای اقتصادی، اجتماعی مداخله میکنند به همین خاطر کنترل دولت و جلوگیری از مداخلات اغلب زیانبار آنها مهمترین چالش کشورها محسوب میشود.
غیر از این باشد و اقتصاد با مداخلات دولت حرکت کند، مدام برچالشهای اقتصادی افزوده خواهد شد. تجربه توسعه کشورهای موفق نشان دهنده پایبندی آنها به نظام اقتصاد آزاد و مکانیسم بازار بوده است. یعنی دولت بستر ساز یک نظم خودانگیخته در اقتصاد بوده است. وقتی که در مورد علل توسعه نیافتگی کشور ایران و دیگر کشورهای مشابه در خاورمیانه تأمل کنیم میتوانیم علل عقب ماندگی آنها را ناشی از نقش دولتها بدانیم. درواقع مهمترین علت توسعه نیافتگی کشور خود دولت است و سه عامل باعث چنین وضعیتی است:
یعنی در ایران ودیگر کشورهای خاورمیانه سه علت اصلی باعث شده است تا دولتها رشد بسیار بالایی داشته باشند و فرایند توسعه نیز با کندی صورت گیرد. نخستین علت به فرهنگ مردم برمی گردد که قهرمان پرور هستند. در حالی که در کشورهای پیشرفته صحبت از آزادی فردی و اجتماعی و حفظ حریم حقوق افراد بهعنوان یک دستاورد و کنش اجتماعی یاد میشود در ایران و دیگر کشورها چنین القا میشود که مردم چگونه به قهرمانان کمک کردند یا مطیع دستور آنها بودهاند و موفقیت رهبران، پادشاهان هم افزودن سرزمین بیشتر به قلمرو حکومتی و نه برقراری آزادی بوده است.
در فرهنگ مردم این سرزمین همواره از اسطورهها، کاریزمای افراد، پادشاهان و رهبران بهعنوان تاریخ سازان، قهرمانان یاد میشود و دستاوردهای افراد، هنرمندان، ادبا، دانشمندان، مخترعان و مکتشفان و خدمتگزاران، مردم دوستان کمتر صحبت میشود. به طور تاریخی ایرانیها برای حل مشکلات، اتکا و امید خود را به یک نیرو، دست نامرئی و فردی که آنها را نجات دهد معطوف کردهاند. موضوعی که دراساطیر نیز به روشنی قابل ملاحظه است. مردم انتظار دارند که یک دست نامرئی سرکار بیاید و به یک باره تمام مشکلات آنها را برطرف کند. این بزرگترین ضربهای بوده است که کشور دیده است. اما توجه ندارند که آنچه تمدن ایران را ساخته، سلحشوران و پادشاهان نبودهاند بلکه دانشمندان، ادبا، محققان، نوآوران و مخترعان و کسانی بوده اند که آثار باستانی را بنا کرده اند نه آنان که دستور دادهاند. دومین علت که غیر مرتبط با اولی نیست بیتوجهی به حکومت قانون است. به جای اینکه قانون حاکم باشد مسئولان با قانون حکومت میکنند.
درحالی که قانون باید بر مقامات هم حاکم باشد. وقتی که قانون حاکم نباشد جان و مال مردم در امان نخواهد بود و مکانیسم بازار درست کار نمیکند. متغیرهای اقتصادی تحت تأثیر تصمیمات دولتمردان تغییر میکنند و دیگر قیمتها علائم درستی را منتشر نمیکنند و نمیتوانند مثل چراغهای راهنمایی رانندگی کارکنند. در این باره باید به این نکته نیز اشاره کرد که شرایط کلی جامعه، عقب ماندگیهای تاریخی، گسترش فقر و نابرابریهای اقتصادی خود باعث عقب ماندگی بیشترمردم شده وانتظارات مردم را از دولت بالا میبرد وباعث حضور پررنگتر دولت میشود.
سومین علت که به بزرگی دولتها و ناکارآمدی بیشتر اقتصاد منجر شده، ثروتمند بودن ایران و وجود ذخایر نفت و گاز و دیگر منابع خدادادی است که بهطور طبیعی تمام این ثروتها در اختیار دولت قرارگرفته است. وقتی نهاد دولت درآمد کلانی ازاین منابع دراختیار داشته باشد هم بیشتر وسوسه میشود که این درآمدها را هرگونه که مایل باشد خرج کند. در نتیجه موجب بزرگ و بزرگتر شدن دولت میشود. برتعداد شرکتهای دولتی افزوده میشود و به همین دلیل بخش بیشتری از درآمدهای کشور برای تأمین هزینههای دولت اختصاص مییابد. دولت تنها به فکر تأمین بودجه خود است و کسری بودجهای که در اثر افزایش هزینهها حادث میشود نیز خود به یکی از ریشههای معضلات اقتصادی تبدیل میشود.
با بزرگ شدن دولت و گسترش مداخلات آن بخش خصوصی و بازار محدود شده و در چنین شرایطی تولید و اشتغال همه وابسته به دولت میشود. بر تعداد کارمندان دولت افزوده میشود و آنها خود به گروههای ذینفعی تبدیل میشوند که برای افزایش هزینههای دولتی، افزایش دستمزد یا دیگر هزینهها تلاش می کنند و در نتیجه افزایش نقدینگی و تورم را بهدنبال میآورد. وجود درآمدهای نفتی باعث میشود که دولت کمتر به نظام مالیاتی فکر کند و لذا کمتر در معرض پاسخگویی به مردم قرار میگیرد.
دخالت دولت دراقتصاد چهار اختلال عمده ایجاد میکند. دخالت دولت باعث میشود مالکیت خصوصی و کارکرد بازار با مشکل مواجه شود، چرا که موجب نااطمینانی دراقتصاد و فعالان اقتصادی میشود. درواقع مداخله دولت همان مرغهایی را میکشد که برای توسعه کشورتخم طلا میگذارند. دومین اخلالی که با مداخله دولت ایجاد میشود، افزایش و گسترش شرکتهای دولتی و خصولتی است به طوری که بخش عمده بودجه کشور به سمت آنها هدایت میشود، در شرایطی که هیچ مکانیسمی برای کاهش هزینههای دولت وجود ندارد. از بین رفتن انگیزههای کسب و کار سومین اختلال دولت در اقتصاد است چرا که به طور معمول شایسته سالاری در دولت معنا ندارد و همه تلاش میکنند به آن جذب شوند. چهارمین اخلال از بین رفتن مالکیت خصوصی و تقسیم کارو تخصصی شدن در اقتصاد است که با مداخلههای دولت دراقتصاد ایجاد میشود. راه حل رفع این مشکلات کوچک کردن دولت و بازگشت آن به وظیفه اصلی خود یعنی برقراری نظم و قانون است.
برای این کار باید قانون اساسی به نفع بخش خصوصی و فعالیتهای اقتصاد آزاد اصلاح شود و مکانیسم بازار و نظم خودانگیخته در بستر قانون حاکم شود. با توجه به شرایط موجود کشور ایران لازم است تمام شرکتهای دولتی، خصوصی شوند. اما نه آنگونه که تا به حال انجام شده است. با توجه به اینکه هم اکنون سرمایه مورد نیاز برای اداره این شرکتهای بزرگ دربخش خصوصی وجود ندارد باید اجازه ورود سرمایهگذاران خارجی و همکاری آنها با سرمایهگذاران داخلی بهصورت مشترک فراهم شود. تا بتدریج با اصلاح تکنولوژیکی، بازسازی، نوسازی و تجدید ساختار آنها علاوه بر بهبود کیفی تولید و اشتغال، کارایی و صادرات آنها نیز افزایش یابد. بنابراین برای چنین تحولی، نیازمند تعامل سازنده با دنیا هستیم تا امکان ورود و جذب سرمایه و تکنولوژی خارجی فراهم شود. هیچ راهی جز این وجود ندارد. در داخل نیز با اصلاح قانون اساسی نهادها و قدرتهای موازی باید حذف شوند.
مطالب مرتبط
- تورم به کدام سو میرود؟
- شرایط کارآمدی یک دولت
- دوره عوامبازی گذشته
- معرفی کتاب قدرت خلق کسب و کار نوپا
- مقاله جایگاه قانونی شواری عالی انقلاب فرهنگی و مرتبه مصوبات آن
- مقاله بررسی قانون کار و سیاست اشتغال
- افراد ثروتمند موفق درباره ثروتمند شدن این اعتقادات را دارند
- مقاله برآورد و پیشبینی تابع احتمال خرید اتومبیل نو
تگها
- شایسته سالاری
- توسعه اقتصادی
- اقتصاد ایران
- خاورمیانه
- قانون اساسی
- اقتصاد
- رشد اقتصادی
- توسعه نیافتگی
- مقالات اقتصادی
- اشتغال
- تورم
- کارایی
- نظام مالیاتی
- هنرمندان
- جذب سرمایه
- نوآوران
- دانشمندان
- مخترعان
- مخترع
- حوزههای اقتصادی
- حوزههای اجتماعی
- مکانیسم بازار
- علل توسعه نیافتگی
- مکتشفان
- حکومت قانون
- عقب ماندگی
- نابرابری اقتصادی
- شرکتهای دولتی
- معضلات اقتصادی
- بزرگ شدن دولت
- افزایش نقدینگی
- مالکیت خصوصی
- تکنولوژی خارجی
- اصلاح قانون اساسی
مطالب پربیننده
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- کتاب پیوند زخم خورده
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- خلاصه کتاب سواد بصری