ویژه شهادت حضرت امام جعفر صادق(ع)
قرآن در سخنان امام صادق (ع)
امام جعفر صادق(ع) فرزند محمد باقر(ع) و او فرزند امام علی زین العابدین(ع) و اوزادۀ حسین بن علی (ع) فرزند دخت گرامی پیامبر اکرم(ص) است. مادر ایشان ام فروه است. امام(ع) در مدینۀ منوره در تاریخ 17 ربیع الاول سال 83 هجری قمری، در عهد عبد الملک بن مروان اموی، متولد شد و زیر سایۀ پدرش امام باقر(ع) وجدش علی بن الحسین(ع) رشد یافت و تربیت شد و علوم و معارف اسلام را فرا گرفت
قرآن، تجلی گاه خدا
کلام الهی، جلوه ای از قدرت، علم و حکمت خداست و آیات قرآن، هر یک نشانه ای از عظمت الهی است. امام صادق(ع) در زمینۀ جلوه گاه بودن قرآن برای ذات مقدس خدا -البته برای چشم های بیدار و دل های آگاه-می فرماید: لقد تجلّی اللّه لخلقه فی کلامه و لکنّهم لا یبصرون [بحار الانوار، ج 95: 5]: خداوند بر خلق خویش در کلام خودش تجلی کرده است، ولی آنان خدا را نمی بینند.
گنجینۀ کامل
معارف قرآن بی پایان و به تعبیر خود قرآن
«تبیاناً لکلّ شی ء»
یعنی؛ بیانگر همه چیز است. هر پند و حکمت، هر حکم و قانون، و هر علم و دانش ریشه در قرآن دارد. حتی برای آگاهی از سرگذشت پیشینیان، سرنوشت آیندگان و دانش های آسمان و زمین باید به قرآن نگریست و به کمک اهل بیت(ع) از این منبع و گنجینۀ کامل بهره گرفت. امام صادق (ع) از این منبع و گنجینۀ کامل بهره گرفت. امام صادق(ع) می فرماید: «خداوند بی همتا و قدرتمند، کتاب خویش را بر شما نازل فرمود و او راستگو و نیکوکار است. در قرآن، خبر شما و خبر آنان که پیش از شما بودند و آنان که پس از شما خواهند آمد، همچنین خبر آسمان و زمین آمده است... [الحیاة، ج 2: 152].
و در سخن دیگری به جنبۀ تبیان بودن قرآن چنین اشاره می فرماید: «ان اللّه انزل فی القرآن تبیان کلّ شی ء، حتّی والله ما ترک شیئا یحتاج العباد الیه الا بیّنه للنّاس...» [کافی، ج 2: 18]: خداوند در قرآن، بیان هر چیزی را نازل کرده است. به خدا قسم از هیچ چیزی که بندگان به آن نیازمندند، فروگذار نکرده و آن را برای مردم بیان فرموده است.
عهدنامۀ الهی
قرآن، عهدی استوار میان خدا و مردم است و آیات این کتاب متن این عهدنامه را بیان می کنند: به عهدنامه باید نگریست، به آن باید پای بند بود و مفاد آن را نبادی زیر پا گذاشت. امام صادق(ع) دربارۀ این عهدنامه و لزوم تلاوت بخشی از آن به طور روزانه چنین می فرماید: «القرآن عهد اللّه الی خلقه، فقد ینبغی للمرء المسلمان ینظر فی عهده و ان یقرأ منه فی کلّ یوم خمسین آیة» [بحار الانوار، ج 89: 15]: قرآن عهد خداوند با بندگان اوست. سزاوار است که انسان مسلمان در این عهدنامۀ الهی بنگرد و هر روز پنجاه آیه از آن را بخواند.
آینۀ عبرت
در خلال آیات قرآن، سرگذشت اقوامی از گذشته آمده است؛ چه نیکان و صالحان که در سایۀ ایمان و عمل و پیروی از حق سعادتمند شدند، و چه عنودان و لجوجان که با تکذیب انبیا، انکار خدا، و طغیان و فساد، گرفتار عذاب الهی گشتند. قرآن، کتاب و قصه و داستان نیست، ولی سرشار از قصه ها و حکایات افراد و امت هاست و همه برای درس گرفتن، الهام، عبرت و پند.
امام صادق(ع) می فرماید: «علیکم بالقرآن، فما وجدتم آیة نجابها من کان قبلکم فاعملوا به، و ما وجدتموه هلک من کان قبلکم فاجتنبوه» . [الحیاة، ج 2: 152]: بر شما باد قرآن: هر آیه ای را یافتند که گذشتگان با عمل به محتوای آن نجات یافتند، شما هم به آن عمل کنید و هر آیه را دیدید که بیانگر هلاکت پیشینیان است، شما هم از آن [عامل هلاکت ]بپرهیزید.
احکام جاودانه
دین خدا و آیات قرآن، حاوی یک سلسله احکام الهی است که تا قیامت استمرار می یابد. آنچه که حلال الهی و حرام الهی است، مشمول مرور زمان نمی شود و حکم خدا در اثر«جو» یا «شرایط جدید» یا «تمایلات این و آن» عوض نمی گردد. امام صادق(ع) در تشریح بعثت های سلسلۀ نورانی انبیا، به دورۀ بعثت رسول خاتم(ص) می رسد و می فرماید: «تا آن که محمد(ص) آمد و قرآن را آورد و شریعت و راه روشن قرآن را. پس حلال آن تا روز قیامت حلال است و حرام آن تا روز قیامت حرام» [بحار الانوار، ج 82: 43].
همیشه زنده و شاداب
غیر از احکام قرآن و حلال و حرام آن که ابدی است، خود این کتاب ژرف، فصیح و متین نیز با گذشت زمان کهنه نمی شود و پیوسته معارف آن برای همۀ اقشار در همۀ زمان ها، درخشندگی و آموزندگی دارد.
امام صادق(ع) در حدیثی به رمز و راز این جاودانگی و طراوت همیشگی در کلام خدا اشاره دارد. مردی از آن حضرت می پرسد: «چرا قرآن با نشر و درس و بررسی، تازه و شاداب است و هرگز کهنه نمی شود؟»
امام صادق(ع) در پاسخ می فرماید: «لاّن اللّه تبارک و تعالی لم یجعله لزمان دون زمان و لا لناس دون ناس فهو فی کلّ زمان چدید و عند کلّ قوم غضّ الی یوم القیامة» [وسائل الشیعه، ج 4: 861]: برای این که خدای متعال آن را برای زمانی خاص یا مردمی خاص قرار نداده است. ازاین رو قرآن در هر زمان تازه و نزد هر قومی شاداب است تا روز قیامت.
طراوت و تازگی قرآن برای همه و همیشه، به این خاطر است که معجزۀ جاوید پیامبر (ص) و کلام الهی است و در هر عصری پاسخ گوی نیازهای فکری، هدایتی، و اجتماعی مردم است.
حفظ، آموزش و عمل
گرچه تلاوت قرآن و حفظ کردن آیات آن ثواب دارد و ارزشمند است، ولی تکلیف مسلمانان در این حد خلاصه نمی شود. حفظ کردن باید همراه با عمل باشد و یاد دادن و یاد گرفتن به قصد اجرای فرموده های خدای متعال. حضرت صادق(ع) فرموده است: «الحافظ للقرآن، العامل به، مع السفرة الکرام البررة» [الحیاة، ج 2: 158]: کسی که حافظ قرآن و عمل کننده به آن باشد، همراه با سفیران والا مقام و نیکوکار الهی (فرشتگان مقرب)خواهد بود.
ضرورت آموختن قرآن نیز در کلام آن حضرت مطرح است. می فرماید: «ینبغی للمؤمن ان لایموت حتی یتعلّم القرآن او یکون فی تعلّمه» [کافی، ج 2: 610]: سزاوار است که مؤمن نمیرد، تا آن که قرآن را آموخته باشد، یا در حال و مسیر فراگرفتن قرآن باشد. با این حال، پای بندی به احکام قرآن و عمل به آن در تعبیر امام صادق(ع) چنین بیان شده است: «و احذر ان تقع من اقامتک حروفه فی اضاعة حدوده» [تفسیر برهان، ج 2: 457؛ مجمع البیان، ج 5: 481]: بپرهیز از این که در مسیر اقامۀ حروف، به اضاعۀ حدود بیفتی.
بسیارند آنان که در شکل و ظاهر به قرآن می پردازند و در ورای جلوه های ظاهری قرآنی، عمل به قرآن برایشان مطرح نیست. این گونه برخورد تشریفاتی، مراسمی و شکلی با قرآن، در شأن کلام الهی و منشور آسمانی نیست.
ادب و آداب تلاوت
خواندن قرآن نیز آدابی دارد؛ هم آداب ظاهری همچون مسواک، وضو، ترتیل، صوت خوش، رو به قبله بودن، حفظ احترام کلام اللّه و... و هم آداب باطنی و حالت های روحی نظیر توجه قلبی، عنایت به کلام خدا، پیدا کردن حالت خشوع و تذکر، و تأثیرپذیری از تلاوت. این نکات در کلمات امام صادق(ع) بسیار بیان شده اند. در ادامه به برخی از این رهنمودها اشاره می شود.
امام صادق(ع) می فرماید: «اذا قری ء عندک القرآن وجب علیک الانصات و الاستماع». هرگاه نزد تو قرآن تلاوت می شود، بر تو لازم است گوش بدهی و سکوت و توجه داشته باشی. این همان نکتۀ قرآنی است که در آیۀ 204 سورۀ اعراف آمده است: «و اذا قری ء القرآن فاستمعوا له و انصتوا.»
و در سخن دیگری به نقل از حضرت رسول(ص) می فرماید: «راه قرآن را نظیف و پاکیزه کنید. » می پرسند: «راه قرآن چیست؟» می فرماید: «دهانتان». می پرسند«چگونه؟» می فرماید: «با مسواک» [المیزان: 1/22 و 23].
در حدیث دیگری، امام صادق(ع) فرموده است: «کسی که قرآن بخواند، ولی قلبش رقت پیدا نکند، در برابر خداوند خاضع نشود و در درون، حالت حزن و خشیت و هراس نیابد، شأن و جایگاه والای خدا را سبک شمرده است. بنگر که کتاب پرودگارت را چگونه می خوانی، با منشور ولایت خویش چه برخوردی داری، اوامر و نواهی آن را چگونه پاسخ می دهی و حدود و تکالیف آن را چگونه امتثال و فرمان برداری می کنی. در آیه های وعد و وعید درنگ کن، و در امثال و مواعظ قرآن اندیشه. مبادا اقامۀ حروف و قرائت ظاهر، تو را در تباه ساختن حدود آن بیندازد!...»
تلاوت با حزن و حالتی اندوهناک که نشان دهندۀ تأثر روحی قاری از آیات کلام خداست، ادب دیگری از آداب تلاوت است. امام صادق(ع) فرموده است: «انّ القرآن نزل بالحزن فاقرؤه بالحزن» [الاحتجاج: 1/210]: قرآن با حزل نازل شده است. شما هم آن را حزین قرائت کنید.
مطالب مرتبط
- نکاتی درباره حدیث عنوان بصری از امام صادق(ع)
- سخنان امام صادق(ع) درباره قرآن
- مقاله نقش اخلاق اسلامی در رساندن انسان به کمال
- مقاله ویژگیهای اخلاق مدیریت از منظر قرآن کریم
- معجزات کلام امام صادق علیه السلام و توحید مفضّل
- مقاله طراحی الگوی برنامه درسی تربیت دینی و اخلاقی برای دانشآموزان
- شیوه های تقویت باورهای اعتقادی در قرآن کریم ودعای عرفه امام حسین (علیه السلام)
- رهنمودهای تربیتی امام صادق علیه السلام
تگها
مطالب پربیننده
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- کتاب پیوند زخم خورده
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- خلاصه کتاب سواد بصری