ویژه ماه مبارک رمضان

رعایت شیوه درست تغذیه در ماه مبارک رمضان

رعایت شیوه درست تغذیه در ماه مبارک رمضان

افزون بر آثار و برکات بی‏شمار معنوی، آثار مثبت جسمی زیادی نیز در افراد سالم و بیمار برای روزه‏داری بیان شده است که از آن جمله اثر بر متابولیسم (سوخت و ساز) غلظت هورمون‏ها، فعالیت کلیه، دستگاه گوارش، قلب و عروق، اثر بر الکترولیت‏ها و مواد مغذی، اثر بر کاهش وزن و ... می‏باشد.


 

افزون بر آثار و برکات بی‏شمار معنوی، آثار مثبت جسمی زیادی نیز در افراد سالم و بیمار برای روزه‏داری بیان شده است که از آن جمله اثر بر متابولیسم (سوخت و ساز) غلظت هورمون‏ها، فعالیت کلیه، دستگاه گوارش، قلب و عروق، اثر بر الکترولیت‏ها و مواد مغذی، اثر بر کاهش وزن و ... می‏باشد.

* چند نکته برای رژیم روزه‏داری که هم روزه‏دار، روزه را آسانتر تحمل کند و هم بیشتر از منافع آن بهره‏مند شود:

1) هنگام افطار از آغاز کردن تغذیه با آب سرد، نوشابه و مانند اینها جدا خودداری کنید حتی اگر تشنه‏اید به جای آب سرد، کمی آب گرم یا چای کمرنگ میل کنید.

2) افطار را با خوردن خرما، کشمش، عسل و به طور کلی با قند طبیعی آغاز کنید.

3) خوردن چای شیرین کم‏رنگ، شیر گرم، فرنی، و حلیم کم روغن در آغاز افطار مناسب است.

4) نان و پنیر و سبزی و یا نان و پنیر و مغز گردو نیز برای افطار مناسب است.

5) سبزی را در افطار میل کنید، سبزی در سحری گاهی منجر به تشنگی در طول روز می‏شود.

6) از آشامیدن آب فراوان در وسط غذا خودداری کنید. آب در وسط غذا سبب رقیق شدن شیره گوارشی و اختلال در هضم می‏شود.

7) در زمان بین افطار تا سحر، البته با رعایت فاصله با غذا، آب کافی بیاشامید.

8) مصرف غذای خود را در زمان روزه‏داری به دو وعده منحصر کنید. برای افطار غذای پر حجم نخورید و افطار و شام را یکی کنید به نحوی که معده شما فرصت هضم غذا و خالی شدن آن قبل از غذای سحری را داشته باشد.

9) حتما برای صرف سحری، کمی زودتر از خواب برخیزید تا بدون عجله و با آرامش خاطر سحری بخورید حتی اگر میل به خوردن غذا در سحر ندارید آب، چای کمرنگ، شیر و مانند اینها را فراموش نکنید.

10) از خوردن تنقلات فراوان مانند بامیه، زولبیا، حلوا و ... خودداری کنید.

11) حتما در غذای افطار به خصوص سحر، میوه میل کنید میوه‏جات به علت داشتن پتاسیم فراوان در ایجاد تعادل لازم املاح در خون دخالت می‏کنند و نیز آب فراوان دارند و این برای پیشگیری از تشنگی مفید است.

12) اگر در ماه رمضان دچار یبوست می‏شوید از خیسانده برگه آلو، انجیر و نیز از خورش‏های ملین مثل خورش آلو و خورش‏های سبزی‏دار بیشتر استفاده کنید.

13) در طول زمان روزه از رفتن به حمام داغ، خون دادن و کارهایی که موجب ضعف و بیحالی شود خودداری کنید.

14) معده خالی در هنگام افطار تحمل غذای سنگین را ندارد لذا خوردن غذاهای سهل‏الهضم و تقریبا نرم برای افطار مناسب است.

15) سالاد مکمل خوبی برای غذاها در ماه مبارک رمضان است.

16) بادنجان، فلفل و سایر ادویه‏ها گاهی موجب احساس تشنگی در طول روز می‏شود.

17) آشامیدن آب یخ یا نوشابه‏های سرد با معده خالی زیان‏بخش است.

18) کله‏پاچه، سیرابی و شیردان موجب تشنگی زیاد می‏شود لذا بهتر است میل نکنید ولی اگر مایلید میل کنید به صورت کم آب و کم نمک و آن هم در افطار میل کنید.

19) مصرف نوشابه‏های گازدار به طور کلی و در ماه مبارک رمضان به طور خاص ممکن است موجب تحریک در معده به خصوص معده افراد مبتلا به التهاب معده (گاستریت) شود.

20) خوردن حداقل یک لیوان شیر یا معادل آن ماست در افطار سفارش می‏شود.

21) در ماه مبارک رمضان بیش از سایر اوقات به بهداشت دهان و دندان توجه کنید و حتما بعد از صرف افطاری و سحری دندان‏های خود را به دقت مسواک کنید.

 منبع : مجله  پیام زن  شهریور 1388 - شماره 210 /  نویسنده : مژده حسینی

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه