کرونا چگونه درک ما را از «زمان» تغییر داد؟
احتمالاً برای بسیاری از ما ما پیش آمده است که درک متفاوتی از «زمان» و احساس گذر آن در دوران همهگیری کرونا داشته باشیم. ممکن است گاهی حس کنید که زمان گاهی بهسرعت و گاهی بسیار طولانی طی میشود. دانشمندان بهتازگی بر روی چگونگی درک ما از گذشت «زمان» و ارتباط آن با کرونا تحقیق کردهاند.
در دوره همهگیری بیماری کرونا، درک ما از گذشت زمان، بیش از هر زمان دیگری متفاوت شده است. چیزی که انگار در دوران کرونا بیشتر آن را درک میکنیم؛ انگار از بهار ۱۰ سال گذشته است، در نقطۀ مقابل وقتی یک لحظه فکر میکنیم که امروز چهارشنبه است باورمان نمیشود که به همین زودی یک هفته گذشت، انگار همین دیروز بود! در ادبیات و رمانها در مورد تجربۀ گذر زمان در زمانۀ بیماریهای همهگیر چیزهایی میشود پیدا کرد اما دانشمندانی که درباره مغز پژوهش میکنند پاسخهایی برای این شکل متفاوت از تجربۀ گذر زمان دارند.
در یک مطالعه علمی یک تیم تحقیقاتی مستقر در دالاس شواهدی در مورد سلولهای مربوط به تجربه و درک زمان را گزارش میکنند. این محققان طی چند سال پژوهش مستمر توانستهاند که سلولهایی عصبی را در مغز جوندگان شناسایی کنند که مسئول درک فواصل زمانی هستند و این فواصل را ردیابی میکنند. این یافته میتواند گام بزرگی به سمت فهم عملکرد ذهن در درک زمان باشد. اگر اینطور باشد آن وقت باید در یافتههای قبلی در مورد مسئلۀ زمان در مغز بازنگری کرد. بر خلاف آنچه قبلاً در این زمینه گفته میشد به نظر میرسد که چیزی به نام سلولهای زمانی در مغز نداریم، همچنین هیچ ساعت عصبیای هم در مغز وجود ندارد بلکه آنچه هست پاسخ سلولهای عصبی به تغییر عملکرد سایر سلولهای عصبی است. یعنی سلولهای عصبی مغز تغییرات سلولهای عصبی دیگر را ردیابی میکنند و در پاسخ به این تغییرات خودشان نیز تغییر میکنند. به همین خاطر پرسش اصلی در این مطالعات جدید این است که سلولهای عصبی و نحوه عملکردشان چگونه بر درک ما از زمان تأثیرگذار هستند.
درک «زمان» و ارتباط آن با عادات و خاطرهها
در یک مطالعه که در دانشگاه ساوت وسترن آمریکا صورت گرفت، یک جراح مغز شلیکها و امواج سلولهای عصبی را در ناحیۀ گیجگاهی در اعماق مغز تجزیه و تحلیل کرد. این ناحیه مسئول شکلگیری و بازیابی حافظه نیز هست. خاطرات باید به شکل خاصی ثبت شوند تا بتوانند ترتیب زمانی به خود بگیرند و تقدم و تأخرشان مشخص شود. امواج عصبی ۲۷ فرد مبتلا به صرع که تحت عمل جراحی قرار گرفته بودند و تحت مراقبت بودند مورد بررسی قرار گرفت. در این بیماران الکترودها باید در عمق مغز کاشته شوند تا محل بروز صرع در مغز مشخص شود. در حالی که این بیماران بازی رایانهای مرتبط با سنجش حافظه را انجام میدادند، محققان الگوی شلیک عصبی و امواج مغزی را بررسی میکردند. فهرستی از واژهها با فاصله سی ثانیه به این افراد ارائه میشد و آنها فرصت داشتند طی سی ثانیه هرتعداد واژه که به خاطر میآورند را ذکر کنند.
محققان دریافتند که در حین به یادآوری واژگان در ناحیه خاصی از مغز شلیکِ عصبی وجود دارد. این شلیک بین دو تا ۵ ثانیه طول میکشید. این شلیک عصبی تنها به زمان مربوط بود و نه هیچ چیز دیگر به این معنا که از یک نقطۀ مغز به فواصل دو تا ۵ ثانیه یک شلیک عصبی به نقطۀ دیگری (که مسئول یادآوری است) اتفاق میافتاد و زمانی که این شلیک اتفاق میافتاد یادآوری بهتری انجام میشد. احتمالاً این شلیک به ترتیبِ حفظ کردن کلمات مربوط بود (تقدم و تأخر آنها) و وقتی اتفاق میافتاد آزمودنی با ترتیب بهتری کلمات حفظ شده را بیان میکرد.
این سلولها کارشان این است که اطلاعات مربوط به زمان را ذخیره کنند و لحظه به لحظه با خواستههای مغز هماهنگ میشوند. وقتی کاری را شروع میکنیم این سلولها فواصل بین انجام کار را اندازه میگیرند و در حین انجام کار با سرعت بیشتری شلیک میکنند و هرچه کار به پایانش نزدیک میشود سرعت و فاصله شلیکشان کمتر میشود. به این ترتیب زمان انجام کار را اندازه میگیرند و ثبت میکنند. از آنجا که این سلولها به تغییراتی که در متن یک فعالیت رخ میدهند حساس هستند میتوانند با ضرباهنگ تند یا کندی فرایند انجام یک کار را ثبت کنند به همین خاطر درک ما از زمان انجام یک کار لزوماً با زمانِ ساعتی هماهنگ نیست. این سلولها فاصلههای زمانی را به صورت کوتاه ثبت میکنند (در حد ثانیه و دقیقه و نه روزها و هفتهها).
با این اوصاف میتوان علت درک متفاوت از گذشت زمان در دوره همهگیری کرونا را توضیح داد. وقتی در اواخر زمستان خبر پاندمی کرونا همه جا پیچید مردم با حجم زیادی از اطلاعات روبهرو شدند که به سرعت آن را جذب کردند اما بعد از آن به خاطر قرنطینه همه چیز یکنواخت شد، آدمها در خانه و یا دورکاری حبس شدند و ضرباهنگ کند شد. همین اتفاق به عنوان یک اثر زمینهای روی نحوه ثبت زمان در سلولهای مغزی اثر گذاشته است و به همین خاطر است که درک زمانی ما از ۸-۹ ماه گذشته تا این حد دچار گره و پیچش است.
برداشتی از: The New York Times
مطالب مرتبط
- درباره علی مرادخانی
- ویروس کرونا چیست؟ اینفوگراف ویروس کرونا
- چرا دوست داریم به چهره افراد زیبا نگاه کنیم؟
- ویروس کرونا؛ موضوع ۱۶۳ پایان نامه و پروپوزال در سال ۹۹
- کلاسهای مجازی دانشگاه آزاد اسلامی
- آموزش چند اوریگامی ساده برای سرگرم کردن کودکان
- شب یلدا
- ۱۰ نکته درباره ویروس کشنده کرونا
تگها
مطالب پربیننده
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- کتاب پیوند زخم خورده
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- خلاصه کتاب سواد بصری