مقاله پژوهشی روابط بینامتنی در اسکندرنامههای منظوم (فردوسی، نظامی و امیرخسرو)

مقاله پژوهشی روابط بینامتنی در اسکندرنامههای منظوم (فردوسی، نظامی و امیرخسرو) اثر نویسندگان محمود عابدی ، محمد پارسانسب و سیما عباسی است که در مجله علمی ادب فارسی منتشر شده است
در بخش چکیده این مقاله پژوهشی آمده است :
بینامتنیت را نخستین بار ژولیا کریستوا در مورد روابط میان متون به کار برد. پس از وی افرادی نیز به بررسی مباحث بینامتنی از دیدگاههای متفاوت پرداختند و مفهوم آن را تغییر دادند. یکی از این افراد ژرار ژنت است که گسترده تر و نظام یافته تر بدان پرداخت و روابط میان متنی را با تمام متغیرات آن مورد بررسی قرار داد و آن را ترامتنیت نامید. اسکندرنامههای منظوم که در شکلگیری آنها مجموعهای از «پیش متن»ها مؤثّراند در طول تاریخ حیات خویش با بسیاری از عناصر فرهنگی و اعتقادی ملل و زبانهای مختلف درآمیخته و محتوایی داستانی و افسانهای یافتهاند. با وجود تمایزاتی که نیّت مؤلّفان، اقتضائات اجتماعی و فکری روزگار هر اثر و گاه «دلهرهی تأثیر» در این آثار به وجود آورده، وام گیریها و تأثیر و تأثّرهای این متون نشانگر بینامتنیت صریح آنهاست. اسکندرنامههای منظوم فارسی را میتوان بر اساس آرای وی مورد بررسی قرار داد و از دیدگاه تازهای به مطالعهی روابط میان این متون پرداخت.
در این نوشتار ویژگیهای میانمتنی (اسکندرنامههای فردوسی، نظامی و امیرخسرو) از دیدگاه بینامتنی (همحضوری) و بیش متنی (تأثیر و تأثر) ژرار ژنت بررسی میشود تا با مشخص شدن مشترکات بینامتنی این آثار، میزان و چگونگی تأثیرپذیری و تأثیرگذاری آنها بر یکدیگر مشخّص شود و نشان داده شود که این تأثیرات در چه حوزههایی بیشتر اتفاق افتاده و تا چه اندازهای آگاهانه بوده است.
دانلود تصاویر
مطالب مرتبط
-
مقاله علمی و پژوهشی زمینه فکری و اندیشه ادبی میخائیل باختین
-
باستانی پاریزی نویسنده تأثیرگذار در عرصه ترویج تاریخ خوانی
-
درباره محمد دبیرسیاقی
-
کتاب شعر و ادب پارسی پشتوانه فرهنگی ایرانیان در عصر جهانی شدن
-
کتاب بر ستیغهای حماسه: جستارهایی دربارهی شاهنامه و دیگر حماسههای ایرانی
-
کتاب شاهنامه نگاری در ایران
-
روزه و رمضان در آئینه شعر فارسی
-
کتاب برگزیده آثار بزرگان ادب پارسی - جلد چهارم