آشنا پنداری یا دژاوو چیست؟
روانشناسانی که بر روی حافظه مطالعه میکنند به این نکته اشاره میکنند که ما همواره خاطراتی از اتفاقاتی که برایمان افتاده است در ذهنمان ثبت میکنیم؛ و همچنین به خاطر داریم که یکسری اتفاقات در کجا برایمان روی داده است. این حافظه که محل روبرویی با اتفاقات را ثبت میکند «حافظه منبع» نامیده میشود.
دژاوو یا همان آشناپنداری، احساسی است که ما در مواجهه با یک موقعیت کاملا جدید تجربه میکنیم، به گونهای که به طرز جدی تصور میکنیم قبلا آن را دیدهایم. اما آیا واقعا اینگونه است؟ واقعا دژاوو چیست؟ در این مقاله جواب سوالتان را خواهید گرفت.
برای بسیاری از ما اتفاق افتاده که در موقعیتی قرار میگیریم و به طرز عجیبی احساس میکنیم آن صحنه یا آن مکان را قبلا دیدهایم. اما این واقعا ممکن نیست. ما میدانیم که این حادثه یا موقعیت کاملا جدید است. اگر برای شما هم سوال است که چه برسرمان میآید که اینگونه تصور میکنیم و میخواهید بدانید که «دژاوو چیست؟» مقالهی زیر از «دکتر آرت مارکمن» را بخوانید.
بعد از اینکه از دانشگاه فارغالتحصیل شدم با چند تا دوستانم به اروپا رفتم و این اولین باری بود که به اروپا سفر میکردم. اولین روز در آتن از اتوبوس پیاده شدیم و ناگهان جلوی یک رستوران و مغازه ایستادم، و احساس کردم که قبلا هم آنجا بودهام. میدانستم که من مسلما هرگز آنجا نبودهام، اما این تجربهای قوی از آشناپنداری یا دژاوو بود. خیلی عجیب است...
دژاوو چیست؟
روانشناسانی که بر روی حافظه مطالعه میکنند به این نکته اشاره میکنند که ما همواره خاطراتی از اتفاقاتی که برایمان افتاده است در ذهنمان ثبت میکنیم؛ و همچنین به خاطر داریم که یکسری اتفاقات در کجا برایمان روی داده است. این حافظه که محل روبرویی با اتفاقات را ثبت میکند «حافظه منبع» نامیده میشود.
دو راه وجود دارد که ما حس کنیم یک موقعیت برایمان آشناست:
اول اینکه یک وضعیت گذشته را به خاطر بیاورید. برای مثال، ممکن است به شهری که در آن بزرگ شدهاید برگردید و به مدرسهای که در آن درس خواندهاید سری بزنید. ممکن است در آنجا کلاسی که در آن حضور داشتهاید را به خاطر بیاورید و بدانید یا حس کنید که قبلا آنجا بودهاید.
اما، همچنین ممکن است که حس کنید قبلا در جایی بودهاید. برای مثال در بازدید از شهر کودکیتان از کنار یک کتابخانه میگذرید و حس میکنید که چقدر آشناست، اما اصلا به یاد نیاورید که چه زمانی آنجا بودهاید. این حس دانستن به حافظهی منبع ربط دارد.
تجربه دژاوو شامل احساس شناخت در وضعیتی است که در آن شما کاملا در حال تجربهی چیز جدیدی هستید. مقالهای نوشتهی «آن کلی ری»، «آنتونی رایلز» و «جیسون نومی» در دسامبر ۲۰۰۹ یک عامل که منجر به چنین تجربهای میشود را معرفی میکند. آنها در یک آزمایش بر چند نفر، به آنها چند نقاشی از صحنههای مختلف نشان داده بودند. بعدها، به آنها یکسری نقاشی از صحنههای جدید نشان داده شد و از آنها سوال شد که آیا قبلا آنها را دیده بودند یا خیر. برخی از این نقاشیهای جدید، یک پیکربندی مشابه با نقاشیهای اولیه داشتند، اما در همهی اشیاء و جزئیات متفاوت بودند. برای مثال، در مرحلهی اول آزمایش، افراد تصویری از یک کوچه پر از آدم میان یک حصار و یک ساختمان دیده بودند، و در مرحله دوم همین کوچه را بین یک قطار و ایستگاه قطار. در این مورد، شرکت کنندگان در آزمایش احساس میکردند که این صحنهی جدید برایشان آشناست، و اغلب گزارش کردند که احساس آشنایی قوی نسبت به صحنهی جدید دارند.
دژاوو شامل احساس شناخت در وضعیتی است که در آن کاملا در حال تجربهی چیز جدیدی هستید
دلیل دژاوو چیست؟
چه اتفاقی در حال رخ دادن است؟ ما حافظهی خوبی برای ثبت اشیاء داریم. شما اگر یک شیء آشنا را در یک محیط ناآشنا ببینید، اغلب متوجه میشوید که این شیء را قبلا دیده بودید. به عنوان مثال، اگر یکی از دوستان شما یک ست بشقاب مشابه بشقابهای مادرتان داشته باشد، ممکن است شما بگویید که چقدر جالب، دوستم و مادرم در مورد بشقاب سلیقهای مشابه دارند.
ما در بازیابی خاطراتمان براساس شکل و ترتیب اشیاء ضعیف هستیم. اگر شما در مکانی باشید که یکسری شیء ناآشنا دارد، اما این اشیاء به طور مشابه با وضعیتی که قبلا تجربه کردهاید، چیده شده باشند، شما حس میکنید که چیزی برایتان آشناست، اما هیچ خاطره یا اطلاعات خاصی از آن موقعیت را به خاطر نخواهید آورد. البته این احساس آشنایی میتواند بسیار کمک کننده باشد. برای مثال، شما وارد یک رستوران جدید میشوید که بسیار مشابه رستورانهایی که قبلا رفتهاید چیدمان شده است؛ بنابراین یک حس صمیمیت و آشنایی به شما دست میدهد که بسیار مطلوب است. این احساس دانش در یک رستوران جدید به شما کمک میکنید راحتتر باشید.
اگر پیکربندی و شکل کلی چیزی یا موقعیتی تقریبا مشابه با تجربیات گذشتهی شما باشد، شما حس آشنایی قوی تجربه خواهید کرد؛ و این طور است که شما دژاوو را تجربه میکنید. دژاوو تنها یک واکنش شدید سیستمی در مغز است که میخواهد به شما بگوید شما در وضعیت آشنایی به سر میبرید.
مطالب مرتبط
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- مزایای خانواده های پرجمعیت
- همسر معتاد و چگونه زندگی کردن با آنها ا
- تاثیر باورنکردنی اسم افراد بر سرنوشت و وضعیت روحی آنها
- دوست بد شما این نشانه ها را دارد!
- افراد حسود و راه های برخورد با این افراد
- دلایل خیانت زوج های عاشق پیشه به یکدیگر
- اعتیاد به پورنو گرافی و نقش آن در زندگی زناشویی
تگها
مطالب پربیننده
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- کتاب پیوند زخم خورده
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- خلاصه کتاب سواد بصری