تکمیل ظرفیت دانشگاه آزاد؛ در پیچ و خم عبور از یک قانون

تکمیل ظرفیت دانشگاه آزاد؛ در پیچ و خم عبور از یک قانون

سازمان سنجش آموزش کشور در روزهای اخیر اطلاعیه‌ای درباره پذیرش بدون مجوز دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی منتشر و با غیرقانونی دانستن روند تکمیل ظرفیت این دانشگاه را غیرقانونی خواند.

دانشگاه آزاد  از آغاز انتخاب رشته‌های تکمیل ظرفیت متقاضیان رشته‌های با آزمون خبر داد و اعلام کرد که داوطلبان واجد شرایط می توانند با استفاده از کد دسترسی مندرج در کارنامه و کد ملی به سامانه وارد شده و پس از پرداخت وجه انتخاب رشته نسبت به انتخاب حداکثر ۱۰۰ رشته و محل متناسب با گروه آزمایشی مربوطه اقدام کنند.

اما یک روز پس از انتشار این خبر، سازمان سنجش آموزش کشور در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که دانشگاه آزاد بدون اخذ مجوز از شورای سنجش و پذیرش دانشجو شروع به انتخاب رشته با عنوان تکمیل ظرفیت کرده است.

در بخش دیگری از اطلاعیه سازمان سنجش آموزش کشور ضمن اعلام مغایرت تکمیل ظرفیت دانشگاه آزاد با مصوبه جلسه دهم شورای مذکور، گفته شده که انتخاب رشته و پذیرش دانشجو با عنوان تکمیل ظرفیت بدون اخذ مجوز از شورای مذکور فاقد وجاهت قانونی بوده و پذیرش این داوطلبان مورد تایید نیست.

انتشار اعلامیه سازمان سنجش موجب نگرانی برخی از داوطلبان شد، چرا که این دانشگاه سال گذشته در۲۳ مهرماه ثبت نام ۴ هزار و ۲۶۹ نفر از داوطلبان ذخیره را لغو کرد که این امر اعتراض برخی داوطلبان و خانواده های آنها را در پی داشت.

تکمیل ظرفیت دانشگاه آزاد قانونی است

محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد روز پنجشنبه چهارم مهرماه در ششمین جلسه شورای دانشگاه آزاد برای خاتمه دادن به نگرانی داوطلبان، از قانونی بودن روند ثبت نام تکمیل ظرفیت در این دانشگاه خبر داد و گفت: پذیرش دانشجو بخش‌های مربوط به خود را دارد، چه کسی گفته است که پذیرش باید تک مرحله‌ای باشد، دانشگاه اختیار دارد که به صورت دو مرحله‌ای عمل کند و با تکمیل ظرفیت تعداد دانشجویان خود را به حد نصاب برساند.

وی همچنین افزود: جای تعجب است که اطلاعیه می‌دهند اقدام دانشگاه آزاد اسلامی غیرقانونی است چرا که این روند کاملا قانونی انجام می شود.

پس از انتشار سخنان طهرانچی در جلسه شورای دانشگاه آزاد، روابط عمومی این دانشگاه در اطلاعیه ای نسبت به ادعای سازمان سنجش درخصوص پذیرش دانشجو بدون اخذ مجوز واکنش نشان داد.

در اطلاعیه دانشگاه آزاد اعلام شده که مسئله تکمیل ظرفیت در این دانشگاه امری عادی، لازم و سنواتی در ثبت‌نام داوطلبان است و بدون این فرآیند، ظرفیت اختصاص‌ یافته به داوطلبان برای رشته‌های باآزمون و پرمتقاضی که فقط ۵ درصد از رشته‌های دانشگاه آزاد را تشکیل می‌دهد، تکمیل نمی‌شود.

همچنین در بخش دیگری از این اطلاعیه اشاره شده که جای تعجب دارد دبیرخانه شورای سنجش و پذیرش که از لحاظ فنی بر این امر واقف است، به یکباره پس از تأیید کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی بر جدا بودن امر سنجش از پذیرش در ‌کنکور کارشناسی، چنین اطلاعیه‌ای در خارج از اختیار و یا حتی مصوبات تکمیلی شورا صادر کرده است.

دانشگاه آزاد در این اطلاعیه اعلام کرده است که بخش قابل توجهی از ظرفیت‌های رشته‌های علوم پزشکی دانشگاه در گروه آزمایشی علوم تجربی با بیش از نیم میلیون داوطلب، در مرحله اول اعلام نتایج مطابق با سنوات گذشته تکمیل نشد، از این رو فرصت انتخاب رشته مجدد در فرآیند تکمیل ظرفیت این دانشگاه در راستای ایجاد فرصت بیشتر برای تعداد بسیار متقاضیان تحصیل در رشته‌هایی است که همه‌ساله صدها هزار نفر داوطلب به منظور کسب پذیرش در آن‌ها با یکدیگر رقابت می‌کنند.

دانشگاه آزاد در پایان از داوطلبان درخواست کرد که بدون توجه به حواشی ایجاد شده برای این فرآیند، در سامانه تکمیل ظرفیت دانشگاه آزاد انتخاب رشته کنند.

پذیرش دانشجو در حیطه اختیارات دانشگاه آزاد است

سیدحسین طباطبایی رئیس مرکز امور حقوقی دانشگاه آزاد اسلام نیز امروز در گفت و گو با خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش درباره روند تکمیل ظرفیت دانشگاه آزاد اسلامی برای داوطلبان آزمون سراسری سال ۱۳۹۸، اظهار کرد: نکته قابل توجه این است که قانون در خصوص پذیرش دوره کارشناسی فقط سنجش را به سازمان سنجش سپرده است.

وی افزود: قانونگذار در مقام بیان شرایط تمامی بخش‌های مختلف را ذکر کرده است. در قانون گفته شده که سنجش داوطلبان باید توسط سازمان سنجش و آموزش کشور باشد اما میان سنجش و پذیرش تفکیک قائل شده ، این رویه در سال‌های گذشته نیز به همین صورت بوده است.

رئیس مرکز امور حقوقی دانشگاه آزاد با اشاره به اینکه روند تکمیل ظرفیت دانشگاه آزاد همواره توسط این دانشگاه صورت می گرفته است، یادآورشد: در شورای سنجش و پذیرش بحث یکسان سازی پذیرش نیز مطرح است اما در زمان حاضر تنها آزمون‌ها یکسان سازی شده و یکسان سازی موضوع پذیرش هنوز صورت نگرفته است.

به گفته طباطبایی، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری باید سازو کاری برای یکسان سازی فرآیند پذیرش انجام می داده که تا کنون میسر نشده اما مصوبات بعدی شورای سنجش و پذیرش که دبیرخانه اطلاعیه صادر کرده بیان می کند که شورا قائل به این است که تکمیل ظرفیت وجود دارد، در واقع الزام به شیء، الزام به لوازم آن نیز است.

وی همچنین یادآورشد: دانشگاه آزاد مکلف است که با داشتن اختیارات قانونی دانشجو پذیرش کند، در واقع این امکان فراهم است که در مرحله تکمیل ظرفیت دانشگاه مانند سال‌های گذشته به کار خود ادامه دهد.

رئیس مرکز امور حقوقی دانشگاه آزاد خاطرنشان کرد: تکمیل ظرفیت زمانی منتفی است که سازوکارهای پذیرش یکسان باشد و عدالت آموزشی شکل گیرد.به نظر می رسد در سازمان سنجش اهداف دیگری مد نظر بوده، قانون کاملا شفاف است و اینکه قوانین دیگر به این موضوع تسری داده شود، حرفی غیر حقوقی است.

طباطبایی در ادامه گفت: مرکز سنجش و پذیرش دانشگاه آزاد معتقد است که هماهنگی‌های لازم با سازمان سنجش صورت گرفته و صحبت ها به صورت شفاهی انجام شده است.

وی معتقد است که روند تکمیل ظرفیت دانشگاه آزاد مطابق روال همه ساله بوده و اتفاق جدیدی هم نیفتاده که بخواهد فرآیند جدیدی شکل گیرد.

رئیس مرکز امور حقوقی دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به شهریه محور بودن این دانشگاه افزود: دانشگاه آزاد در چند سالی که فعالیت کرده مرحله تکمیل ظرفیت داشته، این دانشگاه یک دانشگاه غیر دولتی است که از ظرفیتی که به طور قانونی توسط همین شورا برای تعریف شده ، حق بهره مندی دارد.

طباطبایی افزود: دانشگاه آزاد نیز منکر این موضوع نیست که شورای سنجش و پذیرش دانشجو هنوز ممنوعیت قطعی برای مرحله تکمیل ظرفیت قائل نشده ، مصوبه استنادی سازمان سنجش مشروط است ، بنابراین شرط تا محقق نشود، مشروط هم محقق نمی شود.

وی با اشاره به اینکه سازمان سنجش برداشت ناصوابی از قانون دارد، گفت: این سازمان بهتر است به سمت عدالت آموزشی، توزیعی و عدالت در پذیرش دانشجو حرکت کند تا بتوان درباره این موضوع صحبت کرد.

وی پذیرش داوطلبان در این مرحله را کاملا قانونی دانست و افزود: داوطلبان در این مرحله بدون نگرانی ثبت نام کنند، دانشگاه آزاد تمام قد مدافع حقوق داوطلبان و در آینده دانشجویان خود است.

رئیس مرکز امور حقوقی دانشگاه آزاد همچنین درباره اینکه تکمیل ظرفیت داوطلبان کنکور سراسری ۱۳۹۸ با لغو ثبت نام داوطلبان علوم پزشکی سال ۱۳۹۷ متفاوت است، اظهار کرد: سال گذشته اشتباهات و تخلفاتی رخ داد که دانشگاه آزاد خود به عنوان شاکی اول بود.

طباطبایی افزود: کاشف تخلفات داوطلبان علوم پزشکی سال ۱۳۹۷، در وهله اول دانشگاه آزاد بود که با عنوان شاکی وارد شد و شکایت قضایی کرد چرا که تخلفات از جانب دانشگاه بوده است.

وی افزود: بنده سال گذشته پس از وقوع این حادثه در دانشگاه، بلافاصله ماموریت یافتم که شکایت کیفری را به راه اندازم و موضوع را پیگیری کنم اما دانشگاه برای روند ثبت نام تکمیل ظرفیت اکنون مانند سال های گذشته عمل می کند و هیچ تخلفی انجام نشده، دانشگاه برای دفاع از حقوق دانشجویان هر آنچه باید انجام می‌دهد.

اظهارات دانشگاه آزاد در شرایطی است که دبیر شورای سنجش و پذیرش دانشجو در گفت و گو با رسانه ها اعلام کرده است که دانشگاه آزاد باید به جای فرافکنی به قانون و مصوبات احترام بگذارد و برای تکمیل ظرفیت بر اساس قانون از شورای سنجش و پذیرش درخواست مجوز کند.

ابراهیم خدایی همچنین اطلاعیه دانشگاه آزاد مبنی بر قانونی بودن پذیرش دانشجو از طریق تکمیل ظرفیت این دانشگاه را غیرقانونی دانسته و خواستار پاسخگویی این دانشگاه به سازمان سنجش آموزش کشور شده است.

وی با اشاره به اطلاعیه دانشگاه آزاد مبنی بر قانونی بودن پذیرش دانشجو از طریق تکمیل ظرفیت در این دانشگاه گفت: در این اطلاعیه مطالب غیر واقعی و خلاف قانون بیان شده است، زیرا اطلاعیه صادر شده، اطلاعیه "دبیرخانه شورای سنجش و پذیرش" است نه اطلاعیه "سازمان سنجش آموزش کشور"، که دانشگاه آزاد در اطلاعیه خود پاسخ دغدغه‌های سازمان سنجش را می‌دهد.

براساس قانون مصوب سال ۱۳۹۲ مجلس شورای اسلامی، طبق ماده ۲ قانون فوق، برنامه‌ریزی و تصویب مقررات سنجش و پذیرش تمامی دانشگاه‌های مراکز آموزش عالی را بر عهده شورای سنجش و پذیرش دانشجو قرار دارد و علاوه بر این براساس ماده ۸ آیین‌نامه اجرایی قانون فوق مصوب ۲۵ تیر سال ۹۳ هیئت وزیران تمامی دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی دولتی و غیر دولتی را موظف کرده است قبل از هرگونه پذیرش به منظور انطباق با مصوبات شورا، هماهنگی‌های لازم را به دبیرخانه شورا انجام دهند.

خدایی تاکید کرده است که شورای سنجش و پذیرش دانشجو در جلسه نوزدهم خود در تاریخ ۵ مرداد سال ۹۸ مصوب کرد با توجه به مشکلات و مسائل سال گذشته دانشگاه آزاد اسلامی، این دانشگاه براساس مقررات، پذیرش دانشجو را انجام دهد تا برای سال ۱۳۹۹ نحوه پذیرش دانشگاه آزاد اسلامی در جلسه بعدی تصمیم گیری شود.

وی یادآورشده است: کمیسیون آموزش وتحقیقات مجلس شورای اسلامی که براساس طرحی که به امضای بیش از ۱۰۱ نفر از نمایندگان مبنی بر تمرکز سنجش و پذیرش دانشجو هفته گذشته، تشکیل شد و جمع بندی رئیس کمیسیون به این صورت بود که تمرکز پذیرش جزو اختیارات شورای سنجش و پذیرش است بنابراین احتیاج به قانونگذاری جدید نیست و این به معنی تائید نشدن عمل خلاف قانون دانشگاه آزاد است.

به گفته دبیر شورای سنجش و پذیرش دانشجو تصمیمات این شورا براساس مصالح ملی انجام می‌گیرد و ملاک مصوبات ابلاغی که توسط رئیس شورا یعنی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری است که در اطلاعیه دانشگاه به حمایت از وزیر علوم اشاره شده در حالی که این دانشگاه مصوبات ابلاغی وزیر علوم را رعایت نمی‌کند.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه