بهداشت مطالعه
فرایند مطالعه و یادگیری از دیرباز جزء مباحث مهم دانشمندان علوم یادگیری بوده است؛ اما همواره رابطهی سلامت جسم و میزان یادگیری بخش مهمی از مباحث فرایند یادگیری بوده است و بدون شک میزان یادگیری رابطهی مستقیم با ساختار فیزیولوژِی انسان و سلامت انسان دارد تا جایی که دکتر مارگارت اشنایدر، محقق برتر دانشگاه کالیفورنیا در خصوص اهمیت بهداشت مطالعه میگوید با مطالعهی صفحات مختلف کتابها با انتقال جریانی از اطلاعات سیری از اطلاعات در مغز ما به جریان درمیآیند اما همواره غافل از آنیم که چشم ما چهقدر خسته و ضرر دیده است؛ لذا اهمیت و حفاظت از چشم و جسم و مسیر انتقال اطلاعات به مغز ما بسیار مهم است.
به طور کلی شاخصهای مورد بررسیشدهی مهم بهداشت مطالعه به صورت زیر خلاصه شده است:
1- هوا و نور: کیفیت هوای تنفسی هم از نظر ایجاد نشاط و هم از لحاظ فراهم آوردن موجبات کسالت خیلی مهم است. تنفس در اتاق دربسته که هوا به قدر کافی وجود ندارد، درست نیست.
2- جهت تابش نور: نور باید از سمت چپ، بالا و با زاویهی تقریبی ۴۵ درجه به کتاب و کاغذ بتابد؛ زیرا اگر از سمت راست بتابد، خصوصاً هنگام نگارش، باعث ایجاد سایهی دست روی کاغذ میشود که در دید اشکال ایجاد کرده و درنتیجه باعث خستگی چشم میشود.
3- استفاده از نور غیر مستقیم: بهترین نور برای مطالعه و کار، روشنایی معمولی اتاق است که در هوای روشن به وسیلهی نور غیر مستقیم ایجاد شده باشد.
4- فاصلهی مناسب چشمها با کتاب یا کاغذ: یک چشم سالم از فاصلهی ۳۰ سانتیمتری میتواند حروف کتاب را تشخیص دهد. اگر از این فاصله قادر به خواندن نیستید به پزشک مراجعه کنید.
5- نوع مرکب یا خودکار: بهترین رنگها، رنگ آبی و مشکی است که فشار کمتری به چشم وارد میکند و مانع خستگی میشود. رنگهای قرمز، سبز و... دید را مشکل میکنند و باعث خستگی چشم میشوند.
6-استراحت متناوب چشمها: برای هر ساعت مطالعه، یک ربع تا بیست دقیقه استراحت لازم است. این استراحت نهتنها برای چشم بلکه برای مغز هم فرصت مناسبی است که یادگیری خود را مرور کند. در زمان استراحت باید به فاصلهی دور و بدون توجه و دقت نگاه کرد. این کار باعث تنوع و تمدد اعصاب نیز میشود.
7- یکنواخت بودن نور محیط: نورهای محیط خصوصاً اگر در زاویهی دید چشمهای شما هستند باید یکنواخت باشند. یکی از معایب استفاده از چراغ مطالعه این است که تمرکز نور به سطح کتاب است و تاریکی نسبی محیط اطراف باعث خستگی زودرس چشمها میشود.
8- وضعیت نشستن هنگام مطالعه: وضعیت نشستن برای افرادی که زیاد مطالعه میکنند بسیار مهم است. نباید به صورت خمیده یا در طرفین مطالعه کرد؛ زیرا بهتدریج باعث تغییر ستون فقرات میشود. ستون فقرات هنگام مطالعه باید راست باشد. ضمن مطالعه و در وقتهای استراحت چشمها و وضع نشستن خود را تغییر دهید. مختصری حرکت کنید تا از رکود خون در پاها جلوگیری شود. مطالعه در حال دراز کشیدن برای چشم مناسب نیست؛ زیرا روشنایی کتاب تأمین نمیشود و خستگی، زودتر فرا میرسد. همچنین مطالعه در وسط روز رو به شمال مناسب نیست؛ زیرا نور بیشتر یا کمتر از حد طبیعی به چشمها میرسد.
9- مطالعه هنگام حرکت: مطالعه هنگام راه رفتن به علت تکان، حرکت و تغییر دائمی فاصلهی چشمها تا کتاب باعث خستگی و ضعف چشمها میشود.
۱۰- نور لامپهای مهتابی: به علت داشتن نوسان، چندان مناسب نیست و بهتر است به جای استفاده از یک منبع نوری از چند چراغ استفاده کرد. نور نباید نوسان داشته باشد تا روشنایی محل مطالعه یکسان بماند.
11- تعیین اوقات و برنامهی منظم برای مطالعه: اگر مطالعه در ساعات معینی از شبانهروز انجام شود، آمادگی ذهنی و بدنی هنگام مطالعه را میکاهد، مگر اینکه زمان مطالعه کوتاهمدت باشد.
12- صرف غذا و مطالعه: بلافاصله پس از صرف غذا نباید مطالعه کرد؛ زیرا به دلیل شروع فعالیت دستگاه گوارش پس از خوردن غذا و هجوم خون به معده و احشای داخلی، از میزان جریان خون در مغز کاسته میشود و آمادگی برای مطالعه کاهش مییابد.
13-تنفس هنگام مطالعه: انجام حرکات تنفسی متناسب در مطالعه بسیار مهم است. تنفس اگر نامنظم باشد، بهتدریج باعث کاهش اکسیژن خون و ایجاد حالت خوابآلودگی میشود؛ درنتیجه از آمادگی ذهنی برای مطالعه میکاهد.
14- آرامش فکری: هنگام مطالعه باید از اشتغالات ذهنی و عصبانیت جلوگیری کرد. اضطراب و ناراحتی باعث از بین رفتن تمرکز حواس میشود و حافظهی کسانی که دارای اضطراب و عصبانیت هستند، به طور محسوسی از افراد عادی کمتر است.
15- ورزش و مطالعه: یکی از مشکلات اساسی در مطالعات طولانی، اختلال در جریان خون است. افرادی که ساعت زیادی در شبانهروز مطالعه میکنند باید فعالیت و حرکات عضلانی کافی داشته باشند؛ زیرا در افراد پرمطالعه، خون بیش از همه جا، در مغز و کاسهی سر گردش کرده و اختلالاتی در گردش خونشان به وجود میآید.
تهیه کننده : فرامرز علی پور
مطالب مرتبط
- دانلود سئوالات و پاسخنامه آزمون کارشناسی ارشد بهداشت ، ایمنی و محیط زیست HSE سال 97
- چگونه زنی جذاب و زیبا باشیم؟
- بهداشت مطالعه
- چرا هنگام مطالعه، تمرکز نداریم و خیال پردازی می کنیم؟
- 6 توصیه برای موفق شدن در امتحانات
- چطوری آره چطوری نه!!
- فواید روابط عاشقانه برای بدن
- افزایش قوه تخیل با این 10 راهکار
تگها
مطالب پربیننده
- کافه زبان، دولینگو فارسی با تمام امکانات
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- درباره امیر کبیر
- چشم رنگی ها چه شخصیتی دارند؟ روانشناسی رنگ چشم ها
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- درباره فخرالدین عراقی
- کتاب پیوند زخم خورده
- خلاصه کتاب سواد بصری
- درباره محسن مهر علیزاده