مقالات مذهبی
حضرت زهرا (س) و تاکید روی آموزش علم
یکی از بخشهایی زندگانی حضرت زهرای مرضیه (س) که شاید کمتر مورد توجه بوده، جنبه علمی دخت پیامبر است و اگر حضرت در همه بخشهای زندگی الگو و نمونه هستند، بهدلیل علم و معرفت ایشان است.
علم لایتناهی الهی سرچشمه علم حضرت زهرا (س) است و از این جهت درک بزرگی علم بانو برای مردم عادی غیر ممکن است، به همین دلیل لقب حضرت «عالمه غیر معلمه» است.
معلم فاطمه، پدر بزرگوارش پیامبر اسلام بود و به همین جهت بانو از بالاترین درجات معرفت و مراتب علمی برخوردار بودند، بخشی از علوم و معارف بانوی دو عالم حضرت صدیقه طاهره را با هم مرور میکنیم.
پاسخ به پرسشهای دینی و شرکت در مباحثات
نقل میکنند که زنی خدمت حضرت زهرا علیها السلام آمد و گفت: مادر ضعیفی دارم که در مورد نمازش دچار شبهه و سئوال شده و مرا برای حل آن به محضر شما فرستاده. حضرت فاطمه علیها السلام پاسخ وی را فرمودند: اما آن زن تا ۱۰ سئوال پرسید و حضرت جواب همه آنها را بیان کردند. پس از سئوال و جوابها آن زن شرمنده شد و عرض کرد: من باعث زحمت برای شما فرزند رسولالله نشوم! اما حضرت فرمودند: هر مسألهای برایت پیش آمد بیا و از من بپرس آیا اگر کسی یک روز و در قبال یک صد هزار دینار اجیر شود تا بار سنگینی را به پشت بام ببرد آیا این عمل برای او سنگین و ناگوار است؟
آن زن پاسخ داد: خیر. حضرت فرمودند: مزد من در برابر هر مسألهای که از من پرسیده شود بیشتر از وزن مرواریدهایی است که فاصله زمین تا عرش را پر کرده، پس شایسته است سئوالاتی که از من پرسیده میشوند اصلا باعث زحمت و ناخوشی من نشود.
مقام علمی حضرت زهرا (س)
«محدثه» لقبی است که در احادیث مختلف برای حضرت زهرا (س) آمده، کسی که فرشته با او از حقایق سخن میگفته و ایشان املا میکردند و امیرالمومنین علی علیه السلام مینوشتند.
درباره مقام علمی و نقش آموزشی حضرت زهرا (س)، پیامبراکرم (ص) ایشان را به عنوان دروازه علم و دانش معرفی کردند و فرمودند خداوند متعال علی و همسر و فرزندانش را حجت مردم قرار داده و آنان دروازههای علم و آگاهی در میان امّت من هستند، هر کس به آنان تمسک نماید، به راه راست هدایت یافته است.
آگاه به زمان
آگاه بودن از زمان مرگ که فقط از طریق علم الهی ممکن است هم دلیل دیگری بر علم و دانش حضرت زهرا (س) است. امام صادق (ع) فرمودند : مادرم فاطمه پس از رحلت پدرش، هفتاد و پنج روز زندگی کرد. او در این مدت، بسیار غمگین بود و در فراق پدر میگریست. در این مدت، جبرئیل به حضور او میرسید و او را در عزای پدر، تسلی میداد و آرام میساخت و از مقام و جایگاه پیامبر (ص) آگاهش میکرد؛ حتی حوادث و رویدادهای آینده را در مورد فرزندانش به اطلاع او میرسانید و امیرالمومنین علی(ع) نیز آنها را مینوشت.
تربیت شاگردان نمونه
با نگاهی به تاریخ میبینیم که حضرت زهرا سلام الله علیها مادر نمونه ای بودند و فرزندانی همچون حسن و حسین (ع) و بانوان نمونهای مثل زینب و امکلثوم را تربیت کردند که معرف حقیقت روح اسلام هستند و این تربیت جز با دانش و اشراف به علم و دانش میسر نبوده است.
سخنرانیهای غرّا و بلیغ
از حضرت زهرا (س) علیها در کتب تاریخی و روایی پنج خطبه نقل شده است.
خطبه اوّل
اوّلین خطبه حضرت سخنرانی ایشان است که بعد از غصب خلافت و غصب فدک ایراد شد و در آن به مواردی چون ضرورت شکر و سپاس الهی لزوم خداشناسی و بیان گوشههایی از اوصاف الهی، فلسفه بعثت پیامبر خاتم، فوائد و رهآورد بعثت پیامبر، ویژگیهای قرآن و اهلبیت (ع)، بیان فلسفه فروع و امامت، مردم در عصر جاهلیّت، ویژگیها و نقش امام علی (ع) در راه پیشرفت اسلام و... اشاره شده است.
خطبه دوم
این خطبه، به سخنرانی در جمع زنان مهاجر و انصار اختصاص دارد و شامل مواردی چون نکوهش مردم از سیر ارتجاعی و عقبگردی، علل مظلومیّت علی (ع) و غصب خلافت او، نکوهش از انحراف مهاجران و انصار و هشدار از آیندهای خونین و فتنههای خطرناک است.
خطبه سوم
آنگاه که کودتاگران تصمیم گرفتند به خانه ولایت هجوم برند، حضرت در خطبه مختصری فرمودند: «من ملّتی را مثل شما نمیشناسم که اینگونه عهدشکن و بدبرخورد باشند. جنازه رسول خدا را بر روی دست گذاشته و رها کردید، و عهد و پیمانهای میانتان را بریدید و فراموش نمودید، و ولایت و رهبری امام علی علیه السلام و ما اهل بیت را انکار کردید و حق مسلّم ما را باز نگرداندید.»
گویا از آنچه رسول خدا (ص) در روز غدیر خم فرمود، آگاهی ندارید؟ سوگند به خدا که رسول گرامی اسلام در آن روز ولایت و رهبری امیرالمومنین علیه السلام را مطرح کرد و از مردم بیعت گرفت تا امید شما فرصت طلبان را قطع نماید؛ ولی شما رشتههای پیوند معنوی میان پیامبر (ص) و خودتان را پاره کردید. این را بدانید که خداوند در دنیا و آخرت بین ما و شما داوری خواهد کرد.»
خطبه چهارم
این خطبه در نکوهش پیمانشکنان و مردمان بی تفاوت و ساکت ایراد شده است که در بخشی از آن آمده است: «... و چه بد نظریه و رأیی دادید که حق را از اهلش گرفتید و به دست نااهلان دادید، و چه بد گناه و ستمی را که کردید، گران خواهید یافت و در آن روز که پرده از کار شما برداشته شود، سرانجامش را سخت و دشوار خواهید دید...»
خطبه پنجم
خطبه پنجم در مقابل مهاجمان بیت وحی ایراد شده که در بخشی از آن آمده است: «شما ای گمراهان و دروغگویان! چه میگویید و چه میخواهید؟ ای عمر! آیا از خدا پروا نداری که داخل خانه من میشوی...؟»
به گزارش وب گاه تبیان، این خطبهها و همین طور روایات فراوانی که از حضرت فاطمه زهرا (ع) نقل شده، همگی نشان دهنده آگاهی و دانش ژرف آن بانوی بی همتا است.
مطالب مرتبط
- مقاله مقایسه تطبیقی نظریه محقق طوسی و علامۀ حلّی در معاد جسمانی با نظریه شبیهسازی
- مقاله کاربرد اصل تشکیک در معاد جسمانی از دیدگاه ملاصدرا
- مقاله اصول تربیت اخلاقی از منظر اسلام: رویکردی تطبیقی
- مقاله رابطه دین و اخلاق در قرآن
- مقاله نقش اخلاق اسلامی در رساندن انسان به کمال
- مقاله رابطه استضعاف و نجات از دیدگاه علامه طباطبایی و شهید مطهری
- مقاله نسبت نظریة اخلاقی خواجهنصیر و نظریات هنجاری فلسفة اخلاق معاصر با تأکید بر اخلاق فضیلتمحور
- مقاله اخلاق در دین زرتشت از منظر مینوی خرد
تگها
مطالب پربیننده
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- کتاب پیوند زخم خورده
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- خلاصه کتاب سواد بصری